Liste over norske uoppklarte drapssaker

liste på Wikipedia

Liste over norske uoppklarte drapssaker er en oversikt over uoppklarte drapssaker i Norge som har forblitt uoppklarte etter lengre tids politietterforskning. Siden 1991 har Kripos registrert 34 uløste drapssaker i Norge.[1] At enkelte drapssaker ikke er løst, har ulike årsaker. Enten kan det skyldes at tiltalte har blitt frikjent i retten, eller at vedkommende har dødd før saken kom opp før retten. En drapssak regnes normalt som oppklart når det foreligger en fellende dom i rettsapparatet.[2] Enkelte ganger har også politiet frafalt siktelser på grunn av manglende bevis, og i andre saker står politiet rett og slett uten noen mistenkte.

Om listenRediger

Listen følger Kripos' definisjoner som den fremkommer i etatens årlige nasjonale drapsoversikt.[1] Det innebærer at drapet må ha blitt begått i Norge, eller om bord på norske skip i internasjonalt farvann.[3][4] I statistikken er drap definert som forsettlig og overlagt drap etter straffeloven av 1902 § 233 og lov om straff § 275. Kripos jobber per 2019 med å omfatte annen dødelig vold i drapsstatistikken, slik de andre nordiske landene gjør. De ulike drapsdefinisjonene har gjort det vanskelig å sammenligne drap med andre nordiske land.[1][4]

Saker som har endt i domfellelse, til tross for at det ikke kjent hvem som faktisk utførte drapene, er ikke inkludert i listen. Et eksempel på dette er Orderud-saken. Siden 1. juli 2014 er det ikke lenger noen foreldelsesfrist for drap, noe som innebærer at drap utført etter 1. juli 1989 aldri vil bli foreldet.[5] Drap utført på norsk territorium før denne datoen er derimot strafferettslig foreldet.[6]

I tillegg er det flere saker der personer har forsvunnet, og det ikke er bevist om det har tilstøtt dem noe kriminelt. Politiet har i flere av disse sakene likevel mistanke om at noe kriminelt har skjedd, blant annet i Marianne-saken fra 1981 og i Therese-saken fra 1988. Slike saker er satt i en egen liste under, kalt forsvinningssaker og andre saker.

Uoppklarte drapssaker i NorgeRediger

I perioden 1991–2019 har Kripos registrert 34 uløste drapssaker. I flere av sakene er ikke de antatte ofrene funnet, blant annet Dung Tran Larsen-saken og Lørenskog-forsvinningen. Politiet anser likevel disse sakene for uløste drapssaker.[7][8] For årene før 1991 er ikke oversikten under komplett. Uansett, Scandinavian Star dødsbrannen, 7 August 1990 er den største massedrap saken som har rammet den Norske befolkning hvor 136 ut av 159 var Norske borgere. Saken er uløst, selv om enkelte spekulerer i at det ikke er bevist at det var en mordbrann. Det finnes derimot ingen tvil om at brannene var påsatt, det er bevist gjennom etterforskningen. Men de skyldige er ikke funnet og saken på nytt henlagt August 2016.

