Åpne hovedmenyen

Liste over verdens raskeste skøytebaner

Wikimedia-listeartikkel

Liste over verdens raskeste skøytebaner er en liste som tar for seg banerekordene for de 20 raskeste skøytebanene i verden.

For hver bane er det kalkulert en poengsum for både kvinner og menn. Banerekordene på hver distanse regnes om til sekunder og deles på antall 500-metere distansen består av.

Eksempel på utregning som tar utgangspunkt i tidene for Vikingskipet (menn):

500 m: 34,31 = 34,31 sekunder. Dividert med 1 gir 34,310 poeng
1000 m: 1.08,38 = 68,38 sekunder. Dividert med 2 gir 34,190 poeng
1500 m: 1.44,27 = 104,27 sekunder. Dividert med 3 gir 34,757 poeng
5000 m: 6.09,74 = 369,74 sekunder. Dividert med 10 gir 36,974 poeng
10000 m: 12.50,96 = 770,96 sekunder. Dividert med 20 gir 38,584 poeng
Total: 178,779 poeng

Den respektive skøytebanens rangering finnes ved å summere poengsummene til både kvinner og menn, og banen med lavest totalsum rangeres som rasket.

# Bane, Sted Banens hoh. Land Poengsum – Kvinner* Poengsum – Menn** Totalsum
1 Utah Olympic Oval, Salt Lake City 1425 USA 190,593 175,611 366,204
2 Olympic Oval, Calgary 1034 Canada 190,350 176,420 366,770
3 Vikingskipet, Hamar 125 Norge 194,192 178,779 372,971
4 Thialf, Heerenveen 0 Nederland 194,098 179,583 373,681
5 Eisstadion Inzell, Inzell 690 Tyskland 194,910 179,509 374,419
6 Kolomna kunstisbane, Kolomna 120 Russland 195,489 180,038 375,527
7 Sportforum Hohenschönhausen, Berlin 34 Tyskland 195,669 180,217 375,886
8 Gunda Niemann-Stirnemann Halle, Erfurt 200 Tyskland 195,559 180,477 376,036
9 Richmond Olympic Oval, Vancouver 4 Canada 196,335 180,686 377,021
10 M-Wave, Nagano 342 Japan 196,742 180,823 377,565
11 Oval Lingotto, Torino 205 Italia 196,904 180,692 377,596
12 Krylatskoje idrettshall, Moskva 80 Russland 196,450 181,585 378,035
13 Arena Ritten, Collalbo 1198 Italia 197,573 181,514 379,087
14 Pettit National Ice Center, Milwaukee 220 USA 198,048 181,668 379,716
15 Eisstadion Inzell, Inzell 690 Tyskland 194,910 180,359 375,269
16 IJsbaan Twente, Enschede 0 Nederland 200,687 182,436 383,124
17 Meiji Hokkaido-Tokachi Oval, Obihiro 79 Japan 201,346 184,851 386,197
18 Ice Rink Pinè, Baselga di Pinè 1000 Italia 201,400 187,022 388,422
19 Taereung Indoor Ice Rink, Seoul 85 Sør-Korea 202,609 186,403 389,012
20 Jilin Provincial Speed Skating Rink, Changchun 222 Folkerepublikken Kina 203,370 187,577 390,947
21 Kardinge, Groningen 0 Nederland 204,116 187,298 391,414

* = Tabellen tar utgangspunkt i poengsummene for banerekordene på OL-distansene 500, 1000, 1500, 3000 og 5000 meter
** = Tabellen tar utgangspunkt i poengsummene for banerekordene på OL-distansene 500, 1000, 1500, 5000 og 10000 meter


Salt Lake City - Utah Olympic OvalRediger

Oppdatert 19. februar 2011

kvinner
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jenny Wolf   37,00 11-12-2009
1000 m Christine Nesbitt   1.13,36 13-12-2009
1500 m Cindy Klassen   1.51,79 20-11-2005
3000 m Martina Sáblíková   3.56,30 11-12-2009
5000 m Martina Sáblíková   6.42,66 18-02-2011
10000 m Eva Rodansky   15.45,88 06-03-2005
Poengsum* 190,593
menn
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jeremy Wotherspoon   34,03 09-11-2007
1000 m Shani Davis   1.06,42 07-03-2009
1500 m Shani Davis   1.41,04 11-12-2009
3000 m Håvard Bøkko   3.39,29 28-02-2009
5000 m Enrico Fabris   6.06,06 12-12-2009
10000 m Sven Kramer   12.41,69 10-03-2007
Poengsum** 175,611

Calgary - Olympic OvalRediger

Oppdatert 29. januar 2012

kvinner
Distanse Skøytløper Land Tid Dato
500 m Yu Jing   36,94 29-01-2012
1000 m Christine Nesbitt   1.12,68 28-01-2012
1500 m Cindy Klassen   1.51,85 19-03-2006
3000 m Cindy Klassen   3.53,34 18-03-2006
5000 m Cindy Klassen   6.48,97 19-03-2006
10000 m Martina Sáblíková   13.48,33 15-03-2007
Poengsum* 190,350
menn
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jeremy Wotherspoon   34,05 16-03-2008
1000 m Shani Davis   1.06,91 06-12-2009
1500 m Denny Morrison   1.42,01 14-03-2008
3000 m Eskil Ervik   3.37,28 05-11-2005
5000 m Sven Kramer   6.03,32 17-11-2007
10000 m Sven Kramer   12.51,60 19-03-2006
Poengsum** 176,420

Hamar - VikingskipetRediger

Oppdatert 13. februar 2010

kvinner
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jenny Wolf   37,52 25-01-2008
1000 m Anni Friesinger   1.14,81 27-01-2008
1500 m Ireen Wüst   1.54,65 25-01-2008
3000 m Gunda Niemann   4.00,26 17-02-2001
5000 m Martina Sáblíková   6.50,07 21-11-2009
10000 m Trude Nielsen   17.14,70 17-01-1998
Poengsum* 194,192
menn
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jeremy Wotherspoon   34,31 26-01-2008
1000 m Shani Davis   1.08,38 21-01-2007
1500 m Shani Davis   1.44,27 21-11-2009
3000 m Eskil Ervik   3.45,60 28-01-2006
5000 m Sven Kramer   6.09,74 07-02-2009
10000 m Sven Kramer   12.50,96 22-11-2009
Poengsum** 178,779

Heerenveen - ThialfRediger

Oppdatert 23. januar 2011

kvinner
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jenny Wolf   37,60 20-01-2008
1000 m Christine Nesbitt   1.15,01 22-01-2011
1500 m Ireen Wüst   1.54,05 10-02-2007
3000 m Ireen Wüst   4.00,28 10-02-2007
5000 m Martina Sáblíková   6.49,31 11-02-2007
10000 m Carien Kleibeuker   14.39,76 24-03-2006
Poengsum* 194,098
menn
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Lee Kyou-Hyuk   34,77 23-01-2011
1000 m Shani Davis   1.08,39 09-12-2007
1500 m Shani Davis   1.44,48 13-11-2009
3000 m Sven Kramer   3.41,48 20-12-2008
5000 m Sven Kramer   6.12,97 09-02-2007
10000 m Sven Kramer   12.49,88 11-02-2007
Poengsum** 179,583

Inzell - Eisstadion InzellRediger

Oppdatert 13. mars 2011

kvinner
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Jenny Wolf   37,88 26-02-2011
1000m Christine Nesbitt   1.14,84 12-03-2011
1500m Ireen Wüst   1.54,80 11-03-2011
3000m Ireen Wüst   4.01,56 10-03-2011
5000m Martina Sáblíková   6.50,83 12-03-2011
10000m Yvonne van der Ploeg   17.38,00 07-03-1984
Poengsum* 194,910
menn
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Kyou-Hyuk Lee   34,32 13-03-2011
1000m Shani Davis   1.08,45 11-03-2011
1500m Håvard Bøkko   1.45,04 10-03-2011
3000m Sven Kramer   3.43,34 11-10-2008
5000m Bob de Jong   6.15,41 11-03-2011
10000m Bob de Jong   12.48,20 12-03-2011
Poengsum** 179,509

Kolomna - Kometa Ice RinkRediger

Oppdatert 13. februar 2010

kvinner
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jenny Wolf   37,51 24-01-2009
1000 m Margot Boer   1.15,79 25-01-2009
1500 m Anni Friesinger   1.55,39 02-12-2007
3000 m Martina Sáblíková   4.01,67 12-01-2008
5000 m Martina Sáblíková   6.53,42 13-01-2008
10000 m Jelena Rubina   17.24,26 03-04-2009
Poengsum* 195,489
menn
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Dmitrij Lobkov   34,35 07-01-2007
1000 m Denny Morrison   1.08,53 25-01-2009
1500 m Jevgenij Lalenkov   1.45.24 13-01-2008
3000 m Ivan Skobrev   3.43,73 16-12-2006
5000 m Sven Kramer   6.11,78 12-01-2008
10000 m Sven Kramer   13.03,30 13-01-2008
Poengsum** 180,038

Berlin - Sportforum HohenschönhausenRediger

Oppdatert 13. februar 2010

kvinner
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jenny Wolf   37,52 08-11-2009
1000 m Anni Friesinger   1.15,17 30-10-2005
1500 m Anni Friesinger   1.55,54 17-11-2006
3000 m Martina Sáblíková   4.00,75 06-11-2009
5000 m Martina Sablíkova   6.59,26 10-02-2008
10000 m Grit Mertens   17.21,72 08-03-2008
Poengsum* 195,669
menn
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Joji Kato   34,70 08-11-2008
1000 m Shani Davis   1.08,53 06-11-2009
1500 m Shani Davis   1.44,47 08-11-2009
3000 m Bob de Jong   3.45,79 19-12-2009
5000 m Sven Kramer   6.09,76 17-11-2006
10000 m Sven Kramer   13.09,06 10-02-2008
Poengsum** 180,217

Erfurt - Gunda Niemann-Stirnemann HalleRediger

Oppdatert 13. februar 2010

kvinner
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jenny Wolf   37,58 30-01-2009
1000 m Jennifer Rodriguez   1.15,52 12-02-2005
1500 m Anni Friesinger   1.56,10 17-02-2007
3000 m Daniela Anschütz-Thoms   4.02,88 30-01-2010
5000 m Martina Sáblíková   6.50,39 18-02-2007
10000 m
Poengsum* 195,559
menn
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Tucker Fredricks   34,91 31-01-2009
1000 m Shani Davis   1.08,40 01-02-2009
1500 m Denny Morrison   1.45,32 31-01-2009
3000 m Sven Kramer   3.42,62 23-10-2009
5000 m Sven Kramer   6.16,02 30-01-2009
10000 m Sven Kramer   12.53,17 17-02-2007
Poengsum** 180,477

Vancouver - Richmond Olympic OvalRediger

Oppdatert 24. februar 2010

kvinner
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Jenny Wolf   37,72 15-03-2009
1000m Christine Nesbitt   1.16,28 14-03-2009
1500m Christine Nesbitt   1.56,89 18-10-2009
3000m Martina Sáblíková   4.02,53 14-02-2010
5000m Martina Sáblíková   6.50,91 24-02-2010
10000m
Poengsum* 196,335
menn
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Lee Kang-seok   34,80 15-03-2009
1000m Shani Davis   1.08,94 17-02-2010
1500m Mark Tuitert   1.45,57 20-02-2010
3000m Sven Kramer   3.40,51 06-02-2010
5000m Sven Kramer   6.14,60 13-02-2010
10000m Sven Kramer   12.55,32 13-03-2009
Poengsum** 180,686

Nagano - M-WaveRediger

Oppdatert 10. januar 2009

kvinner
Distanse Skøyteløper Land Tid Datum
500m Jenny Wolf   37,71 13-12-2008
1000m Anni Friesinger   1.15,37 09-03-2008
1500m Anni Friesinger   1.56,06 08-03-2008
3000m Kristina Groves   4.05,03 07-03-2008
5000m Martina Sáblíková   6.58,22 09-03-2008
10000m
Poengsum* 196,742
menn
Distanse Skøyteløper Land Tjd Dato
500m Jeremy Wotherspoon   34,68 07-03-2008
1000m Shani Davis   1.08,92 14-12-2008
1500m Denny Morrison   1.45,22 09-03-2008
3000m Naoki Yasuda   3.50,18 29-10-2006
5000m Sven Kramer   6.17,24 06-03-2008
10000m Sven Kramer   12.57,71 08-03-2008
Poengsum** 180,823

Torino - Oval LingottoRediger

Oppdatert 4. februar 2007

kvinner
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Svetlana Zjurova   38,23 14-02-2006
1000 m Marianne Timmer   1.16,05 19-02-2006
1500 m Ireen Wüst   1.55,01 04-02-2007
3000 m Ireen Wüst   4.02,43 12-02-2006
5000 m Clara Hughes   6.59,07 25-02-2006
10000 m
Poengsum* 196,904
menn
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Lee Kang-seok   34,71 19-01-2007
1000 m Shani Davis   1.08,89 18-02-2006
1500 m Enrico Fabris   1.44,97 03-02-2007
3000 m Sven Kramer   3.43,21 05-02-2006
5000 m Chad Hedrick   6.14,68 11-02-2006
10000 m Bob de Jong   13.01,57 24-02-2006
Poengsum** 180,692

Moskva - KrylatskojeRediger

Oppdatert 18. januar 2009

kvinner
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Jenny Wolf   37,86 18-01-2009
1000m Anni Friesinger   1.16,01 18-01-2009
1500m Claudia Pechstein   1.55,96 23-11-2008
3000m Anni Friesinger   4.05,64 05-02-2005
5000m Claudia Pechstein   6.49,92 22-11-2008
10000m
Poengsum* 196,450
menn
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Keiichiro Nagashima   34,91 18-01-2009
1000m Shani Davis   1.08,66 18-01-2009
1500m Håvard Bøkko   1.45,46 22-11-2008
3000m Guido Berends   3.56,62 11-12-2004
5000m Øystein Grødum   6.22,31 05-02-2005
10000m Bob de Jong   12.59,21 23-11-2008
Poengsum** 181,585

Collalbo - Arena RittenRediger

Oppdatert 1. februar 2007

kvinner
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Tomomi Okazaki   38,48 27-01-1999
1000 m Anni Friesinger   1.15,47 29-01-2006
1500 m Ireen Wüst   1.56,78 13-01-2007
3000 m Martina Sáblíková   4.03,52 13-01-2007
5000 m Martina Sáblíková   6.58,45 14-01-2007
10000 m
Poengsum* 197,573
menn
Distanse Skøyteløper Land Tid Dato
500 m Jeremy Wotherspoon   34,89 14-02-2004
1000 m Shani Davis   1.09,26 28-01-2006
1500 m Enrico Fabris   1.44,72 13-01-2007
3000 m Sven Kramer   3.45,84 06-01-2007
5000 m Sven Kramer   6.15,65 12-01-2007
10000 m Sven Kramer   13.10,44 14-01-2007
Poengsum** 181,514

Milwaukee - Pettit National Ice CenterRediger

Oppdatert 13. februar 2010

kvinner
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Manli Wang   37,83 27-11-2005
1000m Jennifer Rodriguez   1.15,50 26-11-2005
1500m Kristina Groves   1.57,55 14-01-2007
3000m Claudia Pechstein   4.06,44 05-02-2000
5000m Gunda Niemann-Stirnemann   7.02,11 06-02-2000
10000m Carla Langenthal   16.28,47 13-10-2007
Poengsum* 198,048
menn
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Jeremy Wotherspoon   34,91 27-11-2005
1000m Shani Davis   1.08,33 26-11-2005
1500m Chad Hedrick   1.44,47 24-10-2009
3000m Jonathan Kuck   3.46,41 19-09-2009
5000m Chad Hedrick   6.16,23 26-10-2008
10000m Chad Hedrick   13.22,93 24-10-2005
Poengsum** 181,668

Baselga - Ice Rink PinèRediger

Oppdatert 13. februar 2010

kvinner
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Catriona Le May Doan   38,72 13-01-1998
1000m Franziska Schenk   1.17,74 13-01-1998
1500m Anni Friesinger   1.59,46 29-01-2005
3000m Gunda Niemann-Stirnemann   4.08,54 13-01-2001
5000m Gunda Niemann-Stirnemann   7.05,67 14-01-2001
10000m Imke Hermans   17.31,45 23-01-2008
Poengsum* 201,400
menn
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Ermanno Ioriatti   35,81 28-02-2009
1000m Matteo Anesi   1.11,04 27-12-2009
1500m Shani Davis   1.46,85 03-02-2008
3000m Alexis Contin   3.48,67 27-12-2009
5000m Øystein Grødum   6.31,39 29-01-2005
10000m Bart Veldkamp   13.38,72 14-01-2001
Poengsum** 187,022

Seoul - Taereung Indoor RinkRediger

Oppdatert 12. februar 2010

kvinner
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Manli Wang   38,23 13-03-2004
1000m Anni Friesinger   1.17,82 14-03-2004
1500m Anni Friesinger   2.00,48 12-03-2004
3000m Claudia Pechstein   4.13,46 13-03-2004
5000m Clara Hughes   7.10,66 14-03-2004
10000m
Poengsum* 202,609
menn
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Lee Kyu-hyeok   34,92 22-10-2009
1000m Lee Kyu-hyeok   1.09,95 23-10-2009
1500m Shani Davis   1.48,64 13-03-2004
3000m Choi Keun-weon   3.58,44 08-03-2006
5000m Chad Hedrick   6.34,37 12-03-2004
10000m Carl Verheijen   13.37,15 14-03-2004
Poengsum** 186,403

Groningen - KardingeRediger

Oppdatert 12. februar 2010

kvinner
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Annette Gerritsen   39,04 04-01-2009
1000m Marianne Timmer   1.19,14 30-12-2004
1500m Marrit Leenstra   2.00,97 30-12-2007
3000m Renate Groenewold   4.09,70 29-12-2007
5000m Renate Groenewold   7.15,66 30-12-2007
10000m Cathrine Grage   15.51,59 25-03-2007
Poengsum* 204,116
menn
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Jan Smeekens   35,84 04-01-2009
1000m Stefan Groothuis   1.10,12 04-01-2009
1500m Jan Blokhuijsen   1.49,61 16-10-2009
3000m Lucas van Alphen   3.51,19 22-11-2009
5000m Sven Kramer   6.28,82 29-12-2007
10000m Ted-Jan Bloemen   13.39,59 16-01-2010
Poengsum** 187,298

Changchun - Jilin Provincial Speed Skating RinkRediger

Oppdatert 30. mars 2010

kvinner
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Jenny Wolf   37,98 07-12-2008
1000m Laurine van Riessen   1.17,25 07-12-2008
1500m Wang Fei   2.00,49 29-01-2007
3000m Wang Fei   4.13,08 22-02-2008
5000m Eriko Ishino   7.24,22 07-01-2007
10000m
Poengsum* 203,370
menn
Distanse Skøytekløper Land Tid Dato
500m Yu Fengtong   34,97 06-12-2008
1000m Lee Kyu-hyeok   1.09,68 06-12-2008
1500m Mun Jun   1.49,13 06-01-2007
3000m Jan Blokhuijsen   3.50,37 22-02-2008
5000m Koen Verweij   6.38,90 23-02-2008
10000m Hiroki Hirako   13.50,02 07-01-2007
Poengsum** 187,577

Eksterne lenkerRediger