Liste over presidentene for Canadas senat

Presidenten for Canadas senat (engelskSpeaker of the Senate of Canada, franskPrésident du Sénat du Canada) er leder for overhuset i Canadas parlament. Embetet ble innstiftet gjennom Constitution Act, 1867. Dets forløper var embetet som President for Provinsen Canadas lovgivende råd (Speaker of the Legislative Council of the Province of Canada) fra 1841. Senatets president blir utnevnt av Canadas generalguvernør etter anbefaling av statsministeren.[1]

ListeRediger

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Anbefalt av Ref.
  Joseph-Édouard Cauchon
(1816–1885)
5. november 1867–16. mai 1869 Uavhengig konservativ John A. Macdonald [2]
  John Ross
(1818–1871)
17. mai 1869–26. mai 1869 Konservativ [3]
  Joseph-Édouard Cauchon
(1816–1885)
27. mai 1869–2. juni 1872 Uavhengig konservativ [2]
  Amos Edwin Botsford
(1804–1894)
3. juni 1872–5. juni 1872 Konservativ [4]
  Joseph-Édouard Cauchon
(1816–1885)
6. juni 1872–30. juni 1872 Uavhengig konservativ [2]
  Pierre-Joseph-Olivier Chauveau
(1820–1890)
21. februar 1873–8. januar 1874 Konservativ [5]
  David Christie
(1818–1880)
9. januar 1874–16. oktober 1878 Liberal Alexander Mackenzie [6]
  Robert Duncan Wilmot
(1809–1891)
7. november 1878–10. februar 1880 Konservativ John A. Macdonald [7]
  David Lewis Macpherson
(1818–1896)
11. februar 1880–15. februar 1880 Konservativ [8]
  Amos Edwin Botsford
(1804–1894)
16. februar 1880–18. april 1880 Konservativ [4]
  David Lewis Macpherson
(1818–1896)
19. april 1880–16. oktober 1883 Konservativ [8]
  William Miller
(1835–1912)
17. oktober 1883–3. april 1887 Liberal-konservativ [9]
  Josiah Burr Plumb
(1816–1888)
4. april 1887–12. mars 1888
(døde)
Konservativ [10]
  George William Allan
(1822–1901)
17. mars 1888–26. april 1891 Konservativ [11]
  Alexandre Lacoste
(1842–1923)
27. april 1891–15. september 1891 Konservativ [12]
  John Jones Ross
(1831–1901)
16. september 1891–12. juli 1896 Konservativ John Abbott [13]
  Charles Alphonse Pantaléon Pelletier
(1837–1911)
13. juli 1896–28. januar 1901 Liberal Wilfrid Laurier [14]
  Lawrence Geoffrey Power
(1841–1921)
29. januar 1901–8. januar 1905 Liberal [15]
  Raoul Dandurand
(1861–1942)
9. januar 1905–13. januar 1909 Liberal [16]
  James Kirkpatrick Kerr
(1841–1916)
14. januar 1909–22. oktober 1911 Liberal [17]
  Auguste Charles Philippe Robert Landry
(1846–1919)
23. oktober 1911–2. juni 1916 Konservativ Robert Borden [18]
  Joseph Bolduc
(1847–1924)
3. juni 1916–6. februar 1922 Nasjonalist-konservativ [19]
  Hewitt Bostock
(1864–1930)
7. februar 1922–28. april 1930
(døde)
Liberal William Lyon Mackenzie King [20]
  Arthur Charles Hardy
(1872–1962)
13. mai 1930–2. september 1930 Liberal [21]
  Pierre-Édouard Blondin
(1874–1943)
3. september 1930–10. januar 1936 Konservativ R.B. Bennett [22]
  Walter Edward Foster
(1873–1947)
11. januar 1936–8. mai 1940 Liberal William Lyon Mackenzie King [23]
  Georges Parent
(1879–1942)
9. mai 1940–14. desember 1942
(døde)
Liberal [24]
  Thomas Vien
(1881–1972)
23. januar 1943–23. august 1945 Liberal [25]
  James Horace King
(1873–1955)
24. august 1945–2. august 1949 Liberal [26]
  Élie Beauregard
(1884–1954)
3. august 1949–13. oktober 1953 Liberal Louis St. Laurent [27]
  Wishart McLea Robertson
(1891–1967)
14. oktober 1953–3. oktober 1957 Liberal [28]
  Mark Robert Drouin
(1903–1963)
4. oktober 1957–23. september 1962 Progressiv-konservativ John George Diefenbaker [29]
  George Stanley White
(1897–1977)
24. september 1962–26. april 1963 Progressiv-konservativ [30]
  Maurice Bourget
(1907–1979)
27. april 1963–6. januar 1966 Liberal Lester Pearson [31]
  Sydney John Smith
(1892–1976)
7. januar 1966–4. september 1968 Liberal [32]
  Jean-Paul Deschatelets
(1912–1986)
5. september 1968–13. desember 1972 Liberal Pierre Trudeau [33]
  Muriel McQueen Fergusson
(1899–1997)
14. desember 1972–11. september 1974 Liberal [34]
  Louise Marguerite Renaude Lapointe
(1912–2002)
12. september 1974–4. oktober 1979 Liberal [35]
  Allister H.G. Grosart
(1906–1984)
5. oktober 1979–3. mars 1980 Progressiv-konservativ Joe Clark [36]
  Jean Marchand
(1918–1988)
4. mars 1980–15. desember 1983 Liberal Pierre Trudeau [37]
  Maurice Riel
(1922–2007)
16. desember 1983–1. november 1984 Liberal [38]
  Guy Charbonneau
(1922–1998)
2. november 1984–6. desember 1993 Progressiv-konservativ Brian Mulroney [39]
  Roméo LeBlanc
(1927–2009)
7. desember 1993–21. november 1994 Liberal Jean Chrétien [40]
  Gildas L. Molgat
(1927–2001)
22. november 1994–25. januar 2001 Liberal [41]
  Daniel Hays
(1939–)
26. januar 2001–7. februar 2006 Liberal [42]
  Noël A. Kinsella
(1939–)
8. februar 2006–26. november 2014 Konservativ Stephen Harper [43]
  Pierre Claude Nolin
(1950–2015)
27. november 2014–23. april 2015
(døde)
Konservativ [44]
  Leo Housakos
(1968–)
4. mai 2015–2. desember 2015 Liberal [45]
  George J. Furey
(1948–)
3. desember 2015– Uavhengig Justin Trudeau [46]

