Lysgrav

fordypning i bakken for å installere større vinduer

En lysgrav er en fordypning i bakken rundt en bygning for å gi mulighet til å installere større vinduer i en kjeller eller underetasje som enten ligger helt eller delvis under bakken. Ved å gjøre det mulig å sette inn større vinduer kan man få tryggere nødutganger samt slippe inn mer dagslys til glede for de på innsiden. Lysgraver dekkes av og til med en overdekning for å unngå at den fylles av snø og rusk, samt for å forebygge fallskader.

Kjellervindu i lysgrav med gitter som overdekning. (Med et så tungt gitter vil lysgraven neppe være godkjent som rømningsvei).

Rømningsvei rediger

Installasjon av lysgrav kombinert med større vinduer er ofte en nødvendighet ved innredning av kjeller til oppholdsrom for å oppnå tilfredsstillende rømningsveier i tilfelle brann.

Farer rediger

Dersom det finnes flere alternative måter å anlegge rømningsvei på anbefales ikke vinduer med lysgrav som hovedrømningsvei, fordi de krever tilsyn for snømåking, fjerning av løv, med mer, samt utgjør fallrisiko.

Et vindu i en lysgrav kan også være en dødsfelle ved brann dersom den er feil designet. For eksempel vil et topphenglset vindu som slår ut i en for kort lysgrav gjøre det umulig å komme seg ut av bygningen. Derfor kan det være en fordel at vinduet er sidehenglset og slår innover i de tilfeller man likevel velger å lage rømningsvei via vindu i lysgrav.[1]

Krav i forskrift rediger

Byggteknisk forskrift krever minimumsstørrelser på vinduer brukt som rømningsvei i oppholdsrom (særlig på soverom, stuer og andre oppholdsrom). Det stilles da samme krav til minstemål på et vindu i en lysgrav som til vinduer brukt til rømningsvei ellers (minst 0.6 m høy, minst 0.5 m bred, og sum av høyde og bredde på minst 1.5 m[2][3]).

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ «Vindu som rømningsvei - brannvernet.no» (PDF). 
  2. ^ «Hva er en alternativ rømningsvei? | Sikkerhverdag». www.sikkerhverdag.no. Besøkt 11. august 2021. 
  3. ^ «Rømningsveier». nrbr.no. Arkivert fra originalen 11. august 2021. Besøkt 11. august 2021.