Åpne hovedmenyen
Denne listen er basert på rapporten for 2013. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI (basert på data fra 2013, publisert 14. mars 2013)[1]

██ 0.900 og over

██ 0.850–0.899

██ 0.800–0.849

██ 0.750–0.799

██ 0.700–0.749

██ 0.650–0.699

██ 0.600–0.649

██ 0.550–0.599

██ 0.500–0.549

██ 0.450–0.499

██ 0.400–0.449

██ 0.350–0.399

██ 0.300–0.349

██ under 0.300

██ Data ikke tilgjengelig

Verdenskart etter kategori.

██ Veldig høy HDI

██ Lav HDI

██ Høy HDI

██ Data ikke tilgjengelig

██ Medium HDI

Dette er en liste over land etter HDI, som beskrevet i FNs Development Programme Report 2013. Årets rapport har tittelen «Sør reiser seg – menneskelig framgang i en mangfoldig verden».[2]

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og har siden 1990 blitt brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Innhold

Komplett liste over landRediger

  •   = forbedret plassering.
  •   = ingen endring.
  •   = nedgang i forhold til fjoråret.
  • Likt tall i tabellene nedenfor tilsier ikke automatisk delt plassering da FN benytter seks desimaler i sine tall

Veldig høy utviklingsgradRediger

Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[3]
1     Norge 0.955   0.003
2     Australia 0.938   0.003
3   (1)   USA 0.937   0.003
4   (1)   Nederland 0.921   0.002
5   (3)   Tyskland 0.920   0.004
6   (1)   New Zealand 0.919   0.002
7   (2)   Irland 0.916  
7   (3)   Sverige 0.916   0.003
9   (2)   Sveits 0.913   0.001
10   (2)   Japan 0.912   0.003
11   (5)   Canada 0.911   0.002
12   (3)   Sør-Korea 0.909   0.004
13     Hongkong 0.906   0.006
13     Island 0.906   0.005
15   (1)   Danmark 0.901   0.002
16   (1)   Israel 0.900   0.004
17   (1)   Belgia 0.897   0.001
18   (1)   Østerrike 0.895   0.003
18   (8)   Singapore 0.895   0.003
20     Frankrike 0.893   0.002
21   (1)   Finland 0.892   0.002
21   (1)   Slovenia 0.892  
23     Spania 0.885   0.001
24   (16)   Liechtenstein 0.883   0.001
Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[3]
25   (1)   Italia 0.881  
26   (1)   Luxembourg 0.875  
26   (2)   Storbritannia 0.875   0.001
28   (1)   Tsjekkia 0.873   0.002
29     Hellas 0.860   0.006
30   (2)   Brunei 0.855   0.001
31     Kypros 0.848   0.001
32   (4)   Malta 0.847   0.003
33   (1)   Andorra 0.846  
33   (1)   Estland 0.846   0.007
35     Slovakia 0.840   0.004
36   (1)   Qatar 0.834   0.007
37   (1)   Ungarn 0.831   0.002
38   (9)   Barbados 0.825   0.002
39     Polen 0.821   0.004
40   (3)   Chile 0.819   0.006
41   (1)   Litauen 0.818   0.008
41   (11)   De forente arabiske emirater 0.818   0.002
43   (2)   Portugal 0.816   0.001
44   (1)   Latvia 0.814   0.009
45     Argentina 0.811   0.006
46   (6)   Seychellene 0.806   0.007
47   (1)   Kroatia 0.805   0.001

Høy utviklingsgradRediger

Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
48   (6)   Bahrain 0.796   0.002
49   (4)   Bahamas 0.794   0.003
50   (15)   Hviterussland 0.793   0.008
51   (3)   Uruguay 0.792   0.007
52   (1)   Montenegro 0.791   0.004
52   (3)   Palau 0.791   0.012
54   (8)   Kuwait 0.790   0.004
55   (11)   Russland 0.788   0.006
56   (6)   Romania 0.786   0.003
57   (4)   Bulgaria 0.782   0.004
57   (1)   Saudi-Arabia 0.782   0.005
59   (8)   Cuba 0.780   0.005
59   (1)   Panama 0.780   0.010
61   (5)   Mexico 0.775   0.005
62   (7)   Costa Rica 0.773   0.005
63   (4)   Grenada 0.770   0.002
64   (2)   Libya 0.769   0.004
64   (3)   Malaysia 0.769   0.006
64   (5)   Serbia 0.769   0.002
67   (7)   Antigua og Barbuda 0.760   0.001
67   (5)   Trinidad og Tobago 0.760   0.002
69   (1)   Kasakhstan 0.754   0.010
70     Albania 0.749   0.003
71   (1)   Venezuela 0.748   0.004
Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
72   (10)   Dominica 0.745   0.002
72   (2)   Georgia 0.745   0.010
72   (2)   Libanon 0.745   0.002
72     Saint Kitts og Nevis 0.745  
76   (13)   Iran 0.742   0.002
77   (4)   Peru 0.741   0.008
78     Nord-Makedonia 0.740   0.004
78   (1)   Ukraina 0.740   0.007
80   (2)   Mauritius 0.737   0.005
81   (7)   Bosnia-Hercegovina 0.735   0.002
82   (6)   Aserbajdsjan 0.734  
83   (3)   Saint Vincent og Grenadinene 0.733   0.002
84   (6)   Oman 0.731   0.003
85     Brasil 0.730   0.004
86   (6)   Jamaica 0.730   0.003
87     Armenia 0.729   0.007
88   (5)   Saint Lucia 0.725   0.002
89   (5)   Ecuador 0.724   0.005
90   (2)   Tyrkia 0.722   0.007
91   (3)   Colombia 0.719   0.005
92   (5)   Sri Lanka 0.715   0.010
93   (1)   Algerie 0.713   0.003
94     Tunisia 0.712   0.002

Medium utviklingsgradRediger

Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
95   (4)   Tonga 0.710   0.001
96   (4)   Belize 0.702   0.002
96   (2)   Den dominikanske republikk 0.702   0.005
96   (3)   Fiji 0.702   0.003
96   (3)   Samoa 0.702   0.003
100   (6)   Jordan 0.700   0.001
101     Kina 0.699   0.010
102     Turkmenistan 0.698   0.010
  (1) Jorden 0.694  
103     Thailand 0.690   0.004
104   (5)   Maldivene 0.688   0.005
105   (1)   Surinam 0.684   0.005
106   (1)   Gabon 0.683   0.007
107   (2)   El Salvador 0.680   0.002
108     Bolivia 0.675   0.007
108   (2)   Mongolia 0.675   0.018
110   (4)   Palestina 0.670   0.008
111   (4)   Paraguay 0.669   0.001
112     Egypt 0.662   0.001
113   (2)   Moldova 0.660   0.008
114   (2)   Filippinene 0.654   0.005
114     Usbekistan 0.654   0.010
116   (3)   Syria 0.648   0.002
117   (1)   Mikronesiaføderasjonen 0.645   0.006
Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
118   (1)   Guyana 0.636   0.008
119   (1)   Botswana 0.634   0.001
120     Honduras 0.632   0.003
121   (3)   Indonesia 0.629   0.009
121   (1)   Kiribati 0.629   0.001
121   (2)   Sør-Afrika 0.629   0.008
124     Vanuatu 0.626   0.003
125   (1)   Kirgisistan 0.622   0.007
125   (2)   Tadsjikistan 0.622   0.010
127   (1)   Vietnam 0.617 N/A
128   (8)   Namibia 0.608   0.004
129     Nicaragua 0.599   0.006
130     Marokko 0.591   0.005
131   (1)   Irak 0.590   0.012
132   (1)   Kapp Verde 0.586   0.005
133   (2)   Guatemala 0.581   0.002
134   (13)   Øst-Timor 0.576   0.011
135     Ghana 0.558   0.018
136     Ekvatorial-Guinea 0.554   0.007
136   (2)   India 0.554   0.007
138   (1)   Kambodsja 0.543   0.011
138     Laos 0.543   0.009
140     Bhutan 0.538   0.013
141   (1)   Swaziland 0.536   0.004

Lav HDIRediger

Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
142   (5)   Republikken Kongo 0.534   0.005
143   (1)   Salomonøyene 0.530   0.008
144   (1)   São Tomé og Príncipe 0.525   0.005
145   (2)   Kenya 0.519   0.008
146     Bangladesh 0.515   0.007
146   (1)   Pakistan 0.515   0.003
148     Angola 0.508   0.006
149     Burma 0.498   0.008
150     Kamerun 0.495   0.007
151     Madagaskar 0.483   0.001
152     Tanzania 0.476   0.010
153   (2)   Nigeria 0.471   0.009
154   (1)   Senegal 0.470  
155   (4)   Mauritania 0.467   0.003
156   (4)   Papua Ny-Guinea 0.466   0.008
157     Nepal 0.463   0.005
158   (2)   Lesotho 0.461   0.009
159   (3)   Togo 0.459   0.007
160   (6)   Jemen 0.458 N/A
161   (3)   Haiti 0.456   0.006
161     Uganda 0.456   0.006
163   (1)   Zambia 0.448 N/A
164     Djibouti 0.445   0.014
Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
165   (3)   Gambia 0.439   0.002
166   (1)   Benin 0.436   0.004
167   (1)   Rwanda 0.434   0.009
168   (2)   Elfenbenskysten 0.432   0.005
169   (6)   Komorene 0.429   0.003
170     Malawi 0.418   0.005
171   (2)   Sudan 0.414   0.003
172   (1)   Zimbabwe 0.397   0.001
173   (1)   Etiopia 0.396   0.009
174   (8)   Liberia 0.388   0.021
175   (3)   Afghanistan 0.374   0.006
176     Guinea-Bissau 0.364   0.003
177   (3)   Sierra Leone 0.359   0.013
178   (7)   Burundi 0.355   0.007
178     Guinea 0.355   0.006
180   (1)   Den sentralafrikanske republikk 0.352   0.008
181   (4)   Eritrea 0.351   0.009
182   (7)   Mali 0.344  
183   (2)   Burkina Faso 0.343   0.009
184   (1)   Tsjad 0.340   0.004
185   (1)   Mosambik 0.327   0.009
186   (1)   Den demokratiske republikken Kongo 0.304   0.009
187     Niger 0.304   0.006

Liste over land etter kontinentRediger

AfrikaRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Seychellene 0.806
Høy utviklingsgrad
2   Libya 0.769
3   Mauritius 0.737
4   Algerie 0.713
5   Tunisia 0.712
Medium utviklingsgrad
6   Gabon 0.683
7   Egypt 0.662
8   Botswana 0.634
9   Sør-Afrika 0.629
10   Namibia 0.608
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1   Den demokratiske republikken Kongo 0.304
1   Niger 0.304
3   Mosambik 0.327
4   Tsjad 0.340
5   Burkina Faso 0.343
6   Mali 0.344
7   Eritrea 0.351
8   Den sentralafrikanske republikk 0.352
9   Guinea 0.355
10   Burundi 0.355

Nord- og Sør-AmerikaRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   USA 0.937
2   Canada 0.911
3   Barbados 0.825
4   Chile 0.819
5   Argentina 0.811
Høy utviklingsgrad
6   Bahamas 0.794
7   Uruguay 0.792
8   Cuba 0.780
8   Panama 0.780
10   Mexico 0.775
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1   Haiti 0.456
Medium utviklingsgrad
2   Guatemala 0.581
3   Nicaragua 0.599
4   Honduras 0.632
5   Guyana 0.636
6   Paraguay 0.669
7   Bolivia 0.675
8   El Salvador 0.680
9   Surinam 0.684
10   Den dominikanske republikk 0.702
10   Belize 0.702

Asia og OseaniaRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Australia 0.938
2   New Zealand 0.919
3   Japan 0.912
4   Sør-Korea 0.909
5   Hongkong 0.906
6   Israel 0.900
7   Singapore 0.895
8   Brunei 0.855
9   Kypros 0.848
10   Qatar 0.834
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1   Afghanistan 0.374
2   Jemen 0.458
3   Nepal 0.463
4   Papua Ny-Guinea 0.466
5   Burma 0.498
6   Pakistan 0.515
7   Salomonøyene 0.530
Medium utviklingsgrad
8   Bhutan 0.538
9   Laos 0.543
9   Kambodsja 0.543

EuropaRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Norge 0.955
2   Nederland 0.921
3   Tyskland 0.920
4   Irland 0.916
4   Sverige 0.916
6   Sveits 0.913
7   Island 0.906
8   Danmark 0.901
9   Belgia 0.897
10   Østerrike 0.895
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Medium utviklingsgrad
1   Moldova 0.660
Høy utviklingsgrad
2   Bosnia-Hercegovina 0.735
3   Nord-Makedonia 0.740
3   Ukraina 0.740
5   Albania 0.749
6   Serbia 0.769
7   Bulgaria 0.782
8   Romania 0.786
9   Russland 0.788
10   Montenegro 0.791

Andre lister uavhengig av verdensdelRediger

Medlemmer i Den arabiske ligaRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Qatar 0.834
2   De forente arabiske emirater 0.818
Høy utviklingsgrad
3   Bahrain 0.796
4   Kuwait 0.790
5   Saudi-Arabia 0.782
6   Libya 0.769
7   Libanon 0.745
8   Oman 0.731
9   Algerie 0.713
10   Tunisia 0.712
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1   Sudan 0.414
2   Komorene 0.429
3   Djibouti 0.445
4   Jemen 0.458
5   Mauritania 0.467
Medium utviklingsgrad
6   Irak 0.590
7   Marokko 0.591
8   Egypt 0.662
9   Palestina 0.670
10   Jordan 0.700

EuroparådetRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Norge 0.955
2   Nederland 0.921
3   Tyskland 0.920
4   Irland 0.916
5   Sverige 0.916
6   Sveits 0.913
7   Island 0.906
8   Danmark 0.901
9   Belgia 0.897
10   Østerrike 0.895
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Medium utviklingsgrad
1   Moldova 0.660
Høy utviklingsgrad
2   Tyrkia 0.722
3   Armenia 0.729
4   Aserbajdsjan 0.734
5   Bosnia-Hercegovina 0.735
6   Ukraina 0.740
7   Nord-Makedonia 0.740
8   Georgia 0.745
9   Albania 0.749
10   Serbia 0.769

Øst-Asia og StillehavslandeneRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Australia 0.938
2   New Zealand 0.919
3   Japan 0.912
4   Sør-Korea 0.909
5   Hongkong 0.906
6   Singapore 0.895
7   Brunei 0.855
Høy utviklingsgrad
8   Palau 0.791
9   Malaysia 0.769
10   Tonga 0.710
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1   Papua Ny-Guinea 0.466
2   Burma 0.498
3   Salomonøyene 0.530
Medium utviklingsgrad
4   Laos 0.543
5   Kambodsja 0.543
6   Øst-Timor 0.576
7   Vietnam 0.617
8   Vanuatu 0.626
9   Indonesia 0.629
10   Kiribati 0.629

EURediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Nederland 0.921
2   Tyskland 0.920
3   Irland 0.916
4   Sverige 0.916
5   Danmark 0.901
6   Belgia 0.897
7   Østerrike 0.895
8   Frankrike 0.893
9   Finland 0.892
10   Slovenia 0.892
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Høy utviklingsgrad
1   Bulgaria 0.782
2   Romania 0.786
Veldig høy utviklingsgrad
3   Latvia 0.814
4   Portugal 0.816
5   Litauen 0.818
6   Polen 0.821
7   Ungarn 0.831
8   Slovakia 0.840
9   Estland 0.846
10   Malta 0.847

Latin-AmerikaRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Chile 0.819
2   Argentina 0.811
Høy utviklingsgrad
3   Uruguay 0.792
4   Cuba 0.780
5   Panama 0.780
6   Mexico 0.775
7   Costa Rica 0.773
8   Venezuela 0.748
9   Peru 0.741
10   Brasil 0.730
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Medium utviklingsgrad
1   Guatemala 0.581
2   Nicaragua 0.599
3   Honduras 0.632
4   Paraguay 0.669
5   Bolivia 0.680
6   El Salvador 0.680
7   Den dominikanske republikk 0.702
Høy utviklingsgrad
8   Colombia 0.719
9   Ecuador 0.724
10   Brasil 0.730

Midtøsten og Nord-AfrikaRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Israel 0.900
2   Kypros 0.848
3   Qatar 0.834
4   De forente arabiske emirater 0.818
Høy utviklingsgrad
5   Bahrain 0.796
6   Kuwait 0.790
7   Saudi-Arabia 0.782
8   Libya 0.769
9   Georgia 0.745
10   Libanon 0.745
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1   Sudan 0.414
2   Jemen 0.458
Medium utviklingsgrad
3   Irak 0.590
4   Marokko 0.591
5   Syria 0.648
6   Egypt 0.662
7   Palestina 0.670
8   Jordan 0.700
Høy utviklingsgrad
9   Tunisia 0.712
10   Algerie 0.713

OECDRediger

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Norge 0.955
2   Australia 0.938
3   USA 0.937
4   Nederland 0.921
5   Tyskland 0.920
6   New Zealand 0.919
7   Irland 0.916
8   Sverige 0.916
9   Sveits 0.913
10   Japan 0.912
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Høy utviklingsgrad
1   Tyrkia 0.722
2   Mexico 0.775
Veldig høy utviklingsgrad
3   Portugal 0.816
4   Chile 0.819
5   Polen 0.821
6   Ungarn 0.831
7   Slovakia 0.840
8   Estland 0.846
9   Hellas 0.860
10   Tsjekkia 0.873

OPECRediger

6 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1   Qatar 0.834
2   De forente arabiske emirater 0.818
Høy utviklingsgrad
3   Kuwait 0.790
4   Saudi-Arabia 0.782
5   Libya 0.769
6   Venezuela 0.748
6 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1   Nigeria 0.471
2   Angola 0.508
Medium utviklingsgrad
3   Irak 0.590
Høy utviklingsgrad
4   Algerie 0.713
5   Ecuador 0.724
6   Iran 0.742

Land som ikke er med i den siste rapportenRediger

FN-medlemmer (siste data fra UNDP)
År Land HDI Rank Kilde
Publikasjon Data
Veldig høy utviklingsgrad
2009 2008   San Marino 0.961 21 [4]
2009 2008   Monaco 0.956 25 [4]
Medium utviklingsgrad
2009 2008   Marshalløyene 0.738 155 [4]
2009 2008   Nord-Korea 0.733 156 [4]
2009 2008   Nauru 0.721 164 [4]
2009 2008   Tuvalu 0.711 168 [4]
Lav utviklingsgrad
2009 2008   Somalia 0.364 229 [4]
Other
N/A N/A   Sør-Sudan N/A N/A FN-medlem ikke listet i rapporten
Note: 2009-rapporten bruker den gamle HDI-formelen
Land eller territorier utenfor FN (ikke kalkulert av UNDP)
År Land eller territorium HDI Rank Kilde
Publikasjon Data
Veldig høy utviklingsgrad
2011 2011   Taiwan 0.882 22 [nb 1]
2012 2011   Macao 0.868 25 [7]
2009 2008   Jersey 0.985 2 [4]
2009 2008   Caymanøyene 0.983 4 [4]
2009 2008   Bermuda 0.981 7 [4]
2009 2008   Guernsey 0.975 9 [4]
2009 2008   Gibraltar 0.961 20 [4]
2009 2008   Norfolkøya 0.958 23 [4]
2009 2008   Færøyene 0.950 33 [4]
2009 2008   Man 0.950 34 [4]
2009 2008   De britiske Jomfruøyer 0.945 35 [4]
2009 2008   Falklandsøyene 0.933 43 [4]
2009 2008   Aruba 0.908 49 [4]
2009 2008   Puerto Rico 0.905 52 [4]
2009 2008   Martinique 0.904 53 [4]
2009 2008   Guam 0.901 54 [4]
Høy utviklingsgrad
2012 2012   Kosovo* 0.714 87 [8]
2009 2008   Fransk Polynesia 0.895 58 [4]
2009 2008   De amerikanske Jomfruøyer 0.894 59 [4]
2009 2008   Nord-Marianene 0.875 71 [4]
2009 2008   Turks- og Caicosøyene 0.873 72 [4]
2009 2008   Grønland 0.869 76 [4]
2009 2008   Ny-Caledonia 0.869 77 [4]
2009 2008   Saint-Pierre og Miquelon 0.865 78 [4]
2009 2008   Anguilla 0.865 79 [4]
2009 2008   Guadeloupe 0.839 91 [4]
2009 2008   Cookøyene 0.829 101 [4]
2009 2008   Amerikansk Samoa 0.827 103 [4]
2009 2008   Montserrat 0.821 106 [4]
2009 2008   Fransk Guyana 0.811 116 [4]
Medium utviklingsgrad
2009 2008   Réunion 0.799 123 [4]
2009 2008   St. Helena 0.797 125 [4]
2009 2008   Niue 0.794 129 [4]
2009 2008   Wallis og Futuna 0.793 132 [4]
2009 2008   Tokelau 0.750 149 [4]
2009 2008   Mayotte 0.616 184 [4]
* kalkulert av UNDP

Tidligere førsteplasserRediger

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se ogsåRediger

FotnoterRediger

  1. ^ Republikken Kina (Taiwan) er ikke medlem av FN. HDI-rapporten inkluderer ikke Taiwan som en del av Folkerepublikken Kina når tallene for Kina beregnes.(se [5]). Taiwans myndigheter beregnet sin HDI til 0.882.[6]

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab «Human Development Report 2013 - The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World». HDRO (Human Development Report Office United Nations Development Programme. 
  2. ^ «Human Development Report 2013 - Norsk sammendrag» (PDF). FN-sambandet. 14. mars 2013. Arkivert fra originalen (PDF) 24. desember 2013. Besøkt 21. desember 2013. 
  3. ^ a b «International Human Development Indicators». Human Development Report 2013, The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World. United Nations Development Programme. Besøkt 23. mars 2013. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak Filling Gaps in the Human Development Index Arkivert 5. oktober 2011 hos Wayback Machine., United Nations ESCAP, February 2009
  5. ^ http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2010_EN_Readers_reprint.pdf
  6. ^ «2011中華民國人類發展指數 (HDI)» (PDF) (Chinese). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2011. Besøkt 21. november 2011. 
  7. ^ The UN does not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI.Macau in Figures, 2013
  8. ^ «Human Development Report - Kosovo 2012» (PDF). UNDP. 2012. Arkivert fra originalen (PDF) 27. april 2013. Besøkt 14. desember 2012. 

Eksterne lenkerRediger