Michael Ondaatje

kanadisk poet

Philip Michael Ondaatje (født 12. september 1943 i Colombo) er en kanadisk forfatter og poet. Han er særlig kjent for sin Bookerpris-belønnede roman Den engelske pasienten, som ble til en Oscar-prisbelønnet film. Ondaatje ble født på Sri Lanka og flyttet til Canada som ung etter å bodd noen år hos moren i England.[15][16][17]

Michael Ondaatje
Michael Ondaatje at Tulane 2010.jpg
Født12. sep. 1943[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (78 år)
ColomboRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Lyriker[5], romanforfatter[5], pedagog, skribent[6], manusforfatter[7], universitetslærer, forfatter[6]Rediger på Wikidata
Utdannet ved University of Toronto, Dulwich College[8], Queen's University[9]Rediger på Wikidata
Ektefelle Linda SpaldingRediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata
SpråkEngelsk[10]
Medlem av Royal Society of LiteratureRediger på Wikidata
Utmerkelser
11 oppføringer
Guggenheim-stipendiet (1984)[11], Companion of the Order of Canada[6], Prix Médicis étranger (2000)[6], Nelly Sachs Pris (1995), Bookerprisen (1992)[12], Fellow of the Royal Society of Literature[13], Scotiabank Giller-prisen (2000)[6], Governor General's Award for English-language fiction (2007), Governor General's Award for English-language fiction (2000), Governor General's Award for English-language fiction (1992), Governor General's Literary Awards (2007)[14]Rediger på Wikidata
Debuterte1962
Aktive år1962
Viktige verkDen engelske pasienten
IMDbIMDb

Ondaatje ble i 2016 forfremmet til companion av Order of Canada.[18]

BibliografiRediger

  • The Dainty Monsters – 1967
  • Leonard Cohen – 1969 (essay)
  • The Man with Seven Toes – 1969
  • The Collected Works of Billy the Kid – 1970
  • The Broken Ark: A Book of Beasts – 1971 (redaktør)
  • Rat Jelly – 1973
  • Coming Through Slaughter – 1976
  • Personal Fictions: Stories by Munro, Wiebe, Thomas, and Blaise – 1977 (redaktør)
  • Elimination Dance – 1978
  • There's a Trick with a Knife I'm Learning to Do – 1979
  • The Long Poem Anthology – 1979 (redaktør)
  • Tin Roof – 1982
  • Claude Glass – 1982
  • Running in the Family – 1982
  • Secular Love – 1984
  • In the Skin of a Lion – 1987
  • From Ink Lake: Canadian Stories – 1990 (redaktør)
  • The Brick Reader – 1991 (redigert med Linda Spalding)
  • The Cinnamon Peeler – 1991
  • The English Patient / Den engelske pasienten – 1992
  • Handwriting – 1998
  • Lost Classics – 2000 (redigert med Michael Redhill, Esta Spalding og Linda Spalding)
  • Anil's Ghost Anils gjenferd – 2000
  • The Conversations: Walter Murch and the Art of Editing Film – 2002
  • The Story – 2005
  • Divisadero / Annas bok – 2007
  • The Cat's Table / Kattens bord – 2011

Se ogsåRediger

Priser (utvalg)Rediger

LitteraturRediger

  • Barbour, Douglas, Michael Ondaatje, (New York: Twayne, 1993). ISBN 0-8057-8290-7
  • Jewinski, Ed, Michael Ondaatje: Express Yourself Beautifully, (Toronto: ECW, 1994). ISBN 1-55022-189-2

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Michael-Ondaatje, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000020964, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 18726[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Philip Michael Ondaatje, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id ondaatje-philip-michael[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Library of Congress Authorities, Library of Congress autoritets-ID n50002976, besøkt 16. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c d e The Canadian Encyclopedia, Canadian Encyclopedia artikkel-ID michael-ondaatje, www.thecanadianencyclopedia.ca, besøkt 16. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0648546, besøkt 16. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.cbc.ca, besøkt 16. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Library of Congress Authorities, Library of Congress autoritets-ID n50002976, besøkt 14. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb120387060; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 120387060.
  11. ^ Guggenheim fellows ID michael-ondaatje[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ thebookerprizes.com[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ Royal Society of Literature, RSL author ID michael-ondaatje-3/, besøkt 16. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  14. ^ livresgg.ca, besøkt 30. mars 2021[Hentet fra Wikidata]
  15. ^ «Michael Ondaatje - Literature». literature.britishcouncil.org (engelsk). Besøkt 9. mars 2017. 
  16. ^ Maslin, Janet (5. oktober 2011). «‘The Cat’s Table,’ by Michael Ondaatje - Review». The New York Times. ISSN 0362-4331. Besøkt 9. mars 2017. 
  17. ^ Schillinger, Liesl (14. oktober 2011). «The Cat’s Table - By Michael Ondaatje - Book Review». The New York Times. ISSN 0362-4331. Besøkt 9. mars 2017. 
  18. ^ «Order of Canada Appointments» (engelsk). Canadas generalguvernør. 30. desember 2016. Besøkt 31. desember 2016. 

Eksterne lenkerRediger