Åpne hovedmenyen

Liste over programledere for Eurovision Song Contest

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over programledere for Eurovision Song Contest fra konkurransens start i 1956. Frem til 1988 var det vanligvis én programleder, med unntak av årene 1978 og 1979. Siden 1988 har det vanligvis vært to programledere, men med enkelte unntak. Fra 2010 har det stort sett vært tre eller fire programledere.[1]

Innhold

ProgramledereRediger

 
Åse Kleveland, vert i 1986.
 
Maria Menounos, vert i 2006.
 
Jaana Pelkonen og Mikko Leppilampi, verter i 2007.
 
Leyla Aliyeva, Eldar Qasımov og Nargiz Birk-Petersen, verter i 2012.
 
2014 hosts: Nikolaj Koppel, Lise Rønne og Pilou Asbæk, verter i 2014.
 
2017 hosts: Oleksandr Skitsjko, Volodymyr Ostaptsjuk og Timur Mirosjnytsjenko, verter i 2017.
År Vertsland Kringkaster Programledere
1956   Sveits SSR Lohengrin Filipello
1957   Tyskland HR/ ARD Anaid Iplicjian
1958   Nederland NTS Hannie Lips
1959   Frankrike RTF Jacqueline Joubert
1960   Storbritannia BBC Katie Boyle
1961   Frankrike RTF Jacqueline Joubert
1962   Luxembourg CLT Mireille Delannoy
1963   Storbritannia BBC Katie Boyle
1964   Danmark DR Lotte Wæver
1965   Italia Rai Renata Mauro
1966   Luxembourg CLT Josiane Chen
1967   Østerrike ORF Erica Vaal
1968   Storbritannia BBC Katie Boyle
1969   Spania TVE Laurita Valenzuela
1970   Nederland NOS Willy Dobbe
1971   Irland RTÉ Bernadette Ní Ghallchóir
1972   Storbritannia BBC Moira Shearer
1973   Luxembourg CLT Helga Guitton
1974   Storbritannia BBC Katie Boyle
1975   Sverige SR Karin Falck
1976   Nederland NOS Corry Brokken
1977   Storbritannia BBC Angela Rippon
1978   Frankrike TF1 Denise Fabre og Léon Zitrone
1979   Israel IBA Yardena Arazi og Daniel Pe'er
1980   Nederland NOS Marlous Fluitsma
1981   Irland RTÉ Doireann Ní Bhriain
1982   Storbritannia BBC Jan Leeming
1983   Tyskland ARD Marlène Charell
1984   Luxembourg RTL Désirée Nosbusch
1985   Sverige SVT Lill Lindfors
1986   Norge NRK Åse Kleveland
1987   Belgia RTBF Viktor Lazlo
1988   Irland RTÉ Michelle Rocca og Pat Kenny
1989   Sveits SSR Lolita Morena og Jacques Deschenaux
1990   Jugoslavia JRT Helga Vlahović og Oliver Mlakar
1991   Italia Rai Gigliola Cinquetti og Toto Cutugno
1992   Sverige SVT Lydia Cappolicchio og Harald Treutiger
1993   Irland RTÉ Fionnuala Sweeney
1994   Irland RTÉ Cynthia Ní Mhurchú og Gerry Ryan
1995   Irland RTÉ Mary Kennedy
1996   Norge NRK Ingvild Bryn og Morten Harket
1997   Irland RTÉ Carrie Crowley og Ronan Keating
1998   Storbritannia BBC Ulrika Jonsson og Terry Wogan
1999   Israel IBA Dafna Dekel, Sigal Shachmon og Yigal Ravid
2000   Sverige SVT Kattis Ahlström og Anders Lundin
2001   Danmark DR Natasja Crone Back og Søren Pilmark
2002   Estland ETV Annely Peebo og Marko Matvere
2003   Latvia LTV Marie N og Renārs Kaupers
2004   Tyrkia TRT Meltem Cumbul og Korhan Abay
2005   Ukraina NTU Maria Efrosinina og Pavlo Sjylko
2006   Hellas ERT Maria Menounos og Sakis Rouvas
2007   Finland Yle Jaana Pelkonen og Mikko Leppilampi
2008   Serbia RTS Jovana Janković og Željko Joksimović
2009   Russland Pervyj kanal
2010   Norge NRK Nadia Hasnaoui, Haddy Njie og Erik Solbakken
2011   Tyskland ARD Anke Engelke, Judith Rakers og Stefan Raab
2012   Aserbajdsjan İTV Leyla Aliyeva, Nargiz Birk-Petersen og Eldar Qasımov
2013   Sverige SVT Petra Mede
2014   Danmark DR Lise Rønne, Nikolaj Koppel og Pilou Asbæk
2015   Østerrike ORF Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler og Arabella Kiesbauer
2016   Sverige SVT Petra Mede og Måns Zelmerlöw
2017   Ukraina UA:PBC Oleksandr Skitsjko, Volodymyr Ostaptsjuk og Timur Mirosjnytsjenko
2018   Portugal RTP Sílvia Alberto, Daniela Ruah, Filomena Cautela og Catarina Furtado
2019   Israel Kan Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar og Lucy Ayoub

Verter i green roomRediger

Flere ganger har det vært egne verter eller programleder i artistenes oppholdsrom, green room.

