Mario Camerini

Mario Camerini, født 6. februar 1895 i Roma, død 4. februar 1981, var en italiensk filmregissør.[7]

Mario Camerini
Mario-Camerini.png
Født6. feb. 1895[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Roma[5]Rediger på Wikidata
Død4. feb. 1981[2][6]Rediger på Wikidata (85 år)
Gardone RivieraRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, filmklipperRediger på Wikidata
Ektefelle Assia Noris (19401943)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19461981), Kongedømmet Italia (18951946)Rediger på Wikidata

Han han begynte sin karriere under stumfilmstiden og hadde på 1930-tallet suksess med en rekke populære komediefilmer med Vittorio De Sica i hovedrollen. I løpet av denne perioden ble han ledende innen en gruppe regissører som en kritiker gav kallenavnet kaligrafene, på grunn av på filmenes elegante foto og nostalgisk scenografi.

Nest etter Alessandro Blasetti var Camerini den mest toneangivende italienske regissøren under fascismen. Etter 1945 mistet han anseende, men fortsatte å lage forseggjorte underholdningsfilmer.[8] Bland hans filmer fra denne perioden er Sjøhelten (1954), en filmatisering av Odysséen med Kirk Douglas og Silvana Mangano i hovedrollene.

Filmografi i utvalgRediger

  • 1932 Gli uomini, che mascalzoni...
  • 1935 Il Cappello a tre punte
  • 1937 Il signor Max
  • 1940 Min skal du bli
  • 1941 Kjærlighet - en ung pikes historie
  • 1948 Stakkers Linda
  • 1950 Banditten
  • 1954 Sjøhelten
  • 1955 Galante eventyr
  • 1956 Den gode hånd
  • 1960 Alle har alibi
  • 1972 Don Camillo og ungdomsopprørne

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 14202953X, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 14355[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 3effdb90c33c44818ad33e96257985e1, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0131460, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Mario Camerini». Svensk filmdatabas. Svenska filminstitutet. Besøkt 7. august 2016. 
  8. ^ Passion and defiance: Italian film from 1942 to the present (engelsk). Berkeley, California: University of California Press. 1984. s. 30. ISBN 0-520-05744-9. 

Eksterne lenkerRediger