Liste over Nord-Koreas statsoverhoder

Våpen
Nord-Korea
En artikkel i serien
Politikk i Nord-Korea




Nord-Koreas president er en tittel som bare en person har hatt siden den nordkoreanske statens proklamasjon 1948. Formannen for Den øverste folkeforsamlingens stående komité utførte 1948–1972 statsoverhodets seremonielle oppgaver. I perioden 1972-1984 innehadde Kim Il-sung tittelen «president». Etter sin død har Kim Il-sung innehatt tittelen «evig president». Presidentposten var vakant fram til konstitusjonen av 1998 trådte i kraft. Deretter ble presidenten for Den øverste folkeforsamlingens presidium de facto seremonielt statsoverhode.

1948–Rediger

      Nord-Koreas arbeiderparti / Koreas arbeiderparti       Koreas demokratiske parti / Koreas sosialdemokratiske parti

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Ref.
Formann for Den øverste folkeforsamlingens stående komité
  Kim Du-bong
김두봉
(1889–1958)
8. september 1948–20. september 1957 Nord-Koreas arbeiderparti
(til 1949)
[1][2]
Koreas arbeiderparti
(fra 1949)
  Choi Yong-kun
최용건
(1900–1976)
20. september 1957–28. desember 1972 Koreas demokratiske parti

Koreas arbeiderparti
[1][2]
Den demokratiske folkerepublikken Koreas president
  Kim Il-sung
김일성
(1912–1994)
28. desember 1972–8. juli 1994
(døde)
Koreas arbeiderparti [1][2]
Fungerende president
Den demokratiske folkerepublikken Koreas visepresident
  Li Jong-ok
리종옥
(1916–1999)
8. juli 1994–5. september 1998 Koreas arbeiderparti [1]
  Park Sung-chul
박성철
(1913–2008)
Koreas arbeiderparti [1]
  Kim Yong-ju
김영주
(1920–)
Koreas arbeiderparti [1]
  Kim Pyong-sik
김병식
(1919–1999)
Koreas sosialdemokratiske parti [1]
President for Den øverste folkeforsamlingens presidium
  Kim Yong-nam
김영남
(1928–)
5. september 1998–11. april 2009 Koreas arbeiderparti [2]
  Choe Ryong-hae
최룡해
(1950–)
11. april 2009– Koreas arbeiderparti [2]

Kim Il-sungs sønn Kim Jong-il og sønnesønn Kim Jong-un får sin politiske posisjon gjennom sine verv i Den nasjonale forsvarskommisjonen. Etter Kim Jong-ils død i desember 2011 ble lederposisjonen overlatt til hans sønn Kim Jong-un.[3]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Ref.
Formann for Den demokratiske folkerepublikken Koreas nasjonale forsvarskommisjon[a]
  Kim Jong-il
김정일
(1941/1942–2011)
9. april 1993–17. desember 2011 Koreas arbeiderparti [4]
  Stillingen ubesatt 17. desember 2011–13. april 2012 Koreas arbeiderparti
Førsteformann for Den demokratiske folkerepublikken Koreas nasjonale forsvarskommisjon[a]
  Kim Jong-un
김정은
(1984–)
13. april 2012–29. juni 2016 Koreas arbeiderparti [4]
Formann for Den demokratiske folkerepublikken Koreas kommisjon for statsanliggender[b]
  Kim Jong-un
김정은
(1984–)
29. juni 2016– Koreas arbeiderparti [5]

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ a b Konstitusjonen av 1972 – med endringer av 9. april 2009 og 13. april 2012 – erklærte i artikkel 100 at innehaveren av denne stillingen var Den demokratiske folkerepublikken Koreas øverste leder.
  2. ^ Konstitusjonen av 1972 – med endring av 29. juni 2016 – erklærte i artikkel 100 at innehaveren av denne stillingen var Den demokratiske folkerepublikken Koreas øverste leder.

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata