Åpne hovedmenyen
Marc Allégret
Marc Allégret & André Gide - 1920.jpg
Født22. desember 1900[1][2][3][4]
Basel[5]
Død3. november 1973[2][6][3][4] (72 år)
Paris[7]
Ektefelle Nadine Vogel (19381957)
Søsken Yves Allégret
Utdannet ved Sciences Po
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmregissør, fotograf
Nasjonalitet Frankrike

Marc Allégret (født 22. desember 1900, død 3. november 1973) var en fransk manusforfatter og regissør.[8]

Allégret ble født i Basel, Basel-Stadt, Sveits som eldste bror til Yves Allégret. Han studerte til å bli advokat men avbrøt utdanningen for å arbeide i filmbransjen. Som 15-åring ble han elskeren til den kjente forfatteren André Gide som da var 47 år gammel. Han var også en kort periode involvert med regissøren Jean Cocteau.

Han er også kjent for å ha oppdaget og utviklet en rekke skuespillertalent, deriblant Michèle Morgan, Jean-Paul Belmondo, Raimu, Gérard Philipe, Danièle Delorme, Louis Jourdan og Roger Vadim.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1927 – Voyage au Congo (dokumentar)
  • 1932 – Fanny
  • 1934 – Sommer ved Frauensee
  • 1934 – Den sorte Venus
  • 1936 – Les amants terribles
  • 1937 – Livet går videre
  • 1944 – Bare 16 år
  • 1946 – Pétrus
  • 1953 – Julietta
  • 1954 – Stjernerik natt
  • 1955 – Lady Chatterleys elsker
  • 1958 – Ung og fordervet

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Marc Allegret, biography/Marc-Allegret
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 15. okt. 2015, 126419531
  3. ^ a b Czech National Authority Database, 23. nov. 2019, ola2002113840
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Marc Allégret, allegret-marc
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014
  6. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12114151z
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014
  8. ^ «Encyclopædia Britannica» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenkerRediger