Liste over sesonger av Sommeråpent

En sesongoversikt for TV-programmet Sommeråpent.

1993Rediger

Programleder

Reportere

1994Rediger

Programledere

Gjester

1995Rediger

Programledere

Informasjon
Programmet ble sendt fra Marienlyst

1996Rediger

Programledere

Gjester
(ufullstendig)

Innhold
Sommeråpent hadde denne gangen undertittel «Fra stupebrett til Internett». Blant de temaene som ble berørt, var forberedelsene til sommer-OL i Atlanta og den teknologiske utviklingen som blant annet gjør at «Sommeråpent» kan kommunisere med seerne via en egen side på Internett.[1]

1997Rediger

Programledere

Andre

Gjester
(ufullstendig)

1998Rediger

Programledere

Andre

Gjester
(ufullstendig)

Innhold
Denne utgaven av programmet var lagt opp slik at to av programlederne var i studio i Oslo, én i Tromsø mens én var ute på reportasje. Oppgavene gikk på rundgang, og det var derfor ingen faste par i studio. Arnfinn Nygaard portretterte mennesker på sin sakte ferd nedover sørlandskysten med seilbåten «Arken».[2]

Lene Einang Flach var prosjektleder.

1999Rediger

Programledere

Andre

Gjester
(ufullstendig)

Innhold
Programmet ble denne gangen sendt fra Tromsø og var i regi av NRK Troms. I tillegg gav «Hildegunn Moltubakk» hver torsdag en sommerrapport fra Bergen. På mandagene bidrog filmredaksjonen i Oslo med innslag, og på tirsdager lagde Østlandssendingen en «roadmovie». Inger-Gunn Sande var prosjektleder.[3]

2000Rediger

Programledere

Andre

Gjester (ufullstendig)

Kritikk rundt ansettelse av sommervikarer
NRK ble utsatt for en del kritikk sommeren 2000 da det ble kjent at kanalen hadde tilbudt sommervikarer en lønn til langt under tariff for å jobbe for programmet. Jon Gelius, som var programleder den sommeren, kom særlig i søkelyset da det ble kjent at han hadde ringt rundt og tilbudt godt utdannede og kvalifiserte journalister en månedslønn på 6400 kroner, som er langt unna tarifflønn. NRKs hovedtillitsvalgte kalte lønnsordningen en skandale. «Ordningen er tvilsom og uhørt, og i strid med regelverket,» uttalte Olav Njaastad i Norsk Journalistlag. Lederen i NRK-journalistenes fagforening Eva Stabell sa seg fullstendig enig.[4] Dagen etter at det ble gjort kjent la «Sommeråpent»-ledelsen seg langflate, og de tre underbetalte journalistene fikk 10 000 kroner i lønnsøkning. «Prosjektleder for «Sommeråpent», Hilde Løchen, startet gårsdagen med å rase over Dagbladets oppslag. Overfor Dagbladet slo hun fast at et avisoppslag ikke var nok til at hun ville foreta seg noe. Etter gjentatte runder med NRK-ledelsen og NRK-journalistenes fagforening la hun seg imidlertid langflat for kritikken. NRKs personaldirektør Einar Li avbrøt ferien og dro til Marienlyst for å løse konflikten straks det ble kjent.»[5]

2001Rediger

Programleder

Andre

Gjester
(ufullstendig)

Innhold
Programmet ble sendt fra et studio på Aker Brygge. Dette var første gang at programmet ble ledet av kun en programleder gjennom hele sommeren.

2002Rediger

 
Olav Viksmo-Slettan med blant andre Finn Kalvik under Sommeråpent fra redningsskøyta RS «Liv» i juli 2002

Programledere

Andre

Informasjon
Programmet ble sendt direkte fra et studio på Aker Brygge. Ida Simonsen var prosjektleder.

Gjester
(ufullstendig)

2003Rediger

Programledere

Andre

Gjester

Informasjon
Sendingen gikk direkte fra Aker Brygge.