År Drapsoffer Saksnavn Sted
1913 Oscar Aasheim[9] Linderudsletta, Oslo
1934 Edvard Rustad[10] Rustad-mordet Glacisgata, Oslo
1942 Anders Sandland[11] Konows gate 2, Oslo
1945 Bjarne Kristoffer Jensen[12] Rodeløkka, Oslo
1945 Einar Jensen[13] Brugata 10, Oslo
1947 Georg Furulund[14] Gjelleråsen, Viken
1958 Astrid Aardal[15] Hollekim-saken Bergen, Vestland
1963 Helge Suphammer[16] Suphammer-saken Strømmen, Viken
1966 Magnus Ellingsen[17] Magnus-saken Nesttun, Vestland
1969 John Olav Larsen og Håkon Edvard Johansen[18] Lilandsaken Fredrikstad, Viken
1974 John Myhr[19] Verdal, Trøndelag
1974 Anni Nielsen Iranzo[20] Drapet i Holmenkollen Dagaliveien 25, Oslo
1980 37 år gammel mann fra løsgjengermiljøet[21] Vestbanestasjonen, Oslo
1981 Trine Jensen[22] Trine Jensen-saken Svartskog, Viken
1981 Dagmar Strand[23] Dagmar Strand-saken Thereses gate, Oslo
1983 Josef Horvath Josef Horvath-saken Lindeberg, Oslo
1985 Gry Storvik[24] Gry-saken Kolbotn, Viken
Drap utført etter 1. juli 1989 aldri vil bli strafferettslig foreldet[4]
Årene 1991–2018 er oppdatert i henhold til Kripos' offisielle oversikt[1]
1991 Laura Birkeland[25] Laura-saken Molde, Møre og Romsdal
1994 Fahimeh Esteghlalian[26] Minde-drapet Minde, Vestland
1994 Kugan Masilamany[26] Båtsfjord, Troms og Finnmark
1994 Anita Hjertvik[27] Anita Hjertvik-saken Grünerløkka, Oslo
1995 Birgitte Tengs[28] Birgitte-saken Kopervik, Rogaland
1995 Ronald Ramm[29] Ramm-saken Rødberg, Vestfold og Telemark
1996 Jan Krogh Jensen Bandidos-drapet Mjøndalen, Viken
1996 Trude Espås Espås-saken Geiranger, Møre og Romsdal
1999 Knut Kristiansen Sandaker, Oslo
1999 Knut Øyvind Moe Tonsåsen-drapet Tonsåsen, Innlandet
1999 Lisbeth J. Hrizi[30] Schweigaards gate, Oslo
2000 Tina Jørgensen Tina-saken Jæren, Rogaland
2000 Marit Ødegaard Ørje-drapet Ørje, Viken
2002 Stein Morten Mikalsen[31] Alnaelva, Oslo
2002 Hassan Osman Yusuf Gelle[32] Grünerløkka, Oslo
2002 Erling Eriksen[33] Breivikeidet, Troms og Finnmark
2003 Abdelhak Darrazi[34] Nordre Gravlund, Oslo
2003 Karim Barzam Wahab[35][36] Tønsberg, Vestfold og Telemark
2004 Quoc Hung Nguyen[37] Sandaker-drapet Sandaker, Oslo
2004 Trine Frantzen[26][38] Trine Frantzen-saken[39] Os/Bergen, Vestland
2006 Meta Øverli Meta Øverli-saken Høybråtenveien, Oslo
2006 Najaf Abbas[40] Gatekjøkken-drapet Lørenskog, Viken
2007 Belur Sardar[41] Mjøndalen, Viken
2007 Anatolij Petraskevic[26] Nedre Eiker, Viken
2007 Dung Tran Larsen[26] Dung Tran Larsen-saken Kjøkkelvik, Vestland
2008 Tomasz Aleksander Kusnierz[42] Stavanger, Rogaland
2008 Vegard Bjerck Skøyen-drapet Skøyen, Oslo
2009 Lars Erik Dalbu[43] Dalbu-drapet Jevnaker, Innlandet
2010 Jungkung Kuyateh Gambia-drapet Torshov, Oslo
2011 Sigmund Ludvig Jensen[44] Mo i Rana, Nordland
2011 Per Vålnes[45] Vålnes-saken Storsteinnes, Troms og Finnmark
2012 Rafal Flis[46] Sørkedalsveien, Oslo
2018 Adam Filipuk[47][48] Sørelvmannen-saken Lier, Viken
2018 Anne-Elisabeth Hagen[7][8] Lørenskog-forsvinningen Lørenskog, Viken

Oppklarte saker etter lengre tids etterforskningRediger

Drapet på Marie-Louise Bendiktsen var i 20 år en av landets mest omtalte uløste drapssaker. I 2018 ble en srilankisk asylsøker pågrepet for drapet, og Nord-Troms tingrett dømte ham skyldig i drapet i april 2019. Den domfelte anket, men ble i oktober samme år dømt skyldig også av Hålogaland lagmannsrett. Lagmannsretten skjerpet dessuten straffen med seks år, til 17 års fengsel.[49] Saken anses dermed som oppklart.

