Åpne hovedmenyen

Lyngdals Avis

lokalavis i Lyngdal i Agder
Lyngdals Avis
TypeUkesavis
FormatTabloid
Grunnlagt28. april 2011
EiereNordsjø Media (92 %) og Forvalt Norge (8 %)[1]
UtgiverLyngdals Avis AS
Ansvarlig redaktørLars Rekaa
SpråkNorsk
PolitiskPartipolitisk uavhengig
Opplag1 334 (2017)
HovedkvarterFiboveien 2B, Rom, Lyngdal
Nettstedhttp://www.lyngdalsavis.no

Lyngdals Avis er en avis og nettavis som dekker Lyngdal kommune, hvor den også har sitt hovedkontor. Avisen kommer ut én gang i uka (torsdag). Avisen startet opp som en nettavis 28. april 2011 med Nina Utland som redaktør og daglig leder.

Den 6. januar 2014 kom avisen ut med en pressemelding om at Lyngdals Avis skulle utgi en ukesavis fra 6. mars samme år, etter at mediekonsernene Nordsjø Media og Media Sør inngikk en avtale om å starte opp en ny, lokal abonnementsavis for Lyngdal, gjennom selskapet Lyngdals Avis AS.[2][3]

Ansvarlig redaktør er Lars Rekaa, mens Kristen Munksgaard jobber som daglig leder.[4]

Under utdelingen av årets mediepriser fra Mediebedriftenes Landsforening i 2015 ble Lyngdals Avis tildelt prisen «årets nyskaping» for overgangen fra nett til papir.[5] De øvrige nominerte var Dagbladet Magasinet, Kvinnheringen og Jærbladet.

HistorieRediger

StartenRediger

Lyngdals Avis kom for første gang ut på nett 12. mai 2011 og ble drevet to-tre måneder på dugnad. Det ble derimot raskt slått fast at det var tidkrevende å drive en avis uten faste medarbeidere, og det ble dermed bestemt å organisere driften gjennom selskapet Media Sør AS for å trappe opp satsingen. Redaktør Nina Utland hadde femti prosent av aksjene, mens Ariel Fåland og Mette Tånsberg eide en fjerdedel hver. Som følge av opptrappingen ble avisen en ren nettavis fra 8. oktober 2011, og avisen flyttet inn i 1. etasje i Postgården i Lyngdal sentrum.[6]

8. mars 2012 sa redaktør Utland opp sin stilling siden hun ikke følte det var økonomisk grunnlag for å drive en nettavis i Lyngdal.[7] Det innebar at avisen avsluttet sin daglige drift.

OppstandelsenRediger

I april 2012 ble det klart at Lyngdals Avis ville gjenoppstå som en dugnadsbasert nettavis med Magnus Aunevik som redaktør.[8]

Selv om nettavisen kun ble drevet på dugnad, klarte Aunevik å engasjere flere lyngdøler til å bidra med redaksjonelt stoff i varierende grad. Tidligere Farsunds Avis-redaktør Steinar Spjelkaviknes var blant bidragsyterne med spalten «God morgen, Lyngdal» hvor han deriblant skrev om sin kamp mot kreften. Andre sentrale bidragsytere var blant andre Sofie Vatland, Ariel Fåland, Sigbjørn Utland, Jonas Berge, Oskar Hadland, Simon Vesterhus Tofteland, Stephen Endre Refsnes, Tom Roar Madland, David Svennevik og Nelle Utheim.

I forbindelse med åpningen av Lyngdal Cup i 2012 klarte redaktør Aunevik å overtale daværende medier- og kommunikasjonsstudent Erlend Haddeland til å lage en sak om åpningsshowet.[9] Haddeland skulle vise seg å bli en svært sentral skikkelse i avisens utvikling. I januar 2013 overtok Haddeland redaktøransvaret mens han fullførte bachelor-graden sin ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Uten Magnus Auneviks innsats hadde Lyngdals Avis ikke eksistert lenger enn mars 2012.

Veien mot papiravisRediger

Med Erlend Haddeland som redaktør tok nettavisen nye steg og ble et stadig sterkere journalistisk produkt som i mye større grad enn tidligere klarte å utfordre Farsunds Avis (senere Lister) og de øvrige mediene som dekket Lyngdal. Etter hvert kom Remi André Netteland inn i avisen for å hjelpe med det økonomiske arbeidet. I løpet av få uker klarte Netteland å få inn årskontrakter på digital annonser til en verdi mellom 200 000 og 300 000 kroner, noe som ble en viktig økonomisk bærebjelke for avisen.

Utviklingen gikk ikke upåvirket hen, og i løpet av høsten 2013 viste mediekonsernet Nordsjø Media fra Rogaland interesse for nettavisen. Interessen resulterte i en avtale mellom Nordsjø Media og Media Sør om at Lyngdals Avis skulle bli papiravis med én utgave i uka (torsdag) fra og med 6. mars 2014.[2][3] Avtalen ble offentliggjort 6. januar samme år, og Nordsjø Media og Media Sør eide henholdsvis 52 og 48 prosent i selskapet Lyngdals Avis AS som ble stiftet som følge av avtalen.

