Åpne hovedmenyen

Liste over større Linux-distribusjoner

En liste over de 20 største Linux-distribusjonene sortert etter popularitet.[1]

Denne listen omfatter ikke det Linux-baserte operativsystemet Android, som brukes på smarttelefoner, nettbrett og lignende. Per 2013 var Android det operativsystemet i verden som ble installert på flere apparater enn noe annet, og det har flere brukere enn Windows, Mac OS X og andre konkurrenter sammenlagt.[2][3][4][5][6][7], noe som tilsvarer omtrent samtlige PC-er som er i bruk i hele verden.[8]

Innhold

SkrivebordRediger

Linux MintRediger

Utdypende artikkel: Linux Mint

Linux Mint er basert på Ubuntu og er den mest brukte Linux-distribusjonen.

UbuntuRediger

Utdypende artikkel: Ubuntu (operativsystem)

Ubuntu har vært den mest populære distribusjonen for hjemmebrukere siden 2005 og er det fortsatt. Ubuntu er en spesialisert distribusjon beregnet på skrivebordsmaskiner. Den retter seg etter nybegynnere og har som mål at alle slags enheter bare skal virke når de kobles til, uten at brukeren skal måtte oppsøke noen drivere eller konfigurasjonverktøy selv for å kunne ta i bruk ny maskinvare.

Etterhvert har det kommet ulike utgaver for forskjellige grupper, formål og maskinvare som gjør at en eller annen Ubuntu-variant i dag kan brukes i de aller fleste sammenhenger. Ubuntu er basert på pakkesystemet til Debian. Ubuntu retter seg mot forutsigbare og jevnlige utgivelser, to ganger i året, og forsøker å tilby relativt oppdatert programvare til en hver tid.

PCLinuxOSRediger

Utdypende artikkel: PCLinuxOS

MEPISRediger

Utdypende artikkel: MEPIS

SabayonRediger

Utdypende artikkel: Sabayon

Sabayon er en distribusjon som er basert på Gentoo, men kommer med et bredt spekter av forhåndsinstallert programvare. Det anbefales at Sabayon lastes ned i DVD-format dersom den skal installeres, fordi CD-versjonen ikke inneholder like mange programmer. Sabayon er en distribusjon som ikke tar hensyn til nyansene i fri/åpen/gratis programvare og inneholder en god det proprietær programvare og proprietære drivere. Den egner seg derfor best til demonstrasjon av den forhåndsinstallerte vindushåndtereren Compiz.

Zenwalk LinuxRediger

Utdypende artikkel: Zenwalk

Zenwalk er basert på Slackware, men er en spesialisert skrivebordsdistribusjon som forsøker å kun tilby ett lite krevende program pr oppgave.

KubuntuRediger

Utdypende artikkel: Kubuntu

FreespireRediger

Utdypende artikkel: Freespire

LiveDistroRediger

Utdypende artikkel: LiveDistro

Flere av skrivebordsdistibusjonenes installasjons-CD-er er også LiveDistroer, men følgende er de mest populære spesialiserte LiveDistroer:

Damn Small LinuxRediger

Utdypende artikkel: Damn Small Linux

KnoppixRediger

Utdypende artikkel: Knoppix

Knoppix er tradisjonelt en LiveDistro, men har nå også fått installasjonsmuligheter.

Puppy LinuxRediger

Utdypende artikkel: Puppy Linux

DreamlinuxRediger

Utdypende artikkel: Dreamlinux

Dreamlinux er en brasiliansk livedistro basert på Debian og Knoppix. Den har også fått installasjonsmuligheter.

GenerelleRediger

Følgene distribusjoner er ikke skreddersydd for noe spesielt bruksområde:

OpenSuSERediger

Utdypende artikkel: SUSE

Novell gir ut SUSE. Den frie versjonen, OpenSUSE er en spesialisert skrivebordsdistribusjon. Den er som Fedora rettet mot det amerikanske markedet, som derfor ikke inneholder ut-av-boksen-støtte for noen medieformater som krever lisenskostnader i USA. OpenSUSE utgjør basen i Novells «SUSE Linux Enterprise» operativsystem. SUSE distribusjonene baserer seg på pakkesystemet RPM, med pakkehåndtering- og systemkonfigurasjonsprogrammet YaST.

FedoraRediger

Utdypende artikkel: Fedora (Linux)

Fedora er Red Hats brukernettverk utviklede distribusjon som kommer med et skrivebordsmiljø, men forsøker å være en generell distribusjon. Den ble opprettet for å møte den økte konkurransen Red Hat møtte fra gratis-distribusjoner, med sin kommersielle versjon, Red Hat Enterprise Linux. Fedora er rettet inn mot markedet i USA og tar derfor hensyn til amerikanske programvarepatenter, når det gjelder hvilke programmer som legges ved som standard. Red Hat baserer seg på RPM-pakkesystemet.

DebianRediger

Utdypende artikkel: Debian

Debian GNU/Linux er en generell distribusjon som ikke har noen fast utgivelsesyklus. En ny stabil versjon slippes når den eksperimentelle «testing» versjonen har oppnådd en høy nok grad av stabilitet. Tradisjonelt har det gått 2 og 3 år mellom hver utgivelse av Debian. Det regnes allikevel som litt mer komplisert å installere enn Ubuntu, fordi det ikke definerer et standard programvare utvalg som installeres ved en standardinstallasjon. Man får installert et minimalt system og blir presentert med et CLI-grensesnitt hvor man må vite hvordan man installerer øvrig programvare som man ønsker. Det man får tilbake fra dette er et spesielt stabilt system, med kun ønsket programvare. I tillegg til å tilby Linux-kjerner, tilbyr Debian GNU Hurd.

Mandriva LinuxRediger

Utdypende artikkel: Mandriva Linux

Franske Mandrakesoft som utviklet Mandrakelinux har slått seg sammen med søramerikanske Conectiva. Sammen utvikler de Mandriva Linux, som er svært godt egnet for nybegynnere, men som også fungerer godt for viderekomne så vel som eksperter.

SlackwareRediger

Utdypende artikkel: Slackware

Den eldste «nålevende» distribusjonen.

GentooRediger

Utdypende artikkel: Gentoo

Gentoo Linux er en generell Linux-distribusjon som benytter pakkesystemet portage. Gentoo består kun av fri programvare og tilbyr både Vanilla og modifiserte Linux-kjerner, i tillegg er det mulig å installere FreeBSD-kjerner. Det spesielle med Gentoo er at pakkesystemet er basert på kildekodedistribusjon i motsetning til de fleste andre som benytter hovedsakelig binærdistribusjon, men med mulighet for å installere direkte fra kildekoden. Gentoos installasjonsprogram er kjent for å være et av de mindre brukervennlige i bransjen. Nybegynnere som ønsker et Gentoo-system til skrivebordet anbefales derfor isteden å se på distribusjoner som Sabayon.

CentOSRediger

Utdypende artikkel: CentOS

Dette er en gratis versjon av Red Hat Enterprise Linux uten kommersiell kundestøtte.

VectorLinuxRediger

Utdypende artikkel: VectorLinux

VectorLinux bygger på prinsippet «hold det enkelt, hold det lite og la sluttbrukeren bestemme hvordan deres operativsystem skal være.» Det er kun for intelprosessorer.

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Distrowatch:Popularity Arkivert 7. oktober 2011 hos Wayback Machine.
  2. ^ Mahapatra, Lisa (11. november 2013). «Android Vs. iOS: What’s The Most Popular Mobile Operating System In Your Country?» (engelsk). Besøkt 30. januar 2014. 
  3. ^ Elmer-DeWitt, Philip (10. januar 2014). «Don't mistake Apple's market share for its installed base» (engelsk). CNN. Arkivert fra originalen 30. januar 2014. Besøkt 30. januar 2014. 
  4. ^ Yarow, Jay (28. mars 2014). «This Chart Shows Google's Incredible Domination Of The World's Computing Platforms» (engelsk). Besøkt 23. april 2014. 
  5. ^ «Samsung sells more smartphones than all major manufacturers combined in Q1» (engelsk). Besøkt 12. mai 2014. 
  6. ^ «Gartner Says Sales of Tablets Will Represent Less Than 10 Percent of All Devices in 2014: Smartphones to Represent 71 Percent of the Global Mobile Phone Market in 2014: Android Device Shipments to Reach One Billion in Emerging Markets in 2015» (engelsk). Gartner. 15. oktober 2014. Besøkt 19. oktober 2014. 
  7. ^ «Global mobile statistics 2014 Part A: Mobile subscribers; handset market share; mobile operators» (engelsk). mobiThinking. mai 2014. Arkivert fra originalen . Besøkt 9. september 2014. 
  8. ^ Rowinski, Dan (10. desember 2013). «The Post-PC Era Begins In Earnest Next Year: In 2014, smartphones will most likely eclipse PCs in terms of the number of devices in use around the world» (engelsk). readwrite. Besøkt 9. september 2014.