Liste over nærmeste galakser

Wikimedia-listeartikkel

Liste over nærliggende galakser omfatter kjente galakser som ligger innenfor 3,59 megaparsec (11 700 000 lysår) fra vårt solsystem, i stigende rekkefølge. Listen omfatter alle (ca. 50) galaksene i den lokale gruppen, noen som ligger i tilstøtende galaksegrupper, M81-gruppen og Kentauren A/M83-gruppen, og noen som ikke ligger i noen definert galaksegruppe.

Listen forsøker å gjenspeile det som er kjent;

  • Ikke alle galakser innenfor en radius på 3,59 Mpc er oppdaget. Det oppdages stadig nærliggende dverggalakser, og galakser som ligger bak Melkeveiens sentralplan er svært vanskelige å skjelne. Det er fullt mulig for en galakse å skjule en galakse som ligger bakenfor.

Intergalaktiske avstandsmålinger er gjenstand for store usikkerheter. Tallene gjengitt nedenfor er kompositter av mange målinger, der noen kan ha fått sine individuelle feilmarginer presset til punktet hvor de ikke lenger overlapper hverandre.[1]

ListeRediger

#   Galakse Type Avstand fra jorden Størrelsesklasse Gruppe-
medlemskap
Merknader
Mly Mpc M m
  1   Melkeveien SBbc 0,027[2] 0,008[2] −20,8 [1] n/a den lokale gruppen Galaksen hvor jorden ligger
  2 Store hund Irr (status as galaxy disputed) 0,025[3] 0,008 −14,5 23,3 den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien (akkresjonav Melkeveien)
  3 Skytten SagDEG dSph/E7 0,081 0,024[4] −12,67[4] 4,5[5] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien (delvis akkresjon av Melkeveien)
  4 Store bjørn II dSph 0,098 0,030 −4,2 14,3 den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien (akkresjon av Melkeveien)
  5   Den store magellanske skyen (LMC) Irr/SB(s)m 0,163 0,050[4] −17,93[4] 0,9[5] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
  6 Boötes I d Sph 0,197[5] 0,060 −5,8[6] 13,1 den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
  7   Den lille magellanske skyen (SMC, NGC 292) SB(s)m pec 0,206 0,063[4] −16,35[4] 2,7[5] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
  8 Lille bjørn dE4 0,206 0,063[4] −7,13[4] 11,9[5] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
  9   Dragen (DDO 208) dE0 pec 0,258 0,079[4] −8,74[4] 10,9[5] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien med store mengder mørk materie
 10   NGC 2419 Glob Clus 0,275 0,084 −9,5/−11 ? 9,06 Den lyeste fjerne kulehopen i Melkeveien
 11 Sekstanten dSph 0,281 0,086[4] −7,98[4] 12[5] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 12 Billedhuggeren (E351-G30) dE3 0,287 0,088[4] −9,77[4] 10,1[5] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 13 Store bjørn I (dverggalakse) (UMa I dSph) dSph 0,330 0,10[7] −6,75[7] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 —   Kjølen (E206-G220) dE3 0,330 0,10[4] −8,97[7] 11,3[5] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 15 Smelteovnen (E356-G04) dSPh/E2 0,46 0,14[1] −11,5[4] 9,28[1] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 16 Løven II (Leo B, DDO 93) dE0 pec 0,701[8] 0,215 −9,23[4] 12,45[1] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 17 Løven I (DDO 74) dE3 0,820[8] 0,25 −10,97[4] 11,18[1] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 18 Løven T G[5] 1,370 0,42[9] 16[5] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien?
 19   Føniks (P 6830) IAm 1,44 0,44 −10,22[4] 13,07[1] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 20   Barnards galakse (NGC 6822) IB(s)m IV-V 1,630[8] 0,50 −15,22[4] 9,32[1] den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 21 MGC1[10] Glob Clus 2 0,615 −9,2 den lokale gruppen Isolert hop 200 kpc (650 000 ly) fra M31
 22   NGC 185 dE3 pec 2,010 [11] 0,62 −14,76[4] 9,99[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 23 Andromeda II dE0 2,130 [11] 0,65 −9,33[4] 15,10[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 24   IC 10 (UGC 192) dIrr IV/BCD[5] 2,2 0,67 −15,57[4] 12,2[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 25   NGC 147 (DDO 3) dE5 pec 2,200[11] 0,68 −14,9[4] 10,36[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 26   Løven A (Leo III, DDO 69) IBm V 2,250[8] 0,80[12] −11,68[12] 12,92 den lokale gruppen Satellitt til Melkeveien
 27   IC 1613 (UGC 668) IAB(s)m V 2,350[8] 0,72 −14,51[4] 9,92[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 28   Andromeda I dE3 pec 2,430[11] 0,75 −10,87[4] 13,9[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 29 Andromeda III dE2 2,440[11] 0,75 −9,30[4] 15,20[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 30 Hvalfisken dSph/E4 2,460[11] 0,75 −10,18[4] 14,4[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda[4]
 31 M32 (NGC 221) E2 2,480;[8] 0,76 −15,96[4] 8,73[1] den lokale gruppen Nær satellitt til Andromeda
 32 Kassiopeia (Cas dSph, Andromeda VII) dSph 2,490[11] 0,76 −11,67[4] 13,65[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda[4]
 33 Andromeda IX dE 2,500[11] 0,77 −7,5[4] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda[4]
 — LGS 3 dIrr/dSph 2,510[11] 0,77 −7,96[4] 16,18[1] den lokale gruppen Satellite of Triangulum[trenger referanse]
 35 Andromeda V dSph 2,52[11] 0,77 −8,41[4] 16,67[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda[4]
 36 Pegasus dSph 2,55[11] 0,78 −10,80[4] 14,05[1] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda[4]
 37 Andromeda VIII dSph[13] 2,7 0,828 −15,6 9,1 den lokale gruppen Tidevannsforvrengt dverg nær Andromeda oppdaget i 2003[13]
 —   Andromedagalaksen (M31) SA(s)b 2,56[11] 0,79 −21,58[4] 4,17[1] den lokale gruppen Største galakse i den lokale gruppen, med minst 19 satellittgalakser
 38   Triangelgalaksen (M33) SAc 2,64 [11] 0,81 −18,87[4] 6,19[1] den lokale gruppen Det fjerneste objektet synlig for det blotte øye
 39 M110 (NGC 205) E6p 2,69 [11] 0,83 −16,15[4] 8,72[1] den lokale gruppen Satellitt nær Andromeda
 40 Andromeda XXI[14] 2,8 0,86 −9,9 den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 41 Andromeda XXII[14] <dSph 3,22 0,987 6,5 den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 42 Tukanen dE5 2,87 0,88[4] −9,16 15,7[1] den lokale gruppen[4] Isolert gruppemedlem – en 'ur'-galakse[15]
 43 Andromeda X dSph[5] 2,90 0,889 −8,1[16] 16,1[5] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda oppdaget i 2006
 44 Pegasus (DDO 216) dIrr/DSph[5] 3,00 [11] 0,92 −11,47[4] 13,21[5] den lokale gruppen Satellitt til Andromeda
 45 Andromeda XIX[17] 3,04 0,933 −9,3 den lokale gruppen Satellitt til Andromeda, spread over 1,7 kpc (5 500 ly)
 46   Wolf–Lundmark–Melotte (WLM, DDO 221) Ib(s)m[5] 3,16 0,97[12] −14,06[12] 11,03[5] den lokale gruppen Isolert medlem ved yttergrensen av den lokale gruppen
 47   Skytten (irregulær dverggalakse) (SagDIG) IB(s)m V[5] 3,39 1,04[4] −11,49 15,5 den lokale gruppen[1] Isolert gruppemedlem
 48   Vannmannen (dverggalakse) (DDO 210) Im V 3,49 [11] 1,07 / 0,94[12] −11,09[12] 14,0[5] den lokale gruppen Isolert gruppemedlem
 49 UGC 4879 (VV124)[18] 3,59 1,1 −11,5[12] den lokale gruppen
 50 Luftpumpen dE3.5[5] 4,08 1,25[12] −9,63[12] 16,19[1] den lokale gruppen Kan ha vekselvirket med NGC 3109[19]
 51   Sekstanten A (UGCA 205, DDO 75) IBm[5] 4,31[20] 1,32 −13,95[4] 11,86[5] den lokale gruppen[1] Isolert gruppemedlem
 52   NGC 3109 SB(s)m 4,24 1,30[19] −15,68[1] 10,39[1] den lokale gruppen
 53 Andromeda XVIII[17] 4,42 1,355 −9,7 den lokale gruppen
 54 Sekstanten B (UGC 5373) IM IV-V[5] 4,44 1,44[12] −14,08[12] 11,85[5] den lokale gruppen[1]
 55 KKh 060 Ir 4,89 1,5[1] 18B[5]
 56 KUG 1210+301B (KK98 127) S.. 4,89 1,5[1] 15,7[5] mellom LG og M94 Par?
 57 HIZSS 003 5,5 1,69[12] −12,60[12] 18B[5] Langt under SG-planet Skjult av Melkeveien
 58 KKR 25 Ir 6,07 1,86[1] −9,94[12] 17,0[5]
 59 ESO 410-G005 E3[5] 6,33 1,94[12] −11,60[12] 14,85[5] NGC 55 & 300
 60 ESO 294-010 dS0/Im[5] 6,26[21] 1,96[12] −10,95[12] 15,6[5] NGC 55 & 300
 61 IC 5152 IA(s)m[5] 6,42 1,97[12] −15,56[12] 11,06[5] NGC 55 & 300 ? Fjernt på utsiden av NGC 55
 62 GR 8 (DDO 155) ImV[5] 6,95 2,13[12] −12,14[12] 14,65[5] Innerkanten av M94-gruppen «fotavtrykkgalaksen»
 63 KKR 03 (KK98 230) dwarf Irr 6,98 2,14[12] −9,8 17,90[5] Innerkanten av M94-gruppen
 64   NGC 300 SA(s)d[5] 7,01 2,15[21] −17,92[1] 8,95[5] Innerkanten av Billedhuggergruppen danner par med NGC 55
 65   NGC 55 SB(s)m: sp[5] 7,08 2,17[12] −18,47[12] 8,84[1] Innerkanten av Billedhuggergruppen Danner par med NGC 300
 66 UGCA 438 (ESO 407-018) IB(s)m pec:[5] 7,24 2,22[12] −12,92[12] 13,86[1] NGC 55 & 300
 67 UGC 09128 (DDO 187) ImIV-V 7,3 2,24[12] −12,47[12] 14,38[5] Innerkanten av M94-gruppen
 68 IC 3104 IB(s)m 7,40 2,27[1] −14,85[12] 13,63[5] På vei mot Passergalaksen
 69 IC 4662 (ESO 102- G 014) IBm 7,96 2,44[12] −15,56[12] 11,74[5] På vei mot Passergalaksen
 70 KKh 98 Irr 7,99 2,45[1] −10,78[1] 16,7[5] IC 342/Maffei-gruppen
 71 UGC 8508 (I Zw 060) IAm 8,35 [22] 2,69[12] −13,09[12] 14,40[5] M94-gruppen
 72 KKh 086 Ir 8,51 2,60[12] −10,30[12] 16,8[5] Isolert (M94/Cent A)
 73 DDO 99 (UGC 06817) Im 8,61 2,64[1]–3,9[5] −13,52[12] 13,4[5] M94-gruppen
 74 UGC 07577 (DDO 125) Im 8,94 2,74[12] −14,32[12] 12,84[5] M94-gruppen
 75 UGC 9240 (DDO 190) IAm 9,10 2,80[12] −14,19[12] 13,25[5] M94-gruppen
 76 Dwingeloo 1 SB(s)cd 9,13 2,8[1] −18,78 19,8[5] IC 342/Maffei-gruppen
 77   Maffei 2 SAB(rs)bc 9,13 2,8[1] −20,15[4] 14,77[5] IC 342/Maffei-gruppen
 78 UGCA 276 (DDO 113) Im 9,32 2,86[1] 15,40[5] M94-gruppen
 79   NGC 4214 (UGC 07278) IAB(s)m 9,58 2,94[1] 10,24[5] M94-gruppen Starburstgalakse
 80 UGCA 86 SAB(s)m[23] 9,65 2,96[24] 13,5[5] IC 342/Maffei-gruppen[23]
 81 NGC 4163 9,65 2,96[24] 14,5[5] M94-gruppen
 82 Dwingeloo 2 Im? 9,78 3,0[1] −14,55[1] 20,5[5] IC 342/Maffei-gruppen
 -- KKH 11 (ZOAG G135.74-04.53) dE/N 9,78 3,0[1] −13,35[4] 16,2[5] IC 342/Maffei-gruppen
 -- KKH 12 Ir 9,78 3,0[1] −13,03 17,8[5] IC 342/Maffei-gruppen
 -- MB 3 dSph 9,78 3,0[1] −13,65[4] 19,8[5] IC 342/Maffei-gruppen
 -- MB 1 (KK98 21) SAB(s)d? 9,78 3,0[1] −14,81[4] 20,5[5] IC 342/Maffei-gruppen
 --   Maffei 1 S0- pec 9,78 3,0[1] −18,97[4] 11,4[5] IC 342/Maffei-gruppen
 88 UGCA 92 Im?[5] 9,82 3,01[24] 13[5] IC 342/Maffei-gruppen[23]
 89 UGC 8651 (DDO 181) Im 9,82 3,01[1] 14,7[5] M94-gruppen
 90 ESO274-01[25] 10,1 3,09 11,7 Kentauren A-gruppen
 91 UGCA 292 (DDO 125) ImIV-V 10,11 3,1[1] 16,0[5] M94-gruppen
 92 NGC 3741 ImIII/BCD 10,21 [22] 3,13 14,3[5] M94-gruppen
 93 KK98 35 Irr 10,31 3,16[1] −14,30 17,2[5] IC 342/Maffei-gruppen
 94 HIPASS J1247-77 Im 10,31 3,16[26] 17.B[5] På linje med IC 3104
 95   NGC 2366 IB(s)m 10,40 [22] 3,19 11,43[5] M81-gruppen
 96 UGCA 133 (DDO 44) Im 10,40 [22] 3,19 15,54[5] M81-gruppen
 97 ESO321-014[25] 10,40 [25] 3,19 15,16 Kentauren A-gruppen
 98 UGC 8833 Im 10,41 3,19[1] 16,5[5] M94-gruppen
 99 UGC 4483 BlueCG 10,47 [22] 3,21 15,2[5] M81-gruppen
100   NGC 404 SA(s)0-:[5] 10,56 3,24[12] −16,61[12] 11,21[5] 'Mirachs spøkelse'
101 UGCA 105 Im? 10,63 [22] 3,26 −16,81 13,9[5] IC 342/Maffei-gruppen
102 IC 342 SAB(rs)cd[5] 10,70 3,28[1] −20,69[1] 9,37[1] IC 342/Maffei-gruppen «den skjulte galaksen»
103 Cas 1 (KK98 19) dwarf Irr 10,76 3,3[1] −16,70 16,38[5] IC 342/Maffei-gruppen
104   NGC 2403 SAB(s)cd HII 10,76 3,30[4] −19,29 8,93[5] M81-gruppen
105 Giraffen B Irr 10,80 [22] 3,31 −11,85 16,1[5] IC 342/Maffei-gruppen
106 UGCA 015 (DDO 6) IB(s)m 10,90 3,34[4] −12,50[4] 15,19[5] Billedhuggergruppen
107   NGC 1569 (UGC 03056) IBm;Sbrst[5] 10,96 3,36[27] −18,17[1] 11,86[5] IC 342/Maffei-gruppen[23]
108 KKH 37 (Mai 16) S/Irr 11,06 3,39[26] 16,4[5] IC 342/Maffei-gruppen
109 Holmberg II (DDO 50, UGC 4305) Im 11,06 [22] 3,39 11,1[5] M81-gruppen
110   NGC 5102 SA0- HII 11,09 3,40[1] −18,08.56 10,35[5] Kentauren A-gruppen
111 NGC 5237 11,09 3,40;[25] Kentauren A-gruppen
112 ESO325-11 11,09 3,40;[25] Kentauren A-gruppen
113   ESO 540-030 (KDG 2) IABm 11,10 3,40[4] −11,39 16,45[5] Billedhuggergruppen
114 FM2000 1 dSph? 11,15 [22] 3,42 17,5[5] M81-gruppen
115 ESO 540-032 IAB(s)m pec: 11,15 3,42[4] −11,32[4] 16,55[5] Billedhuggergruppen
116 NGC 1560 SA(s)d HII 11,25 3,45[1] −16,87[4] 12,16[5] IC 342/Maffei-gruppen
117 ESO 383-087 (ISG 39) SB(s)dm 1,13 3,45[25] −15,16[1] 11,03[5] Kentauren A-gruppen
118 NGC 5206 11,3 3,47;[25] Kentauren A-gruppen
119 KK 179 (ESO269-37) 1,14 3,48[25] Kentauren A-gruppen
120 KK98 77 dwarf Sph 11,35 [22] 3,48 16,2[5] M81-gruppen
121 DDO 71 Im 11,42 [22] 3,50 18[5] M81-gruppen
122   M82 I0;Sbrst HII 11,51 3,53[4] −19,63[4] 9,30 [5] M81-gruppen
123 ESO 269-66 (KK98 190) dE,N 11,55 3,54[1] −13,56 14,11[5] Kentauren A-gruppen
124 M81 Dwarf A (KDG 52) I? 11,58 [22] 3,55 −11,49[4] 16,5[5] M81-gruppen
125   NGC 2976 SAc pec HII 11,61 [22] 3,56 −17,1[4] 10,82[5] M81-gruppen
126 UGC 4459 (DDO 53) Im 11,61 [22] 3,56 −13,37[4] 14,48 [5] M81-gruppen
127   NGC 4945 SB(s)cd:sp[5] 11,70 [28] 3,59 −20,51[1] 9,3[5] Kentauren A-gruppen
#   Galakse Type Avstand fra jorden Størrelsesklasse Gruppe-
medlemskap
Merknader
Mly Mpc M m

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh I. D. Karachentsev et al.(2004) A Catalog of Neighboring Galaxies Avgrensninger i avstandsmålinger kan endre rekkefølgen som presenteres i denne listen.
  2. ^ a b solsystemets avstand fra det galaktiske sentrum. Avstand til jorden til galaksen som inneholder den er «null».
  3. ^ From official press release announcing discovery (University of Strasbourg) Arkivert 27. mai 2008 hos Wayback Machine. accessdate = June 2008
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf I. D. Karachentsev (2005). «The Local Group and Other Neighboring Galaxy Groups». Astronomical Journal. 129 (1): 178–188. Bibcode:2005AJ....129..178K. arXiv:astro-ph/0410065 . doi:10.1086/426368. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co «NASA/IPAC Extragalactic Database». Besøkt 2008.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)
  6. ^ Belokurov, 2006 A Faint New Milky Way Satellite in Bootes
  7. ^ a b c Willman, Dalcanton, Martinez-Delgado, et al. (2005) "A New Milky Way Dwarf Galaxy in Ursa Major", submitted to Astrophysical Journal Letters, on arXiv.org: astro-ph/0503552
  8. ^ a b c d e f van den Bergh, S. (2000)Updated Information on the Local Group
  9. ^ «Discovery of an Unusual Dwarf Galaxy in the Outskirts of the Milky Way». The Astrophysical Journal. 656: L13–L16. 2007. Bibcode:2007ApJ...656L..13I. arXiv:astro-ph/0701154 . doi:10.1086/512183. 
  10. ^ Mackey; Ferguson; Irwin; Martin; Huxor; Tanvir; Chapman; Ibata m. fl.. (2009). «Deep Gemini/GMOS imaging of an extremely isolated globular cluster in the Local Group». arXiv:0909.1456 [astro-ph.GA]. 
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p McConnachie, A. W. et al. 2005 Distances and Metallicities for 17 Local Group Galaxies
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an «The Hubble flow around the Local Group». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 393 (4): 1265. 2009. Bibcode:2009MNRAS.393.1265K. arXiv:0811.4610 . doi:10.1111/j.1365-2966.2008.14300.x. 
  13. ^ a b Morrison et al. 2003 Andromeda VIII, a New Tidally Distorted satellite of M31 — for details see [1]
  14. ^ a b Martin; McConnachie; Mike Irwin; Widrow; Ferguson; Ibata; John Dubinski; Arif Babul m. fl.. (2009). «PAndAS' cubs: Discovery of two new dwarf galaxies in the surroundings of the Andromeda and Triangulum galaxies». arXiv:0909.0399 [astro-ph.CO]. 
  15. ^ See[død lenke]
  16. ^ Zucker et al. 2007 Andromeda X, a New Dwarf Speroidal satellite of M31:Photometry — for details see [2]
  17. ^ a b A Trio of New Local Group Galaxies with Extreme Properties, Alan W. McConnachie et al. 2008, ApJ 688 1009-1020, http://arxiv.org/abs/0806.3988
  18. ^ «VV124 (UGC4879): A new transitional dwarf galaxy in the periphery of the Local Group». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters. 387: L45–L49. 2008. Bibcode:2008MNRAS.387L..45K. arXiv:0803.1107 . doi:10.1111/j.1745-3933.2008.00482.x. 
  19. ^ a b Soszynski "et al."(2006) The Araucaria Project: Distance to the Local Group Galaxy NGC 3109 from Near-Infrared Photometry of Cepheids see [3]
  20. ^ Dolphin, Andrew E. et al. 2003 Deep Hubble Space Telescope Imaging of Sextans A. II. Cepheids and Distance
  21. ^ a b Karachentsev, I. D. et al. (2003) Distances to Nearby Galaxies in Sculptor
  22. ^ a b c d e f g h i j k l m n Karachentsev, I. D. et al.(2002)The M 81 group of galaxies: New distances, kinematics and structure
  23. ^ a b c d see article at
  24. ^ a b c http://www.iop.org/EJ/article/1538-3881/131/3/1361/205003.tb1.html
  25. ^ a b c d e f g h http://www.iop.org/EJ/abstract/1538-3881/133/2/504
  26. ^ a b http://www.iop.org/EJ/abstract/1538-3881/131/3/1361/
  27. ^ A New Hubble Space Telescope Distance to NGC 1569: Starburst Properties and IC 342 Group Membership* Aaron J. Grocholski et al. 2008 ApJ 686 L79-L82 doi:10.1086/592949 , http://arxiv.org/abs/0808.0153
  28. ^ I. D. Karachentsev et al.(2002) New distances to galaxies in the Kentauren A-gruppen

KilderRediger