Michael Ondaatje

kanadisk poet

Philip Michael Ondaatje (født 12. september 1943 i Colombo) er en kanadisk forfatter og poet. Han er særlig kjent for sin Bookerpris-belønnede roman Den engelske pasienten, som ble til en Oscar-prisbelønnet film. Ondaatje ble født på Sri Lanka og flyttet til Canada som ung etter å bodd noen år hos moren i England.[14][15][16]

Michael Ondaatje
Michael Ondaatje at Tulane 2010.jpg
Født12. september 1943[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (77 år)
ColomboRediger på Wikidata
Ektefelle Linda SpaldingRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Toronto, Dulwich College[5], Queen's University[6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Lyriker[7], romanforfatter[7], pedagog, skribent[8], manusforfatter[9], universitetslærer, forfatter[8]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata
Medlem av Royal Society of LiteratureRediger på Wikidata
Utmerkelser
11 oppføringer
Guggenheim-stipendet (1984)[10], Companion of the Order of Canada[8], Prix Médicis étranger (2000)[8], Nelly Sachs Pris (1995), Bookerprisen (1992)[11], Fellow of the Royal Society of Literature[12], Scotiabank Giller-prisen (2000)[8], Governor General's Award for English-language fiction (2007), Governor General's Award for English-language fiction (2000), Governor General's Award for English-language fiction (1992), Governor General's Literary Awards (2007)[13]Rediger på Wikidata

Ondaatje ble i 2016 forfremmet til companion av Order of Canada.[17]

BibliografiRediger

  • The Dainty Monsters – 1967
  • Leonard Cohen – 1969 (essay)
  • The Man with Seven Toes – 1969
  • The Collected Works of Billy the Kid – 1970
  • The Broken Ark: A Book of Beasts – 1971 (redaktør)
  • Rat Jelly – 1973
  • Coming Through Slaughter – 1976
  • Personal Fictions: Stories by Munro, Wiebe, Thomas, and Blaise – 1977 (redaktør)
  • Elimination Dance – 1978
  • There's a Trick with a Knife I'm Learning to Do – 1979
  • The Long Poem Anthology – 1979 (redaktør)
  • Tin Roof – 1982
  • Claude Glass – 1982
  • Running in the Family – 1982
  • Secular Love – 1984
  • In the Skin of a Lion – 1987
  • From Ink Lake: Canadian Stories – 1990 (redaktør)
  • The Brick Reader – 1991 (redigert med Linda Spalding)
  • The Cinnamon Peeler – 1991
  • The English Patient / Den engelske pasienten – 1992
  • Handwriting – 1998
  • Lost Classics – 2000 (redigert med Michael Redhill, Esta Spalding og Linda Spalding)
  • Anil's Ghost Anils gjenferd – 2000
  • The Conversations: Walter Murch and the Art of Editing Film – 2002
  • The Story – 2005
  • Divisadero / Annas bok – 2007
  • The Cat's Table / Kattens bord – 2011

Se ogsåRediger

Priser (utvalg)Rediger

LitteraturRediger

  • Barbour, Douglas, Michael Ondaatje, (New York: Twayne, 1993). ISBN 0-8057-8290-7
  • Jewinski, Ed, Michael Ondaatje: Express Yourself Beautifully, (Toronto: ECW, 1994). ISBN 1-55022-189-2

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Michael-Ondaatje, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 18726
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Philip Michael Ondaatje, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id ondaatje-philip-michael
  4. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000020964, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ www.cbc.ca, besøkt 16. juni 2021
  6. ^ Library of Congress Authorities, Library of Congress autoritets-ID n50002976, besøkt 14. juni 2021
  7. ^ a b Library of Congress Authorities, Library of Congress autoritets-ID n50002976, besøkt 16. juni 2021
  8. ^ a b c d e The Canadian Encyclopedia, Canadian Encyclopedia artikkel-ID michael-ondaatje, www.thecanadianencyclopedia.ca, besøkt 16. juni 2021
  9. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0648546, besøkt 16. juni 2021
  10. ^ Guggenheim fellows ID michael-ondaatje
  11. ^ thebookerprizes.com
  12. ^ Royal Society of Literature, RSL author ID michael-ondaatje-3/, besøkt 16. juni 2021
  13. ^ livresgg.ca, besøkt 30. mars 2021
  14. ^ «Michael Ondaatje - Literature». literature.britishcouncil.org (engelsk). Besøkt 9. mars 2017. 
  15. ^ Maslin, Janet (5. oktober 2011). «‘The Cat’s Table,’ by Michael Ondaatje - Review». The New York Times. ISSN 0362-4331. Besøkt 9. mars 2017. 
  16. ^ Schillinger, Liesl (14. oktober 2011). «The Cat’s Table - By Michael Ondaatje - Book Review». The New York Times. ISSN 0362-4331. Besøkt 9. mars 2017. 
  17. ^ «Order of Canada Appointments» (engelsk). Canadas generalguvernør. 30. desember 2016. Besøkt 31. desember 2016. 

Eksterne lenkerRediger