År Drapsoffer Saksnavn Sted Oppklart
1998 Marie-Louise Bendiktsen Bendiktsen-saken Sjøvegan, Troms og Finnmark Domfellelse i 2019
2002 Egil Tostrup Bråten Tostrup Bråten-drapet Nordahl Bruns gate, Oslo Domfellelse i 2017

Andre uløste sakerRediger

Forsvinningssaker og andre sakerRediger

År Person Saksnavn Type sak Sted
1955 Arne Odd Torgersen[50][51] Mulig drapssak Mandal, Agder
1962 Rita Elisabet Haakonsen[52] Schnitler-saken[53] Mulig voldtekt og drap Bergen, Vestland
1970 Ukjent Isdalskvinnen[54] Mulig kriminalsak Isdalen, Vestland
1981 Marianne Rugaas Knutsen[55] Marianne-saken Forsvinning, antatt kriminalsak[56] Risør, Agder
1986 Hilde Nord[57] Forsvinning, mulig kriminalsak[58] Vestbanestasjonen, Oslo
1988 Therese Johannessen Therese-saken Forsvinning, antatt kriminalsak[59] Drammen, Viken
1990 159 mennesker Brannen på «Scandinavian Star» Mulig mordbrann, ukjent årsak[60] Nordlige Skagerrak
1997 Gjermund Stråbø[61][62] Forsvinning, mulig kriminalsak Stavanger, Rogaland
1998 Jens Christian Glenne Mathiesen[63] Antatt drapssak Asker, Viken
1999 Ingvar Lindgård[64] Mulig mordbrann Grymyr, Innlandet
2000 Terje Skogen[65] Skogen-saken Mulig drapssak Elverum, Innlandet
2000 Marius Haave[66] Påkjørsel Bamble, Vesttold og Telemark
2001 Jan Mathias Berge[67] Dødsbrannen i Møllendalsveien Mulig mordbrann Bergen, Vestland
2004 Jørn Berntzen[68] Mulig drap Oslo
2008 Seks mennesker[69] Dødsbrannen i Urtegata Mulig mordbrann Urtegata, Oslo
2012 Halvor Johan Sva[70][71] Påkjørsel Fv287 Sør-Odal, Innlandet
2018 Odin André Hagen Jacobsen [72] Odin-saken[73] Forsvinning, mulig kriminalsak Trondheim, Trøndelag

Uoppklarte drap på nordmenn i utlandetRediger

År Drapsoffer Saksnavn Sted
1996 Ingebjørg Foss og Gunnhild Myklebust[74] Røde Kors-drapene Novye Atagi, Tsjetsjenia
1999 Signe Irene Thoresen Alanya, Tyrkia
1999 Eileen Gullaksen Izmir-drapet Izmir, Tyrkia
2008 Martine Vik Magnussen Drapet på Martine Vik Magnussen London, Storbritannia

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d Kripos (januar 2020). «Nasjonal drapsoversikt 2019 – DRAP I NORGE 2010–2019» (PDF). Nasjonal drapsoversikt. 
  2. ^ «Dette er drapsgåtene politiet står igjen med etter 2015». TV 2. Besøkt 25. februar 2018. 
  3. ^ Kripos. «Nasjonal drapsoversikt 2017» (PDF). Kripos. Besøkt 25. februar 2018. 
  4. ^ a b c Kripos. «Nasjonal drapsoversikt 2018: Drap i Norge 2009–2018» (PDF). Politiet/Kripos. s. 15. Besøkt 25. april 2019. 
  5. ^ Stortinget fjerner foreldelsesfristen. Publisert 16.6.2014.
  6. ^ Uløste drapsgåter snart ute på dato. Publisert 25.12.2005.
  7. ^ a b Mjaaland, Ola (22. januar 2020). «Anne-Elisabeth Hagen registrert som drept 31. oktober 2018». NRK. Besøkt 13. februar 2020. 
  8. ^ a b «Politiet erklærer Lørenskog-forsvinningen som et uoppklart drap». www.nettavisen.no. 22. januar 2020. Besøkt 13. februar 2020. 
  9. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  10. ^ Side3.no - DRAPSGÅTEN EDVARD RUSTAD. Publisert: 29.12.2010.
  11. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  12. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  13. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  14. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  15. ^ Ba.no - Mysteriet Hollekim. Publisert: 20.02.2005.
  16. ^ «Strømmen-drap aldri oppklart». www.rb.no. 1. november 2013. Besøkt 4. november 2016. 
  17. ^ Bergensavisen.no - Magnus vant på Traverbanen, deretter ble han drept. Publisert: 11.04.2005.
  18. ^ Regjeringen.no - LILANDSAKEN Fra et utvalg oppnevnt ved kgl. res. av 13. juli 1995 for gransking av Liland-saken. Publisert: 01.05.1996.
  19. ^ Aftenposten, 7. november 1999, side 2
  20. ^ VG.no - Maria så mamma bli drept: Nå jakter hun nye svar. Publisert: 12.03.2019.
  21. ^ Olsen, Thomas. «I dag foreldes drapssaken». Aftenposten. Aftenposten. Besøkt 27. juni 2019. 
  22. ^ Abcnyheter.no - Frikjent for Gry- og Trine-drapene Arkivert 6. januar 2015 hos Wayback Machine.. Publisert: 24.09.2012.
  23. ^ Aftenposten.no - Uløste drapsgåter snart ute på dato. Publisert: 19.10.2011.
  24. ^ Abcnyheter.no - Frikjent for Gry- og Trine-drapene Arkivert 6. januar 2015 hos Wayback Machine.. Publisert: 24.09.2012.
  25. ^ Aftenposten.no - Politiet uten spor etter drapsmannen Publisert: 05.06.2003.
  26. ^ a b c d e Line Brustad, Ralf Lofstad, Hilda Nyfløt (9. desember 2012). «Alle er drept i Norge - ingen av sakene er løst». Dagbladet. Besøkt 31. januar 2019. 
  27. ^ Aftenposten.no - Uoppklarte og ikke-foreldede drap. Publisert: 20.10.2011.
  28. ^ VG.no - DNA-eksperter håper å løse Tengs-drapet. Publisert: 02.05.2012.
  29. ^ DB.no - En morder går fri. Publisert: 30.11.2010.
  30. ^ Aftenposten.no - Uoppklarte og ikke-foreldede drap. Publisert: 20.10.2011.
  31. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Skjulte liket i kjellerbod». VG.no. 
  32. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Falt fra vinduet». VG.no. 
  33. ^ iTroms.no - Hvem drepte Erling (85)?. Publisert: 10.12.2010.
  34. ^ NRK. «Gravlund-drap henlagt etter 13 år». NRK. Besøkt 25. februar 2018. 
  35. ^ Anders Holth Johansen (20. desember 2003). «Knivdrap i Tønsberg». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 25. april 2019. 
  36. ^ «Minnes drept småbarnsfar». www.tb.no (norsk). 20. desember 2010. Besøkt 25. april 2019. 
  37. ^ VG.no - Drapssiktede brødre løslatt. Publisert: 16.09.2004.
  38. ^ Audun Hageskal (3. desember 2018). «Skal ha blitt drept med overdose og dumpet i grav på kirkegård». Dagbladet. Besøkt 31. januar 2019. 
  39. ^ «Siste saker om Trine Frantzen-saken». VG. Besøkt 31. januar 2019. 
  40. ^ VG.no - Gatekjøkken-drapet. Publisert: 26.09.2007.
  41. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Hvor er Banaz Sardar?». VG.no. 
