Morten Helveg Petersen

Morten Helveg Petersen
Morten Helveg Petersen.jpg
Født14. september 1966Rediger på Wikidata (54 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Far Niels Helveg PetersenRediger på Wikidata
Mor Hanne Elisabeth AarupRediger på Wikidata
Søsken Rasmus Helveg PetersenRediger på Wikidata
Utdannet ved European School, Falkonergårdens Gymnasium og HF-kursus, Københavns Universitet (19861992), INSEADRediger på Wikidata
UtdannelseCand.polit.
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti Radikale VenstreRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Europaparlamentsmedlem
juli 2014–
ValgkretsDanmark
Folketingsmedlem
13. november 2007–31. august 2009
ValgkretsKøbenhavns omegns storkrets
11. mars 1998–13. november 2007
ValgkretsKøbenhavns amtskrets

Morten Helveg Petersen (født 14. september 1966 i København) en dansk politiker (RV). Han har vært valgt til Europaparlamentet siden 2014. Petersen var medlem av Folketinget 1998–2009.

Han er født inn i en prominent politikerfamilie. Han er sønn av tidligere folketingsmedlem og minister Niels Helveg Petersen og lektor Hanne Elisabeth Aarup, bror av folketingsmedlem og minister Rasmus Helveg Petersen samt sønnesønn av tidligere folketingsmedlem og minister Kristen Helveg Petersen. Morten Helveg Petersen har studentereksamen fra Falkonergaardens Gymnasium fra 1985 og kandidatgrad i økonomi fra Københavns Universitet fra 1992. Han har også studert ved INSEAD og Wharton School. Han var ansatt i Europakommisjonen 1992–1993 og Dansk Industri 1993–1998.

Petersen var valgt til Folketinget fra Københavns amtskrets 1998–2007, etter å ha blitt nominert fra Hvidovre og Brøndby kretser. Etter strukturreformen i 2007 ble han valgt til Folketinget fra Københavns omegns storkrets, som stort sett tilsvarte det samme området. Petersen var Radikale Venstres finans-, forsvars-, sikkerhets- og IT-politiske ordfører. I 2009 frasa han seg plassen i Folketinget for å tiltre som direktør i Foreningen af Danske Interaktive Medier.[1] I 2011 ble organisasjonen ble innfusjonert i Danske Medier, der Petersen ble viseadministrerende direktør.[2]

På landsmøtet i Radikale Venstre i september 2013 ble Petersen nominert som partiets 1. kandidat til Europaparlamentet.[3] Ved valget i mai 2014 gjenvant han partiets mandat.

BibliografiRediger

  • 2001Enter – et personligt bud på Danmarks IT-fremtid.
  • 1999Midt i maskinrummet.
Redaktør for
  • 1992På sporet af den nye grundlov.
Bidragsyter til
  • 2003Opbrud på midten.
  • 1994Brud.

ReferanserRediger

  1. ^ Lorenzen, Ole Sønderup (26. juni 2009). «Morten Helveg Petersen forlader Folketinget» (dansk). DR. Besøkt 26. mai 2014. 
  2. ^ Ritzau (22. april 2013). «Morten Helveg gør politisk comeback» (dansk). DR. Besøkt 26. mai 2014. 
  3. ^ Simonsen, Trine Duemose K. (15. september 2013). «Rørt spidskandidat: Radikale skal være Danmarks mest EU-venlige parti» (dansk). DR. Besøkt 26. mai 2014. 

Eksterne lenkerRediger