Liste over spanske monarker

Wikimedia-listeartikkel

En liste over spanske monarker, det vil si herskere over et forent Spania. Regenter og regentskapsråd er ikke tatt med.

Forgjengerne til det spanske monarkiet var:

Ferdinand II av Aragón og Isabella I av Castilla regjerte gjennom deres personalunion de to kongedømmene sammen. Ferdinand la også under seg den søndre delen av Navarra. Etter Isabellas død overtok hennes datter Joanna tronen, men Ferdinand fortsatte som regent på grunn av Joannas sinnssykdom. Joannas sønn, Karl (senere tysk-romersk keiser), etterfulgte henne. Med Ferdinands død i 1516 overtok han også Aragón. I 1580, under Karl Is sønn Filip II av Spania, ble også Portugal innlemmet i kongedømmet. Med dette var hele Den iberiske halvøy forent under en konge og navnet på riket ble forandret til Spania. Portugal ble igjen selvstendig i 1640, men navnet Spania ble fortsatt brukt om unionen mellom Castilla og Aragón.

Huset HabsburgRediger

Det er vanlig å regne Karl I som den første kongen av Spania, selv om sønnen Filip II var den første til å bruke tittelen (Nummereringen av monarkene fortsetter etter Den castillianske linjen).

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Ref.
Rey
(Konge)
  Karl I
(1500–1558)
23. januar 1516–16. januar 1556 [1]
  Filip II
(1527–1598)
16. januar 1556–13. september 1598 [1]
  Filip III
(1578–1621)
13. september 1598–31. mars 1621 [1]
  Filip IV
(1605–1665)
31. mars 1621–17. september 1665 [1]
  Karl II
(1661–1700)
17. september 1665–1. november 1700 [1]

Huset BourbonRediger

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Ref.
Rey
(Konge)
  Filip V [a]
(1683–1746)
16. november 1700–15. januar 1724 [2][3][1]
  Ludvig I
(1707–1724)
15. januar 1724–31. august 1724 [2][3][1]
  Filip V
(1683–1746)
6. september 1724[b]–9. juli 1746 [2][3][1]
  Ferdinand VI
(1713–1759)
9. juli 1746–10. august 1759 [2][3][1]
  Karl III [c]
(1716–1788)
18. august 1759–14. desember 1788 [2][1]
  Karl IV [d]
(1748–1819)
14. desember 1788–19. mars 1808 [2][3][1]
  Ferdinand VII
(1784–1833)
19. mars 1808–6. mai 1808 [2][3][1]

Huset BonaparteRediger

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Ref.
Rey
(Konge)
  Joseph I [e]
(1768–1844)
6. juni 1808–11. desember 1813 [4][3][1]

Huset BourbonRediger

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Ref.
Rey
(Konge)
  Ferdinand VII [f]
(1784–1833)
11. desember 1813–29. september 1833 [5][3][1]
Reina
(Dronning)
  Isabella II [g]
(1830–1904)
29. september 1833–30. september 1868 [5][3][1]
Interregnum 30. september 1868–2. januar 1871

Huset SavoiaRediger

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Ref.
Rey
(Konge)
  Amadeus I [h]
(1845–1890)
2. januar 1871–11. februar 1873 [6][3][1]
Den første spanske republikk 11. februar 1873–29. desember 1874

Huset BourbonRediger

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Ref.
Rey
(Konge)
  Alfonso XII
(1857–1885)
29. desember 1874–25. november 1885 [7][3][1]
  Alfonso XIII [i]
(1886–1941)
17. mai 1886–14. april 1931 [7][3][1]
Den andre spanske republikk 14. april 1931–1. april 1939
Det fascistiske Spania 24. juli 1936–20. november 1975
  Juan Carlos I [j]
(1938–)
22. november 1975–19. juni 2014 [8][3][1]
  Felipe VI
(1968–)
19. juni 2014– [8][3][1]

