Åpne hovedmenyen

Liste over norgesmestere i langrenn

Wikimedia-listeartikkel

Liste over norgesmestere i langrenn inneholder de som er blitt norgesmestere i langrenn siden det første norgesmesterskapet i 1909.

Innhold

KvinnerRediger

 
Marit Bjørgen er mestvinnende med 25 norske mesterskap. (Bilde fra 2013)

SprintRediger

5 kmRediger

 
Ingrid Wigernæs i 1966. Foto: Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum

Jaktstart 5 km k + 5 kmRediger

15 kmRediger


* Fra og med 2004 arrangert som 2 x 7,5 km fellesstart i begge stilarter med skibytte, kalt «dobbel jaktstart», duatlon eller skiatlon.

30 kmRediger

 
Therese Johaug (2012)

20 kmRediger

10 kmRediger

LagsprintRediger

År Klubb Utøvere
2004 Lyn Ski Ine Wigernæs, Ella Gjømle
2005 Lyn Ski Ine Wigernæs, Ella Gjømle
2006 Idrettslaget Heming Marte Monrad-Hansen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen
2007 Idrettslaget Heming Marte Monrad-Hansen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen
2008 Idrettslaget Varden Kine Beate Bjørnås, Marthe Kristoffersen
2009 Henning Skilag Karianne Bjellånes, Kari Vikhagen Gjeitnes
2010 Sportsklubben Njård Britt Ingunn Nydal, Celine Brun-Lie
2011 Sportsklubben Njård Celine Brun-Lie, Britt Ingunn Nydal
2012 IL i BUL Heidi Weng, Martine Ek Hagen
2013 Idrettslaget Heming Ragnhild Haga, Tuva Toftdahl Staver
2014 IL i BUL Martine Ek Hagen, Heidi Weng
2015 IL i BUL Martine Ek Hagen, Heidi Weng
2016 Idrettslaget Varden Meråker Kathrine Harsem, Marthe Kristoffersen
2017 Nes Ski Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng
2018 Nes Ski Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng
2019 Gjøvik Skiklubb Tuva Bakkemo, Ingvild Flugstad Østberg

3 × 5 km stafettRediger

År Klubb Utøvere
1965 Romerikslaget Åse Solberg, Berit Mørdre, Ingrid Wigernæs[6]
1966 Romerikslaget Ingrid Wigernæs, Babben Enger Damon, Berit Mørdre[7]
1967 Romerikslaget Babben Enger Damon, Aud Kjensli, Berit Mørdre[8]
1968 Romerikslaget Aud Kjensli, Babben Enger Damon, Berit Mørdre[9]
1969 Romerikslaget Ragnhild Wolff, Reidun Alnes, Berit Mørdre[10]
1970 Romerikslaget Ragnhild Wolff, Berit Myhre, Berit Mørdre Lammedal[11]
1971 Sportsklubben Freidig Anne Cathrine Lystad, Ingrid Christensen, Katharina Mo Berge[12]
1972 Sportsklubben Freidig Anne Cathrine Lystad, Ingrid Christensen, Katharina Mo Berge[13]
1973 Sportsklubben Freidig Katharina Mo Berge, Berit Berg, Ingrid Christensen
1974 Sportsklubben Freidig Katharina Mo Berge, Berit Berg, Ingrid Christensen
1975 Sportsklubben Freidig Berit Berg, Katharina Mo Berge, Ingrid Christensen
1976 BUL Birgit Øverby, Astrid Kristiansen, Grete Kummen
1977 Strindheim Idrettslag Berit Kvello, Ingrid Christensen, Anne Mari Husby
1978 Strindheim Idrettslag Ingrid Christensen, Anne Mari Husby, Berit Kvello
1979 Tromsø Skiklub Jorunn Murberg, Grethe L. Haagensen, Hebe Kvernmo
1980 Strindheim Idrettslag Anne Mari Aune, Ingrid Christensen, Berit Aunli
1981 Strindheim Idrettslag Oddveig Kvikne, Berit Jensen, Berit Aunli
1982 Søre Ål Idrettslag Eli Irene Husum, Marianne Thorstad, Brit Pettersen
1983 Søre Ål Idrettslag Eli Irene Husum, Marianne Thorstad, Brit Pettersen
1984 Bjerke Idrettslag Vigdis Rønning, Hebe Kvernmo, Anette Bøe
1985 Kjelsås Idrettslag Marit Wold, Nina Skeime, Trude Dybendahl
1986 Kjelsås Idrettslag Marit Wold, Nina Skeime, Trude Dybendahl
1987 Bærums Skiklub Berit Anne Hætta, Inger Hegstad, Anne Jahren
1988 Kjelsås Idrettslag Trude Dybendahl, Marit Wold, Nina Skeime
1989 Kjelsås Idrettslag Trude Dybendahl, Nina Skeime, Marit Wold
1990 Kjelsås Idrettslag Marit Wold, Nina Skeime, Trude Dybendahl
1991 Kjelsås Idrettslag Marit Wold, Nina Skeime Kostøl, Trude Dybendahl
1992 Kjelsås Idrettslag Nina Skeime Kostøl, Marit Wold, Trude Dybendahl
1993 Kjelsås Idrettslag Trude Dybendahl, Marit Wold, Monica Raaen-Iversen
1994 Kjelsås Idrettslag Marit Wold, Lene Pedersen, Trude Dybendahl
1995 Trysilgutten Maj Helen Nymoen, Ann-Elen Skjelbreid, Anita Moen Guidon
1996 Kjelsås Idrettslag Trude Dybendahl, Nina Kemppel, Marit Mikkelsplass
1997 Kjelsås Idrettslag Astrid Ruud, Marit Mikkelsplass, Trude Dybendahl Hartz
1998 Kjelsås Idrettslag Astrid Ruud, Trude Dybendahl Hartz, Marit Mikkelsplass
1999 Kjelsås Idrettslag Astrid Ruud, Marit Mikkelsplass, Trude Dybendahl
2000 Lyn Ella Gjømle, Jannike Østby, Ine Wigernæs
2001 Lyn Ella Gjømle, Jannike Østby, Ine Wigernæs
2002 Idrettslaget Varden Ingrid Knotten, Tove Andersen, Kine Beate Bjørnås
2003 Høybråten og Stovner Idrettslag Merethe Braathen, Solfrid Braathen, Kristin Størmer Steira
2004 Idrettslaget Varden Tove Andersen, Kine Beate Bjørnås, Ingrid Knotten
2005 Idrettslaget Varden Ingrid Knotten, Tove Andersen, Kine Beate Bjørnås
2006 Nybygda Idrettslag Eli Gjermundshaug Pedersen, Hilde Gjermundshaug Pedersen, Ida Gjermundshaug Pedersen
2007 Høybråten og Stovner Idrettslag Ellen Sandbakken, Merethe Braathen, Solfrid Braathen
2008 Idrettslaget Varden Guri Hetland, Kine Beate Bjørnås, Marthe Kristoffersen
2009 Idrettslaget Heming Tuva Toftdahl, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen
2010 Idrettslaget Heming Marte Monrad-Hansen, Tuva Toftdahl Staver, Astrid Uhrenholdt Jacobsen
2011 Idrettslaget Heming Marte Monrad-Hansen, Tuva Toftdahl Staver, Astrid Uhrenholdt Jacobsen
2012 Idrettslaget Varden Kristin Gausen, Marthe Kristoffersen, Tora Berger
2013 Idrettslaget Varden Kathrine Rolsted Harsem, Marthe Kristoffersen, Tora Berger
2014 Idrettslaget Heming Tuva Toftdahl Staver, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga
2015 Oppdal Idrettslag Astrid Øyre Slind, Kari Øyre Slind, Silje Øyre Slind
2016 Idrettslaget Heming Karianne Jevne, Fanny Horn Birkeland, Astrid Uhrenholdt Jacobsen[14]
2017 Idrettslaget Varden Meråker Anniken Jørgensen, Kathrine Harsem, Marthe Kristoffersen[15]
2018 Idrettslaget Varden Meråker Astrid Stav, Marthe Kristoffersen, Kathrine Harsem
2019 Oppdal Idrettslag Silje Øyre Slind, Astrid Øyre Slind, Kari Øyre Slind

MennRediger

 
Kristen Skjeldal i Holmenkollen 2006.

