Åpne hovedmenyen

Liste over norske uoppklarte drapssaker

Liste over norske uoppklarte drapssaker er en oversikt over uoppklarte drapssaker i Norge som har forblitt uoppklarte etter lengre tids politietterforskning. Siden 1991 har Kripos registrert 32 uløste drapssaker i Norge.[1] At enkelte drapssaker ikke er løst, har ulike årsaker. Enten kan det skyldes at tiltalte har blitt frikjent i retten, eller at vedkommende har dødd før saken kom opp før retten. En drapssak regnes normalt som oppklart når det foreligger en fellende dom i rettsapparatet.[2] Enkelte ganger har også politiet frafalt siktelser på grunn av manglende bevis, og i andre saker står politiet rett og slett uten noen mistenkte.

Om listenRediger

Listen følger Kripos' definisjoner som den fremkommer i etatens årlige nasjonale drapsoversikt. Det innebærer at drapet må ha blitt begått i Norge, eller om bord på norske skip i internasjonalt farvann.[3][1] I statistikken er drap definert som forsettlig og overlagt drap etter straffeloven av 1902 § 233 og lov om straff § 275. Kripos jobber per 2019 med å omfatte annen dødelig vold i drapsstatistikken, slik de andre nordiske landene gjør. De ulike drapsdefinisjonene har gjort det vanskelig å sammenligne drap med andre nordiske land.[1]

Saker som har endt i domfellelse, til tross for at det ikke kjent hvem som faktisk utførte drapene, er ikke inkludert i listen. Et eksempel på dette er Orderud-saken. Siden 1. juli 2014 er det ikke lenger noen foreldelsesfrist for drap, noe som innebærer at drap utført etter 1. juli 1989 aldri vil bli foreldet.[4] Drap utført på norsk territorium før denne datoen er derimot strafferettslig foreldet.[5]

I tillegg er det flere saker der personer har forsvunnet, og det ikke er bevist om det har tilstøtt dem noe kriminelt. Politiet har i flere av disse sakene likevel mistanke om at noe kriminelt har skjedd, blant annet i Marianne-saken fra 1981 og i Therese-saken fra 1988. Slike saker er satt i en egen liste under, kalt forsvinningssaker og andre saker.

Uoppklarte drapssaker i NorgeRediger

I perioden 1991–2018 har Kripos registrert 32 uløste drapssaker, samtlige drap etter 2012 er oppklart.[1] For årene før 1991 er ikke oversikten under komplett.

År Drapsoffer Saksnavn Sted
1913 Oscar Aasheim[6] Linderudsletta, Oslo
1934 Edvard Rustad[7] Rustad-mordet Glacisgata, Oslo
1942 Anders Sandland[8] Konows gate 2, Oslo
1945 Bjarne Kristoffer Jensen[9] Rodeløkka, Oslo
1945 Einar Jensen[10] Brugaten 10, Oslo
1947 Georg Furulund[11] Gjelleråsen, Akershus
1958 Astrid Aardal[12] Hollekim-saken Bergen, Hordaland
1963 Helge Suphammer[13] Suphammer-saken Strømmen, Akershus
1966 Magnus Ellingsen[14] Magnus-saken Nesttun, Hordaland
1969 John Olav Larsen og Håkon Edvard Johansen[15] Lilandsaken Fredrikstad, Østfold
1974 John Myhr[16] Verdal, Trøndelag
1974 Anni Nielsen Iranzo[17] Drapet i Holmenkollen Dagaliveien 25, Holmenkollen
1980 37 år gammel mann fra løsgjengermiljøet[18] Vestbanestasjonen, Oslo
1981 Trine Jensen[19] Trine Jensen-saken Svartskog, Akershus
1981 Dagmar Strand[20] Dagmar Strand-saken Thereses gate, Oslo
1983 Josef Horvath[21] Josef Horvath-saken Lindeberg, Oslo
1985 Gry Storvik[22] Gry-saken Kolbotn, Akershus
Drap utført etter 1. juli 1989 aldri vil bli strafferettslig foreldet[1]
Årene 1991–2018 er oppdatert i henhold til Kripos' offisielle oversikt[1]
1991 Laura Birkeland[23] Laura-saken Molde, Møre og Romsdal
1994 Fahimeh Esteghlalian[24] Minde-drapet Minde, Hordaland
1994 Kugan Masilamany[24] Båtsfjord, Finnmark
1994 Anita Hjertvik[25] Anita Hjertvik-saken Grünerløkka, Oslo
1995 Birgitte Tengs[26] Birgitte-saken Kopervik, Karmøy
1995 Ronald Ramm[27] Ramm-saken Rødberg, Vestfold
1996 Jan Krogh Jensen[28] Bandidos-drapet Mjøndalen, Buskerud
1996 Trude Espås[28] Espås-saken Geiranger, Møre og Romsdal
1999 Knut Kristiansen[29] Sandaker, Oslo
1999 Knut Øyvind Moe[29] Tonsåsen-drapet Tonsåsen, Oppland
1999 Lisbeth J. Hrizi[30] Schweigaards gate, Oslo
2000 Tina Jørgensen[29] Tina-saken Jæren, Rogaland
2000 Marit Ødegaard[29] Ørje-drapet Ørje, Østfold
2002 Stein Morten Mikalsen[31] Alnaelva, Oslo
2002 Hassan Osman Yusuf Gelle[32] Grünerløkka, Oslo
2002 Erling Eriksen[33] Breivikeidet, Troms
2003 Abdelhak Darrazi[34] Nordre Gravlund, Oslo
2003 Karim Barzam Wahab[35][36] Tønsberg, Vestfold
2004 Quoc Hung Nguyen[37] Sandaker-drapet Sandaker, Oslo
2004 Trine Frantzen[24][38] Trine Frantzen-saken[39] Os/Bergen, Hordaland
2006 Meta Øverli[40] Meta Øverli-saken Høybråtenveien, Oslo
2006 Najaf Abbas[41] Gatekjøkken-drapet Lørenskog, Akershus
2007 Banaz Sardar[42] Mjøndalen, Buskerud
2007 Anatolij Petraskevic[24] Nedre Eiker, Buskerud
2007 Dung Tran Larsen[24] Dung Tran Larsen-saken Kjøkkelvik, Bergen
2008 Tomasz Aleksander Kusniers[43] Stavanger, Rogaland
2008 Vegard Bjerck[40] Skøyen-drapet Skøyen, Oslo
2009 Lars Erik Dalbu[44] Dalbu-drapet Jevnaker, Oppland
2010 Jungkung Kuyateh Gambia-drapet Torshov, Oslo
2011 Sigmund Ludvig Jensen[45] Mo i Rana, Nordland
2011 Per Vålnes[46] Vålnes-saken Storsteinnes, Troms
2012 Rafal Flis[47] Sørkedalsveien, Oslo

Oppklarte saker etter lengre tids etterforskningRediger

Drapet på Marie-Louise Bendiktsen var i 20 år en av landets mest omtalte uløste drapssaker. I 2018 ble en srilanker pågrepet for drapet, og Nord-Troms tingrett dømte ham skyldig i drapet i april 2019. Den domfelte anket saken, og det foreligger derfor ingen rettskraftig dom.[48] Kripos anser likevel saken som oppklart i henhold til sin liste over uoppklarte drap.[1]

År Drapsoffer Saksnavn Sted Oppklart
1998 Marie-Louise Bendiktsen[29] Bendiktsen-saken Sjøvegan, Troms Domfellelse i 2019
2002 Egil Tostrup Bråten[29] Tostrup Bråten-drapet Nordahl Bruns gate, Oslo Domfellelse i 2017

Andre uløste sakerRediger

Forsvinningssaker og andre sakerRediger

År Person Saksnavn Type sak Sted
1955 Arne Odd Torgersen[49] Antatt drapsak Mandal, Vest Agder
1962 Rita Elisabet Haakonsen[50] Schnitler-saken[51] Mulig voldtekt og drap Bergen, Hordaland
1970 Ukjent Isdalskvinnen[52] Mulig kriminalsak Isdalen, Hordaland
1981 Marianne Rugaas Knutsen[53] Marianne-saken Forsvinning, antatt kriminalsak[54] Risør, Aust-Agder
1986 Hilde Nord[55] Forsvinning, mulig kriminalsak[56] Vestbanestasjonen, Oslo
1988 Therese Johannessen Therese-saken Forsvinning, antatt kriminalsak[57] Drammen, Buskerud
1998 Jens Christian Glenne Mathiesen[58] Antatt drapssak Asker, Akershus
1999 Ingvar Lindgård[59] Mordbrann Grymyr, Hadeland
2000 Terje Skogen[60] Skogen-saken Mulig drapssak Elverum, Hedmark
2000 Marius Haave[61] Påkjørsel Bamble, Telemark
2001 Jan Mathias Berge[62] Dødsbrannen i Møllendalsveien Mulig mordbrann Bergen, Hordaland
2004 Jørn Berntzen[63] Mulig drap Oslo
2008 Seks ofre[64] Dødsbrannen i Urtegata Mulig mordbrann Urtegata, Oslo
2012 Halvor Johan Sva[65][66] Påkjørsel Fv287 Sør-Odal, Hedmark
2018 Anne-Elisabeth Hagen[67][68] Lørenskog-forsvinningen Forsvinning, antatt drapssak[69] Lørenskog, Akershus