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ Filip V ble proklamert som konge av Spania i Versailles 16. november 1700 og in absentia i Madrid 24. november 1700. Han entret Spania nær Irún, Gipuzkoa, 22. januar 1701 og ankom Madrid 18. februar 1701. Filip IV abdiserte 15. januar 1724.
  2. ^ Ifølge Rulers.org og World Statesmen.org var tiltredelsdatoen 6. september 1724. Archontology.org angir tiltredelsesdatoen som 6 (eller 7.) september 1724.
  3. ^ Karl III overtok tronen 18. august 1759. Han påbegynte sin kongelige myndighet etter at han entret spansk territorium 17. oktober 1759. Karl III gikk i land i Barcelona den dagen og ankom Madrid 9. desember 1759.
  4. ^ Karl IV signerte 19. mars 1808 et kongelig dekret, der han abdiserte til fordel for sin sønn, Ferdinand (VII). Karl IV underskrev 21. mars 1808 en proklamasjon, der han trakk tilbake abdikasjonen og hevdet at han fortsatte å være i embetet. Karl IV frasa seg i Bayonne 5. mai 1808 rettighetene til den spanske tronen til fordel for keiser Napoleon I av Frankrike. Ferdinand VII signerte i Bayonne 6. mai 1808 et abdikasjonsbrev, der han trakk seg tilbake til fordel for faren. Karl IV signerte i Bayonne 8. mai 1808 et brev til Consejo de Castilla, der han informerte om sin frasigelse av rettighetene til tronen.
  5. ^ Joseph Bonaparte ble 6. juni 1808 – gjennom et dekret av broren, Napoleon I – utnevnt til konge. Napoleon I benyttet seg av sine rettigheter til den spanske tronen, som Karl IV hadde avstått til ham. Joseph Bonaparte ble tatt i ed som konstitusjonell monark 7. juli 1808. Han opphørte å utføre embetsfunksjonene, da han forlot det nasjonale territoriet 28. juni 1813. En fredstraktat mellom Napoleon I og Ferdinand VII ble signert i Valençay, Frankrike, 11. desember 1813. Artikkel tre i traktaten sørget for at Ferdinand VII ble gjeninnsatt som monark og ble internasjonalt anerkjent.
  6. ^ Ferdinand VII gjenopptok utøvelsen av kongelig myndighet etter å ha entret territoriet, som var kontrollert av den spanske nasjonale regjering 24. mars 1814.
  7. ^ Isabella II opphørte å utøve embetsfunksjonene etter at hun forlot det nasjonale territoriet 30. september 1868. Isabella II abdiserte 25. juni 1870 i Paris til fordel for sin sønn Alfonso (XII).
  8. ^ Amadeus I ble valgt til konge under en sesjon til Cortes Constituyentes 16. november 1870. Han aksepterte valget under et møte med en delegasjon bestående av spanske tjenestemenn i Palazzo Pitti, Firenze, 4. desember 1780. Amadeus I ble tatt i ed som konstitusjonell monark under et møte i Cortes Constituyentes 2. januar 1871. Amadeus I abdiserte 11. februar 1873.
  9. ^ Alfonso XIII ble utropt til konge ved sin fødsel, idet hans far Alfonso XII døde 25. november 1885, nesten seks måneder før tronarvingens fødsel. Alfonso XII opphørte å utøve embetsfunksjonene etter at han forlot det nasjonale territoriet 14. april 1931.
  10. ^ Juan Carlos I abdiserte 19. juni 2014.

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t «Spain». World Statesmen.org. Besøkt 5. juli 2020. 
  2. ^ a b c d e f g «Spain: Heads of State: 1700–1808». Archontology.org. Besøkt 5. juli 2020. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n «Spain». Rulers.org. Besøkt 5. juli 2020. 
  4. ^ «Spain: Heads of State: 1808–1813». Archontology.org. Besøkt 5. juli 2020. 
  5. ^ a b «Spain: Heads of State: 1808–1868». Archontology.org. Besøkt 4. juli 2020. 
  6. ^ «Biography of Amadeo I». Archontology.org. Besøkt 5. juli 2020. 
  7. ^ a b «Spain: Heads of State: 1874–1931». Archontology.org. Besøkt 5. juli 2020. 
  8. ^ a b «Spain: Heads of State: 1936–2020». Archontology.org. Besøkt 5. juli 2020.