Liste over historiske stater

Wikimedia-listeartikkel
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

Liste over stater som ikke lenger eksisterer:

Historiske sivilisasjonerRediger

Oppløste landRediger

Historiske stater etter Romerrikets fall

† = Historisk stat med selvstyrte områder

Europa:Rediger

Norden:Rediger

De britiske øyer:Rediger

Den iberiske halvøy:Rediger

Frankrike og Benelux:Rediger

Sentral Europa:Rediger

Øst EuropaRediger

BalkanRediger

Tidligere suverene stater som nå er del av Italia (ufullstendig)Rediger

AsiaRediger

Vest-Asia/ MidtøstenRediger

Sentral-AsiaRediger

Afrika:Rediger

Amerika:Rediger

Oseania/Stillehavet:Rediger

Historiske kolonier og protektoraterRediger

Utdypende artikkel: Avkolonisering

AfrikaRediger

AmerikaRediger

AsiaRediger

OseaniaRediger

Oppløste personalunionerRediger

Sammenslåtte staterRediger

Liste over historiske lydrikerRediger

Se Lydrike (Satellittstat/ Vasallstat/ Marionettestat/ Søsterstat/ Klientstat)

Det tredje riketRediger

SovjetunionenRediger

Det franske keiserriketRediger

(Napoleonskrigene)

AndreRediger

Land som har nytt navnRediger

¹ Den demokratiske republikk Kongo

Territorier som ble utskilt fra Sør-AfrikaRediger

«Bantustans» som for svarte, som ble gitt uavhengighet fra Sør-Afrika, men som ble lagt under Sør-Afrika igjen i 1994.

LøsrivelseslandRediger

Nasjoner som har erklært seg som selvstendig, men som har mislyktes i å holde seg selvstendig

Navn Løsrivelse fra Erklært selvstendig Oppløst Del av i dag Notater
Republikken Catalonia Spania Spania Erklært selvstendighet i 1641, 1873, 1931, 1934 og 2017.
Pirat republikken Bahamas-kolonien, Det britiske imperiet 1706 1718 Bahamas
Den Irske republikk Kongeriket Storbritannia 1798 1798 Irland & Storbritannia
Staten Muskogee De forente stater 1799 1803 De forente stater
Norge Sverige 1814 1814 Norge
Republikken Madawaska De forente stater 1827 1827 De forente stater
Kongeriket Araucanien og Patagonien Chile & Argentina 1860 1862 Chile & Argentina
Amerikas konfødererte stater De forente stater 1861 1865 De forente stater
Den første filippinske republikk De forente stater 1889 1891 Filippinene
Idel-Ural Staten Russland 1918 1918 Sovjetunionen
Republikken Perloja Litauen 1918 1923 Litauen
Republikken Uhtua Finland/Russland 1918 1920 Finland/Russland
Nordingermanland Sovjetunionen/Finland 1919 1920 Sovjetunionen/Finland
Vest-Ukraina Østerrike-Ungarn 1919 1919 Ukraina
Republikken Midt-Litauen Litauen 1920 1922 Litauen
Republikken Galicia Spania 1931 1931 Spania
Den første øst-turkestanske republikk Republikken Kina 1933 1934 Kina
Karpato-Ruthenia/Karpatia-Ukraina Tsjekkoslovakia 1939 1939
Færøyene Danmark 1946 1946 Færøyene (Danmark) 14. september 1946 ble en folkeavstemning på Færøyene om uavhengighet fra Danmark avholdt. Den resulterte i 50,73 % for uavhengighet og 49,27 % mot. Færøyene erklærte deretter uavhengighet 18. september 1946; denne erklæringen ble annullert av Danmark 20. september med den begrunnelse at et flertall av de færøyske velgerne ikke hadde støttet uavhengighet og kong Christian X av Danmark oppløste det færøyske Lagtinget 24. september.
Republikken Sør-Molukkene Indonesia 1950 1963 Indonesia
Staten Katanga DR Kongo 1960 1963 DR Kongo
Biafra Nigeria 1967 1970 Nigeria
Republikken Martyazo Burundi 1972 1972 Burundi
Republikken Cabinda Angola- kolonien, Portugal 1975 1976 Cabinda, Angola Erklærte seg selvstendig under oppløsningen av Det portugisiske imperiet
Nord-Salomonene Territoriet Papua og Ny-Guinea, Australia 1975 1976 Bougainville, Papua Ny-Guinea
Rotuma Republikken Fiji 1987 1988 Fiji
Nakhitsjevan Sovjetunionen/Aserbajdsjan 1990 1990 Aserbajdsjan Erklærte seg selvstendig under oppløsningen av Sovjetunionen
Republikken Gagaus Sovjetunionen/Moldova 1990 1994 Gagaus, Moldova Erklærte seg selvstendig under oppløsningen av Sovjetunionen
Den kroatiske republikken Herceg-Bosnia Yugoslavia 1991 1996 Bosnia-Hercegovina Erklærte seg selvstendig under Jugoslaviakrigene.
Den tsjetsjensk-ingusjetiske republikken Sovjetunionen 1991 2000 Russland Erklærte seg selvstendig under oppløsningen av Sovjetunionen, så å si i konstant krig med Russland.
Staten Anjouan Komorene 1997 1998 Komorene Erklærte igjen selvstendighet i 2007, men etter invasjon i 2008 ble de igjen en del av Komorene.
Staten Mohéli Mohéli, Komorene 1997 1998 Mohéli, Komorene En uke etter Anjouan erklærte seg selvstendighet fra Komoronene i 1997 erklærte Mohéli også seg selvstendig, men gjenforente seg året etter uten mye oppstyr.
Den uavhengige staten Azawad Mali 2012 2013
Bangsamoro Republikken Indonesia 2013 2013 Indonesia
Krim Ukraina 2014 2014

Se ogsåRediger