Denne utgaven av Sommeråpent fikk mye medieomtale god tid før sendestart på grunn av at Petter Nome på vinteren ble fratatt jobben som programleder. Årsaken var hans engasjement mot den forestående amerikanske invasjonen av Irak. Avgjørelsen fikk et lengre etterspill utover vinteren og våren.[6][7][8]

2004Rediger

Programledere

Gjester

2005Rediger

Programledere

Programledere for Sommerlørdag (seks lørdager med seks forskjellige programledere)[10]

Andre

Informasjon
Sommerlørdag var helgeutgaven av Sommeråpent og ble kun sendt i 2005. Rammen er den samme: Underholdning og hygge på Aker Brygge, men seks programledere fikk fylle sin time med akkurat det de ville en sommerlørdag. Christian Strand var gjengens utkommanderte reporter. Han fikk forskjellige oppdrag til hvert program og hadde også en surfekonkurranse i sitt «Hawaii-hjørne» på Aker Brygge.

Gjester
(ufullstendig)

2006Rediger

Programleder

Andre

Informasjon/Innhold
Sendingene gikk denne gangen fra Rådhustaket i Oslo.

De mest markante sakene som ble tatt opp denne sesongen var krigen mellom Israel og Libanon og Jostein Gaarders kontroversielle leserinnlegg der han i sterke ordelag kritiserte Israels krigføring mot palestinere og jødisk religion. Brevet utløste en debatt mellom Garder og Mona Levin i programmet.

Gjester
(ufullstendig)

2007Rediger

Programmet ble sendt hver mandag til torsdag fra 25. juni til 16. august, og ble sendt fra Akershuskaia i Oslo.

Programledere

Andre

Gjester

(Uke 1)

(Uke 2)

(Uke 3)

(Uke 4)

(Uke 5)

(Uke 6)

(Uke 7)

(Uke 8)

Innhold
Av saker som ble tatt opp denne sesongen kan en nevne debatten om utsendelse av afghanerne som bodde i teltleire i Oslo, musikkfestivalene i Norge, statsministerskifte i Storbritannia, Valla-saken, USAs omdømme i verden, fusjonen mellom Hydro og Statoil, menneskerettighetene i Kina og dopingskandalen i Tour de France.

2009Rediger

Programmet ble sendt hver mandag til torsdag fra 22. juni til 13. august, og ble sendt fra toppen av FolketeaterbygningenYoungstorget i Oslo. Kokkene Lise Finckenhagen, Christoffer Sjuve og Sverre Sætre delte på å lage mat to ganger i uken. Oddgeir Bruaset presenterte gjennom sommeren sine ferietips ut ifra stedene som har blitt presentert i Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, og det gjorde også Linda Eide (med utgangspunkt i attraksjonene som ble presentert i Norsk attraksjon). NRKs distriktskontorer leverte også somerrapporter fra hele landet.

Programledere

2010Rediger

Programmet ble sendt fra mandag 28. juni.

Programledere

2011Rediger

 
Musikkinnslag fremført under en av sendingene i 2011.

Programmet ble sendt mandag–torsdag i syv uker i løpet av sommeren fra Operaen i Bjørvika. Programmet ble sendt fra mandag 27. juni til 17. august, med unntak av 25. juli (grunnet de ekstra nyhetssendingene etter terrorangrepene i Norge 2011). Programmet hadde i snitt 500 000 seere denne sommeren.[11]

Programledere

2012Rediger

Programmet ble sendt fra mandag til torsdag samt lørdag fra Operataket i Bjørvika. Programmet ble sendt første gang 23. juni og ble sendt i kun fem uker på grunn av sommer-OL i London.

Programledere

2013Rediger

 
Ingerid Stenvold og Magnus Brenna Lund under innspillingen av Sommeråpent i Trondheim.

I 2013 ble programmet sendt fra det tidligere hurtigruteskipet MS «Ragnvald Jarl», nå MS «Sjøkurs», med start i Oslo 21. juni.[13] Øvrige havner var Fredrikstad, Halden, Filtvet, Tønsberg, Kragerø , Risør, Kristiansand, Skudeneshavn , Fedje, Balestrand , Kalvåg, Ålesund, Trondheim, Namsos, Brønnøysund, Træna , Henningsvær, Husøy, Hammerfest, Honningsvåg, Vardø, Kirkenes, Tromsø, Bodø, Sandnessjøen, Rørvik, Sistranda (Frøya), Kristiansund, Måløy, Bergen, Rosendal, Stavanger, Flekkefjord, Lillesand , Arendal og Sandefjord før programmet ble avsluttet i Oslo 10. august.[14] Transportetappene mellom havnene som besøktes ble i stor grad TV-sendt direkte, i tråd med programkonseptet «Minutt for minutt». Under direktesending av en slik transportetappe, natt til fredag 12. juli klokka 02:36, oppsto tilløp til dramatikk da MS «Sjøkurs» nær grunnstøtte, dvs. fikk en grunnberøring i et sund vest i Herøy kommune, i posisjon 65°58′51″N 12°9′8″Ø. Skipet ble ikke nevneverdig skadet, og kunne trygt fortsette turen.

Programledere[15]

I tillegg hadde programmet reportere som deltok under sendingene og som fungerte som programledere under minutt for minutt-sendingene.

2014Rediger

I 2014 ble Sommeråpent sendt fra Operataket i Oslo. I tillegg hadde programmene daglige reisebrev fra ulike steder i Norge (samt Utsjok i Finland) hvor programmets reportere reiste i en rød Volkswagen fra 1960-tallet. Programmet hadde premiere 8. juli og siste episode ble sendt 16. august.[16] Programmet ble sendt tirsdag til lørdag.

Bilreporterne besøkte følgende steder i løpet av sommeren[17]: Valldal, Stryne, Jølster, Lærdal, Voss, Sauda, Hovden, Bø i Telemark, Kongsberg, Lardal, Ørje, Prøysenhuset, Helgøya, Fagernes, Gjendesheim, Oppdal, Røros, Selbu, Stjørdal, Snåsa, Kjøpsfjord, Bjerkvik, Setermoen, Rostavatn, Birtavarre, Alta, Kautokeino, Karasjok, Utsjok (Finland) og Tana.

Programledere

Reportere på bilen

2015Rediger

 
Sommerbåten «Sjøkurs» til kai i Narvik.

I 2015 ble programmet, som i 2013, sendt fra det tidligere hurtigruteskipet MS «Ragnvald Jarl», nå MS «Sjøkurs». Første sending ble sendt fra Vadsø 21. juni. Videre besøkte båten følgende havner[18]: Kjøllefjord, Hasvik, Havnnes, Sommarøy, Harstad, Narvik, Reine, Lovund, Mosjøen, Vega, Brekstad, Levanger, Hitra, Molde, Ulsteinvik, Florø, Sogndal, Høyanger, Skjerjehamn, Os, Odda, Ulvik, Bekkjarvik, Leirvik, Haugesund, Utsira, Finnøy, Sandnes, Egersund, Farsund, Mandal, Grimstad, Tvedestrand, Langesund, Larvik, Horten, Høysand/Sarpsborg, Holmsbu, Moss og Oslo. Reisene mellom disse stedene ble sendt direkte på TV og internett.

I tillegg til programmet Sommeråpent, produseres også krimserien Mysteriet på Sommerbåten fra båten. Dette er en krimserie på 41 episode à 15 minutter som spilles inn og sendes samme dag, like etter Sommeråpent.[19] Forfattere av serien er Thomas Moldestad, Linn-Jeanethe Kyed, Linda Ung, Sofia Lerstol Lund og Espen Torkildsen. De bærende rollene spilles av Hildegunn Eggen, Terje Ranes, Sofie Asplin, Janne Heltberg, Jon Lockert Rohde og Nader Khademi. Hallvar Witzø er regissør.[20] Den totale prisen for NRKs sommersatsning i 2015 er anslått å være 47 millioner kroner.[21]

Programledere

I tillegg har minutt for minutt-sendingene fra transportetappene egne programledere.

2016Rediger

I 2016 ble programmet sendt fra skipet DS «Skibladner» på steder ved Mjøsa den første uken og fra Tjuvholmen i Oslo de neste fem ukene.[22] Den første uken ble programmet sendt fra Kapp, Atlungstad, Lillehammer, Hamar og Gjøvik, og det var også minutt-for-minutt-sendinger fra Skibladner på dagtid. Første sending var 12. juli.

Programledere

2017Rediger

 
Nydekorert jernbanevogn til Sommertoget og Sommeråpent 2017.

I 2017 fulgte Sommeråpent-sendingene sommertoget som besøkte 40 ulike stasjoner i løpet av sommeren og sendte fra toget stoppested om kvelden.[23]

Første kjøre- og sendedag var 27. juni. Toget startet i Bodø og kjørte deretter via de fleste av landets jernbanestrekninger. Det ble laget sendinger fem dager i uka, tirsdag-lørdag. Stasjonene det ble sendt fra var steder som ikke har hatt besøk av båt ved de siste års Sommeråpent-sendinger. Transportstrekningene ble filmet både fra toget og fra helikopter og sendt direkte som Sommertoget minutt for minutt.

Programledere

2018Rediger

I 2018 ble programmet produsert i samarbeid med Monsen minutt for minutt.[24] Minutt for minutt-sendingen på dagtid fulgte Lars Monsen samt en av Sommeråpent-programlederne på tur gjennom ulike norske turområder, mens Sommeråpent-sendingen om kvelden sendte fra leiren til Monsens turfølge og fra en turisthytte eller lignende i nærheten.

Programmet gikk i fire uker fra 12. juli til 5. august og besøkte Hardangervidda, Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms. Hver uke var det fem etapper og fem sendinger fra onsdag til søndag, unntatt første uke hvor første etappe og sending var torsdag.

Programledere

ReferanserRediger

  1. ^ «Åpent hele sommer'n». Dagbladet. 24. juni 1996. Besøkt 25. juli 2008. 
  2. ^ «Mønstrer på flaggskipet Til sjøs med «Sommeråpent»». Dagbladet. 17. juni 1998. Besøkt 29. juli 2008. 
  3. ^ «Storsatsing fra Tromsø». Dagbladet. 28. juni 1999. Besøkt 26. juli 2008. 
  4. ^ Madsen, Vibeke (3. juli 2000). «Reportere på luselønn for Sommer-Jon». Dagbladet. Besøkt 26. juli 2008. «Jon Gelius, ringte selv rundt og tilbød godt utdannede og kvalifiserte journaliste en månedslønn på 6400 kroner, som er langt unna tarifflønn» 
  5. ^ Henriksen, Alexander (4. juli 2000). «Oppvask i NRK - Sommervikarene får 10 000 i lønnshopp». Dagbladet. Besøkt 26. juli 2008. «Nå legger «Sommeråpent»-ledelsen seg langflate, og de tre journalistene får 10 000 kroner i lønnsøkning.» 
  6. ^ Stalsberg, Tom (22. januar 2003). «Fjernet fra NRK». Dagbladet. Besøkt 27. juli 2008. «Nome er fjernet fra NRKs suksessmagasin «Sommeråpent» 2003. Begrunnelsen er hans engasjement mot en USA-ledet krig mot Irak» 
  7. ^ Rønningen, Magnus S. (22. januar 2003). «Derfor ble han fjernet». Dagbladet. Besøkt 27. juli 2008. «NRK-ledelsen mente Petter Nomes rolleblanding kunne skade kanalens troverdighet» 
  8. ^ «Nome-saken i Kringkastingsrådet». Dagbladet. 7. februar 2003. Besøkt 27. juli 2008. 
  9. ^ «Piknik uten strev». VG. Besøkt 30. november 2015. 
  10. ^ «Nøtter hele året». VG Nett. 15. juni 2005. Besøkt 27. juli 2008. 
  11. ^ «God sommerstart for Katarina og Øyvind». VG Nett. 5. juni 2012. Besøkt 6. juni 2012. 
  12. ^ a b «Disse to leder «Sommeråpent»». VG Nett. 6. juni 2012. Besøkt 6. juni 2012. 
  13. ^ Lager Norge havn for havn. Aftenposten (4. februar 2013)
  14. ^ Sommeråpent-tokt starter i Østfold. NRK (9. april 2013)
  15. ^ «Disse programlederne skal lede Sommeråpent til sjøs». NRK.no. 19. juni 2013. 
  16. ^ «Slik blir årets Sommeråpent». NRK.no. 23. mai 2014. 
  17. ^ «Sommeråpent på hjul i innlandet». NRK.no. 12. juni 2014. 
  18. ^ «Seilingsplanen - Når er båten hvor?». NRK.no. 9. juni 2015. 
  19. ^ «Drama på Sommerbåten». NRK.no. 20. februar 2015. 
  20. ^ «Til sjøs for å filme krimkomedie». Adressa.no. 18. juni 2015. 
  21. ^ «NRK legger 34 millioner kroner i «Sommerbåten»». VG.no. 24. juni 2015. 
  22. ^ NRK. «Sommeråpent (1:30)». Besøkt 22. august 2016. 
  23. ^ NRK. «NRK-toget ruller inn på 40 stasjoner». Besøkt 22. august 2016. 
  24. ^ «Her er programlederne i Sommeråpent 2018». nrk.no. 16. juni 2018. Besøkt 31. juli 2018.