Åpne hovedmenyen

Liste over ordførere i Engerdal

Wikimedia-listeartikkel
Engerdal kommunehus, fra 1960-tallet

Liste over ordførere i Engerdal kommune i Hedmark begynner 1. januar 1911. Engerdalen ble da opprettet som eget herred og sogn; kommunen består av områder som inntil da hadde tilhørt kommunene Tolga, Trysil, Ytre Rendal og Øvre Rendal.[1][2]

Ved kommunestyrevalgene i 1910, 1913 og 1916 ble valget gjennomført som flertallsvalg i Engerdal. Først ved valget i 1919 var det partilister i kommunen.[1]

Den lengstsittende ordføreren er Reidar Åsgård (Ap), som har sittet i fem perioder. Åsgård har også vært fylkesrådsleder i Hedmark i én periode. Ottar Andersen (DRF/V) satt som ordfører i tre omganger og har skrevet Engerdal bygdebok i 3 bind (1969–1971)[3], og bidratt til andre lokalhistoriske bøker.[4][5]

To av ordførerne har også vært stortingsrepresentanter: Kristian Lian (Ap, 1931) og Ola D. Gløtvold (Sp, 1993–2005)

To ordførere i Engerdal har flyttet fra kommunen før valgperioden var omme, og har blitt erstattet av konstituerte ordførere den siste delen av valgperioden. Det gjelder Ole Puntervold i 1919 – erstattet av Peder Omang, og Edgar Krog i 1975 – erstattet av Ola Joten. Peder Omangs bror Knut Omang ble konstituert for en kort periode høsten 1931, etter at Kristian Lian døde.

Ole Puntervold var sogneprest i Engerdal, og ordfører 1917-19

OrdførerneRediger

År Ordfører Parti
1911–1916 Guren A. Gløtvold[6][7] Flertallsvalg (H)
1917–1919 Ole Puntervold Flertallsvalg
1919 Peder Omang Flertallsvalg (Arb.dem.)
1920–1925 Guren A. Gløtvold 1920: «Samlingspartiets liste»
1923: «Borgerpartiet»[1] (H)
1926–1928 Ottar Andersen DRF[1]
1929–1931 Kristian Lian[8][9] Ap
1931 Knut Omang Ap
1932–1937 Ottar Andersen DRF[1]
1938–1940 John Sand Ap
1941–1945 Peder Grøndalen NS[10]
1945 Ottar Andersen (V)
1945 Karl Fredrik Olsen Sponberg Ap
1946–1947 John Sand Ap
1947 Karl Fredrik Olsen Sponberg Ap
1948–1951 Reodor Wardenær Ap[11]
1952–1955 Emil Stang Ap[11]
1956–1959 Peder Myrstad Bond.
1960–1963 Reodor Wardenær Ap
1964–1971 Pauli Opgård Ap
1972–1975 Edgar Krog Ap
1975–1983 Ola Joten Ap
1984–1987 Reidar Åsgård Ap
1988–1991 Ola D. Gløtvold Sp
1992–2003 Reidar Åsgård Ap
2003–2007 Dag Rønning Sp/Saml.[1]
2007–2011 Reidar Åsgård[12] Ap
2011– Lars Erik Hyllvang Sp/Saml.[1]

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g Harald Hvattum. Engerdal kommune gjennom 100 år : 1911-2011. Utgitt av kommunen, 2011. ISBN 978-82-990025-7-8. Kapitlet «Ordførere i Engerdal»; side 285-293
  2. ^ Tang, Per (1953). Engerdalen herred: herredsbeskrivelse utarbeidet av kaptein Tang i 1916. Flisa. s. 12. 
  3. ^ Oria.no
  4. ^ Trysilvassdragets skogeierforening og skogen: et festskrift ved 50-års jubileet 14. august 1966. [Trysil: s.n. 1966. 
  5. ^ Hedmark fylkes jakt- og fiskeforbund (1963). Med stang og børse: et raskt opptog fra jeger- og fiskerliv i Hedmark fra gammel og ny tid. [Elverum]. 
  6. ^ Guren Audensen Gløtvold Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS
  7. ^ «Landsskytterstevnet i Elverum - Ordfører Gløtvold, Engerdalen, aarets skytterkonge». Aftenposten morgen: 4. 15. august 1912. 
  8. ^ Kristian Lian Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS
  9. ^ Norges ordførere: 1929-1931. Oslo: Hanche. 1931. 
  10. ^ Lunde, Jon Vegard (1939-) (1998). Hjemmefronten på Hedmarken og i Østerdalen: 1940-42. Lillehammer: Lunde pressetjeneste. s. 85 og 92. ISBN 8299096634. 
  11. ^ a b Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn 1. Oslo: Bokdepotet Forlag. 1956. s. 187-188. Besøkt 20. august 2015.  Ottar Andersen er her feilaktig omtalt som Oscar.
  12. ^ Reidar Åsgård gir seg som ordfører, ostlendingen.no, 8. juni 2010