Liste over togulykker

Wikimedia-listeartikkel

Liste over togulykker – listen er ufullstendig.

NorgeRediger

 
Sysleulykken 1910.
 
Nidareidulykken 1921.
 
Togulykke nord for Nykirke februar 2012.
Se også Jernbane i Norge: Alvorlige jernbaneulykker i Norge
Dato Sted Navn Årsak Dødstall
1910-08-022. august 1910 Sysle i Modum Sysleulykken[1] Avsporing på Krøderbanen 2
1914-03-01mars 1914 Ilen i Askim [2] Motordresin med fire personer kolliderte med godstog 2
1921-09-1919. september 1921 Ila i Trondheim Nidareid-ulykken[3] To tog kolliderer 6
1923-01-011923 Narvik [4] Kollisjon mellom skiftemaskin og arbeidstralle 1
1923-07-055. juli 1923 Sundhaugen i Drammen Jernbaneulykken i Drammen[5] Avsporing 4
1929-03-2828. mars 1929 BjørnfjellOfotbanen [4] To personer påkjørt av toget 2
1938-11-2020. november 1938 Gamlebyen, Oslo [6][7] Avsporing på Oslo Ø. 13 godsvogner knust og Oslogate bru ble ødelagt.
1939-01-011939 BjørnfjellOfotbanen [4] Kollisjon mellom buss og malmtog. 18 personer skadet. 0
1940-05-011. mai 1940 Lesjaverk [8] Avsporing etter bombing av jernbanelinja 11
1940-05-033. mai 1940 Tangen i Stod [9] To passasjertog kolliderte 8
1940-11-1919. november 1940 Hommelvik i Malvik Hommelvik-ulykken[3] To tog kolliderer 22
1944-02-2828. februar 1944 Geilo i Hol Breifossulykken Bremsesvikt 25
1945-01-1313. januar 1945 Jørstad i Snåsa Jørstad elv-sabotasjen Sabotasje av en bro 80
1948-01-066. januar 1948 Oslo Ø [3] Passasjertog kolliderte med to godsvogner grunnet bremsesvikt. 3 skadde. 0
1949-05-1919. mai 1949 Sagdalen holdeplass [3] Passasjertog kolliderer med et lokomotiv 3
1950-11-1515. november 1950 Hjuksebø i Sauherad Hjuksebø-ulykken[3][10] Ekspresstog kolliderer med løpske godsvogner 14
1950-01-011950 Ofotbanen [4] Kollisjon mellom malmtog og lokomotiv. Tre hardt skadet, en omkommet. 1
1955-08-055. august 1955 Vaksdal [11] Mann påkjørt i tunnel 1
1961-08-1515. august 1961 Grønlia, Oslo [12] Løpsk godstog med 32 vogner sporet av 0
1966-02-1919. februar 1966 Steinkjer [13] To menn påkjørt av godstog 2
1966-06-1919. juni 1966 Grefsen stasjon [14] Kollisjon mellom to tog 1
1966-10-2525. oktober 1966 Valebø stasjon [14] Kollisjon mellom to passasjertog 1
1969-07-1818. juli 1969 Straumsnes i Narvik Malmtogulykke[14] To malmtog på Ofotbanen kolliderer. En lokfører skadet, den andre drept 1
1970-06-01juni 1970 Lysaker [14] Persontog treffer et skiftelokomotiv ved Lysaker. 30 skadd. 0
1970-10-088. oktober 1970 Formo i Grong Eksplosjonsulykken på Formo[15] Godstog med ammunisjon og sprengstoff eksploderte 1
1970-12-022. desember 1970 Østbanestasjonen i Oslo Grefsen-ulykken[14] Tog løpsk 1
1975-02-2222. februar 1975 Tretten i Øyer Tretten-ulykken[14] To tog kolliderer 27
1975-12-2222. desember 1975 Nordlandsbanen [14] Avsporing 1
1977-06-1010. juni 1977 Nordlandsbanen ved Mo i Rana [14] Avsporing 1
1977-07-01juli 1977* Björkliden stasjonOfotbanen [4] 13 malmvogner sporer av, på svensk side av grensen. * «Sommeren 1977» 0
1977-01-011977 Katterat-tunnelenOfotbanen [4] Avsporing i tunnel. To skadet 0
1982-01-088. januar 1982 Sørlandsbanen Brann En pyroman setter fyr på en sovevognSørlandsbanen 4
1985-05-2020. mai 1985 Kolbotn stasjon Kolbotnulykken[16] Frontkollisjon mellom to tog. Flere skadet. 0
1986-10-1717. oktober 1986 Flåmsbanen [17] To påkjørt av toget og avorlig skadet. 0
1987-10-2222. oktober 1987 MidtstuenHolmenkollbanen [18] Bremsesvikt på forstadsbanevogn førte til avsporing 1
1990-04-1616. april 1990 Lysaker i Bærum Lysaker-ulykken[14][19] To lokaltog kolliderer 5
1991-01-1818. januar 1991 Bjorli [14] Avsporing 2
1992-02-2424. februar 1992 Tåsen i Oslo [16] Kollisjon mellom et 1300 T-Bane tog og gravemaskin. Et barn omkom og mor til barnet ble alvorlig skadet. 1
20. mars 1993 Katterat stasjon

på Ofotbanen

Tre sammenkoblede lokomotiver i malmtog sporer av. 0
1993-10-033. oktober 1993 Nordstrand stasjon i Oslo Nordstrand-ulykken[14][16] Løpsk lokomotiv kolliderer med lokaltog 5
1996-07-066. juli 1996 Grefsen trikkeholdeplass, Oslo [16] Sporvognsulykke 1
1998-12-1717. desember 1998 Helgeland, Nordlandsbanen [19] Avsporing og velt. 38 skadet. 0
1998-09-1919. september 1998 Gol stasjon [19] Godstog kolliderer med personbil 5
1999-08-022. august 1999 Ulrikentunnelen i Bergen [20] NSB-ansatt påkjørt av tog og alvorlig skadet. 0
1999-08-033. august 1999 Lillestrøm stasjon [20] NSB-ansatt påkjørt av flytoget. 1
2000-01-044. januar 2000 Åsta i Åmot Åsta-ulykken[19] To tog kolliderer 19
2000-02-011. februar 2000 Tomsbakken i Tønsberg [19][21] Kollisjon med bil 1
2000-02-055. februar 2000 Egersund [19][22] Kollisjon med bil 4
2000-04-055. april 2000 Lillestrøm [23] To godstog kolliderer på Lillestrøm stasjon. Brann i vogner lastet med 93 tonn propan. 0
2001-01-1616. januar 2001 Holbergs plass, Oslo [16] Sporvognulykke 1
2005-08-3131. august 2005 Stokke [24] Brann i lokomotivet etter kollisjon med lastebil. 0
2010-01-2828. januar 2010 Brattøra, Trondheim [25] Godstog med bremsefeil treffer lagerbygg. 0
2010-03-2424. mars 2010 Sjursøya i Oslo Sjursøya-ulykken[26][27] Godsvogner løpsk 3
2010-04-2626. april 2010 Kristiansand stasjon [28] Avsporing pga. for høy hastighet. 0
2010-04-2929. april 2010 Adal i Horten [29] Kollisjon mellom passasjertog og minibuss. 1
2010-09-099. september 2010 Bratsbergbanen [30] Brann 0
2010-10-011. oktober 2010 Skotterud Skotterud-avsporingen[31] Intercitytog sporer av. 40 skadet. 0
2011-09-055. september 2011 Rena i Hedmark Rena-ulykken[32] Avsporing 0
2011-06-1616. juni 2011 Hallingskeid stasjon i Ulvik [33][34] Brann 0
2012-02-055. februar 2012 Asker stasjon [35] Rullestolbruker truffet av godstog 1
2012-02-1515. februar 2012 Re/Nykirke i Vestfold [36] Avsporing i 135 km/t der tillatt hastighet er 70 km/t 0
2013-03-044. mars 2013 Hamar/Kalkbrenneritunnelen i Hedmark [37] En person påkjørt og drept av toget i tunnel 1

EuropaRediger

 
Ulykken i Meudon, Frankrike, 1842.
 
Paris i 1895. Én omkom.
 
Langenweddingen, DDR, 1967.
 
