Maria Hage (født 1868, død 1956) var jordmor i bygden Viksdalen i Gaular kommune, Sogn og Fjordane. Hun var bosatt på gården Hage på nordsiden av Viksdalsvatnet.

Maria Hage
Født1868Rediger på Wikidata
Død1956Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseJordmor Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Hage kom til Viksdalen i 1897 og tok over jordmorstillingen etter Maria Gjerland. Før denne tiden var det hjelpekoner som bistod rundt fødsel. I begynnelsen av hennes tid som jordmor dekket hun området Viksdalen og Haukedalen, men rundt 1915 ble Haukedalen gjort om til eget distrikt.

«Vi Haakon
Norges Konge

Gjør vitterlig,
at Vi under 21. mars 1933 har tildelt
Fru Marit Hage
vor Fortjenst Medalje i Sølv»

fra diplomet til Marie Hage

Ifølge kilden var det ingen fødende som døde på barselssengen i perioden Hage var jordmor. Hun ble også brukt dersom det var sykdomstilfeller, da enten ved hjemmebeøk hos pasient eller at pasienten kom til Hagegården. Det var billigere og enklere å bruke Hage, enn å dra til Sande for å oppsøke lege. Hun tok seg av de enkleste ting, men kontaktet legen dersom det var alvorlig. Hage var i besittelse av et koppeapparat som hun brukte til å tappe blod fra steder der folk hadde vondt, hun hadde også et lite medisinlager av nafta, jod og andre desinfiserende stoffer som hun solgte.

Hage ble avløst fra stillingen i 1933 da datteren Jenny overtok.

21. mars 1933 ble Maria Hage hedret med Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin lange innsats.

Kilder rediger

  • Timberlid, Jan Anders, Bygdebok for Gaular Band IV, Gardar og folk. Viksdalen Sokn (s.574), Oslo 1998. ISBN 82-994538-2-8