Meat Loaf

amerikansk sanger (1947–2022)

Meat Loaf (født Marvin Lee Aday, senere Michael Lee Aday; 27. september 1947, død 20. januar 2022) var en amerikansk sanger og skuespiller, kjent for sin teatralske stil på musikkscenen. Han fikk sitt gjennombrudd i 1977 med albumet Bat Out of Hell. Det har solgt over 43 millioner eksemplarer på verdensbasis og er ett av de mestselgende album i musikkhistorien.[9] I 1993 kom oppfølgeren Bat Out of Hell II: Back into Hell og i 2006 kom det tredje, Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose.[10] På 1990-tallet hadde han en stor hit med powerballaden «I Would Do Anything for Love (But I Won’t Do That)» fra albumet Bat Out of Hell II: Back into Hell. Sangen havnet på førsteplass i 28 land[11] inkludert Norge.[12]

Meat Loaf
Meat Loaf (headshot).jpg
FødtMarvin Lee Aday
27. sep. 1947[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Dallas[5]Rediger på Wikidata
Død20. jan. 2022[6][7]Rediger på Wikidata (74 år)
Nashville[8]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, musiker, sanger-låtskriver, plateprodusent, gitarist, rockemusikerRediger på Wikidata
Utdannet ved University of North Texas, Lubbock Christian UniversityRediger på Wikidata
Ektefelle Leslie G. Edmonds (19792001), Deborah Gillespie (20072022)[8]Rediger på Wikidata
Barn Pearl Aday, Amanda AdayRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Neverland ExpressRediger på Wikidata
Utmerkelser Grammy Award for Best Solo Rock Vocal Performance (1993)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Meat Loaf, Meatloaf, Meat Loaf Aday
Sjanger Rock, heavy metal, hardrock, progressiv rockRediger på Wikidata
InstrumentVokal, gitar, tangentinstrument, saksofon
StemmetypeTenor
Aktive år19682022
PlateselskapArista, Cleveland International Records, Epic, RCA, Music Corporation of America, Polydor Records, Sanctuary, Mercury, Virgin, Motown
Nettstedhttp://www.meatloaf.net
IMDbIMDb

Meat Loaf hadde også en filmkarriere og spilte blant annet i filmene The Rocky Horror Picture Show (1975) og Fight Club (1999).

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • 1971 Stoney & Meatloaf
  • 1977 Bat Out of Hell
  • 1981 Dead Ringer
  • 1983 Midnight at the Lost and Found
  • 1984 Bad Attitude
  • 1986 Blind Before I Stop
  • 1993 Bat Out of Hell II: Back into Hell
  • 1995 Welcome to the Neighborhood
  • 2003 Couldn't Have Said It Better
  • 2006 Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose
  • 2010 Hang Cool Teddy Bear
  • 2011 Hell in a Handbasket
  • 2016 Braver Than We Are

KonsertalbumRediger

  • 1977 Live at the Bottom Line
  • 1978 Live in Cleveland – Egentlig live i London
  • 1987 Live at Wembley
  • 1992 Hot as Hell
  • 1996 Live Around the World
  • 1999 VH1: Storytellers
  • 2004 Bat Out Of Hell: Live with the Melbourne Symphony Orchestra
  • 2007 3 Bats Live fra Seize the Night Tour

SinglerRediger

  • 1971 «What You See Is What You Get» (med Shaun Murphy)
  • 1978 «You Took the Words Right out of My Mouth»
  • 1978 «Two out of Three Ain't Bad»
  • 1979 «Bat Out of Hell»
  • 1981 «Dead Ringer for Love»
  • 1983 «Midnight at the Lost and Found»
  • 1984 «Modern Girl»
  • 1986 «Rock 'N' Roll Mercenaries» (med John Parr)
  • 1993 «I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)»
    • 1993 «Bat Out of Hell» (gjenutgivelse)
  • 1994 «Rock and Roll Dreams Come Through»
  • 1994 «Objects in the Rear View Mirror May Appear Closer Than They Are»
  • 1995 «I'd Lie for You (And That's the Truth)»
  • 1996 «Not a Dry Eye in the House»
  • 1996 «Runnin' for the Red Light (I Gotta Life)»
  • 1999 «Is Nothing Sacred» (med Patti Russo)
  • 2003 «Couldn't Have Said It Better»
  • 2003 «Man of Steel»
  • 2006 «It's All Coming Back to Me Now» (med Marion Ravn)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119184400, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Marvin Lee Meat Loaf, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id meat-loaf-marvin-lee, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, oppført som Marvin Lee Aday, Discogs artist-ID 1242122, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 4506e61c3c564273b32d32370a4fd712, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ deadline.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.newsit.gr[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b www.dhnet.be[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Whitaker, Sterling (21. oktober 2015). «How Meat Loaf Finally Became a Star With 'Bat Out of Hell'». Ultimate Classic Rock (engelsk). Besøkt 5. mai 2020. 
  10. ^ Øyre, Torgrim (24. oktober 2006). «Daukjøtt». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 6. februar 2019. 
  11. ^ «Lorraine Crosby». web.archive.org. 16. juli 2007. Besøkt 4. mai 2020. «They sold up everything and moved to America. Whilst in Los Angeles they were invited to Ocean Way recording Studios to meet the people recording Bat Out Of Hell 2. Jim asked Lorraine to sing the Female Lead on a demo. She did and six months later the vocal comp made it on to the final cut. They tried several other singers but they couldn't capture what was done on the demo. The song 'I would do anything for Love' reached no 1 in 28 country's all over the world, it was to be Meat Loafs only no 1 record.» 
  12. ^ «Meat Loaf». VG-lista 2022. Besøkt 21. januar 2022. 

Eksterne lenkerRediger