Liste over presidenter i Bangladesh

Wikimedia-listeartikkel

Liste over presidenter i Bangladesh inkluderer alle som er tatt i ed som president i Bangladesh i henhold til uavhengighetserklæringen etter at landet fikk sin uavhengighet fra Pakistan i 1971.[1]

President i Bangladesh
President i Bangladesh
Abdul Hamid
Typestatssjef
Sittende
Abdul Hamid

siden 2013
VirkeområdeBangladesh
Etablert17. april 1971
Første
embedsholder
Sheik Mujibur Rahman

ListeRediger

Nr.[2] Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Parti Anm.
fra til
1 Sheikh Mujibur Rahman
(1920–1975)
  17. april 1971 12. januar 1972 Bangladesh Awami League Han regnes som drivkraften bak Bangladesh' uavhengighet i 1971 og ble landets første president mens han satt i pakistansk fengsel. Han ble satt fri i 1972 og ble da statsminister.
2 Syed Nazrul Islam
(1925–1975)
  17. april 1971 12. januar 1972 Bangladesh Awami League Visepresident og fungerende president mens Mujibur satt fengslet
3 Abu Sayeed Chowdhury
(1921–1987)
  12. januar 1972 24. desember 1973 Partiløs
4 Mohammad Mohammadullah
(1921–1999)
24. desember 1973 25. januar 1975 Bangladesh Awami League Var fungerende president fram til 27. januar 1974 da han ble valgt.
5 Sheik Mujibur Rahman
(1920–1975)
  25. januar 1975 15. august 1975 Bangladesh Krishak Sramik Awami League (BAKSAL)[3] Mujibur ble myrdet 15. august 1975.
6 Khondaker Mostaq Ahmad
(1918–1996)
  15. august 1975 6. november 1975 Bangladesh Awami League Tok makten da Mujibur ble drept i et attentat. Ahmad ble avsatt i et nytt kupp i november samme år.
7 Abu Sadat Mohammad Sayem
(1916–1997)
  6. november 1975 21. april 1977 Bangladesh Awami League Gjennomførte et «motkupp» og avsatte Ahmad. Trakk seg i 1977 grunnet sviktende helse.
8 Ziaur Rahman
(1906–1985)
  21. april 1977 30. mai 1981 Militæret, Bangladesh Nationalist Party Ble drept under et kupp i 1981.
9 Abdus Sattar
(1900–1900)
  30. mai 1981 24. mars 1982 Bangladesh Nationalist Party Han var visepresident under Ziaur Rahman og overtok etter ham. Ble avsatt i et nytt kupp i mars 1982.
Embedet ubesatt fra 24. til 27. mars 1982
10 Ahsanuddin Chowdhury
(1915–2001)
  27. mars 1982 10. desember 1983 Uavhengig Ble innsatt av den militære lederen Ershad etter kuppet i 1982, men avsatt igjen da Ershad selv tok makten.
11 Hussain Muhammad Ershad
(1930–2019)
11. desember 1983 6. desember 1990 Militæret, Jatiya Party Han sto bak kuppet i 1982 og overtok selv makten i 1983. Hans styre betegnes som et militærdiktatur.
12 Shahabuddin Ahmed
(1930–)
  6. desember 1990 10. oktober 1991 Uavhengig Overtok etter at Ershad ble tvunget til å trekke seg.
13 Abdur Rahman Biswas
(1926–2017)
  10. oktober 1991 9. oktober 1996 Bangladesh Nationalist Party
14 Shahabuddin Ahmed
(1930–)
  9. oktober 1996 14. november 2001 Uavhengig Andre presidentperiode.
15 Badruddoza Chowdhury
(1932–)
  14. november 2001 21. juni 2002 Bangladesh Nationalist Party
16 Muhammad Jamiruddin Sircar
(1931–)
  21. juni 2002 6. september 2002 Bangladesh Nationalist Party
17 Iajuddin Ahmed
(1931–2012)
  6. september 2002 12. februar 2009 Uavhengig
18 Zillur Rahman
(1929–2013)
  12. februar 2009 20. mars 2013 Bangladesh Awami League
19 Abdul Hamid
(1944–)
  14. mars 2013 sittende Bangladesh Awami League Overtok da Zillur Rahman ble syk og døde. Valgt i 2013, gjenvalgt i 2018.

ReferanserRediger

  1. ^ «Bangladesh». WorldStatesmen.org. Besøkt 14. januar 2021. 
  2. ^ Det er ingen entydige regler for hvordan numreringen foregår, og nummer kan variere fra kilde til kilde avhengig blant annet av om man teller med konstituerte presidenter.
  3. ^ BAKSAL var en partiallianse mellom Bangladesh Awami League, Communist Party of Bangladesh, National Awami Party (Mozaffar) og Jatiyo League