Mitchell Leisen

Mitchell Leisen (født 6. oktober 1898 i Menominee i Michigan i USA, død 28. oktober 1972) var en amerikansk regissør, art director og kostymedesigner.

Mitchell Leisen
Mitchell Leisen c. 1948.jpg
Født6. okt. 1898[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
MenomineeRediger på Wikidata
Død28. okt. 1972[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (74 år)
Woodland HillsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, kostymedesigner, manusforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Chapel of the Pines CrematoryRediger på Wikidata
Utmerkelser Stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata

Han begynte sitt arbeid i filmindustrien på 1920-tallet innenfor scenografi og kostymedesign. Han regisserade sin første spillefilm i 1933 og ble fort kjent for sin gode estetiske sans og evne til å skape forseggjorte Hollywood-dramaer og screwballkomedier.

Blant hans filmer er hans adaptasjon av Alberto Castellas Døden tar ferie (1934), Midnattsdanseren (1939) og La det ikke bli dag (1941), de to siste med manus av Billy Wilder. Lett på tråden (1937), med manus av Preston Sturges og med Jean Arthur i hovedrollen, var en annan viktig karrieresuksess for regissøren. Hans comebackfilm, komedien To må man være, ble produsert av Charles Brackett med manus av Brackett, Richard Breen og Walter Reisch, og var en oppdatert version av hans tidigere screwballkomedier fra 1930-tallet. Dette ble hans siste suksessfulle film og han avsluttet sin tid i Hollywood innen fjernsyn.

Filmografi (utvalg)Rediger

År Norsk tittel Originaltitel
1933 En hver kvinnes lengsel Cradle Song
1934 Bolero Bolero
1934 Døden tar ferie Death Takes a Holiday
1934 Mordet i revyteateret Murder At The Vanities
1934 Skandalebruden Behold my Wife
1935 Fire timer i New York Four Hour to Kill
1935 - Hands Across the Table
1936 Tretten timer i luften 13 Hours by Air
1937 - Swing High, Swing Low
1937 Lett på tråden Easy Living
1938 I damenes paradis Artists and Models Abroad
1939 Midnattsdansen Midnight
1940 - Remember the Night
1940 Vår flygende korrespondent Arise, My Love
1941 La det ikke bli dag Hold Back the Dawn
1941 Jeg vil ha vinger I Wanted Wings
1942 Hennes nye sekretær Take a Letter, Darling
1942 Han, hun og barnet The Lady is Willing
1944 Piraten fra Franskebukta Frenchmen's Creek
1944 Kvinnen i mørket Lady in the Dark
1946 Hennes egen sønn To Each His Own
1947 Sigøynerblod Golden Earrings
1949 Hevnens borg Bride of Vengeance
1950 På gyngende grunn No Man of Her Own
1950 Efter midnatt Captain Carey USA
1951 To må man være The Mating Season
1951 Lillemor ordner opp Darling, How Could You
1953 Mitt liv med kunstnere Tonight We Sing
1955 Kvinnen i rødt Bedevilled
1958 Somme jenter er slike The Girl Most Likely

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Filmportal.de, Filmportal-ID 59bbf38120f74bc6be7e6fe083522030, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 6659084, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w62k0kw0, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger