Åpne hovedmenyen

Liste over land etter karbondioksidutslipp

Wikimedia-listeartikkel
Totale utslipp pr. år i tonn CO2
Utslipp pr. innbygger for utvalgte land (2002)

Liste over land etter CO2-utslipp ble samlet inn 2004 av Carbon Dioxide Information Analysis Center for FN. Inntil nylig var USA største forurenser. Ifølge et estimat av The Netherlands Environment Assessment Agency med data fra British Petroleum, har Kina vært største forurenser siden 2006.

Liste over land etter utslippRediger

Land Årlige CO2-utslipp
(1000 tonn)
 % av globale utslipp
- 27,245,758 100.0 %
1   Folkerepublikken Kina 6,049,435 22.2 %
2   USA 5,010,170 18.4 %
-   Europa 3,115,125 11.4 %
3   Russland 1,524,993 5.6 %
4   India 1,342,962 4.9 %
5   Japan 1,257,963 4.6 %
6   Tyskland 808,767 3.0 %
7   Canada 639,403 2.3 %
8   Storbritannia 587,261 2.2 %
9   Sør-Korea 465,643 1.7 %
10   Italia 449,948 1.7 %
11   Mexico 438,022 1.6 %
12   Sør-Afrika 437,032 1.6 %
13   Iran 433,571 1.6 %
14   Indonesia 378,250 1.4 %
15   Frankrike 373,693 1.4 %
16   Brasil 331,795 1.2 %
17   Spania 330,497 1.2 %
18   Ukraina 330,039 1.2 %
19   Australia 326,757 1.2 %
20   Saudi-Arabia 308,393 1.1 %
21   Polen 307,238 1.1 %
22   Thailand 268,082 1.0 %
23   Tyrkia 226,125 0.8 %
24   Kasakhstan 200,278 0.7 %
25   Algerie 194,001 0.7 %
26   Malaysia 177,584 0.7 %
27   Venezuela 172,623 0.6 %
28   Egypt 158,237 0.6 %
29   De forente arabiske emirater 149,188 0.5 %
30   Nederland 142,061 0.5 %
31   Argentina 141,786 0.5 %
32   Usbekistan 137,907 0.5 %
33   Pakistan 125,669 0.5 %
34   Tsjekkia 116,991 0.4 %
35   Nigeria 114,025 0.4 %
36   Belgia 100,716 0.4 %
37   Kuwait 99,364 0.4 %
38   Vietnam 98,663 0.4 %
39   Hellas 96,695 0.4 %
40   Romania 90,425 0.3 %
41   Norge 87,602 0.3 %
42   Irak 81,652 0.3 %
43   Filippinene 80,512 0.3 %
44   Nord-Korea 79,111 0.3 %
45   Israel 71,247 0.3 %
46   Østerrike 69,846 0.3 %
47   Syria 68,420 0.3 %
48   Finland 65,799 0.2 %
49   Hviterussland 64,890 0.2 %
50   Chile 62,418 0.2 %
51   Libya 59,914 0.2 %
52   Portugal 58,906 0.2 %
53   Ungarn 57,183 0.2 %
54   Colombia 53,634 0.2 %
55   Serbia og Montenegro 53,322 0.2 %
56   Sverige 53,033 0.2 %
57   Danmark 52,956 0.2 %
58   Qatar 52,904 0.2 %
59   Singapore 52,252 0.2 %
60   Bulgaria 42,558 0.2 %
61   Irland 42,353 0.2 %
62   Turkmenistan 41,726 0.2 %
63   Marokko 41,169 0.2 %
64   Sveits 40,457 0.2 %
65   Hongkong 37,411 0.1 %
66   Bangladesh 37,165 0.1 %
67   Slovakia 36,289 0.1 %
68   Trinidad og Tobago 32,557 0.1 %
69   New Zealand 31,570 0.1 %
70   Peru 31,493 0.1 %
71   Aserbajdsjan 31,365 0.1 %
72   Oman 30,899 0.1 %
73   Ecuador 29,268 0.1 %
74   Cuba 25,818 0.1 %
75   Kroatia 23,501 0.1 %
77   Tunisia 22,885 0.1 %
78   Jemen 21,114 0.1 %
79   Den dominikanske republikk 19,640 0.1 %
80   Estland 18,944 0.1 %
81   Bahrain 16,949 0.1 %
82   Jordan 16,465 0.1 %
83   Libanon 16,263 0.1 %
84   Slovenia 16,212 0.1 %
85   Bosnia-Hercegovina 15,596 0.1 %
86   Litauen 13,309 0.1 %
87   Guatemala 12,220 0.1 %
88   Sri Lanka 11,534 <0.1 %
89   Luxembourg 11,277 <0.1 %
90   Jamaica 10,592 <0.1 %
91   Kenya 10,588 <0.1 %
92   Zimbabwe 10,559 <0.1 %
93   Nord-Makedonia 10,420 <0.1 %
94   Sudan 10,372 <0.1 %
95   Burma 9,760 <0.1 %
96   Brunei 8,810 <0.1 %
97   Mongolia 8,553 <0.1 %
98   Etiopia 7,982 <0.1 %
99   Angola 7,897 <0.1 %
100   Moldova 7,685 <0.1 %
101   Honduras 7,615 <0.1 %
102   Ghana 7,190 <0.1 %
103   Latvia 7,098 <0.1 %
104   Bolivia 6,973 <0.1 %
105   Kypros 6,750 <0.1 %
106   Costa Rica 6,405 <0.1 %
107   El Salvador 6,167 <0.1 %
108   Kirgisistan 5,727 <0.1 %
109   Panama 5,661 <0.1 %
110   Uruguay 5,477 <0.1 %
111   Ekvatorial-Guinea 5,426 <0.1 %
112   Elfenbenskysten 5,162 <0.1 %
113   Tadsjikistan 5,004 <0.1 %
114   Senegal 4,993 <0.1 %
115   Tanzania 4,352 <0.1 %
116   Botswana 4,301 <0.1 %
117   Paraguay 4,180 <0.1 %
118   De nederlandske Antiller 4,088 <0.1 %
119   Nicaragua 4,007 <0.1 %
120   Georgia 3,912 <0.1 %
121   Kamerun 3,839 <0.1 %
122   Albania 3,674 <0.1 %
123   Armenia 3,648 <0.1 %
124   Den demokratiske republikken Kongo 3,542 <0.1 %
125   Mauritius 3,197 <0.1 %
126   Nepal 3,043 <0.1 %
127   Madagaskar 2,731 <0.1 %
128   Ny-Caledonia 2,577 <0.1 %
129   Mauritania 2,555 <0.1 %
130   Namibia 2,471 <0.1 %
131   Malta 2,453 <0.1 %
132   Papua Ny-Guinea 2,449 <0.1 %
133   Benin 2,387 <0.1 %
134   Togo 2,310 <0.1 %
135   Zambia 2,288 <0.1 %
136   Surinam 2,284 <0.1 %
137   Réunion 2,277 <0.1 %
138   Island 2,229 <0.1 %
139   Macao 2,207 <0.1 %
140   Mosambik 2,167 <0.1 %
141   Aruba 2,156 <0.1 %
142   Republikken Kongo 2,104 <0.1 %
143   Bahamas 2,009 <0.1 %
144   Uganda 1,826 <0.1 %
145   Haiti 1,756 <0.1 %
146   Guadeloupe 1,734 <0.1 %
147   Guyana 1,445 <0.1 %
148   Gabon 1,371 <0.1 %
149   Guinea 1,338 <0.1 %
150   Martinique 1,291 <0.1 %
151   Laos 1,280 <0.1 %
152   Barbados 1,269 <0.1 %
153   Niger 1,214 <0.1 %
154   Burkina Faso 1,096 <0.1 %
155   Fiji 1,071 <0.1 %
156   Malawi 1,045 <0.1 %
157   Fransk Guyana 1,005 <0.1 %
158   Sierra Leone 994 <0.1 %
159   Swaziland 957 <0.1 %
160   Belize 792 <0.1 %
161   Eritrea 755 <0.1 %
162   Maldivene 726 <0.1 %
163   Afghanistan 693 <0.1 %
164   Fransk Polynesia 671 <0.1 %
165   Færøyene 660 <0.1 %
166   Palestina 649 <0.1 %
167   Grønland 572 <0.1 %
168   Rwanda 572 <0.1 %
169   Mali 565 <0.1 %
170   Bermuda 550 <0.1 %
171   Seychellene 546 <0.1 %
172   Kambodsja 535 <0.1 %
173   Liberia 470 <0.1 %
174   Bhutan 414 <0.1 %
175   Antigua og Barbuda 414 <0.1 %
176   Gibraltar 374 <0.1 %
177   Saint Lucia 367 <0.1 %
178   Djibouti 367 <0.1 %
179   Caymanøyene 312 <0.1 %
180   Gambia 286 <0.1 %
181   Kapp Verde 275 <0.1 %
182   Guinea-Bissau 271 <0.1 %
183   Den sentralafrikanske republikk 253 <0.1 %
184   Vest-Sahara 238 <0.1 %
185   Palau 238 <0.1 %
186   Burundi 220 <0.1 %
187   Grenada 216 <0.1 %
188   Saint Vincent og Grenadinene 198 <0.1 %
189   Øst-Timor 176 <0.1 %
190   Salomonøyene 176 <0.1 %
191   Samoa 150 <0.1 %
192   Nauru 143 <0.1 %
193   Saint Kitts og Nevis 125 <0.1 %
194   Tsjad 125 <0.1 %
195   Tonga 117 <0.1 %
196   Dominica 106 <0.1 %
197   São Tomé og Príncipe 92 <0.1 %
198   Vanuatu 88 <0.1 %
199   Komorene 88 <0.1 %
200   De britiske Jomfruøyer 84 <0.1 %
201   Saint-Pierre og Miquelon 62 <0.1 %
202   Montserrat 62 <0.1 %
203   Falklandsøyene 44 <0.1 %
204   Kiribati 29 <0.1 %
205   Cookøyene 29 <0.1 %
206   St. Helena 11 <0.1 %
207   Niue 4 <0.1 %

Se ogsåRediger

Eksterne lenkerRediger