  42. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Hvor ble det av Tomasz?». VG.no. 
  43. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Først dømt - så frifunnet». VG.no. 
  44. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Tvilen ble for sterk». VG.no. 
  45. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «En av Norges mest kostbare etterforskninger». VG.no. 
  46. ^ Matre, Jostein (24.02.2015). «Fant knivdrept mann i bagasjerommet». VG.no. 
  47. ^ «Funn av polsk mann i Lier betraktes som uoppklart drap». www.dagsavisen.no (norsk). Besøkt 13. februar 2020. 
  48. ^ AS, TV 2. «Vet du hva som skjedde med denne mannen?». TV 2. Besøkt 13. februar 2020. 
  49. ^ Hareland, Tonje (16. oktober 2019). «Skjerpet straffen for drapet på Marie-Louise Bendiktsen – dømt til 17 år i fengsel». NRK. Besøkt 1. mai 2020. 
  50. ^ Skår, Kari Løberg (13. september 2019). «Fant beinrester – kan stamme fra 64 år gammel forsvinningssak». NRK. Besøkt 14. september 2019. 
  51. ^ Skår, Kari Løberg (7. november 2019). «64 år gammel forsvinningssak løst». NRK. Besøkt 13. februar 2020. 
  52. ^ «Carl Jacob Schnitler er død». Bergens Tidende. 30. mars 2004. Arkivert fra originalen 4. april 2004. Besøkt 1. april 2018. 
  53. ^ Yndestad, Monika Nordland (2005). Drapsmysterier fra Bergensområdet. Illustrert av Gro Vik. [Bergen]: Edvard'en forl. ISBN 9788283280968. Besøkt 1. april 2018. 
  54. ^ Ba.no - Her bæres Isdalskvinnen til sitt anonyme gravsted. Publisert: 20.03.2005.
  55. ^ Agderposten.no - Var siktet i Marianne-saken. Publisert: 19.03.2010.
  56. ^ «Politiet tror Marianne-saken aldri vil bli løst». www.dagsavisen.no (norsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  57. ^ AS, TV 2. «- En skremmende mulighet for at en seriemorder står bak». TV 2. Besøkt 29. juni 2019. 
  58. ^ «– Har allerede tenkt på Quick». www.vg.no. 15. januar 2000. Besøkt 29. juni 2019. 
  59. ^ «Kripos' Cold case-gruppe skal se på forsvinningen til Therese Johannessen på nytt». www.vg.no. Besøkt 27. juni 2019. 
  60. ^ Garvik, Olav (4. juli 2019). «brannen på Scandinavian Star». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 13. februar 2020. 
  61. ^ VASSBØ, TONE (4. januar 1998). «Stråbø-gåten fortsatt uløst». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 13. februar 2020. 
  62. ^ AS, TV 2. «For 22 år siden forsvant Gjermund (70) sporløst: - Et mysterium». TV 2. Besøkt 13. februar 2020. 
  63. ^ Nettavisen.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 03.04.2007.
  64. ^ Tv2.no - Ingvars (76) død er et mysterium. Publisert: 06.05.2019.
  65. ^ VG.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 27.12.2002.
  66. ^ TA.no - Gir ikke opp jakten på gjerningsmannen. Publisert: 09.10.2009.
  67. ^ Sundvor, Olav (29.04.2004). «Frikjent for mordbrann». BA.no. 
  68. ^ Holvik, Martin (25.06.2019). «JØRN – pappaen som forsvant». VG.no. 
  69. ^ Haugli, Mina (13. desember 2018). «Ti år etter Urtegata-brannen: Fremdeles bor tusenvis i livsfarlige bygårder». NRK. Besøkt 27. juni 2019. 
  70. ^ Nrk.no - Jeger vart påkøyrt og drepen Publisert 22. okt. 2012.
  71. ^ Nrk.no Sognogfjordane - Bildrapssak henlegges nok en gang - Publisert 22. aug. 2017.
  72. ^ Sørbø, Kari (13. november 2019). «Overraskande funn i Odin-saka gjorde at politiet trappa opp etterforskinga». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 15. november 2019. 
  73. ^ Sørbø, Kari (13. november 2019). «Overraskande funn i Odin-saka gjorde at politiet trappa opp etterforskinga». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 15. november 2019. 
  74. ^ Morten Jentoft (17.12.2016). «Røde Kors-drapene i Tsjetsjenia uoppklart etter 20 år». NRK.no. Besøkt 19.12.2016. 


Eksterne lenkerRediger