År Vert
1976 Hans van Willigenburg
1980
2002 Tiina Kimmel og Kirke Ert
2003 Ilze Jaunalksne og Dīvs Reiznieks
2004 Sertab Erener (finalen)
2005 Ruslana Lyzjytsjko og Vladimir Klitsjko (finalen)
2007 Krisse Salminen (finalen)
2008 Kristina Radenković og Branislav Katić
2009 Dmitrij Sjepelev[2]
2013 Eric Saade (finalen)[3]
2014 Lise Rønne
2015 Conchita Wurst
2017 Timur Mirosjnytsjenko
2018 Filomena Cautela[4]
2019 Assi Azar og Lucy Ayoub

RekorderRediger

  • Britiske Katie Boyle har vært programleder flest ganger med fire finaler: 1960, 1963, 1968 og 1974. Utenom Boyle har bare to andre personer vært programleder mer enn én gang: franske Jacqueline Joubert (1959 og 1961) og svenske Petra Mede (2013 og 2016).
  • Den yngste programlederen er luxembourgske Désirée Nosbusch, som bare var 19 år da hun ledet Eurovision Song Contest 1984.
  • Den eldste programlederen er franske Léon Zitrone, som var 63 år gammel da han ledet Eurovision Song Contest 1978.

Andre programmerRediger

Kvalifikacija za MillstreetRediger

Utdypende artikkel: Kvalifikacija za Millstreet

Kvalifikacija za Millstreet (norsk: Kvalifisering til Millstreet) var en forhåndskvalifisering til Eurovision Song Contest 1993. Sendingen gikk direkte fra Slovenia, og syv land deltok: Bosnia-Hercegovina, Estland, Kroatia, Romania, Slovakia, Slovenia og Ungarn.

Sted Programleder
  Slovenia Ljubljana i Slovenia Tajda Lekše

Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song ContestRediger

Congratulations Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest var et spesialprogram som ble sendt direkte fra København i Danmark i 2005 i anledning konkurransens 50-årsjubileum. I programmet skulle seerne stemme frem det beste bidraget fra konkurransens 50 første år. Showet ble ledet av to tidligere deltakere:

Sted Programledere
  Danmark, København Katrina Leskanich og Renārs Kaupers

Eurovision Song Contest's Greatest HitsRediger

Eurovision Song Contest's Greatest Hits (også kalt Eurovision's Greatest Hits) var et spesialprogram produsert av EBU og BBC i 2015. Sendingen ble filmet i London i anledning konkurransens 60-årsjubileum og ble sendt i opptak i en rekke land over hele Europa.

Sted Programledere
  Storbritannia, London Petra Mede og Graham Norton

Programledere som var født utenfor vertslandetRediger

Programledere som hadde deltatt som artisterRediger

Personer som takket nei til programlederjobbenRediger

  • Chaim Topol (1979)[6]
  • Rene Medvešek og Dubravka Marković (1990)
  • Alison Doody (1995)[7]
  • Ruslana Lyzjytsjko – vinner av konkurransen i 2004 (2005)[8]
  • Jana Tsjurikova (2009)[9]

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Eurovision Song Contest – oversikt over alle konkurranser». eurovision.tv. EBU. 2018. Besøkt 21. mai 2018. 
  2. ^ https://eurovision.tv/story/good-evening-vienna-voting-order-revealed
  3. ^ Bokholm, Mirja (8. mai 2013). «Eric Saade blir greenroomvärd under Eurovisionfinalen» (svensk). Sveriges Television. Besøkt 8. mai 2013. 
  4. ^ Granger, Anthony (4. mai 2018). «Eurovision’18: Filomena Cautela Revealed as Green Room Host». Eurovoix. Besøkt 4. mai 2018. 
  5. ^ de:Helga Guitton
  6. ^ «דניאל פאר - במקום טופול _ בין מנחי האירויויזיון». Besøkt 2. oktober 2017. 
  7. ^ «The Eurovision Song Contest (1995)». Besøkt 2. oktober 2017 – via www.imdb.com. 
  8. ^ Bakker, Sietse (4. mai 2005). «Ruslana resigns as host». ESCToday. Besøkt 27. januar 2010. 
  9. ^ «Moscow Kicks Off Preparations for Eurovision». Archived from the original on 24. desember 2008. Besøkt 2. oktober 2017.