Uoppklarte drap på nordmenn i utlandetRediger

År Drapsoffer Saksnavn Sted
1996 Ingebjørg Foss og Gunnhild Myklebust[70] Røde Kors-drapene Novye Atagi, Tsjetsjenia
1999 Signe Irene Thoresen[21] Alanya, Tyrkia
1999 Eileen Gullaksen[29] Izmir-drapet Izmir, Tyrkia
2008 Martine Vik Magnussen Drapet på Martine Vik Magnussen London, Storbritannia

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g Kripos. «Nasjonal drapsoversikt 2018: Drap i Norge 2009–2018» (PDF). Politiet/Kripos. s. 15. Besøkt 25. april 2019. 
  2. ^ «Dette er drapsgåtene politiet står igjen med etter 2015». TV 2. Besøkt 25. februar 2018. 
  3. ^ Kripos. «Nasjonal drapsoversikt 2017» (PDF). Kripos. Besøkt 25. februar 2018. 
  4. ^ Stortinget fjerner foreldelsesfristen. Publisert 16.6.2014.
  5. ^ Uløste drapsgåter snart ute på dato. Publisert 25.12.2005.
  6. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  7. ^ Side3.no - DRAPSGÅTEN EDVARD RUSTAD. Publisert: 29.12.2010.
  8. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  9. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  10. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  11. ^ Aftenposten.no - I dag foreldes drapssaken. Publisert: 15.09.2006.
  12. ^ Ba.no - Mysteriet Hollekim. Publisert: 20.02.2005.
  13. ^ «Strømmen-drap aldri oppklart». www.rb.no. 1. november 2013. Besøkt 4. november 2016. 
  14. ^ Bergensavisen.no - Magnus vant på Traverbanen, deretter ble han drept. Publisert: 11.04.2005.
  15. ^ Regjeringen.no - LILANDSAKEN Fra et utvalg oppnevnt ved kgl. res. av 13. juli 1995 for gransking av Liland-saken. Publisert: 01.05.1996.
  16. ^ Aftenposten, 7. november 1999, side 2
  17. ^ VG.no - Maria så mamma bli drept: Nå jakter hun nye svar. Publisert: 12.03.2019.
  18. ^ Olsen, Thomas. «I dag foreldes drapssaken». Aftenposten. Aftenposten. Besøkt 27. juni 2019. 
  19. ^ Abcnyheter.no - Frikjent for Gry- og Trine-drapene Arkivert 6. januar 2015 hos Wayback Machine.. Publisert: 24.09.2012.
  20. ^ Aftenposten.no - Uløste drapsgåter snart ute på dato. Publisert: 19.10.2011.
  21. ^ a b Nettavisen.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 03.04.2007.
  22. ^ Abcnyheter.no - Frikjent for Gry- og Trine-drapene Arkivert 6. januar 2015 hos Wayback Machine.. Publisert: 24.09.2012.
  23. ^ Aftenposten.no - Politiet uten spor etter drapsmannen Publisert: 05.06.2003.
  24. ^ a b c d e Line Brustad, Ralf Lofstad, Hilda Nyfløt (9. desember 2012). «Alle er drept i Norge - ingen av sakene er løst». Dagbladet. Besøkt 31. januar 2019. 
  25. ^ Aftenposten.no - Uoppklarte og ikke-foreldede drap. Publisert: 20.10.2011.
  26. ^ VG.no - DNA-eksperter håper å løse Tengs-drapet. Publisert: 02.05.2012.
  27. ^ DB.no - En morder går fri. Publisert: 30.11.2010.
  28. ^ a b DB.no - Uoppklarte drap i Norge. Publisert: 12.08.2000.
  29. ^ a b c d e f g VG.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 27.12.2002.
  30. ^ Aftenposten.no - Uoppklarte og ikke-foreldede drap. Publisert: 20.10.2011.
  31. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Skjulte liket i kjellerbod». VG.no. 
  32. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Falt fra vinduet». VG.no. 
  33. ^ iTroms.no - Hvem drepte Erling (85)?. Publisert: 10.12.2010.
  34. ^ NRK. «Gravlund-drap henlagt etter 13 år». NRK. Besøkt 25. februar 2018. 
  35. ^ Anders Holth Johansen (20. desember 2003). «Knivdrap i Tønsberg». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 25. april 2019. 
  36. ^ «Minnes drept småbarnsfar». www.tb.no (norsk). 20. desember 2010. Besøkt 25. april 2019. 
  37. ^ VG.no - Drapssiktede brødre løslatt. Publisert: 16.09.2004.
  38. ^ Audun Hageskal (3. desember 2018). «Skal ha blitt drept med overdose og dumpet i grav på kirkegård». Dagbladet. Besøkt 31. januar 2019. 
  39. ^ «Siste saker om Trine Frantzen-saken». VG. Besøkt 31. januar 2019. 
  40. ^ a b Aftenposten.no - Fem uoppklarte drapssaker i Oslo. Publisert: 02.05.2010.
  41. ^ VG.no - Gatekjøkken-drapet. Publisert: 26.09.2007.
  42. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Hvor er Banaz Sardar?». VG.no. 
  43. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Hvor ble det av Tomasz?». VG.no. 
  44. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Først dømt - så frifunnet». VG.no. 
  45. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «Tvilen ble for sterk». VG.no. 
  46. ^ Matre, Jostein (23. februar 2015). «En av Norges mest kostbare etterforskninger». VG.no. 
  47. ^ Matre, Jostein (24.02.2015). «Fant knivdrept mann i bagasjerommet». VG.no. 
  48. ^ Eriksen, Inghild (25. april 2019). «Mann dømt for å ha drept Marie-Louise Bendiktsen i 1998». NRK. Besøkt 25. april 2019. 
  49. ^ Skår, Kari Løberg (13. september 2019). «Fant beinrester – kan stamme fra 64 år gammel forsvinningssak». NRK. Besøkt 14. september 2019. 
  50. ^ «Carl Jacob Schnitler er død». Bergens Tidende. 30. mars 2004. Arkivert fra originalen 4. april 2004. Besøkt 1. april 2018. 
  51. ^ Yndestad, Monika Nordland (2005). Drapsmysterier fra Bergensområdet. Illustrert av Gro Vik. [Bergen]: Edvard'en forl. ISBN 9788283280968. Besøkt 1. april 2018. 
  52. ^ Ba.no - Her bæres Isdalskvinnen til sitt anonyme gravsted. Publisert: 20.03.2005.
  53. ^ Agderposten.no - Var siktet i Marianne-saken. Publisert: 19.03.2010.
  54. ^ «Politiet tror Marianne-saken aldri vil bli løst». www.dagsavisen.no (norsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  55. ^ AS, TV 2. «- En skremmende mulighet for at en seriemorder står bak». TV 2. Besøkt 29. juni 2019. 
  56. ^ «– Har allerede tenkt på Quick». www.vg.no. 15. januar 2000. Besøkt 29. juni 2019. 
  57. ^ «Kripos' Cold case-gruppe skal se på forsvinningen til Therese Johannessen på nytt». www.vg.no. Besøkt 27. juni 2019. 
  58. ^ Nettavisen.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 03.04.2007.
  59. ^ Tv2.no - Ingvars (76) død er et mysterium. Publisert: 06.05.2019.
  60. ^ VG.no - Hvem drepte dem?. Publisert: 27.12.2002.
  61. ^ TA.no - Gir ikke opp jakten på gjerningsmannen. Publisert: 09.10.2009.
  62. ^ Sundvor, Olav (29.04.2004). «Frikjent for mordbrann». BA.no. 
  63. ^ Holvik, Martin (25.06.2019). «JØRN – pappaen som forsvant». VG.no. 
  64. ^ Haugli, Mina (13. desember 2018). «Ti år etter Urtegata-brannen: Fremdeles bor tusenvis i livsfarlige bygårder». NRK. Besøkt 27. juni 2019. 
  65. ^ Nrk.no - Jeger vart påkøyrt og drepen Publisert 22. okt. 2012.
  66. ^ Nrk.no Sognogfjordane - Bildrapssak henlegges nok en gang - Publisert 22. aug. 2017.
  67. ^ Se Tom Hagen
  68. ^ Kari Spets, Hanna Haug Røset, Erlend Ofte Arntsen, Bjørnar Tommelstad, Gordon Andersen, Morten S. Hopperstad, Ådne Husby Sandnes, Marianne Vikås (18. januar 2019). «Lørenskog-forsvinningen: – Saken begynner etter hvert å fremstå veldig spesiell». VG. Besøkt 31. januar 2019. 
  69. ^ NTB, Harald Stolt-Nielsen Inger Lise Hammerstrøm. «Politiet endrer teori: Tror Anne-Elisabeth Hagen er drept». Aftenposten. Besøkt 27. juni 2019. 
  70. ^ Morten Jentoft (17.12.2016). «Røde Kors-drapene i Tsjetsjenia uoppklart etter 20 år». NRK.no. Besøkt 19.12.2016. 

Eksterne lenkerRediger