Frontkollisjon i 30 km/t ved Regstrup, Danmark, 1998. Ingen omkomne.
 
Ulykken i Grayrigg, Nordvest-England, 2007
Dato Land By Årsak Dødstall
1650-04-01april 1650   England Whickham, County Durham To gutter dør etter å ha blitt påkjørt av en kullvogn. Første kjente baneulykke.[38] 2
1815-07-1515. juli 1815   England Sunderland Et lokomotiv eksploderer på grunn av for høyt kjeltrykk 16
1821-12-055. desember 1821   England Leeds Mann overkjørt av tog.[39] 1
1827-01-011827   England Eaglescliffe, Teesside Kvinne påkjørt av tog.[40] 1
1828-01-011828   England Kjelen på "Locomotion No 1" eksploderer og føreren blir drept. 1
1830-09-1515. september 1830   England Newton-le-Willows Politikeren William Huskisson døde av skadene etter å ha blitt påkjørt av et tog. 1
1838-08-077. august 1838   England Harrow, Middlesex 33-åring mistet begge bena i jernbaneulykke, og døde senere av skadene. 1
1840-08-077. august 1840   England Howden Avsporing. 4
1840-11-1010. november 1840   England Bromsgrove Kjeleksplosjon. 2
1841-12-2424. desember 1841   England Sonning Cutting, Reading Tog kjører inn i jordskred. 9
1842-05-088. mai 1842   Frankrike Meudon, Versailles Et tog tar fyr og brenner opp 55
1843-03-1010. mars 1843   Nederland Warmond Avsporing på bro. Nederlands første jernbaneulykke med dødsfall. 1
1853-10-055. oktober 1853   Irland Straffan Godstog kolliderer med stillestående persontog. 16
1856-08-1010. august 1856   Nederland Schiedam To tog kolliderer. 3
1864-12-2323. desember 1864   Sverige Sandsjö nær Bodafors Kollisjon mellom to tog lille julaften. 7 døde og 11 skadet.[41] 7
1871-03-2222. mars 1871   Sveits Colombier, Neuchâtel Kollisjon mellom to tog.[42][43] 23
1875-11-1515. november 1875   Sverige Lagerlunda Frontkollisjon mellom to tog 9
1876-12-2626. desember 1876   Danmark Hansted 2. juledag havarerer et tog med snøplog og to lokomotiver. 9
1879-12-2828. desember 1879   Skottland Dundee Broen Tay Bridge kollapser 75
1888-10-2929. oktober 1888   Russland Borki, nåværende Ukraina Et kongelig tog med tsar Aleksander III og hans familie ombord, sporet av. Tsaren blir lettere skadet.[44] 24
1891-06-1414. juni 1891   Sveits Münchenstein, Basel En bro kollapser 71
1895-10-2323. oktober 1895   Frankrike Gare Montparnasse, Paris Avsporingen i Gare Montparnasse. Tog med bremsefeil kjører gjennom stasjonsbygningen og havner med nesen ned på gaten under. 1
1897-07-1111. juli 1897   Danmark Gentofte To tog kolliderer 40
1903-08-1010. august 1903   Frankrike Paris En brann i en T-banetunnel på grunn av elektrisk feil 84
1912-06-1616. juni 1912   Sverige Malmslätt Hurtigtog kjører inn i persontog. 22
1913-07-2626. juli 1913   Danmark Bramminge Avsporing pga. solslyng 15
1915-05-2222. mai 1915   Skottland Gretna Green Et troppetog krasjer med to passasjertog 226
1917-02-2626. februar 1917   Sverige Holmsveden Tog kjører inn i pumpehus på grunn av en feilstilt sporveksel. 11
1917-01-011917   Frankrike Modane Et tog sporer av 550
1918-10-011. oktober 1918   Sverige Getå 1. oktober. Jernbaneulykken i Getå. Avsporing og brann 42
1919-11-011. november 1919   Danmark Vigerslev To tog kolliderer 40
1923-07-2222. juli 1923   Sverige Kärra Kollisjon mellom tog og lastebil 9
1928-06-2222. juni 1928   Sverige Lenninge sør for Bollnäs Kollisjon mellom persontog og lokomotiv 16
1933-01-011933   Frankrike Pomponne Et tog kjører inn i et stillestående tog 230
1934-04-077. april 1934   Danmark Ringe stasjon, Fyn Sammenstøt mellom to tog pga. signalfeil 2
1939-01-011939   Tyskland Genthin To tog kolliderer 186
1939-01-011939   Tyskland Markdorf To to kolliderer, samme dag som den forrige 101
1940-09-1717. september 1940   Sverige Gubbero Persontog kolliderer med lokaltog. 9
1942-02-1212. februar 1942   Sverige Tyringe To persontog kolliderer. 5
1944-01-011944   Spania Torre del Bierzo Et tog sporer av og tar fyr i en tunnel 78
1944-01-011944   Italia Balvano Et godstog står fast i en tunnel og dødsårsaken er kulldioksidforgiftning 500
1944-01-011944   Polen Barwald Sredni Et tog kolliderer med et annet 130
1945-01-011945   Tyskland Aßling Et tog med amerikanske stridsvogner kjører på et stillestående persontog med motorhavari. 110 tyske krigsfanger omkommer.[45] 110
1945-06-2929. juni 1945   Sverige Gårdsjö Nattog treffer et stillestående godstog i 90 km/t. 5
1947-10-1414. oktober 1947   Sverige Edsvalla Persontog kjører på buss. 14
1947-11-055. november 1947   Sverige Hisingen i Göteborg Ulykke 4
1948-01-077. januar 1948   Danmark Assens Godstog med bremsefeil braser inn i hus. 1
1949-01-011949   Polen Dwor Et tog sporer av 200
1950-10-2828. oktober 1950   Sverige Mariedamm Buss og tog kolliderer 9
1952-01-011952   Storbritannia Harrow and Wealdstone Tre tog kolliderer 112
1952-01-011952   Polen Słubice Et tog sporer av og russiske soldater dør 159
1953-01-011953   Tsjekkoslovakia Sakvice En beruset lokfører sovner 106
1956-01-1313. januar 1956   Sverige Ställdalen Motorvogntog kolliderer med malmtog 20
1956-03-2828. mars 1956   Sverige Akkavarre ved Arvidsjaur Buss kolliderer med godstog 16
1956-03-2929. mars 1956   Sverige Granbo stasjon ved Bollnäs Avsporing 2
1957-01-011957   Finland Kuurila To tog kolliderer 26
1957-01-011957   Storbritannia Lewisham Et tog kjører inn i et annet bakfra 90
1958-09-055. september 1958   Sverige Sågmyra i Dalarna Diesellok kjører på buss med skolebarn 9
1960-01-011960   Tsjekkoslovakia Stelbova To tog kolliderer 118
1960-03-011. mars 1960   Danmark Assens Tog med bremsefeil braser inn i hus. 3
1962-01-011962   Nederland Harmelen To tog frontkolliderer 93
1964-11-088. november 1964   Sverige Alby ved Ånge Nordpilen med 14 vogner sporer av. 8 døde, 31 skadet. 8
1965-02-2020. februar 1965   Sverige Skultorp Kollisjon mellom to tog. Ulykken ble startskuddet for innføringen av Automatisk togkontroll (ATC). 10
1966-04-2424. april 1966   Sverige Holmsveden, Kilafors Motorvogntog kolliderte med et arbeidstog. 6
1967-07-066. juli 1967   Øst-Tyskland Langenweddingen Et tog kolliderer med en tankbil full av bensin 140
1967-08-1010. august 1967   Danmark Odense Et lyntog kjører inn i et annet lyntog bakfra. 11
1969-11-1010. november 1969   Sverige Skavstaby To tog kolliderer 4
1971-01-011971   Vest-Tyskland Aitrang Avsporing på grunn av for høy fart og kollisjon med et annet tog. 28
1971-01-011971   Vest-Tyskland Dahlerau To tog kolliderer 46
1972-08-044. august 1972   Sverige Svinskogen To tog kolliderer 2
1972-12-077. desember 1972   Sverige Järna To tog kolliderer[41] 5
1973-07-1212. juli 1973   Sverige Södertörns Villastad, Farsta strand Tog kjører i fjellveggen[41] 5
1974-01-011974   Jugoslavia Zagreb Et tog sporer av på grunn av for høy fart 153
1975-03-3131. mars 1975   Sverige Sya, Mjölby Bil kjører inn i andre vogn i et ekspresstog. Ni vogner sporer av 14
1975-05-1515. mai 1975   Sverige Norrköping Kollisjon mellom to hurtigtog. 8
1976-06-2828. juni 1976   Sverige Raus, Helsingborg Kollisjon mellom godstog og motorvognsett. 15
1978-08-1010. august 1978   Sverige Stehag, Eslöv Avsporing pga. for høy fart.[46][47] 4
1978-08-1010. august 1978   Sverige Nälden, Östersund Kollisjon mellom motorvognsett og arbeidstog.[46][47] 10
1980-06-022. juni 1980   Sverige Hinsnoret-Ornäs Kollisjon mellom to tog 11
1980-08-2424. august 1980   Sverige Upplands Väsby Nordpilen sporer av 9
1980-11-1010. november 1980   Sverige Stångån Avsporing pga. for høy hastighet 1
1985-01-011985   Portugal Alcafache To tog frontkolliderer og tar fyr 150
1987-01-1010. januar 1987   Sverige Stöde utenfor Sundsvall Passasjertog krasjet med to lokomotiver.[47] 1
1987-11-1616. november 1987   Sverige Lerum To persontog kolliderer på grunn av feilstilt sporveksel. 130 skadet, 9 døde. 9
1988-01-011988   Frankrike Paris To tog kolliderer 56
1988-01-011988   Storbritannia London To tog kolliderer, og et tredje kjører inn i dem 35
1989-01-011989   Sovjetunionen Ufa To tog kolliderer med hverandre og en gassledning fører til en eksplosjon[48] 645
1990-04-01april 1990   Sverige Sköldinge Avsporing. To omkom, 53 ble skadet. 2
1992-03-1212. mars 1992   Sverige Göteborg En sporvogn uten bremser ruller utfor en bakke og treffer en holdeplass. 13
1997-07-044. juli 1997   Sverige Kälarne i Jämtland 17 av 37 godsvogner med farlige kjemikalier sporer av. Ingen lekkasje. 0
1998-01-011998   Tyskland Eschede Eschede-ulykken. Et høyhastighetstog sporer av og kolliderer med en bro 101
1998-01-066. januar 1998   Danmark Regstrup Frontkollisjon mellom to tog. 0
2000-01-012000   Østerrike Kaprun Et tog tar fyr i en lang tunnel 155
2000-03-022. mars 2000   Danmark Kølkær To regiontog frontkolliderer. 3 døde, 39 skadet. 3
2000-01-012000   Storbritannia Hertfordshire Hatfield-ulykken. Avsporing i 185 km/t 4
2002-01-012002   Storbritannia Potters Bar Potters Bar-ulykken. Avsporing i 160 km/t 7
2003-01-012003   Ungarn Siofok En turistbuss kjører inn i et tog på en jernbaneovergang 33
2003-06-1616. juni 2003   Sverige Hok utenfor Vaggeryd 20 skades når et godstog kjører på et stillestående persontog 0
2004-01-012004   Spania Madrid Terroristangrep mot jernbanestasjonen i Madrid 192
2004-01-012004   Storbritannia London Avsporing etter kollisjon med bil[49] 7
2004-06-011. juni 2004   Danmark Holstebro Frontkollisjon mellom to tog i forholdsvis lav hastighet. 26 skadet. 0
2004-09-1010. september 2004   Sverige Nosaby, nær Kristianstad En lastebil sitter fast mellom bommene på en planovergang, og blir truffet av toget. To dør, og 47 ble skadet. Lastebilsjåføren får 14 måneders fengsel.[50][51][52] 2
2005-01-012005   Storbritannia London Terroristangrep mot Londons T-banenett 52
2005-02-2828. februar 2005   Sverige Kungsbacka Godstog med klortankvogner kjører ut på en åker. Området ble avsperret i to uker. 0
2006-03-2929. mars 2006   Sverige Glyttinge ved Skäggetorp Tømmertog sporer av. Et pendlertog i motsatt retning treffer tømmerstokker i høy fart. Sju skadet. 0
2006-01-012006   Montenegro Bioce Et passasjertog sporer av og lander i en ravine 46
2006-01-012006   Hellas Drama Avsporing etter kollisjon med vogntog[53] 3
2006-01-012006   Spania Valencia Et T-banetog sporer av på grunn av høy fart 44
2006-01-012006   Tyskland Lathen Et Transrapid-tog kolliderer i høy fart med en arbeidsmaskin 23
2007-10-2525. oktober 2007   Sverige Solna Femtenåring påkjørt av høyhastighetstog.[54] 1
2008-01-012008   Tsjekkia Studenka Et ekspresstog kjører inn i sammenrast bro[55] 6
2008-01-012008   Storbritannia Kanaltunnelen Brann i tog inne i Kanaltunnelen. Seks lettere skadet.[56] 0
2009-01-012009   Slovakia Brezno Kollisjon mellom buss og tog.[57] 11
2009-01-012009   Irland Co. Kilkenny Persontog treffer en ku og sporer av. 0
2009-01-012009   Romania Bacău En jente blir truffet av ekspresstog. 1
2009-01-012009   Italia Viareggio Et godstog sporer av. To vogner med LPG eksploderer, og et hus kollapser.[58][59] 32
2009-01-012009   Kroatia Rudine Et krengetog sporer av pga. glatte skinner. Redningstoget sporer også av. Et annet tog kolliderer med vraket.[60][61][62] 6
2009-01-012009   Romania Scânteia, Iaşi Kollisjon mellom tog og buss. 14
2009-01-012009   Latvia Livani Tog blir truffet av gravemaskin. 1
2009-01-012009   Tyskland Dresden To damplokomotiver frontkolliderer. 0
2009-01-012009   Irland Dublin Trikk og buss kolliderer. 21 skadet. 0
2009-01-012009   Romania Craiova Avsporing i 100 km/t. 16 skadet. Mistanke om sabotasje. 0
2009-01-012009   Romania Gura Ocniţei, Dâmboviţa Lastebil med murstein blir truffet av toget. 0
2009-01-012009   Romania Boju, Cluj Godstog med diesellast sporer av og lekker. Mistanke om at de to lokomotivene ikke var synkronisert. Ingen ble skadet 0
2009-01-012009   Nederland Barendrecht To godstog frontkolliderer. Et passasjertog treffer vrakdeler.[63] 1
2009-09-3030. september 2009   Sverige Uddevalla Trettenåring klatrer opp på et lokomotiv og blir drept av høyspenning. Klassekameratene er vitne til ulykken.[64] 1
2009-01-012009   Frankrike Choisy-le-Roi, Paris Et tog treffer en betongblokk og sporer av. 17 skadet. 0
2009-01-012009   Kroatia Zagreb Et pendlertog klarer ikke stoppe og treffer bufferen i 15–20 km/t på Zagreb hovedstasjon. Bremsene hadde frosset pga. manglende frostvæske. 60 skadet.[65] 0
2009-01-012009   Russland Bologoje Et tog sporer av på grunn av en bombe[66] 39
2010-01-012010   Finland Helsingfors Et intercity-tog brekker i to under skifting, og fire vogner kræsjer i stasjonsplattformen og i et nærliggende hotell.[67] 0
2010-09-099. september 2010   Sverige Stenungsund To tenåringsjenter påkjørt av tog. 2
2010-09-1212. september 2010   Sverige Kimstad stasjon Kollisjon mellom tog og traktorgraver. Mange skadet.[68] 1
2010-01-012010   Spania Castelldefels Castelldefels-ulykken. Et høyhastighetstog påkjører en menneskemengde på vei over skinnegangen.[69] 13
2010-01-012010   Storbritannia Skottland Godstog sporer av i snøvær, og blokkerer sporet i en uke.[70][71][72] 0
2010-01-012010   Belgia Buizingen Jernbaneulykken i Halle. En frontkollisjon mellom to tog. 162 skadet.[73] 18
2010-01-012010   Italia Merano Togavsporingen i Merano. Et lokaltog sporer av på grunn av jordskred.[74] 9
2010-01-012010   Slovakia Spišská Nová Ves Et lokomotiv med bremsefeil påkjører et stillestående passasjertog.[75] 3
2010-01-012010   Tsjekkia Ústí nad Labem Passasjertog sporer av på vei inn på stasjonen.[76] 1
2010-01-012010   Polen Korzybie, Pommerske voivodskap To tog kolliderer. 36 skadet.[77] 0
2010-01-012010   Sveits Fiesch Avsporing. 42 skadet.[78][79] 1
2010-01-012010   Nederland Stavoren Arbeidstog krasjer i buffer og deretter i en butikk. 2 skadet.[80] 0
2010-01-012010   Italia Napoli Avsporing. 40 skadet 1
2010-01-012010   Storbritannia Little Cornard, Suffolk Passasjertog sporer av etter kollisjon med septikbil. 18 skadet.[81] 0
2010-01-012010   Tyskland Lambrecht Avsporing etter kollisjon med lastebil. Ti skadet.[82] 0
2010-01-012010   Storbritannia Surrey Lastebil faller ned fra bru og lander på et tog. 7 skadet.[83] 0
2010-01-012010   Storbritannia Todmorden, West Yorkshire Avsporing pga. is.[84] 0
2011-01-012011   Tyskland Oschersleben ved Magdeburg Passasjertog og godstog kolliderer og brenner[85][86] 10
2011-01-012011   Polen Mosty, Pommerske voivodskap Tog sporer av etter kollisjon med lastebil.[87] 2
2011-01-012011   Polen Strzelce Krajenskie Sju godsvogner ruller ukontrollert to kilometer og krasjer i en stasjonsbygning.[88] 3
2011-01-012011   Polen Baby, Łódź Tog med 280 passasjerer sporer av pga. for høy hastighet. 84 skadet.[89] 1
2012-01-012012   Tyskland Bargum, Nordfrisland Passasjertog kolliderer med en bøling kyr.[90] 1
2012-01-012012   Spania Clot Aragó, Barcelona To tog kolliderer. 6 skadet.[91] 0
2012-01-012012   Spania Mataró, Barcelona Et pendlertog krasjer inn i en buffer. 11 skadet.[92] 0
2012-01-012012   Polen Szczekociny To passasjertog kolliderer. 58 skadet, 16 omkomne.[93] 16
2012-01-012012   Irland Greystones Tennladninger eksploderer i førerkabinen på et tog, og skader føreren.[94][95] 0
2012-01-012012   Tyskland Offenbach Regiontog krasjer med en kran[96] 3
2012-01-012012   Nederland Sloterdijk To passasjertog kolliderer, 125 skadet.[97][98] 1
2012-01-012012   Tyskland St. Peter-Ording Kolisjon med bil på usikret planovergang[99] 1
2012-01-012012   Romania București 92 skadet i kollisjon mellom tre trikker.[100] 0
2012-01-012012   Tyskland Essen En trikk kjører inn i to ventende trikker i høy fart. 28 skadet[101] 0
2013-07-2424. juli 2013   Spania Santiago de Compostela Avsporing grunnet for høy hastighet. 140 skadet.[102] 79