Avtalen medførte at det igjen ble daglig drift av Lyngdals Avis, og avisen flyttet tilbake til Postgården i Lyngdal sentrum, men i andre lokaler enn i 2011. Remi André Nettland ble ansatt som daglig leder og markedssjef, mens redaktør Haddeland og journalist Magnus Aunevik utgjorde redaksjonen. I tillegg fortsatte flere av de tidligere bidragsyterne som frilansere, og det ble opprettet en ungdomsredaksjon som ble ledet av Jonas Berge.

Varaordfører Sigmund «Siggen» Abusland (Frp) sto for den formelle åpningen av papiravisen den 6. mars 2014 ettersom ordfører Jan Kristensen (H) var bortreist.[10][11]

Den første utgaven var på 36 sider og ble trykket i 4289 eksemplarer av trykkeriet Dalane Trykk. De tre første utgavene ble sendt til samtlige husstander i Lyngdal og Hægebostad.

Pristildeling og utvidet stabRediger

26. mars 2014 ble redaksjonen utvidet med journalist Anja Benjaminsen.[12] Avisen fikk sin fjerde faste journalist da Lars Rekaa begynte i jobben 6. august 2014, og Nina Brattfjord ble ansatt som avisens første markedskonsulent 7. januar 2015.[13][14] Verken før eller siden har det vært flere enn seks ansatte i selve Lyngdals Avis, men det skal understrekes at flere i Nordsjø Media-konsernet arbeider med kundeservice og den grafiske utformingen av avisen.

Under utdelingen av årets mediepriser fra Mediebedriftenes Landsforening i 2015 ble Lyngdals Avis tildelt prisen «årets nyskaping» for overgangen fra nett til papir.[5] De øvrige nominerte var Dagbladet Magasinet, Kvinnheringen og Jærbladet.[5]

Avisens ungdomsredaksjon ble lagt ned juli 2015 siden flere av redaksjonens medlemmer flyttet høsten 2015.

I januar 2016 solgte Media Sør seg ut av Lyngdals Avis AS. Nordsjø Media eide nå 92 prosent av aksjene, mens Palmekysten Forvaltning (senere Forvalt Norge) ved Ariel Fåland eide de resterende åtte prosentene.[15]

Nedbemanning og utvidet samarbeidRediger

I likhet med resten av Medie-Norge merket Lyngdals Avis nedgangstidene i bransjen. Siden Avisen Agder i Flekkefjord ble en del av Nordsjø Media i mai 2015, foreslo daglig leder Remi A. Netteland å samkjøre administrasjonen til avisene. I tillegg foreslo han å kutte sin egen stilling og journaliststillingen til Magnus Aunevik til det beste for avisen. Nyheten om nedbemanning og samkjøring ble offentliggjort 28. april 2016. Dermed takket to svært sentrale skikkelser i avisens utvikling og historie for seg.

Det nye samarbeidet medførte at Avisen Agder vil håndtere alle administrative funksjoner for Lyngdals Avis, mens Lyngdals lokalavis fortsatt ville ha redaksjon og markedsfunksjoner i Lyngdal.[16] Som en del av omstruktureringen flyttet Lyngdals Avis fra Postgården i Alleen til Næringshuset på Rom sommeren 2016. Samtidig ble Avisen Agder-redaktør Kristen Munksgaard daglig leder i Lyngdals Avis.[17] Etter nedbemanningen besto redaksjonen av redaktør Haddeland og Lars Rekaa, mens Nina Brattfjord fremdeles var markedskonsulent.

Ny redaktørRediger

Etter å ha vært redaktør siden januar 2013 forlot Erlend Haddeland avisen 31. august 2017 for å bli art director i Media Sør.[18] Haddeland bidro sterkt til at avisen gikk fra å være en dugnadsbasert nettavis til å bli en skikkelig avis med faste ansatte, i tillegg til å betraktelig heve nivået på det journalistiske produktet som avisen leverte.

Lars Rekaa overtok som ny redaktør fra 1. september samme år.[19] Per Thime ble ansatt som ny journalist.

Etter at kommunesammenslåingen mellom Lyngdal og Audnedal ble vedtatt i juni 2017, begynte avisen også å dekke Audnedal. Kommunesammenslåingen finner sted 1. januar 2020.

Jonas Berge forlot avisen i romjulen 2017 og begynte senere i NTB. Berge var den siste aktive bidragsyteren som hadde vært med helt siden avisens oppstandelse i 2012.

I begynnelsen av 2019 ble Lyngdals Avis og de øvrige avisene i Nordsjø Media-konsernet overtatt av Amedia.[20]

RedaktørerRediger

  • 2011–2012: Nina Utland
  • 2012–2013: Magnus Aunevik
  • 2013–2017: Erlend Haddeland
  • 2017–: Lars Rekaa
UngdomsredaktørerRediger
  • 2014–2015: Jonas Berge

«Årets lyngdøl»Rediger

Siden 2015 har avisen delt ut prisen «årets lyngdøl». Opprinnelig var kåringen uhøytidelig og en del av «et lett tabloid tilbakeblikk» i årets siste papirutgave, men fra og med 2016 har prisvinneren mottatt et innrammet bilde av seg selv med begrunnelsen.

