Nicolai Johannsen

norsk skuespiller
(Omdirigert fra Nicolay Johannsen)
Nicolai Johannsen
Nicolay Johannsen i Rovedderkoppen. - 1910 - Rude & Hilfling - Oslo Museum - TM.T02662a (cropped).jpg
Rollebilde fra 1910
Foto: Rude & Hilfling / Oslo Museum
Født17. desember 1885[1]
Aker
Død13. september 1935[1] (49 år)
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Norge
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Nicolai Johannsen eller Nicolay Johannsen (født 17. desember 1885, død 13. september 1935) var en norsk skuespiller.

Han debuterte på scenen i 1907Fahlstrøms Theater i Oslo og var ansatt på Nationalturnéen 1907/ 08 og Centralteatret 1909- 11. Seinere hadde han spredte engasjementer blant annet ved teatret i Stavanger omkring 1916. Han filmdebuterte hos Nordisk Film i Danmark i 1913 og ble raskt en av selskapets fremste stjerner. De neste to årene medvirket han i omkring 24 stumfilmer, som oftest i hovedrollen. Medvirket dessuten i en enkelt film for Alhambra Film og minst 13 svenske stumfilmer. Seinere medvirkede han også i to norske stumfilmer.

FilmografiRediger

danske:

  • 1913Under Blinkfyrets Straaler (som Robert, godseierens sønn; regissør Robert Dinesen)
  • 1913Prinsesse Elena (som Henry de Bersin; regissør Holger-Madsen)
  • 1914Bytte Roller (som Sir Thomas Grey, millionær; regissør August Blom)
  • 1914De røvede Kanontegninger (som Kaptajn Dubois; regissør A.W. Sandberg)
  • 1914Moderen (som Henrik Storm, dr. phil., ingeniør; regissør Robert Dinesen)
  • 1914Et Kærlighedsoffer (som Jean Fort, skuespiller; regissør Robert Dinesen)
  • 1914Et vanskeligt Valg (regissør Holger-Madsen)
  • 1914Inderpigen (som Freedy Harrington, engelsk offiser; regissør Robert Dinesen)
  • 1914Eventyrersken (som Niels, Holcks sønn; regissør August Blom)
  • 1914Fædrenes Synd (som Victor, Müllers sønn; regissør August Blom)
  • 1914Hammerslaget (som John Bennett; regissør Robert Dinesen)
  • 1914Uden Fædreland (som Emanuelo III, fyrste over Berengaria; regissør Holger-Madsen)
  • 1915Revolutionsbryllup (som Erneste des Tressailles; regissør August Blom)
  • 1955Trold kan tæmmes (som Richard Strom, bankdirektør; regissør Holger-Madsen)
  • 1915Et Haremsæventyr (som Gaston d'Henricourt, kavaleriløytnant; regissør Holger-Madsen)
  • 1915En Død i Skønhed (som Richard, Bennos sønn av første ekteskap; regissør Robert Dinesen)
  • 1915Naar Hævngløden slukkes (som Paul Heine, kunstmaler; regissør Robert Dinesen)
  • 1915Kampen om Barnet (som Dr. Nelson; regissør Hjalmar Davidsen)
  • 1915Drankersken (som Dr. med. Hermann; regissør Hjalmar Davidsen)
  • 1915Den lille Chauffør (som Cecil Hagan; regissør August Blom)
  • 1915Kvinden, han mødte (som Baron Max, Cecilies forlovede; regissør Hjalmar Davidsen)
  • 1916Midnatssolen (som Fritz Wahlbeck, gruvearbeider; regissør Robert Dinesen)
  • 1916Prinsessens Hjerte (som Løytnant Boris; regissør Hjalmar Davidsen)
  • 1918Slegternes kamp (som Ejvin Nordeck; regissør Ernst Dittmer)

svenske:

  • 1915Minlotsen (som Hennes forlovede; regissør Mauritz Stiller)
  • 1915Madame de Thèbes (som Robert, greve, hennes sønn; regissør Mauritz Stiller)
  • 1915Kampen om en Rembrandt (som Greve Vinding til Vindingsborg; regissør Edmond Hansen)
  • 1916Enslingens hustru (som Uno Schmidt, løytnant; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916Hennes kungliga höghet (som Prins Albert av Valencia; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916I elfte timmen (som Valentin Sporre, forvalter; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916Millers dokument (som Allan, student, fostersønn; regissør Konrad Tallroth)
  • 1916Guldspindeln (som Georges Cadoudal, maler; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916Kärlekens irrfärder (som Weiden, kaptein; regissør Edmond Hansen)
  • 1916Politik och brott (som William Thompson, redaktør; regissør Fritz Magnussen)
  • 1916Brandsoldaten (som Wester; regissør Arvid Englind)
  • 1917Värdshusets hemlighet (som Mac Maillon, Felix nevø; regissør Fritz Magnussen)
  • 1917Chanson triste (som William Dennison; regissør Konrad Tallroth)

norske:

ReferanserRediger

  1. ^ a b Liv Jensson, Biografisk skuespillerleksikon : norske, danske og svenske skuespillere på norske scener særlig på 1800-tallet, 88, Johannsen, Nicolay

Eksterne lenkerRediger