ReferanserRediger

  1. ^ «The Speakers of the Senate of Canada». Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  2. ^ a b c «The Hon. Joseph Édouard Cauchon, P.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  3. ^ «The Hon. John Ross, Q.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  4. ^ a b «The Hon. Lt. Col. Amos Edwin Botsford, , P.C.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  5. ^ «The Hon. Pierre-Joseph-Olivier Chauveau, Q.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  6. ^ «The Hon. David Christie, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  7. ^ «The Hon. Robert Duncan Wilmot, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  8. ^ a b «The Hon. Sir David Lewis Macpherson, P.C., K.C.M.G., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  9. ^ «The Hon. Robert Duncan Wilmot, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  10. ^ «The Hon. Josiah Burr Plumb, M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  11. ^ «The Hon. George William Allan, , P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  12. ^ «The Hon. Sir Alexandre Lacoste, P.C., K.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  13. ^ «The Hon. John Jones Ross, P.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  14. ^ «The Hon. Sir Charles Alphonse Pantaléon Pelletier, P.C., K.C., C.M.G., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  15. ^ «The Hon. Lawrence Geoffrey Power, P.C., K.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  16. ^ «The Right Hon. Raoul Dandurand, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  17. ^ «The Hon. James Kirkpatrick Kerr, P.C., K.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  18. ^ «The Hon. Auguste-Charles-Philippe-Robert Landry, K.C.S.G., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  19. ^ «The Hon. Joseph Bolduc, P.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  20. ^ «The Hon. Hewitt Bostock, P.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  21. ^ «The Hon. Arthur Charles Hardy, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 24. september 2020. 
  22. ^ «The Hon. Lt. Col. Pierre Édouard Blondin, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  23. ^ «The Hon. Walter Edward Foster, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  24. ^ «The Hon. Georges Parent, K.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  25. ^ «The Hon. Thomas Vien, P.C., Q.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  26. ^ «The Hon. James Horace King, P.C., K.G.St.J., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  27. ^ «The Hon. Elie Beauregard, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  28. ^ «The Hon. Wishart McLea Robertson, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  29. ^ «The Hon. Mark Robert Drouin, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  30. ^ «The Hon. George Stanley White, , Q.C., P.C.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  31. ^ «The Hon. Maurice Bourget, P.C., M.E.I.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  32. ^ «The Hon. Sydney John Smith, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  33. ^ «The Hon. Jean-Paul Deschatelets, P.C., Q.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  34. ^ «The Hon. Muriel McQueen Fergusson, P.C., Q.C., O.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  35. ^ «The Hon. Louise Marguerite Renaude Lapointe, P.C., C.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  36. ^ «The Hon. Allister, H.G. Grosart, P.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  37. ^ «The Hon. Jean Marchand, P.C., C.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canda. Besøkt 25. september 2020. 
  38. ^ «The Hon. Maurice Riel, P.C., Q.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  39. ^ «The Hon. Guy Charbonneau, , C.L.J., Senator, P.C.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 25. september 2020. 
  40. ^ «The Right Hon. Roméo LeBlanc, P.C., C.C., C.D., C.M.M., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  41. ^ «The Hon. Gildas L. Molgat, C.D., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  42. ^ «The Hon. Daniel Hays, P.C., O.C., C.D., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  43. ^ Parlinfo. Parliament of Canada. 
  44. ^ «The Hon. Pierre Claude Nolin, Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  45. ^ «The Hon. Leo Housakos, Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  46. ^ «The Hon. George J. Furey, Q.C., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 

KilderRediger