Åpne hovedmenyen
Ordfører i Vardø
Ordfører i Vardø
Sittende
Robert Jensen

siden 2015
Utpekes avkommunestyret
Terminlengde4 år
Første embedsholderAndreas Esbensen Brodtkorb
1839

Liste over ordførere i Vardø er en liste over ordførere i Vardø kommune i Finnmark fra 1839 til idag.

Oversikten starter etter innføringen av formannskapslovene og Vardøs første ordfører Andreas Esbensen Brodtkorb fra 1839.

Kommunen omfattet fra begynnelsen av både Vardø by og landdistriktet rundt, men landdistriktet (senere Båtsfjord kommune) ble skilt ut fra Vardø i 1868.[1] Den siste større endringen av kommunens grenser skjedde i 1964 med en tilbakeføring av østre deler av Båtsfjord.[2]

Sittende ordfører siden 2015 er Robert Jensen.

OrdførereRediger

Under følger en kronologisk oversikt over kommunens ordførere.[3][4]

I tillegg til navnene på listen nevnes Arne Aas for flere kortere perioder i 1920- og 30-årene.[5] Aas fungerte dog kun som setteordfører i egenskap av formann i Vardø bys administrasjonsstyre, og hører derfor ikke til den formelle ordførerlisten.[6]

Periode Navn Yrke Parti
18391840 Andreas Esbensen Brodtkorb Kjøpmann -
18411848 Paul Holst Conradi Kaptein og kommandant, Vardøhus festning -
18491850 Søren Engelhardt Schultze Garnisonslege, Vardøhus festning -
18511854 Johan Daniel Stub Landmark Sogneprest -
18551858 Christian Fredrik Wilhelm Scharffenberg Kommandant, Vardøhus festning -
18591860 Thorvald Eid Kontorist, brennevinskontrollør og undertollbetjent -
18611866 Anton Johan Holmboe Kjøpmann -
18671868 Johan Carl Richard Wisløff Sogneprest -
18691871
1871–1872 Arnt Nikolai Brodtkorb Kjøpmann -
1873 Severin Carl Magnus Thornæs Skipsfører, embedskontorist -
18741875 Thorvald Andreas Kyhn Sogneprest -
18761879 Lauritz Evje Styrmann, undertollbetjent og tollkasserer -
1880 Karsten Andreas Zachariassen Kjøpmann -
18811887 Lauritz Leganger Uchermann Overtollbetjent
1888 Nikolai Christian Grove Prebensen Politimester Høyre
18891891 Søren I. Meyer Kjøpmann
18921896 Ivar Andreas Nordang Sorenskriverfullmektig
1897 Martin Olsen Kjøpmann
1898 Kristian Dahl Kjøpmann
18991901 Martin Olsen Kjøpmann
19021904 Henning Laurits Brodtkorb Kjøpmann og grosserer
19051907 Olav Martin Olsen Politimester
19081913 Sivert Magnus Gundersen Bakermester og postbefordrer
19141916 Karl Marenius Ivarsson Lærer
1917 Sivert Magnus Gundersen Bakermester og postbefordrer
1917–1918 Hans Hansen Sætrum Postfullmektig
1918–1919 Ingebrikt Nygaard Fisker og toller
19201922 Iver Albert Olsen Grøttum Tankbestyrer, NEMAK
19231925 Henning Laurits Brodtkorb Kjøpmann og grosserer
19261930 Jon Andrå Skolebestyrer
19311941 Peder Ragnar Holt Redaktør, Finnmarken
19411944 Erling Pedersen Disponent
19441945 Richard Bodin Redaktør, Finnmark Fremtid
1946–1951 Rudolf Olsen Fiskeriinspektør
1951–1955
1955–1959
1959–1963 Karl Holt Lærer
1963–1967
1967–1968
1968 Hjalmar Halvorsen
1969–1971
1971–1975
1975–1979
1979–1981 Alf Sverre Olsen Kjøpmann
1982–1983 Tor Andreas Kofoed[7] Politimann og disponent i regnskapsbyrå Ap
1983–1987
1987–1991
1995–1999 Hermod Larsen[8] Leder Høyre
1999–2003
2003–2007 Rolf Einar Mortensen Ap
2007–2011 Lasse Haughom Frp
2011–2015
2015–2019 Robert Jensen[9] Ap

ReferanserRediger

  1. ^ Olsen, side 9
  2. ^ Olsen, side 10
  3. ^ Olsen, side 12
  4. ^ Lorentzen, side 12–29
  5. ^ Lorentzen, side 25
  6. ^ Olsen, side 12
  7. ^ Norske ordførere og varaordførere 88-89. Kommuneforlaget, Oslo 1988. Side 274.
  8. ^ vol.no 6. januar 2011, Bytter jobb. Besøkt 17. oktober 2015.
  9. ^ «Ordfører Robert Jensen». Vardø kommune. Besøkt 29. februar 2016. 

LitteraturRediger