Marc Allégret

Marc Allégret
Marc Allégret & André Gide - 1920.jpg
Født22. desember 1900[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Basel[5]Rediger på Wikidata
Død3. november 1973[2][6][7][8]Rediger på Wikidata (72 år)
Paris[9]Rediger på Wikidata
Ektefelle Nadine Vogel (19381957)Rediger på Wikidata
Søsken Yves AllégretRediger på Wikidata
Utdannet ved Sciences PoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmregissør, fotografRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata

Marc Allégret (født 22. desember 1900, død 3. november 1973) var en fransk manusforfatter og regissør.[10]

Allégret ble født i Basel, Sveits. Han studerte til å bli advokat men avbrøt utdanningen for å arbeide i filmbransjen. Som 15-åring ble han elskeren til den kjente forfatteren André Gide som da var 47 år gammel. Han var også en kort periode involvert med regissøren Jean Cocteau.

Han er også kjent for å ha oppdaget og utviklet en rekke skuespillertalent, deriblant Michèle Morgan, Jean-Paul Belmondo, Raimu, Gérard Philipe, Danièle Delorme, Louis Jourdan og Roger Vadim. Lillebroren Yves Allégret var også regissør.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1927 – Voyage au Congo (dokumentar)
  • 1932 – Fanny
  • 1934 – Sommer ved Frauensee
  • 1934 – Den sorte Venus
  • 1936 – Les amants terribles
  • 1937 – Livet går videre
  • 1944 – Bare 16 år
  • 1946 – Pétrus
  • 1953 – Julietta
  • 1954 – Stjernerik natt
  • 1955 – Lady Chatterleys elsker
  • 1958 – Ung og fordervet

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Marc Allegret, biography/Marc-Allegret
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 15. okt. 2015, 126419531
  3. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, 23. nov. 2019, ola2002113840
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Marc Allégret, allegret-marc
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014
  6. ^ Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12114151z
  7. ^ Roglo, p=marc;n=allegret, Marc Allégret
  8. ^ GeneaStar, Marc Allegret, allegretm
  9. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014
  10. ^ «Encyclopædia Britannica» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenkerRediger