Åpne hovedmenyen

Liste over vertsbyer for Eurovision Song Contest

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over byer og arenaer som har arrangert Eurovision Song Contest, Den europeiske kringkastingsunions årlige sangkonkurranse. Den første konkurransen ble arrangert i Lugano i Sveits i 1956, og fra 1958 har konkurransen blitt arrangert av landet som vant konkurransen året før.[1][2] Siden da har det imidlertid vært flere unntak fra denne regelen: 1960, 1963, 1972, 1974 og 1980.[3] Økonomi har vært hovedårsaken til at vinnerlandene sa fra seg arrangørjobben disse fem årene. Siden 1981 har alltid konkurransen blitt arrangert av landet som vant året før. Med åtte finaler har Storbritannia arrangert konkurransen flest ganger[4], mens Dublin har vært vertsby flest ganger med seks arrangementer.[5] Like bak følger London og Luxembourg med fire konkurranser, og deretter København og Stockholm med tre konkurranser. Norge har arrangert Eurovision Song Contest tre ganger: Bergen i 1986 og Oslo i 1996 og 2010.[6]

Liste over vertsstederRediger

Listen gir en oversikt over når og hvor Eurovision Song Contest har blitt arrangert siden starten i 1956. Siden 2004 har det blitt arrangert semifinaler i forkant av finalen.[1]

 
Filmsenteret Cinecittà i Roma arrangerte Eurovision Song Contest 1991.
År Dato Vertsland Kringkaster Vertsby Arena
1956 24. mai   Sveits SRG SSR Lugano Teatro Kursaal
1957 3. mars   Tyskland HR/ARD Frankfurt am Main Großer Sendesaal des Hessischen Rundfunks
1958 12. mars   Nederland NTS Hilversum AVRO Studios
1959 11. mars   Frankrike RTF Cannes Palais des Festivals et des Congrès
1960 29. mars   Storbritannia BBC London Royal Festival Hall
1961 18. mars   Frankrike RTF Cannes Palais des Festivals et des Congrès
1962 18. mars   Luxembourg CLT Luxembourg Villa Louvigny
1963 23. mars   Storbritannia BBC London BBC Television Centre
1964 21. mars   Danmark DR København Tivolis Koncertsal
1965 20. mars   Italia Rai Napoli Sala di Concerto della Rai
1966 5. mars   Luxembourg CLT Luxembourg Villa Louvigny
1967 8. april   Østerrike ORF Wien Großer Festsaal der Wiener Hofburg
1968 6. april   Storbritannia BBC London Royal Albert Hall
1969 29. mars   Spania TVE Madrid Teatro Real
1970 21. mars   Nederland NOS Amsterdam RAI Congrescentrum
1971 3. april   Irland RTÉ Dublin Gaiety Theatre
1972 25. mars   Storbritannia BBC Edinburgh Usher Hall
1973 7. april   Luxembourg CLT Luxembourg Nouveau Théâtre
1974 6. april   Storbritannia BBC Brighton The Dome
1975 22. mars   Sverige SR Stockholm S:t Eriksmässan
1976 3. april   Nederland NOS Haag Nederlands Congresgebouw
1977 7. mai   Storbritannia BBC London Wembley Conference Centre
1978 22. april   Frankrike TF1 Paris Palais des congrès
1979 31. mars   Israel IBA Jerusalem International Convention Center
1980 19. april   Nederland NOS Haag Nederlands Congresgebouw
1981 4. april   Irland RTÉ Dublin RDS Simmonscourt Pavilion
1982 24. april   Storbritannia BBC Harrogate Harrogate International Centre
1983 23. april   Tyskland ARD München Rudi-Sedlmayer-Halle
1984 5. mai   Luxembourg RTL Télévision Luxembourg Grand Théâtre
1985 4. mai   Sverige SVT Göteborg Scandinavium
1986 3. mai   Norge NRK Bergen Grieghallen
1987 9. mai   Belgia RTBF Brussel Palais du Centenaire
1988 30. april   Irland RTÉ Dublin RDS Simmonscourt Pavilion
1989 6. mai   Sveits SRG SSR Lausanne Palais de Beaulieu
1990 5. mai   Jugoslavia JRT/RTZ Zagreb Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
1991 4. mai   Italia Rai Roma Studio 15 di Cinecittà
1992 9. mai   Sverige SVT Malmö Malmö Isstadion
1993 15. mai   Irland RTÉ Millstreet Green Glens Arena
1994 30. april   Irland RTÉ Dublin Point Theatre
1995 13. mai   Irland RTÉ Dublin Point Theatre
1996 18. mai   Norge NRK Oslo Oslo Spektrum
1997 3. mai   Irland RTÉ Dublin Point Theatre
1998 9. mai   Storbritannia BBC Birmingham National Indoor Arena
1999 29. mai   Israel IBA Jerusalem International Convention Center
2000 13. mai   Sverige SVT Stockholm Globen
2001 12. mai   Danmark DR København Parken stadion
2002 25. mai   Estland ETV Tallinn Saku Suurhall
2003 24. mai   Latvia LTV Riga Skonto halle
2004 12.15. mai   Tyrkia TRT Istanbul Abdi İpekçi Arena
2005 19.21. mai   Ukraina NTU Kiev Sportspalasset
2006 18.20. mai   Hellas ERT Athen Olympiahallen
2007 10.12. mai   Finland Yle Helsingfors Hartwall Arena
2008 20.24. mai   Serbia RTS Beograd Beograd Arena
2009 12.16. mai   Russland Pervyj kanal Moskva Olimpijskij Arena
2010 25.29. mai   Norge NRK Oslo/Bærum Telenor Arena
2011 10.14. mai   Tyskland ARD Düsseldorf Esprit Arena
2012 22.26. mai   Aserbajdsjan İctimai Televiziya Baku Bakı Kristal Zalı
2013 14.18. mai   Sverige SVT Malmö Malmö Arena
2014 6.10. mai   Danmark DR København B&W Hallerne
2015 19.23. mai   Østerrike ORF Wien Wiener Stadthalle
2016 10.14. mai   Sverige SVT Stockholm Globen
2017 9.13. mai   Ukraina UA:PBC Kiev Kiev internasjonale utstillingssenter
2018 8.12. mai   Portugal RTP Lisboa Altice Arena
2019 14.18. mai   Israel Kan Tel Aviv Expo Tel Aviv
2020 12.16. mai   Nederland AVROTROS/NPO/NOS Rotterdam Rotterdam Ahoy

Flest vertskapRediger

Andre Eurovision-relaterte arrangementerRediger

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b «Eurovision Song Contest – oversikt over arrangementer». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  2. ^ «Hilversum 1958 – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  3. ^ «London 1960 – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  4. ^ «United Kingdom – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  5. ^ «Ireland – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  6. ^ «Norway – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 

LitteraturRediger