Nicolai Johannsen

norsk skuespiller
(Omdirigert fra Nicolay Johannsen)
Nicolai Johannsen
Nicolay Johannsen i Rovedderkoppen. - 1910 - Rude & Hilfling - Oslo Museum - TM.T02662a (cropped).jpg
Rollebilde fra 1910
Foto: Rude & Hilfling / Oslo Museum
Født17. desember 1885[1]Rediger på Wikidata
Østre Aker, Norge
Død13. september 1935[1]Rediger på Wikidata (49 år)
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
IMDbIMDb

Nicolai Johannsen eller Nicolay Johannsen (født 17. desember 1885, død 13. september 1935) var en norsk skuespiller.

Han debuterte på scenen i 1907Fahlstrøms Theater i Oslo og var ansatt på Nationalturnéen 1907/ 08 og Centralteatret 1909- 11. Seinere hadde han spredte engasjementer blant annet ved teatret i Stavanger omkring 1916. Han filmdebuterte hos Nordisk Film i Danmark i 1913 og ble raskt en av selskapets fremste stjerner. De neste to årene medvirket han i omkring 24 stumfilmer, som oftest i hovedrollen. Medvirket dessuten i en enkelt film for Alhambra Film og minst 13 svenske stumfilmer. Seinere medvirkede han også i to norske stumfilmer.

FilmografiRediger

danske:

  • 1913Under Blinkfyrets Straaler (som Robert, godseierens sønn; regissør Robert Dinesen)
  • 1913Prinsesse Elena (som Henry de Bersin; regissør Holger-Madsen)
  • 1914Bytte Roller (som Sir Thomas Grey, millionær; regissør August Blom)
  • 1914De røvede Kanontegninger (som Kaptajn Dubois; regissør A.W. Sandberg)
  • 1914Moderen (som Henrik Storm, dr. phil., ingeniør; regissør Robert Dinesen)
  • 1914Et Kærlighedsoffer (som Jean Fort, skuespiller; regissør Robert Dinesen)
  • 1914Et vanskeligt Valg (regissør Holger-Madsen)
  • 1914Inderpigen (som Freedy Harrington, engelsk offiser; regissør Robert Dinesen)
  • 1914Eventyrersken (som Niels, Holcks sønn; regissør August Blom)
  • 1914Fædrenes Synd (som Victor, Müllers sønn; regissør August Blom)
  • 1914Hammerslaget (som John Bennett; regissør Robert Dinesen)
  • 1914Uden Fædreland (som Emanuelo III, fyrste over Berengaria; regissør Holger-Madsen)
  • 1915Revolutionsbryllup (som Erneste des Tressailles; regissør August Blom)
  • 1955Trold kan tæmmes (som Richard Strom, bankdirektør; regissør Holger-Madsen)
  • 1915Et Haremsæventyr (som Gaston d'Henricourt, kavaleriløytnant; regissør Holger-Madsen)
  • 1915En Død i Skønhed (som Richard, Bennos sønn av første ekteskap; regissør Robert Dinesen)
  • 1915Naar Hævngløden slukkes (som Paul Heine, kunstmaler; regissør Robert Dinesen)
  • 1915Kampen om Barnet (som Dr. Nelson; regissør Hjalmar Davidsen)
  • 1915Drankersken (som Dr. med. Hermann; regissør Hjalmar Davidsen)
  • 1915Den lille Chauffør (som Cecil Hagan; regissør August Blom)
  • 1915Kvinden, han mødte (som Baron Max, Cecilies forlovede; regissør Hjalmar Davidsen)
  • 1916Midnatssolen (som Fritz Wahlbeck, gruvearbeider; regissør Robert Dinesen)
  • 1916Prinsessens Hjerte (som Løytnant Boris; regissør Hjalmar Davidsen)
  • 1918Slegternes kamp (som Ejvin Nordeck; regissør Ernst Dittmer)

svenske:

  • 1915Minlotsen (som Hennes forlovede; regissør Mauritz Stiller)
  • 1915Madame de Thèbes (som Robert, greve, hennes sønn; regissør Mauritz Stiller)
  • 1915Kampen om en Rembrandt (som Greve Vinding til Vindingsborg; regissør Edmond Hansen)
  • 1916Enslingens hustru (som Uno Schmidt, løytnant; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916Hennes kungliga höghet (som Prins Albert av Valencia; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916I elfte timmen (som Valentin Sporre, forvalter; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916Millers dokument (som Allan, student, fostersønn; regissør Konrad Tallroth)
  • 1916Guldspindeln (som Georges Cadoudal, maler; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916Kärlekens irrfärder (som Weiden, kaptein; regissør Edmond Hansen)
  • 1916Politik och brott (som William Thompson, redaktør; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916Brandsoldaten (som Wester; regissør Arvid Englind)
  • 1917Värdshusets hemlighet (som Mac Maillon, Felix nevø; regissør Fritz Magnussen)
  • 1917Chanson triste (som William Dennison; regissør Konrad Tallroth)

norske:

ReferanserRediger

  1. ^ a b Liv Jensson, Biografisk skuespillerleksikon : norske, danske og svenske skuespillere på norske scener særlig på 1800-tallet, 88, Johannsen, Nicolay

Eksterne lenkerRediger