Avisen uttalte i forbindelse med den uhøytidelige 2015-kåringen at Lila Elveseter Abrahamsen hadde blitt «årets lyngdøl» i 2014 dersom kåringen hadde funnet sted også da.[21]

PrisvinnereRediger

  • 2015: Alf Hagen – «en mester i å skape blest rundt egen person og virke og er en fargeklatt med positivt fortegn for byen vår», lød begrunnelsen.[21]
  • 2016: Espen Haugeland – risikerte livet da han stoppet en selvmordsbomber i Afghanistan i 2004. 8. mai 2016 mottok han krigskorset med sverd for heltemotet.[22]
  • 2017: Ronny Fredriksen – takket av som trener for Lyngdals damelag i fotball etter 21 år.[23]
  • 2018: Ikke utdelt.

OpplagRediger

Nettoopplagstall hentet fra Mediebedriftenes Landsforening:[24]

  • 2014: 1 077
  • 2015: 1 370
  • 2016: 1 312
  • 2017: 1 334

ReferanserRediger

  1. ^ Lyngdals Avis AS Arkivert 9. mars 2014 hos Wayback Machine. fra Proff.nos medieregister, hentet 9. mars 2014
  2. ^ a b «Ny lokalavis i Lyngdal». Fædrelandsvennen. Besøkt 4. februar 2018. 
  3. ^ a b NRK. «Starter ny avis i Lyngdal». NRK. Besøkt 4. februar 2018. 
  4. ^ «Ansatte i Lyngdals Avis» (norsk). Lyngdalsavis.no. Arkivert fra originalen 9. mars 2014. Besøkt 9. mars 2014. 
  5. ^ a b c «MEDIEPRISENE: Her er bilder av alle kveldens prisvinnerne!». medier24.no. 7. mai 2015. Besøkt 17. desember 2017. 
  6. ^ «Ny lokal nettavis i Lister». Fædrelandsvennen. Besøkt 3. februar 2018. 
  7. ^ «Over og ut for Lyngdals Avis». Fædrelandsvennen. Besøkt 3. februar 2018. 
  8. ^ «Lyngdals Avis gjenoppstår». Farsunds Avis. 13. april 2012. s. 9. 
  9. ^ Avis, Lyngdals. «Lyngdals Avis flytter til Rom». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 4. februar 2018. Besøkt 3. februar 2018. 
  10. ^ Avis, Lyngdals. «Se video fra lanseringen: Markerte første papirutgivelse av Lyngdals Avis». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 4. februar 2018. Besøkt 4. februar 2018. 
  11. ^ A/S, Avisen Agder. «Lyngdals Avis på papir». Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal (norsk). Arkivert fra originalen 5. februar 2018. Besøkt 4. februar 2018. 
  12. ^ Avis, Lyngdals. «Fra Mandal til Kina». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 5. februar 2018. Besøkt 4. februar 2018. 
  13. ^ «Lars Rekaa». www.facebook.com. Besøkt 4. februar 2018. 
  14. ^ «Instagram-innlegg fra Lyngdals Avis • Jan. 7, 2015 at 12:29 UTC». Instagram. Besøkt 4. februar 2018. 
  15. ^ «Skyter inn midler i avis». Lister24. Besøkt 4. februar 2018. 
  16. ^ Avis, Lyngdals. «Lyngdals Avis nedbemanner og utvider samarbeidet med Avisen Agder». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 4. februar 2018. Besøkt 4. februar 2018. 
  17. ^ Avis, Lyngdals. «Lyngdals Avis flytter til Rom». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 4. februar 2018. Besøkt 4. februar 2018. 
  18. ^ Avis, Lyngdals. «Erlend Haddeland fra redaktørjobb i Lyngdals Avis til mediebyrå». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 5. februar 2018. Besøkt 4. februar 2018. 
  19. ^ Avis, Lyngdals. «Lars Rekaa blir ny redaktør i Lyngdals Avis». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 4. februar 2018. Besøkt 4. februar 2018. 
  20. ^ «Amedia kjøper Nordsjø Media». www.amedia.no. Besøkt 31. oktober 2019. 
  21. ^ a b Avis, Lyngdals. «Dette er årets lyngdøl i 2015». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 23. februar 2018. Besøkt 22. februar 2018. 
  22. ^ Avis, Lyngdals. «Krigshelten Espen Haugeland er «årets lyngdøl» 2016». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 23. februar 2018. Besøkt 22. februar 2018. 
  23. ^ Avis, Lyngdals. «Han er Årets lyngdøl». Lyngdals Avis (norsk). Arkivert fra originalen 23. februar 2018. Besøkt 22. februar 2018. 
  24. ^ MBLs nettsider

Eksterne lenkerRediger