AsiaRediger

 
Avsporing i Setagawa, Japan, 1934
 
Avsporing i India, 2009
 
Netanya, Israel, 2011
Dato Land By Årsak Dødstall
1918   Japan Shimonseki Eksplosjon i toget 27
1922   Japan Ome Et snøfall førte til avsporing og toget havnet i sjøen 87
1923   Japan Odawara Et tog ble truffet av et jordskred på grunn av snøfall 112
1924   Japan Otaru Eksplosjon av dynamitt 94
1926   Japan Hiroshima Regn og flom 34
1927   Sri Lanka Katukurunda To tog frontkolliderer 28
1934   Japan Yodo Tyfon 11
1937   India Bihar Avsporing 107
1938   Japan Okoyama Avsporing på regn 25
1940   Japan Osaka Et bensindrivet motorvogntog kræsjer og brenner opp 181
1941   Japan Himeji Kollisjon 65
1941   Japan Oita Avsporing på bro 44
1943   Japan Tschiura To godstog kolliderte med et avsport passasjertog 110
1944   Japan Tsurumi To tog kolliderte, det ene stillestående 53
1945   Japan Masuda Avsporing på en bro 43
1945   Japan Toyama Frontkollisjon med et annet tog 43
1945   Japan Omuta To tog frontoklliderer 40
1945   Japan Otsuki Bremsefeil 60
1945   Japan Kobe Avsporing 45
1945   Japan Hachiko To tog kolliderte og havnet i elven 105
1946   Japan Hadano Avsporing 30
1947   Japan Saitama Avsporing 184
1948   Japan Nagoya Avsporing 35
1948   Japan Higashiosaka Et tog kolliderer med et annet lokaltog 49
1949   Japan Fukushima Avsporing. Kun togbesetningen dør 3
1951   Japan Yokohama Brann 106
1956   Japan Mie To ekspresstog kolliderer 44
1957   Pakistan Montgomery Et ekspresstog kræsjer inn i et oljetog 250
1958   India Ambala Et lokaltog kolliderer med et ekspresstog 32
1959   Indonesia Tjipeundeuj Et ekspresstog sporer av 92
1961   Japan Oita Et tog blir truffet av gjørme og sporer av 31
1962   Japan Ueno Kollisjon 160
1963   India Meghnagar Et tog kjører inn i et stillestpende tog og tar fyr 38
1963   Indonesia Surabaya Avsporing 24
1963   Japan Yokohama Et tog kjører inn i et avsporet tog 161
1964   Sri Lanka Mirigama Avsporing som følger av høy fart 60
1965   Burma Toungoo Et nattog kolliderer med et stillestående tog 80
1969   Sør-Korea Cheonan Et tog kjører inn i et stillestående tog 41
1969   India Muhammadbad Et tog havner i Magarielven 70
1971   Japan Fujitoshida Et lokaltog kolliderer med en truck 17
1971   Japan Hakusan To ekspresstog frontkolliderer 25
1972   Bangladesh Khulna Et tog frontkolliderer med et laste-tog 76
1972   Pakistan Punjab Et ekspresstog kolliderer med et laste-tog 50
1972   Japan Tsuruga En brann starter i spisevogna, inni en tunnel 31
1976   Taiwan Changhua En buss med studenter kolliderer med et tog 40
1977   Sør-Korea Iksan Et laste tog med dynamitt tar fyr og eksploderer 57
1978   Kina Lujiang To tog kolliderer på en togstasjon 106
1979   Bangladesh Khuina Kollisjon 70
1979   Kina Heilongjiang Høy fart 100
1979   Thailand Taling Chan To tog kolliderer med hverandre 54
1981   India Bihar En bro kollapset 800
1981   Taiwan Hsinchu En truck kolliderer med et tog 30
1981   Sør-Korea Seoul To ekspresstog frontkolliderte 54
1981   Kina Liziyida Et tog tatt av flom 275
1981   India Madhya Pradesh Et laste-tog kjører inn i et passasjertog 39
1981   India Gujarat Sabotasje 30
1981   Pakistan Punjab Avsporing 43
1982   India Agra To tog kolliderer grunnet tåke 50
1982   India Mangalore Et tog treffer en turistbuss 59
1984   Hongkong Hongkong Avsporing 43
1985   India Rajnandgaon En brann starter i en vogn 50
1985   India Agra Kollisjon 38
1985   Japan Anamizu Et ekspresstog sporer av 7
1986   Kina Shaoguan Sabotasje 7
1986   India Thalassery Avsporing 31
1986   India Bihar Kollisjon 50
1986   Thailand Bangkok Et løpsk tog kolliderer med en stoppblokk 5
1987   India Macherial Avsporing 53
1987   Syria Aleppo Tre vogner eksploderer 50
1987   Indonesia Marak Frontkollisjon med to pendlertog 102
1988   Kina Yunnan Avporing og velt 90
1988   Kina Nanxiang To ekspresstog frontkolliderer 29
1988   India Kollam En avsporing gjør at et tog havner i vannet 107
1989   Bangladesh Dhaka To tog fulle av muslimske pilegrimer frontkolliderer 135
1989   Kina Huinan Et tog kolliderer med en buss 32
1989   India Lalitpur Et ekspresstog sporer av 75
1989   India Bihar Et ekspresstog sporer av på grunn av høy fart 48
1990   Pakistan Sukkur Jernbanearbeidere gjør en feil og to tog frontkolliderer 307
1990   India Patna Togbrann 70
1990   Taiwan Kaohsiung Et ekspresstog kolliderer med en buss 25
1991   Japan Shigaraki To tog frontkolliderer 42
1991   Taiwan Miaoli Signalfeil, og to tog kolliderer 30
1992   India Guntur Et tog kjører inn i et laste-tog 24
1992   Iran Dorud Et passasjertog og et laste-tog frontkolliderer 26
1993   Kina Liaoning Et ekspresstog kjører over en overfylt buss 66
1993   Sør-Korea Busan Avsporing 79
1993   Thailand Phutthanonthon Et passasjertog treffer en skolebuss 36
1993   India Chhabra Kollisjon med to tog 71
1993   Indonesia Jombang Et tog kolliderer med en buss 15
1994   Myanmar Wuntho En avsporing fører til at et tog havner i en ravine 102
1995   India Nalgonda Et tog kolliderer med en traktor 35
1995   India Salem Kollisjon 50
1995   Sør-Korea Goisan En avsporing som gjør at 6 vogner blir ødelagt 1
1995   India Firozabad Kollisjon 385
1995   Indonesia Tasikmalaya Avsporing 17
1996   India Gorakhpur Et passasjertog kjører inn i et laste-tog 60
1996   India Kerala Et tog kjører inn i en buss med bryllupsgjester 35
1996   India Varanasi Et tog kolliderer med en traktor 25
1996   India Assam Et tog eksploderer i det som er en bevisst handling 33
1997   India Bilaspur Et tog sporer av på en bro 120
1997   Pakistan Mirshah To tog frontkolliderer 126
1997   Sør-Korea Namwon Et tog kjører inn i en buss 14
1997   Kina Yueyang To tog kolliderer med hverandre 126
1997   India Khanna En bombe går av. Terroristangrep. 33
1997   India Faridabad Kollisjon 12
1997   Pakistan Rostam Sargana Kollisjon 32
1998   India Karna Et tog kjører på rødt lys, og treffer et stillestående tog. 51
1998   India Patna Avsporing 11
1998   India Parli Vaijanath Et lastetog kolliderer med et ekspresstog 24
1998   India Salem Et ekspresstog kolliderer med et bytog 19
1998   India Orissa Avsporing 9
1998   Kina Chenzou To passasjertog kolliderer 3
1998   Kina Liucheng Et tog blir tatt av et jordskred 4
1998   Thailand Hua Hin Avsporing grunnet dårlig vær 7
1998   India Mewar Signalfeil 21
1998   India Mumbai Kollisjon 2
1998   Pakistan Karachi Et passasjertog kolliderer med et godstog 18
1999   India Kazipet Avsporing 12
1999   India Mathura Et ekspresstog kolliderer med et lastetog 17
1999   Pakistan Punjab Kollisjon 20
1999   India Gauhati Avsporing 285
2000   Japan Tokyo Et T-banetog sporer av og treffer et annet 5
2000   India Bathindia En bobe eksploderer 2
2000   Indonesia Padang En godstog sporer av og barna som sitter på dør 13
2000   India Punjab To tog kolliderer 45
2000   Filippinene Blumentritt Terroristangrep 22
2001   Sri Lanka Kurungela Avsporing på grunn av høy fart 13
2001   Indonesia Cirebon Et passasjertog og et lokomotiv kolliderer 40
2001   Indonesia Berbes To tog kolliderer 27
2001   India Kerala Et tog sporer av på en bro og ender i vannet 57
2002   India Jaunpur Et passasjertog sporer av 12
2002   Sri Lanka Alawwa Et tog sporer av på vei mot en stasjon 14
2002   India Bihar Et tog havner i en elv grunnet sabotasje 130
2002   India Kurnool Et tog sporer av grunnet sabotasje 20
2003   India Ghatnandur To tog kolliderer 18
2003   Taiwan Chiayi Bremsefeil 17
2003   India Punjab Et tog tar fyr 38
2003   India Maharashtra Avsporing 51
2003   Taiwan Yingge To tog kolliderer 4
2003   India Warangal En bremsefeil fører til at et tog havner i sjøen 22
2003   Sør-Korea Daegu Tunnelbrann 200
2004   India Mumbai Et tog sporer av grunnet dårlig vær 20
2004   Japan Nagaoka Åtte vogner sporer av. Ingen omkommer. 0
2004   Nord-Korea Ryongchon En del av lasten eksploderer. Over 1000 skadede 161
2004   Sri Lanka Galle Et tog blir skylt av skinnene den 26. desember, på grunn av tsunamien.[103] 1700
2005   India Bangkok To T-banetog kolliderer. Kun meldt om skadede 0
2005   India Nagpur En trailer kolliderer med et tog 55
2005   India Vadodara Et ekspresstog kolliderer med et lastetog 18
2005   Japan Amagasaki Et tog sporer av etter en skarp sving 107
2005   Sri Lanka Polgahawela En buss kommer seg ikke over skinnene før toget 35
2005   India Biaora Kollisjon 8
2005   Indonesia Bandar Lampung To passasjertog kolliderer 7
2005   Israel Revadim Et passasjertog kolliderer med et enmannstog 7
2005   Indonesia Bogor Et tog kjører bak i et annet tog 2
2005   India Jaunpur En bombe eksploderer 13
2005   Kina Shenyang Et sabotert lys viser feil og to tog kolliderer 5
2005   India Datia Et tog kjører seks ganger egnet hastighet og sporer av 16
2005   India Shonai Et tog sporer av 6
2005   Pakistan Ghokti Tre tog kolliderer 150
2005   India Veligonda Avsporing 114
2006   Pakistan Jhelum En ødelagt skinne fører til avsporing 2
2006   Taiwan Hualien Et tog kjører over jernbanearbeidere 5
2006   Indonesia Gubuck Et tog kjører inn i et annet tog 13
2006   Israel Netanya Et tog kjører inn i en truck 5
2006   India Mumbai Flere bomber går av 200
2006   Bangladesh Akkelpur Et tog kolliderer med en buss 33
2006   India Secundrabad Et tog tar fyr 0
2006   India Vest-Bengal Ukjent 40
2006   India Belacoba En bombe eksploderer 7
2006   India Bihar En bro kollapser 35
2007   Indonesia Java Tengah Avsporing. 5 skadede 0
2007   India Panipat Bombing 68
2007   Kina Turpan En kraftig vind blåser et tog av skinnene 3
2007   India Sør-India Et tog kolliderer med en minibuss 11
2007   Kina Jialing Et jernbanearbeider blir drept av et tog 1
2007   India Kanpur Et ekspresstog sporer av 32
2007   Bangladesh Dhaka Et ekspresstog sporer av 4
2007   Sør-Korea Busan Kollisjon 0
2007   Pakistan Megrabpur Et passasjertog sporer av. Over 300 skadede 35
2008   Kina Weifang Flere jernbanearbeidere blir drept 18
2008   Kina Yunnan Et lastetog sporer av og ødelegger flere hus i nærheten 6
2008   Bangladesh Kalihati Et ekspresstog kolliderer med en buss 18
2008   Thailand Sungai Kolok Avsporing 1
2008   Bangladesh Brahmanbaria Et tog kjører inn i et ekspresstog 8
2008   India Warangal Et tog tar fyr 32
2008   Indonesia Bandar Lampung To tog frontkolliderer 9
2008   Malaysia Kuala Lumpur To tog kolliderer. 4 personer meldt skadet. 0
2008   Kina Zibo Et passasjertog sporer av og kolliderer med et annet tog 72
2011   Kina Zhejiang Et høyhastighetstog kjører inn i et stillestående tog 35
2012-05-2222. mai 2012   India Penneconda, Andhra Pradesh Kollisjon mellom passasjertog og godstog.[104] 19
2012-05-3131. mai 2012   India Mahrawa, Uttar Pradesh Avsporing. Over 50 skadet. 4
2012-07-3030. juli 2012   India Nellore, Andhra Pradesh Brann i nattog[105] 47

AfrikaRediger

 
Alberton, Sør-Afrika, 2008
Årstall Land By Årsak Dødstall
1932   Algerie Turenne Et tog fra den franske Fremmedlegionen kræsjer nær Atlasfjellene 50
1965   Sudan Miseiktab To tog frontkolliderer 100
1965   Sør-Afrika Durban Avsporing. Over 700 skadede 150
1970   Nigeria Benue Et tog sporer av og faller ned i Benue-elven 81
1972   Sør-Afrika Mokopane Avsporing 32
1972   Sør-Afrika Rust To tog kolliderer med hverandre 31
1974   Egypt Benha Et passasjertog kolliderer med et millitærtog 16
1975   Egypt Kalyub Avsporing 27
1976   Kenya Kathekani Et nattog blir oversvømt og sporer av 12
1979   Egypt Kairo Et tog smadrer en buss 28
1979   Djibouti Holhol Et ekspresstog kræsjer og detter ned en fjellside 60
1982   Algerie Alger Avsporing 130
1983   Egypt Qallama To tog kolliderer 19
1983   Egypt Giza To tog kolliderer 24
1985   Etiopia Awash Et tog sporer av og havner i en ravine. Afrikas verste togulykke hittil 428
1985   Egypt Qena To tog kolliderer 10
1986   Sør-Afrika Pylpunt Avsporing 16
1989   Egypt Damanhour Frontkollisjon og avsporing 6
1991   Republikken Kongo Pointe Noire To tog kolliderer med hverandre 100
1993   Kenya Ngai Ndethya En jernbanebro ble oversvømt og et tog havnet i elven 114
1994   Uganda Mbale Avsporing 30
1994   Sør-Afrika Durban Avsporing på grunn av bilkræsj 63
1994   Angola Tolunda Et tog kræsjer på grunn av stor fart og bremseproblem 300
1995   Egypt Kairo To tog frontkolliderer 75
1998   Kamerun Yaoundé En tankvogn lekker mye olje som tar fyr, med påfølgende eksplosjon. 100
1998   Egypt Kafr el-Dawar For stor fart 47
1999   Kenya Tsavo En passasjer trakk i nødbremsen, noe som førte til avsporing 32
2000   Kenya Lela Bremseproblem 13
2000   Kenya Kisumu Et tog traff en buss 6
2000   Kenya Mavoko Gasseksplosjon 25
2001   Republikken Kongo Nvoungouti To tog kolliderer på grunn av bremseproblem 30
2002   Egypt Kairo Et fullsatt passasjertog tar fyr 362
2002   Sør-Afrika Durban To tog kollidere 22
2002   Mosambik Tenga Et passasjertog løsner fra lokomotivet og kolliderer med et godstog 200
2002   Tanzania Igandu Et passasjertog ruller bakover og kolliderer med et godstog 300
2003   Zimbabwe Dete To to kolliderer, sporer av og tar fyr 40
2003   Den demokratiske republikken Kongo Ukjent Avsporing 10
2005   Den demokratiske republikken Kongo Kindu Et tog sporer av 60
2006   Egypt To tog kolliderer[106] 58
2007   Den demokratiske republikken Kongo Kinshasa Et passasjertog sporer av. 100
2007   Den demokratiske republikken Kongo Kinshasa Et godstog sporer av 100
2008   Egypt Mersa Matruh En lastebil kolliderer med et tog, som sporer av og kolliderer med et annet tog 44
2012   Sør-Afrika Mpumalanga Godstog kolliderer med lastebil med arbeidere.[107] 26
2012   Egypt Giza Avsporing og brann etter at passasjertog kolliderte med godsvogn. 15 skadet.[108] 0

AmerikaRediger

Se en mer fullstendig liste under Liste over togulykker i Amerika.
 
Blackshear, Georgia, USA, 1888
 
Ulykken i Bourbonnais, Illinois, 15. mars 1999
Dato Land By Årsak Dødstall
1830-12-01desember 1830   USA Maryland Den første ulykken i USA hendte da en lokfører falt av toget 1
1856-07-1717. juli 1856   USA Fort Washington, Pennsylvania To tog frontkolliderer 70
1864-06-2929. juni 1864   Canada Beloeil Et tog kjører inn i en åpen svingebro.[109] 99
1876-12-2929. desember 1876   USA Ashtabula, Ohio En bro kollapser, og toget havner i elven.[110] 92
1881-06-2323. juni 1881   Mexico Cuautla, Morelos Et tog havner i elven.[111][112] 200
1887-08-1010. august 1887   USA Chatsworth, Illinois En bro kollapser[113][114] 84
1903-12-2323. desember 1903   USA Connellsville, Pennsylvania Et godstog mister tømmer som blir truffet av et passasjertog. 66
1904-08-077. august 1904   USA Pueblo, Colorado Ødelagt bro 97
1904-09-2424. september 1904   USA Jefferson County, Tennessee Frontkollisjon. Mellom 56 og 113 drept.[115] 64
1910-03-011. mars 1910   USA Wellington, Washington Snøskred dytter to tog utfor klippe. 100
1910-03-044. mars 1910   Canada Rogers Pass, Britisk Columbia 62 menn som rydder linja for snøskred blir tatt av nytt skred. 62
1915-01-1818. januar 1915   Mexico Guadalajara Avsporing.[116][117] 600
1916-11-077. november 1916   USA Boston, Massachusetts En passasjervogn kjører utfor en åpen vindebro og havner i kanalen. 50
1918-06-2222. juni 1918   USA Hammond, Indiana Tog kjører i annet bakfra. 86 døde, 127 skadet. 86
1918-07-099. juli 1918   USA Nashville, Tennessee Frontkollisjon. 101 døde og 171 skadet.[115] 101
1918-11-011. november 1918   USA New York City Avsporing pga. høy hastighet i t-banetunnel. Over 100 skadet og 93 døde. 93
1926-03-1414. mars 1926   Costa Rica Río Virilla Et tog kjører utfor en bro.[118] 248
1938-12-1919. desember 1938   Brasil Barbacena, Minas Gerais Kollisjon mellom gods- og passasjertog. Trevognene tar fyr. Minst 82 døde. 82
1943-09-066. september 1943   USA Philadelphia, Pennsylvania Overopphetet akselbæring fører til avsporing. 117 skadet. 79
1943-12-1616. desember 1943   USA Rennert, Nord-Carolina Avsporet tog blir påkjørt av annet tog. 74
1945-01-3131. januar 1945   Mexico Cazadero, Querétaro Et tog med 1800 passasjerer kolliderer med et godstog. 96 døde, 150 skadet. 96
1946-03-2020. mars 1946   Brasil Aracaju, Sergipe Avsporing. 185 døde, 300 skadet. 185
1946-04-2626. april 1946   USA Naperville, Illinois Et stoppet tog blir påkjørt av et annet tog i 130 km/t. Rundt 125 skadet. 47
1950-11-2222. november 1950   USA Kew Gardens, New York City To pendlertog kolliderer. 352 skadet, 79 døde.[119][120][121] 79
1951-02-066. februar 1951   USA Woodbridge, New Jersey Passasjertog sporer av. Over 500 skadet.[121][122] 85
1951-06-077. juni 1951   Brasil Nova Iguaçu, Rio de Janeiro Pendlertog treffer en tankbil med bensin.[122] 54
1952-03-044. mars 1952   Brasil Anchieta, Rio de Janeiro Godstog kjører på avsporet passasjertog. 119
1955-04-033. april 1955   Mexico Guadalajara Tog faller i et juv.[122][123] 300
1957-09-011. september 1957   Jamaica Manchester Et chartertog sporer av. Over 700 skadet og 197 døde.[124] 197
1958-05-088. mai 1958   Brasil Rio de Janeiro Kollisjon mellom to pendlertog. 140 døde og 300 skadet. 140
1959-06-055. juni 1959   Brasil São Paulo To pendlertog frontkolliderer. 56
1964-02-011. februar 1964   Argentina Buenos Aires Tog med 1040 passasjerer frontkolliderer med godstog. 70
1970-02-011. februar 1970   Argentina Benavídez, Buenos Aires Ekspresstog kjører på et stillestående lokaltog. To tog kolliderer. 236 døde, 368 skadet.[125] 236
1972-10-066. oktober 1972   Mexico Saltillo, Coahuila Et 22-vogners ekspresstog med 2200 passasjerer sporer av pga. for høy fart, og tar fyr. Over 1000 skadet.[123] 208
1972-10-3030. oktober 1972   USA Chicago, Illinois To pendlertog kolliderer, etter at det ene rygget tilbake til en stasjon. 300 skadet.[121] 45
1975-07-1717. juli 1975   Brasil Madareira, Rio de Janeiro Pendlertog med 1000 passasjerer sporet av og knuste to vogner. 340 skadet.[126] 14
1978-02-2525. februar 1978   Argentina Saa Pereya, Santa Fe-provinsen Et 18-vogners ekspresstog med 2130 passasjerer treffer lastebil og sporer av. 120 skadet.[125][127] 55
1983-02-2020. februar 1983   Mexico Guaymas, Sonora Et tog blir påkjørt bakfra av et godstog, og eksploderer. 78 skadet. 56
1986-02-1717. februar 1986   Chile Limache, Marga Marga-provinsen Ekspresstog frontkolliderer med lokaltog. 510 skadet, 58 døde.[128] 58
1997-11-01november 1997   Cuba San German Tog kjører på buss 56
2012-02-2222. februar 2012   Argentina Buenos Aires Et passasjertog får bremsesvikt og treffer sperringene på stasjonen i 30 km/t[129][130] 49

ReferanserRediger

  1. ^ Digitaltmuseum.no: Jernbaneulykken på Krøderbanen (Sysleulykken)[død lenke]
  2. ^ Atle Næss: Fossekraft og lange linjer - Hafslund ASA 1898-1998. Gyldendal, Oslo 1998. ISBN 82-05-25654-3 (s. 77, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  3. ^ a b c d e Ragnar Rosness/Sintef: Sikkerhet på skinner? Oppfatninger om sikkerhet på norske jernbaner 1950-2000
  4. ^ a b c d e f 1900-tallet i Narvik
  5. ^ «Historieboka.no: Den store jernbaneulykken i Drammen 5. juli 1923». Arkivert fra originalen 10. august 2014. Besøkt 23. februar 2012. 
  6. ^ [1]
  7. ^ Aftenposten 21.11.1938
  8. ^ Øystein Mølmen: Raumabanen/Romsdalen Lesja og Dovre - Kamphandlingene i April 1940. Øystein Mølmen, Lesjaskog 1998. ISBN 82-994722-0-2 (s. 97, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  9. ^ Anders S. Asprem: Felttoget gjennom Stod i 1940. Steinkjer Libris 1991. ISBN 82-992306-0-8 (s. 102-105, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  10. ^ Sommerset, Arild S.: «Hjuksebø-ulykken – Et dystert 30-års minne», i På Sporet nr. 29 (1980)
  11. ^ Aftenposten 06.08.1955
  12. ^ Aftenposten 15.08.1961
  13. ^ Aftenposten 19.02.1961
  14. ^ a b c d e f g h i j k Dagbladet: Togulykker med omkomne i Norge
  15. ^ Ole Petter Flaten, Leiv Arnfinn Kristoffersen. Odd Kristian Myran, Sverre Steinbakken: Ammunisjonstjenesten i Hæren etter 1945. Bind 1. Hærens forsyningskommando 2000. ISBN 82-995310-2-0 (s. 461-466, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  16. ^ a b c d e Sintef: Rettslig ansvar og sikkerhetsmessige konsekvenser av ulykker innen yrkestransport.
  17. ^ Aftenposten, 28. oktober 1986
  18. ^ Oslo byråd
  19. ^ a b c d e f Demokraten: Fakta om alvorlige togulykker i Norge[død lenke]
  20. ^ a b Dagbladet: NSB-ansatt døde i togkollisjon
  21. ^ Dagbladet: Tog kjørte på bil - en omkom
  22. ^ Dagbladet.no: Drept på vei til fest
  23. ^ VG: Minutter fra katastrofe i Lillestrøm
  24. ^ Dagbladet: Tog kjørte i lastebil
  25. ^ NRK: Godstog braste inn i lagerbygg
  26. ^ Endal, Ann-Kristin (24. mars 2010). «Godsvogner trillet fra Alnabru til Sjursøya». Jernbaneverket. Besøkt 24. mars 2010. 
  27. ^ Holm, Per Annar (28. mars 2010). «Sjursøya-ulykken: – Fart opp mot 140 km/t». Aftenposten. Besøkt 29. mars 2010. 
  28. ^ TV2: Tog kjørte for fort
  29. ^ Gjengangeren: Minibuss truffet av toget
  30. ^ NRK: Brann i tog på Bratsbergbanen
  31. ^ TV2: 40 skadd etter avsporing ved Kongsvinger
  32. ^ ABC-nyheter: Tog sporet av ved Rena Arkivert 17. desember 2013 hos Wayback Machine.
  33. ^ NRK: Overbygg og åtte vogner utbrent
  34. ^ SHT: Rapport om jernbaneulykke Bergensbanen
  35. ^ TV2: Rullestolbruker påkjørt av toget - Omkom
  36. ^ tb.no: Tog sporet av, fem skadet
  37. ^ Person omkom etter togpåkjørsel i Hamar
  38. ^ David Wragg (2004), Signal Failure: Politics & Britain's Railways, p. 46. Stroud: Sutton Publishing. ISBN 978-0-7509-3293-6. Cited as the earliest known railway accident.
  39. ^ Richard Balkwill (1993). The Guinness Book of Railway Facts and Feats (6th utg.). Guinness Publishing. s. 219. ISBN 978-0-85112-707-1. 
  40. ^ «Corrections and clarifications». London: The Guardian. 21. juni 2008. Besøkt 5. februar 2009. 
  41. ^ a b c Järnvägsolyckor i Sverige
  42. ^ Zugführer und 22 Internierte tot, 72 Verletzte: In: Paul Winter Schweizer Bahnen unter Fahnen S. 26.
  43. ^ 24 Tote inkl. Zugführer: In: Jahrbuch für Solothurnische Geschichte S. 384.
  44. ^ Harcave, Sidney (2004). Count Sergei Witte and the twilight of imperial Russia: a biography. M.E. Sharpe. ISBN 0-7656-1422-7, ISBN 978-0-7656-1422-3. 
  45. ^ «Geschichte E94 1945-1969». Arkivert fra originalen 28. mars 2012. Besøkt 26. juli 2012. 
  46. ^ a b Aftenposten 12. august 1978, s.8
  47. ^ a b c Järnvägar i historien
  48. ^ Bill Keller (5. juni 1989). «500 on 2 Trains Reported Killed By Soviet Gas Pipeline Explosion». New York Times. Besøkt 18. september 2011. 
  49. ^ BBC News: Inquest into Ufton Nervet crash
  50. ^ Svd: Lastbilschauffor doms för tågolycka
  51. ^ Havkom.se: Rapport Arkivert 23. februar 2014 hos Wayback Machine.
  52. ^ SR: Tre år sedan tågolyckan i Nosaby
  53. ^ Aftenposten: Tre omkom i togulykke i Hellas
  54. ^ SvD: Pojke omkom i tågolycka
  55. ^ Aftenposten: Minst 6 døde i togulykke i Tsjekkia
  56. ^ "Technical Investigation Report concerning the Fire on Eurotunnel Freight Shuttle 7412 on 11 September 2008"
  57. ^ «Slovak bus-rail crash 'kills 11'». BBC News Online. 21. februar 2009. Besøkt 21. februar 2009. 
  58. ^ «Addio a Elisabeth la trentaduesima vittima». Il Tirreno (Italian). 22. desember 2009. Arkivert fra originalen 25. desember 2009. Besøkt 22. desember 2009. 
  59. ^ «Fatal explosion on Italian train». BBC News Online. 30. juni 2009. Besøkt 30. juni 2009. 
  60. ^ Nagibni vlak kod Ka¹tela iskoèio iz traènica: Za nesreću krivo protupžarno sredstvo? - Vijesti.net
  61. ^ «VIDEO: Lokomotiva skoro ubila spasioce, EKSKLUZIVNE SNIMKE». Arkivert fra originalen 28. juli 2009. Besøkt 1. august 2012. 
  62. ^ http://www.index.hr/vijesti/clanak/godisnjica-vlaka-smrti-steta-dosad-veca-od-35-milijuna-kuna-ali-nije-konacna/503274.aspx
  63. ^ «nrc.nl - Binnenland - Dode bij treinbotsing Barendrecht». Arkivert fra originalen 8. januar 2010. Besøkt 1. august 2012. 
  64. ^ Tonåring dog efter lek på lok - Bohuslän - www.gp.se Arkivert 3. oktober 2009 hos Wayback Machine.
  65. ^ Vlak na kolodvoru udario u odbojnik, više od 50 ozlijeđenih - mJutarnji
  66. ^ Aftenposten: Bombe var årsak til togulykke
  67. ^ «Runaway Train Carriages at Helsinki Railway Station». YLE. Besøkt 4. januar 2010. 
  68. ^ «Ung kvinna avled i tågolycka» (Swedish). Sveriges Television. Arkivert fra originalen 14. september 2010. Besøkt 13. september 2010. 
  69. ^ «Spanish train kills 12 on tracks near Barcelona». BBC News. 24. juni 2010. Besøkt 21. desember 2011. 
  70. ^ «Snow derailment problems continue». BBC News Online. 4. januar 2010. Besøkt 5. januar 2010. 
  71. ^ «Investigation into an accident involving a freight train at Carrbridge, Inverness-shire, on 4 January 2010». Rails Accidents Investigation Branch. Arkivert fra originalen 23. desember 2012. Besøkt 16. januar 2010. 
  72. ^ «INVERNESS-PERTH ROUTE REOPENS AFTER A WEEK OF ENDEAVOUR». Network Rail. 13. januar 2010. Arkivert fra originalen 2. februar 2014. Besøkt 11. juni 2010. 
  73. ^ «(De Morgen)(in dutch)». Demorgen.be. Besøkt 21. desember 2011. 
  74. ^ Sky News: Nine Killed As Train Hit By Mudslide
  75. ^ EarthTimes, 1 April 2010, Retrieved 2 April 2010
  76. ^ «Strojvedoucí jel ve Vanove 108 místo 50 km/h. Inspektori proverují brzdy». idnes.cz. Besøkt 29. juni 2010. 
  77. ^ «Wypadek kolejowy w Korzybiu. Rannych zostalo 36 osób». gp24.pl. Besøkt 30. januar 2011. 
  78. ^ Freitag, 23. Juli 2010, 13:06 Uhr, Aktualisiert 22:44 Uhr. «Glacier Express entgleist – Suche nach der Ursache – Schweiz – Tagesschau – Schweizer Fernsehen» (tysk). Tagesschau. Besøkt 21. desember 2011. 
  79. ^ «One dead and 42 injured as Swiss train derails in Alps». BBC News Online. 23. juli 2010. Besøkt 24. juli 2010. 
  80. ^ «Two hurt as maintenance train ploughs through shop». DutchNews.nl. Besøkt 28. juli 2010. 
  81. ^ «Suffolk train and lorry level crossing smash injures 21». BBC News. 17. august 2010. 
  82. ^ Vos iz Neias (17. august 2010). «Lambrecht – Charedi Man among Rescued in Germany's High Speed Train Crash». Besøkt 18. august 2010. 
  83. ^ «Several injured as lorry falls on to a train». BBC News Online. 5. november 2010. 
  84. ^ «Derailment in Summit tunnel, near Todmorden, West Yorkshire 28 December 2010» (PDF). Rail Accidents Investigation Branch. september 2011. Besøkt 10. oktober 2011. 
  85. ^ Aftenposten: Ti omkom da tog kolliderte i Tyskland
  86. ^ «German train crash near Magdeburg leaves 10 dead». BBC News Online. 30. januar 2011. Besøkt 30. januar 2011. 
  87. ^ «Tragedia na torach. Dwie osoby nie zyja». tvn24.pl. 28. april 2011. Besøkt 28. april 2011. 
  88. ^ «Pociag wjechal w stacje. Zabil trzy osoby.». TVN24. 26. juli 2011. Besøkt 27. juli 2011. 
  89. ^ «Speed key factor in Warsaw-Katowice train crash». thenews.pl. 13. august 2011. Besøkt 13. september 2011. 
  90. ^ «Aufräumarbeiten nach tödlichem Zugunglück begonnen». Kieler Nachrichten (German). 13. januar 2012. Arkivert fra originalen 18. januar 2012. Besøkt 14. januar 2012. 
  91. ^ «Un choque de trenes en la estación del Clot causa al menos 25 heridos». La Vanguardia (Spanish). 19. januar 2012. Besøkt 24. april 2012. 
  92. ^ «Un tren de Rodalies descarrila en Mataró (in spanish)». La Vanguardia. 9. februar 2012. 
  93. ^ «Poland suffers deadly train crash near Szczekociny». BBC News. 4. mars 2012. Besøkt 4. mars 2012. 
  94. ^ «DART driver injured in minor explosion». RTÉ News Ireland. 6. mars 2012. Besøkt 9. mars 2012. 
  95. ^ «Driver injured in DART explosion». newstalk. 6. mars 2012. Arkivert fra originalen . Besøkt 9. mars 2012. 
  96. ^ «3 killed in German train crash, police say». CNN. 13. april 2012. Besøkt 24. april 2012. 
  97. ^ VG: 125 skadet i togulykke i Nederland
  98. ^ Dutch experts examine train crash site
  99. ^ Auto von Zug erfasst
  100. ^ Realitatea.net - Bucharest: Tram accident with more than 92 injuries in Pasajul Lujerului
  101. ^ derwesten.de: Ursache für schweren Straßenbahn-Unfall in Essen unklar
  102. ^ «El fallecimiento de una estadounidense eleva a 79 los muertos en el accidente de Santiago» (spansk). RTVE. 28. juli 2013. Besøkt 29. juli 2013. 
  103. ^ Steele, Jonathan. "One train, more than 1,700 dead.", The Guardian. 29. desember 2004.
  104. ^ nrk.no: 19 drept og 30 skadd i togulykke i India
  105. ^ nrk.no: Minst 47 døde i togbrann i India
  106. ^ Aftenposten.no: Passasjertog sporet av i Kairo
  107. ^ vg.no: Minst 26 omkom i togulykke i Sør-Afrika
  108. ^ nrk.no: Tog sporet av og tok fyr i Egypt
  109. ^ The Canadian Encyclopedia: Disasters
  110. ^ «The Ashtabula Diaster.; A Report That Engineer Collins Was Murdered». The New York Times. 24. november 1878. 
  111. ^ «Railroad Disaster in Mexico» (PDF). The New York Times. 26. juni 1881. Besøkt 24. desember 2009. 
  112. ^ «The Railroad Horror in Mexico» (PDF). The New York Times. 28. juni 1881. Besøkt 24. desember 2009. 
  113. ^ Harper's Weekly (20. august 1887). «The Illinois Railroad Accident.». Besøkt 21. november 2006. 
  114. ^ Kemp, Bill (5. august 2007). «1887 train wreck near Chatsworth one of worst in U.S.». The Pantagraph (Bloomington, IL). Besøkt 12. mai 2008. 
  115. ^ a b Train Wrecks in Tennessee Arkivert 19. august 2012 hos Wayback Machine.
  116. ^ Railroad Wrecks by Edgar A. Haine, publ 1993, page 175, ISBN 0-8453-4844-2
  117. ^ [2]
  118. ^ The Times March 16, 1926, page 16:'Costa Rica Train Disaster'
  119. ^ «The 1950 LIRR crash at Kew Gardens/Richmond Hill». 
  120. ^ Long Island Rail Road Wrecks
  121. ^ a b c Shaw, Robert B. (1978). A History of Railroad Accidents, Safety Precautions and Operating Practices. LCCN 78104064.
  122. ^ a b c Haine, Edgar A. (1993). Railroad wrecks. Associated University Presses. ISBN 978-0-8453-4844-4.
  123. ^ a b Accidentes Ferroviarios Historicos con mas de 200 muertos hasta Mayo 2010
  124. ^ Railways of Jamaica#Accidents
  125. ^ a b lanacion.com: El tercer accidente ferroviario más grave en la historia del país
  126. ^ SBT television of Brazil report
  127. ^ Argentine television network Artear report
  128. ^ Queronque: 20 años después
  129. ^ VG: Minst 49 drept og 600 skadet i Buenos Aires
  130. ^ Aftenposten: 49 omkom i togulykke i Argentina