Sprint mennRediger

10 km mennRediger

 
Lauritz Bergendahl fotografert omkring 1910. Fotografi i Oslo Museum[16]

Jaktstart 15 km +10 kmRediger

Jaktstart 10 + 10 kmRediger

30 km mennRediger


* Fra og med 2004 arrangert som 2 x 15 km fellesstart i begge stilarter med skibytte, kalt «dobbel jaktstart», duatlon eller skiatlon.

50 km mennRediger

 
Ole Ellefsæter i 1966.

17/18 km mennRediger

15 km mennRediger

Lagsprint mennRediger

År Klubb Utøvere
2004 Byåsen Idrettslag Arve Skåren, Tor-Arne Hetland
2005 Lillehammer Skiklub Espen Harald Bjerke, Tore Ruud Hofstad
2006 Skogn Idrettslag Johan Kjølstad, Eldar Rønning
2007 Skogn Idrettslag Eldar Rønning, Johan Kjølstad
2008 Rustad Idrettslag Anders Gløersen, Øyvind Gløersen
2009 Skogn Idrettslag Johan Kjølstad, Eldar Rønning
2010 Strindheim Idrettslag Tomas Northug, Petter Northug
2011 Strindheim Idrettslag John Kristian Dahl, Petter Northug
2012 Rustad Idrettslag Anders Gløersen, Øyvind Gløersen
2013 Røa Idrettslag Andrew Musgrave, Martin Johnsrud Sundby
2014 Skogn Idrettslag Martin Hammer, Eldar Rønning
2015 Strindheim Idrettslag Tomas Northug, Petter Northug
2016 Kjelsås Idrettslag Øyvind Fjeld Moen, Eirik Brandsdal
2017 Byåsen Idrettslag Didrik Tønseth, Johannes Høsflot Klæbo
2018 Lillehammer Skiklub Martin Løwstrøm Nyenget, Håvard Solås Taugbøl
2019 Varden Meråker Jørgen Sæternes Ulvang, Emil Iversen

4 × 10 km stafettRediger

År Skikrets Utøvere
1940 Nord-Østerdal Kristian Lillegjelten, John Strickert, Hallvard Eggset, Annar Ryen
1946 Oslo Eldar Hagen, Bjarne Solvang, Thorleif Vangen, Arve Ulseth
1947 Hedmark Trygve Evensen, Olaf Dufseth, Reidar Nyborg, Erling Evensen
1948 Gudbrandsdal Hans I. Hagen, Oddvar Aasen, Leif Haugen, Olav I. Hagen
1949 Nord-Østerdal Arthur Hovde, Lars Nesset, Alf Plassgård, Ottar Gjermundshaug
1950 Oslo Georg Tømte, Arnljot Nyaas, Ivar Odd Formo, Henry Hermansen
1951 Oslo Alf Bakke, Ivar Odd Formo, Arnljot Nyaas, Henry Hermansen
1952 Sør-Trøndelag Henry Ishoel, Odd Lykkja, Kristen Kvello, Mikal Kirkholt
1953 Sør-Trøndelag Øystein Saksvik, Kristen Kvello, Ola Ishoel, Ola Unsgård

3 × 10 km stafettRediger

 
Eldar Rønning (2013)
 
Petter Northug (2011)
År Klubb Utøvere
1954 Idrettslaget Leik Rolf Gaustad, Magnar Estenstad, Ola Unsgård
1955 Vestre Trysil Idrettslag Arvid Nyberg, Henry Solheim, Hallgeir Brenden
1956 Vestre Trysil Idrettslag Arvid Nyberg, Erik Søgård, Hallgeir Brenden
1957 Vingrom Idrettslag Torgeir I. Hagen, Olav I. Hagen, Håkon Brusveen
1958 Alvdal Idrettslag Bjarne Thorshaug, Erling Bjørn, Oddmund Jensen
1959 Alvdal Idrettslag Bjarne Thorshaug, Erling Bjørn, Oddmund Jensen
1960 Vestre Trysil Idrettslag Arvid Nyberg, Bjørn Brenden, Hallgeir Brenden
1961 BUL Alf Storelvmo, Arne Jensen, Ingmund Holtås
1962 BUL Alf Storelvmo, Arne Jensen, Ingmund Holtås
1963 Sjårdalen Idrettslag Erling Steineide, Arne Botten, Halfdan Kluften
1964 Sjårdalen Idrettslag Arne Botten, Halfdan Kluften, Erling Steineide
1965 Sjårdalen Idrettslag Arne Botten, Halfdan Kluften, Erling Steineide
1966 Engerdal Sportsklubb John Harviken, Jo Eggen, Gjermund Eggen[19]
1967 Hernes Idrettslag Reidar Hjermstad, Johs. Harviken, Iver Nederberg
1968 Heidal Skilag Arvid Ryen, Reidar Bekkemellem, Erling Steineide
1969 Heidal Skilag Arvid Ryen, Reidar Bekkemellem, Erling Steineide
1970 BUL Alf Storelvmo, Odd Martinsen, Lorns Skjemstad
1971 Heidal Skilag Arvid Ryen, Reidar Bekkemellem, Erling Steineide
1972 BUL Eystein Weltzien, Audun Nerland, Odd Martinsen
1973 BUL Eystein Weltzien, Audun Nerland, Odd Martinsen
1974 BUL Eystein Weltzien, Audun Nerland, Odd Martinsen
1975 BUL Eystein Weltzien, Audun Nerland, Odd Martinsen
1976 BUL Eystein Weltzien, Audun Nerland, Odd Martinsen
1977 Jevnaker Idrettsforening Chr. Mathiesen, Tore Gullen, Kjell I. Skjemstad
1978 BUL Kristian Stensæter, Leif Jære, Odd Martinsen
1979 Svarstad Idrettslag Pål Sjulstad, Jan Erik Bårnes, Jan Vidar Skaug
1980 Bjerke Idrettslag Karl Kristian Aketun, Dag Atle Bjørkheim, Lars Erik Eriksen
1981 Bjerke Idrettslag Dag Atle Bjørkheim, Karl Kristian Aketun, Lars Erik Eriksen
1982 Lillehammer Skiklub Roar Grøndalen, Per Knut Aaland, Anders Bakken
1983 Bjerke Idrettslag Lars Erik Eriksen, Karl Kristian Aketun, Peder Hagen
1984 Hokksund Idrettslag Oddvin Bakkene, Geir Holte, Tor Håkon Holte
1985 Hokksund Idrettslag Arild Monsen, Geir Holte, Tor Håkon Holte
1986 Hokksund Idrettslag Oddvin Bakkene, Geir Holte, Tor Håkon Holte
1987 Øyer Jo Stenersen, Per Knut Aaland, Erling Jevne
1988 Øyer Ketil Sjørengen, Per Knut Aaland, Erling Jevne
1989 Bjerke Idrettslag Terje Smevold, Torgeir Bjørn, Bjørn Dæhlie
1990 Bjerke Idrettslag Bjørn Dæhlie, Torgeir Bjørn, Terje Smevold
1991 Bulken Idrottslag Gudmund Skjeldal, Arnstein Aas, Kristen Skjeldal
1992 Kirkenes og Omegn Skiklubb Magne Hellerud, Vegard Ulvang, Krister Sørgård
1993 Nannestad Skiklubb Øyvind Mobakken, Torgeir Bjørn, Bjørn Dæhlie
1994 Nannestad Skiklubb Øyvind Mobakken, Terje Smevold, Bjørn Dæhlie
1995 Nannestad Skiklubb Øyvind Mobakken, Terje Smevold, Bjørn Dæhlie
1996 Nannestad Skiklubb Øyvind Mobakken, Bjørn Dæhlie, Terje Smevold
1997 Bulken Idrottslag Gudmund Skjeldal, Arnstein Aas, Kristen Skjeldal
1998 Byåsen Idrettslag Jan Jacob Verdenius, Frode Estil, Tor-Arne Hetland
1999 Strindheim Idrettslag Øyvind Skaanes, Håkon Loe Johansen, Frode Jermstad
2000 Tromsdalen UIL Espen Tøllefsen, Bjørn Anders Kroken, Håvard Solbakken
2001 Byåsen Idrettslag Krister Trondsen, Jan Jacob Verdenius, Tor-Arne Hetland
2002 Byåsen Idrettslag Jan Jacob Verdenius, Frode Estil, Tor-Arne Hetland
2003 Byåsen Idrettslag Frode Estil, Tor-Arne Hetland, Lars Berger
2004 Lillehammer Skiklub Brynjar Skjærli, Espen Harald Bjerke, Tore Ruud Hofstad
2005 Lillehammer Skiklub Brynjar Skjærli, Espen Harald Bjerke, Tore Ruud Hofstad
2006 Strindheim Idrettslag Krister Trondsen, Stig Rune Kveen, Petter Northug
2007 Strindheim Idrettslag Krister Trondsen, Stig Rune Kveen, Petter Northug
2008 Byåsen Idrettslag Chris A. Jespersen, Tor-Arne Hetland, Lars Berger
2009 Lillehammer Skiklub Morten Eide Pedersen, Espen Harald Bjerke, Tore Ruud Hofstad
2010 Skogn Idrettslag Anders Myrland, Eldar Rønning, Johan Kjølstad
2011 Skogn Idrettslag Eldar Rønning, Anders Myrland, Johan Kjølstad
2012 Byåsen Idrettslag Didrik Tønseth, Petter Eliassen, Ole-Marius Bach
2013 Byåsen Idrettslag Didrik Tønseth, Petter Eliassen, Ole-Marius Bach
2014 Strindheim Idrettslag John Kristian Dahl, Tomas Northug, Petter Northug
2015 Strindheim Idrettslag Tomas Northug, Lars Ove Aunli, Petter Northug
2016 Lyn Ski Jonas Udjus Frorud, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger[20]
2017 Lyn Ski Johan Tjelle, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger[21]
2018 Idrettslaget Varden Meråker Thomas Albertsen Dahlen, Jørgen Sæternes Ulvang, Emil Iversen
2019 Lyn Ski Johan Tjelle, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger

ReferanserRediger

  1. ^ LARSEN, TOR (31. mars 2017). «Gålå-gull til Bjørgen». dolen.no. Besøkt 6. april 2017. 
  2. ^ «NM-GULL til Marit Bjørgen på 5 km». www.langrenn.com (norsk). Besøkt 6. april 2018. 
  3. ^ «Utklassing av Marit Bjørgen». www.tronderbladet.no. 1. april 2017. Besøkt 6. april 2017. 
  4. ^ «NM-GULL til Ragnhild Haga på 30 km». www.langrenn.com (norsk). Besøkt 9. april 2018. 
  5. ^ Skjerdingstad, Anders (31. januar 2019). «Johaug om Kallas fiasko: – Jeg hadde reist hjem». NRK. Besøkt 31. januar 2019. 
  6. ^ Aftenposten, 22. februar 1965, side 12
  7. ^ Aftenposten, 2. februar 1966, side 12
  8. ^ Aftenposten, 13. mars 1967, side 13
  9. ^ Aftenposten, 22. januar 1968, side 13
  10. ^ Aftenposten, 17. februar 1969, side 13
  11. ^ Aftenposten, 31. januar 1970, side 2
  12. ^ Aftenposten, 20. februar 1971, side 10
  13. ^ Aftenposten, 20. mars 1972, side 18
  14. ^ Resultater NM Tromsø - Stafett - Kvinner 2016. langrenn.com. Besøkt 31. januar 2016
  15. ^ «Varden Meråker inn til gull i NM-stafetten». www.langrenn.com (norsk). Besøkt 23. februar 2017. 
  16. ^ «DigitaltMuseum: portrett, mann, skiløper, uniform, medal...». DigitaltMuseum. Besøkt 23. februar 2012. 
  17. ^ «NM-GULL til Sjur Røthe på 50 km». www.langrenn.com (norsk). Besøkt 9. april 2018. 
  18. ^ «Emil Iversen vant NM-gull på hjemmebane». Aftenposten. Besøkt 31. januar 2019. [død lenke]
  19. ^ Aftenposten, 4. februar 1966, side 13
  20. ^ Resultater NM Tromsø - Stafett - Menn 2016. langrenn.com. Besøkt 31. januar 2016
  21. ^ «Lyn tok et suverent NM-gull». VG (norsk). Besøkt 23. februar 2017. 

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger