Liste over hardingfelemakere

Liste over hardingfelemakere er en liste over personer som lager eller har laget hardingfele.

Norske hardingfelemakereRediger

Navn Periode Fra Produksjon hardingfeler
A. Høvik[1] Eksingedalen
A. Myklebust[2] Haukeland
Alf Jacobsen[3] Hardanger
Alfred Madsen[4] 1901-1977 Bjørnset ca. 15
Alv Småland[5] 1909-1995 Osterøy/Øystese 12
Amund Amundsson Dekko[6] 1872—1954 Ål
Amund Johannesson Vallevik[7] 1884- Ulvik
Anders Andersen[8] 1690-
Anders A. Buen[9][10] 1910-1977 Jondalen
Anders Bauge[7] 1897- Voss/Odda
Anders C. Kleven[9] 1855-1909 Krødsherad/Oslo ca. 130
Anders Heldal [11][12][9][13][14] 1811-1897 Hosanger/Bergen
Anders K. Buen[15] 1970- Tuddal/Oslo
Anders Lykken[9][16] 1876-1959 Øystre Slidre ca. 8
Anders Olavson Midtun[17] 1897-1977 Vossestrand
Anders Ødegaarden[9] 1871-1943 Numedal 700-800
Anders Gjendem[18] 1916-1986
Anders Aasen[9][19][7] 1909-1986 Eidfjord > 83
Andr. Høvik[20] Eidsland
Andres Hesthagen[21][22][23] 1934-2007 Vinje
Andres Hovet[24] Setesdal
Andreas Jonson Ullensvang[25][7] 1912-1994 Norheimsund
Arne H. Neteland 1927- Neteland i Kvam
Arne Jordan[26][27] 1950- Hardanger
Arne Tryggestad[28][18] Stranda
Arne Toralf Mjanger[29][30] Masfjord
Anfinn Olsen Kvame[9] 1799-1886 Øye i Vang
Arnold Myren[31]
Arnt Amundsen[32] Kristiansnd/Fana
Arnulf Langfjell[33] 1926-1999 Nesodden
Arve Engrønningen[34]
Arvid Herrefoss[35] Telemark > 20
Asbjørn Bakke[36] Drøbak > 39
Aslak Sanderstølen[37][38] 1899-1975 Ål ca. 20
Asmund Sandland[9][39] 1854- Brunkeberg i Telemark
Berdines Kaland[7][40] 1878-1955 Ulvik
Bernt Balchen jr.[41] 1931-2017 Oslo
Bernt Olsen Halvorsgard[42] 1747-1821 Numedal
Bertil Rasmussen[43] 1863 - 1935 Bergen
Bjarne Haug Warberg[6][44] 1928 Ål 33
Bjarne Instanes[31][45] 1925-2012 Hardanger
Bjarne Øen[46][36][47][31] Krødsherad/Bø i Telemark
Bjørn Finne[48] 1956- Fana/Bergen
Bjørn Wibe[22] Rauland
Birger O. Grotbæk[49] 1918-2012 Notodden
Brigt Melstveit[50][51][7] 1893-1983 Melstveit i Kvam 80-90
Brynjulv Larsson Brekke[7] 1885- Granvin
Børre Lunde[33] 1916- Stryn ca. 90
Bård Riise Hoel[9][52][53] 1979- Oppdal/Rogne
Dyre Vaa[54] 1909-1991 Rauland/Vinje ca. 450
Eilev Johnsen Steintjønndalen[9] 1821-1876 Bø i Telemark
Eilev Sevatsson Brennehaugen[6] 1883 Ål 3
Einar Løndal[33][55] 1914-2006 Tuddal
Einar Magne Strømmen Dalekvam > 60
Evind Bergi[38] Ål
Eivind Ralle[56] Bø i Telemark > 113
Eivind Torkjellsson Sørbøensstølen Berget[6] 1854—1935 Ål
Elling A. Håheim[57] -1980 Jølster
Elling Endreson Folkedal[7] 1786-1861 Granvin
Elling Hansen[9] 1818- Sigdal og USA
Elling Larsson Gjertveit[7] 1870-1950 Ullensvang
Endre Sandland[9][39] 1899- Brunkeberg
Endre Endresson Sandland[39][9] 1877-1926 Brunkeberg ca. 150
Endre Lien[58] Valdres
Engel Olavsson Bjortveit[59][60] 1756-1832 Kinsarvik
Erik Jonsson Helland[9] 1816-1868 Bø i Telemark
Erling Aaning[33][31] 1925-2013 Opp-Stryn og Oslo ca. 100
Even Heimdal[32] 1868-1953 Fana
Fritjof Lunestad[61][62] 1921- Øystese 12-14
Gjermund Tjønn[63][55] 1902-1992 Telemark
Gjermund Strømmen[9] 1898-1975 Numedal ca. 300
Gullik Sandbek[10] 1877–1906 Svene i Numedal
Gunleik Haukås[55] Tuddal
Gunleik Jonsson Helland 1828-1863 Bø i Telemark
Gunleik Stigen[55] Tuddal
Gunleik Stuvstad[10][64] 1894–1987 Flesberg
Gunleik Våle[55] 1954-1987 Tuddal
Gunnar G. Kleiva[31]
Gunnar Gunnarsson Helland 1889-1976 Bø i Telemark og USA
Gunnar Gunnarson Ringøy[7] 1856- Kinsarvik
Gunnar Olsen Helland 1950
Gunnar Røstad[9][65][66] 1874-1947 Øvrebø/Oslo ca. 133
Guttorm Solheimslien[9][38] 1824- Hol
Halvor Breiseth[23] 1916- Øyfjell
Halvor Bringsvær[67] 1855-1934 Vinje
Halvor H. Aasen[49] 1908-1983 Heddal
Halvor O. Aasdalen[49] 1886-1916 Heddal
Halvor Sørdal[68] 1899-1996 Hardanger
Hans Andersen[8] 1744- Bergen
Hans Henningfeldt[26][69] 1941-2017 Kvikne
Hans J. Steinmoen[49] 1907-1990 Notodden
Hans Johnsen Tjønn[9][55] 1877-1962 Hjartdal
Hans O. Frømyr[49] 1882-1959 Hedda/Notodden
Hans O. Sandager[38] Ål
Harald Kvandal[33][34] Sandane i Nordfjord
Harald Lund[33][9] 1939- Trondheim/Jessheim
Hauk Buen[9] 1933- Jondalen, Buskerud
Helge M .Bergnord[70][71] Vågå
Hermann Nilsson Eikanger[72][73] 1883-1957 Lindås
Herman Stavehaug[38] 1906.1989 Ål > 25
Hølje Gonge[74] 1819-1889 Seljordshei
Håkon Steine[75][76] 1923-2008 Odda/Norheimsund 209
Håvard Kvandal[9][77][78][79] 1910-2005 Kinsarvik 56
Håvard Torbjørnson Kvalvik[7] 1875-1972 Kinsarvik
Isak Botnen[9] 1663-1759 Botnen ca. 1000
Ivar Pålson Hallanger[80] 1802-1877 Ulvik
Ivar Solbakken[72] Kvingo
Ivar Torsteinsson Høgde[81] Valdres
Jakop Bratland[82] Fana/Nestun
Jakob Torgersen Mobråten[9][83] 1826-1891 Sigdal
Johan Oskarsen Rosland Kroken/Drangedal
Johan Vågen[23] 1945- Møsstrond
Johannes Bårdsen Tveit[84][9][85] 1786-1847 Samanger
Johannes Johannesson Vindal[7] 1863-1895 Granvin
Johannes Lia[49] 1909-1994 Sauland
Johannes Nyhauf[32] Fana
Johannes Olson Stegaflot[7] 1853-1928 Odda
John Eriksen Helland[9] 1790-1862 Bø i Telemark
Jon Bondal[55] Tuddal
Jon Eilefson Steintjønndalen 1845-1902 Bø i Telemark
Jon Eriksson Helland 1849-1869 Bø i Telemark
Jon H. Tjønn[9][55] 1899-1966 Hjartdal
Jon Mikkelson Apold[7] 1872-1946 Odda
Jon Vikingson Havås[7] 1821-1878 Granvin
Jonas Botnen[86] 1923-2001 Kvam
Jørgen Ivarsson Ringestad[87] 1773-1852 Valdres
Jørgen Samsonson Kvitno[7] 1817-1899 Odda
Jørund Sveinson Røthe[7] 1870-1942 Kinsarvik
Karl Johan "Kalle" Karlsen[33] Søndre Land ca. 80
Karl Mathiesen Rue[9][88] 1742-1829 Bø i Telemark
Karl Simonson Kvalvik[7] 1870-1950 Kinsarvik
Kittil Olson Lien[38] 1855- Ål
Kjell Torp[23] 1941- Rauland
Kjetil Flatin[9][46] 1879-1960 Seljord >200
Kjetil Rinde[89][31] 1934-2016 Notodden
Knut Brattespe[19][31] 1921-2007 Sørfjorden ca 20
Knut Eilefson Steintjønndalen 1850-1902 Bø i Telemark
Knut Ellefsson Teigen[38] Børtnes i Hallindal
Knut Erikson Helland 1851-1880 Bø i Telemark
Knut Fosslia[9][83] 1816-1880 Krødsherad og USA
Knut Gunnarsson Helland 1880-1920 Bø i Telemark og USA
Knut Knutsson Brennehaugen[6] 1846—1916 Ål
Knut Knutsson Steintjønndalen 1887-1969 Bø i Telemark 800-900
Knut Myrland[9][20] Årland i Samnanger >100
Knut N. Dahle[9][16] 1838-1912 Øystre Slidre
Knut Nilsson Øvretveit[9][90] 1847-1922 Lindås
Knut Opheimsbakken[9] 1957- Valdres >. 40
Knut Vang[6][91][38] Ål
Knut Ø. Rudi[92][9][90] 1878-1972 Skammestein, Austre Slidre,
Kristian Larsson Djupevåg[7] Hardanger
Kristoffer Torbjørnsen Åse[9][93][7] 1879- Strandebarm/Voss
Lars Andersen 1741-
Lars H. Savill[90]
Lars Hjellbakk[94] 1889-1976 Hornindal ca. 80
Lars Juvastøl[95] Åseral
Lars L. Krøsshaug[33] 1812-1888 Vang i Valdres
Lars M. Krøsshaug[33] 1785-1839 Vang i Valdres
Lars Nilsson Ernes[7] 1886-1946 Ullensvang
Lars Olsson Ulshaga Skardet[6] 1863—1936 Ål
Lars Rosenlid[96] Stryn
Lars Tomason Røo[38] 1892- Hol
Lars Torgilsson Hæve[97][98] 1885-1965 Voss ca. 70
Lars Trondson Kinsarvik[7] 1846-1925 Kinsarvik
Leif Sandsdalen[46][99] 1825-1896 Seljord
Magne Kvamme[9][19] 1941- Hole
Magne Leiknes[9][30][100] 1920-2012 Askvoll
Magne Straume[34][101]
Magnus Massen Dagestad[9][102][103] 1865-1957 Voss ca. 100
Malvin N Kjetland[72] Masfjorden
Malvin Sølvberg[33][96] 1932-2003 Stryn 34
Martin Seim[31][104] 1916-2008 Norheimsund >43
Martinius Jansen[105] 1890-1957 Drangedal ca. 10
Mona Junker Ellingsen[33] 1966- Vestby i Akershus
Nils Einarsson Moen[6] 1889-1971 Torpo
Nils Gjermundson Skår[7] 1864-1951 Kvam
Nils Jonsen Drangedal
Nils Johan Vangen[106] >22
Nils K. Øvretveit[9][107] 1873-1956 Lindås
Nils Olsson Tuv Lien[6] 1864-1903 Ål
Nils Skjold[32] Fana
Nils Torsteinsen Øydgarden (Belgum)[9][108][109] 1818-1878 Valdres
Norvald Soldal[110] 1913-1994 Kvam
O. H. Dahle[111] Flatdal
O. Løseth[90] Fannrem
Odd Bakkerud[6] 1931 – 1989 Nes i Hallingdal
Oddmund Sveinsson Sandvik[112] 1893-1978 Kinsarvik
Oddrun Hegge[9] 1961- Aurdal
Ola Beniksson[113] Valdres
Ola Brøtan[10] 1917–2001 Lampeland i Numedal
Ola Gudbrandson Sørflaten[114] 1870- Valdres
Ola Håkonsson Haugen Bomberudsslåtta[6] 1852—1917 Ål
Ola Ivarsson Asgrimplass Turrhaug[6][115][38] 1856—1930 Ål
Ola Jonsen Jåstad[9] 1621-1694 Ullensvang
Ola Langøylid[94] Sunnylven
Ola Olsson Reieshagen[116] 1884-1943 Røn i Vestre Slidre og USA
Ola Olsson Sørflaten[114] 1764-1844 Valdres
Ola Sjugurdsen Reinton[9][38] 1820-1911 Hol
Ola Tomason Røo[38] 1885-1962 Hol >31
Olaf G. Helland 1875-1946 Bø i Telemark og Notodden
Olai Nygård[51] Sævereid
Olav Bakkane[46][117] Telemark
Olav Bergsland[118] Åmotsdal/Kviteseid
Olav Gullbekk[119][33][65] 1755-1836 Bø i Telemark
Olav Gunnarson Napper[120][121] 1833-1903 Fyresdal
Olav H. Skrindo Sletten[6] 1913—2003 Ål ca. 50
Olav H. Torpe 1879-1918 Torpe i Kvam
Olav Husaas[49] 1884-1970 Seljord/Heddal ca. 120
Olav J. Bråtveit[122] 1896-1973 Suldal
Olav Jonsson Uppstad[123] Setesdal
Olav K. Venås[9][124][125] 1877-1957 Gransherad
Olav Lekve 1911-2005 Ulvik
Olav Lomundal[90] 1902-1991 Orkdal
Olav Lunestad[126][127] 1914-1994 Øystese 10
Olav Løfskeid[46] Telemark
Olav O. Underberg[19][46] Seljord
Olav Sletten[38] 1913-2003 Ål 42
Olav Tidemannsson Hagen[6][128][38] 1887-1975 Ål ca. 20
Olav T. Skogen[49] 1911-1973 Notodden
Olav Viken[9] 1922-2005 Valdres
Olav Vindal[9] -2012 >60
Ole Evensen Bakkane[9] 1867- Bø i Telemark
Ole G. Skogly[9] 1866-1939 Råengrenda i Krødsherad
Ole Gjerde[129][34][52] 1976- Omarstrand
Ole Hansen Solberg[130][131] 1861-1942 Sigdal
Ole Hågensen[38] 1852 Ål
Ole Isakbråten[6][38] 1889-1965 Nes i Hallingdal
Ole J. Bakken[132] Bø i Telemark
Ole O. Hagen[49] 1879-1972 Heddal
Oskar Stuveseth[9] 1927-2018 Krokstadelva
Ottar Kåsa[9][34][52] 1983- Arabygdi/Bø i Telemark
Ove Øen[6][38] 1951- Geilo >12
Per Braatane Kroken/Drangedal
Peder Johan Karlsen[4] 1900-1981 Flora kommune >3
Per Jonsen Staup[9][7] 1844-1927 Voss/Ulvik
Per Olsson Perplass ("Bråta-Per")[6][38] 1824—1910 Ål 23
Per Røgeberg[31] Krokstadelva
Per Sandnes[133] 1858-1945 Lærdal 200-300
Petter Eiken[19] Fyresdal
Pål Bry[38] 1837- Hovet
Ragnvald Storhaug[132] 1890- Røldal
Rolf Inge Kvandal[34] Sandane
S. Fossheim[36] Driva
Salve Håkedal[134][34][52] 1958 Birkeland
Samuel Sætren[135] 1906-1984 Hornindal
Sigurd Nybråten[38] Flå
Sigurd Nygaard[6][38] Hol ca. 10
Sigurd O. Steine[136] 1899-1989 Steine i Kvam
Sigurd Teigen[6][137][38] 1906-2005 Torpo 62
Sigurd Øverås[9] 1890-1978 Dale ved Kristiansund ca. 700
Sigvald Rørlien[9][138][52] 1946- Bulken/Voss
Sjovat Nilsson Steinestø[33][65][60] 1704-1794 Hardanger
Sjur Olsen Gjesdahl[139] Jølster/Bergen
Sjur T. Øvsthus[140][141][142][143][7] 1886-1970 Steinsdalen i Kvam ca. 130
Steinar Andersen[144][145][31] Siljan >85
Styrk Torkjellson Pugerud[7] 1899-1946 Ullensvang
Svein Ellefson Teigen[38] Nes
Svein Huus[146] Utne > 38
Svein-Tore Kleppan[147][148][149] Folldal/Sør-Fron
Sveinung Gjøvland[150][9] 1892-1977 Åmli
Sverre Sandvik[151][19] 1918-1993 Bremanger, Tinn
Tolleiv Karlsen[6] 1890—1965 Ål
Tolleiv Musehaugbrøto[38] 1872- Gol
Toralf Blomhaugen[34] 1953 Heddal 12
Tore Syversen Liahaugen[38] 1869-1926 Gol
Torgeir Trøen[152] 1901-1973 Vestre Slidre
Torgrim Bjørndalen[49][55] 1910-1992 Tudddal/Heddal
Torjus Kyrkjebø[153] 1841-1914 Øyfjell
Torleif Andersson Svidal[154] Jølster
Torleif Karlsen[38] 1890- Ål/USA/Hisøy 19
Torleiv Frøysaa[155][9][156] 1867-1949 Hornnes i Aust-Agder, Gjøvik >100
Torleiv Nilsson Windingstad[157] Valdres
Torleiv T. Vestheim[9] 1870-1930) Øystre Slidre
Tormod Syvertsen[158][31] 1920-2000 Bø i Telemark, Hokksund, Svelvik
Torstein Belgumsøygarden   Øygarde
Torstein Johannesson Vindal[7] 1859-1935 Granvin
Torstein Langerud[9] Tinn
Torstein Nilsen Øydgarden[9] 1781-1851 Ulnes
Torstein T. Skogen[49] 1904-1969 Notodden
Torvald Botnen[159] 1916-2002 Kvam
Trond Isaksen Flatebø[9] 1713-1772 Botnen i Kvam ca. 1000
Trond Larsson Berge[7] 1873-1949 Kvam
Trygve O. Vågen[23] 1927 Møsstrond
Trygve Sjurson Klyve[160][62][161][7] 1913-1969 Klyve i Kvam
Wiebke Lüders[34][52] 1979- Voss
Øystein Hovdestad[162][163][164][67] 1846-1926 Vinje
Øystein Langedragen[33][165] 1785-1848 Seljord
Øystein Lenes Drangedal
Øystein Rudi[9] 1907-1982 Valdres
Aasmund Dyrdal[153] Øyfjell
Aasmund Hovden[166] 1876-1952 Tokke

Utenlandske hardingfelemakereRediger

Navn Periode Fra Produksjon hardingfeler
Adam Edwards[167] 1974- Tasmania, Australia
Bevan Wulfenstein[168][169] Moroni UT, USA
Bill Endecott[169] Arizona, USA
Bud Larsen[169][170] 1942- Minnesota, USA
Charles McCalip[169] Minnesota, USA
David Golber[171][169] Boston MA, USA
Gunnar Gunnarsson Helland 1889-1976 Chippewa Falls WI/Fargo ND, USA
Karen Rebholz[172][169] Wisconsin USA
Keisuke Hara[173][34][52][174] 1986- Japan
Knut Gunnarsson Helland 1880-1920 Chippewa Falls WI, USA
Knud K. Hougen[90] Inwood, IA, USA
Lynn Berg[175][169] Eugene OR, USA
Martin Swan[176] Wells, Somerset, Storbritannia
Nicholas Nourse[177] Storbritannia
Paul Wilson[169] Minnesota, USA
Ronald Poast[178][169] Wisconsin USA

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Reidar Sevågs instrumentkartotek - A. Høvik». www2.hf.uio.no. Besøkt 9. juni 2020. «Mester A. Høvik» 
  2. ^ «Hardingfele - Stempel/sign : A. Myklebust 21.11.1946. Haukeland 87». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  3. ^ «Spelemenn frå Hardanger og Voss - Bind 2». www.nb.no. s. 79. Besøkt 9. juni 2020. 
  4. ^ a b Eimhjellen, Einar (2000). «Steindalsslåttar og andre slåttar frå Flora kommune». www.nb.no. s. 14. Besøkt 9. juni 2020. 
  5. ^ Årekol, Nils (1996). «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 25. Besøkt 11. juni 2020. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t d.y, Olav Sataslåtten (19. desember 2018). «Feler og felemakarar i Hallingdal». Trollhallingen (norsk nynorsk). Besøkt 6. juni 2020. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å Jordan, Arne (1998). «Hardanger spelemannslag 50 år : 1948-1998». www.nb.no. s. 60-61. 
  8. ^ a b «Hardingfele». digitaltmuseum.no. Besøkt 6. juni 2020. 
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb Aksdal, Bjørn, 1953- (2013). Hardingfela : sentrale trekk i instrumentutviklinga. [Bø i Telemark]: Norsk Hardingfelesenter. ISBN 978-82-999031-0-3. OCLC 881767182. 
  10. ^ a b c d «Hør der, ja! - TALIK - Den beste musikken». www.talik.no (norsk). Besøkt 8. juni 2020. 
  11. ^ Gurvin, Olav (1949). Musikkleksikon. Oslo: Dreyer. s. 462. 
  12. ^ Cappelens musikkleksikon. Oslo: Cappelen. 1979. s. 335. ISBN 8202036909. 
  13. ^ «Hardingfele - A. Heldahl, Violinmager i Bergen 1860». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  14. ^ Bjørndal, Arne (1940). «Ole Bull og norsk folkemusikk». www.nb.no. s. 58-60. 
  15. ^ «Mi historie». web.archive.org. 30. oktober 2015. Besøkt 6. juni 2020. 
  16. ^ a b «Valdres bygdebok». www.nb.no. s. 379. Besøkt 8. juni 2020. 
  17. ^ «Spelemenn frå Hardanger og Voss - Bind 2». www.nb.no. s. 148. Besøkt 9. juni 2020. 
  18. ^ a b «Felemaker-møte på Romsdalsmuseet.». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  19. ^ a b c d e f «Kjente feler». www.folkedans.com. 
  20. ^ a b «Norges musikkhøyskole - Instrumentsamlinga» (PDF). 
  21. ^ «Hardingfele: Lagd av felemaker Anders Hesthagen fra Vinje i Telemark 3. Februar 1992». FINN.no (norsk). Besøkt 8. juni 2020. 
  22. ^ a b «Resultat Landskappleiken i Bø 1988» (PDF). 
  23. ^ a b c d e Vaa, Johan (redaktør) (1994). «Fjøllmanngjenta : folk og musikk i Vest-Telemark». www.nb.no. s. 96. 
  24. ^ «Inni hjarta er mange strengji». NRK. 1979. 
  25. ^ Årekol, Nils (1996). «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 38. Besøkt 11. juni 2020. 
  26. ^ a b «Resultat Landskappleiken 2014 Geilo» (PDF). Folkorg. 
  27. ^ «Arne Jordan og Magne Velure er utnemnde som heidersmedlem i Hardanger Spelemannslag - Hardanger Spelemannslag». hardingfolk.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  28. ^ «Vakker hardingfele». FINN.no (norsk). Besøkt 8. juni 2020. «Vakkert dekorert hardingfele vurderes solgt. Laget av Arne Tryggestad på Stranda i 1982» 
  29. ^ Håndverksinstitut, Norsk. «På tvers av fag, på langs av veden...». Norsk håndverksinstitutt (norsk). Besøkt 8. juni 2020. 
  30. ^ a b NRK (1. juli 2002). «Resultat instrumentutstillinga Landskaplleiken 2002». NRK. Besøkt 8. juni 2020. 
  31. ^ a b c d e f g h i j k «Resultater Landskappleiken Odda 1984» (PDF). 
  32. ^ a b c d Thomsen, Kjell od Dale, Oddmund (1982). «Meisterspelemann Lorentz Hop : ætt og miljø». www.nb.no. 
  33. ^ a b c d e f g h i j k l m n «Felemakarar». 4. mars 2016. Besøkt 6. juni 2020. 
  34. ^ a b c d e f g h i j «FolkOrg : Resultater». resultat.folkorg.no. 
  35. ^ Bøe, Olav (1996). «Dei fine tonane : meisterspelemannen Bjarne Herrefoss : 50 år med folk og musikk». www.nb.no. Genius forl. s. 123. 
  36. ^ a b c «Viken Violiner - hardingfeler til salgs». violiner.no. Besøkt 7. juni 2020. 
  37. ^ d.y, Olav Sataslåtten (22. juni 2018). «Aslak Sandestølen som felemakar -av Olav Sataslåtten d.y.». Trollhallingen (norsk nynorsk). 
  38. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Breiehagen, Paul (2000). «"Det tilla og det læt" : folkemusikken i Hallingdal, spel, dans, song og leik». www.nb.no. Regionrådet for Hallingdal. s. 17-19. 
  39. ^ a b c Kristensen, Bjørn Sverre. «Hardingfelene frå Sandland». 
  40. ^ d.y, Olav Sataslåtten (24. mai 2018). «Trekskjærer, felemaker og spelemann Berdines Kaland femten år i Nes i Hallingdal 1905-1920.». Trollhallingen (norsk nynorsk). Besøkt 12. juni 2020. 
  41. ^ «Nekrolog: Bernt ­Balchen jr.». Aftenposten. Besøkt 8. juni 2020.  soft hyphen-tegn i |tittel= på plass 17 (hjelp)
  42. ^ Sverre Heimdal. «Seminaret på Fagernes 28.-29. januar 1984. Seminaret i Flesberg 1.-3. mars 1985». www.nb.no. s. 47. Besøkt 9. juni 2020. 
  43. ^ «Meisterspelemannen Jon Rosenlid». leksikon.fylkesarkivet.no (norsk). 
  44. ^ Gunhildgard, Torbjørn (10. mars 2018). «90-åringen har laga over 30 feler». Hallingdølen (norsk nynorsk). 
  45. ^ Jordan, Arne (1998). «Hardanger spelemannslag 50 år : 1948-1998». www.nb.no. s. 112. 
  46. ^ a b c d e f «Ny fele i samlinga». Bø blad (norsk nynorsk). 22. januar 2017. Besøkt 7. juni 2020. 
  47. ^ «Hardingfele - Felemakar Bjarne Øen». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. «Hardingfele med 5 understrengar frå 1979 laga av felemakar Bjarne Øen i Bø i Telemark.» 
  48. ^ Borge, A. (1996). «Spelemenn frå Hardanger og Voss. B. 3». www.nb.no. s. 122-123. 
  49. ^ a b c d e f g h i j k «Folk-Trad Notodden». www.facebook.com. Besøkt 6. juni 2020. 
  50. ^ «Spelemenn frå Voss og Hardanger - Bind 1». www.nb.no. 1994. s. 148. Besøkt 9. juni 2020. 
  51. ^ a b Årekol, Nils (1996). «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 50. Besøkt 11. juni 2020. 
  52. ^ a b c d e f g Wiebke Lüders. «Immateriell kulturarv Den norske hardingfelemakartradisjonen». www.immateriellkulturarv.no. Besøkt 7. juni 2020. 
  53. ^ «Felemaker Bård skal til Oppdal og fortelle». www.avisa-valdres.no (norsk). 17. oktober 2019. Besøkt 7. juni 2020. 
  54. ^ Vaa, Johan (redaktør) (1994). «Fjøllmanngjenta : folk og musikk i Vest-Telemark». www.nb.no. s. 92-94. 
  55. ^ a b c d e f g h i Buen, Knut. «Kunst og handverk i Tuddal». www.nb.no. Besøkt 7. juni 2020. 
  56. ^ «Feleverksted med veteran-bistand». www.ta.no (norsk). 4. desember 2003. «Eivind Ralle» 
  57. ^ «Bygdebok for Jølster : ættesoge 1801-1974». www.nb.no. s. 467. Besøkt 9. juni 2020. 
  58. ^ Valdres bygdebok. Valdres bygdeboks forl. 1968. s. 326. 
  59. ^ «Reidar Sevågs instrumentkartotek - Biotveit, Engel Olsen». www2.hf.uio.no. Besøkt 9. juni 2020. «Biotveit, Engel Olsen» 
  60. ^ a b Jordan, Arne (1998). «Hardanger spelemannslag 50 år : 1948-1998». www.nb.no. s. 58-59. Besøkt 11. juni 2020. 
  61. ^ «Spelemenn frå Hardanger og Voss - Bind 2». www.nb.no. s. 78. Besøkt 9. juni 2020. 
  62. ^ a b Årekol, Nils (1996). «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 29–30. Besøkt 11. juni 2020. 
  63. ^ «Familietradisjon». web.archive.org. 30. oktober 2015. Besøkt 6. juni 2020. 
  64. ^ «Flesberg-boka: bustad og ætt B. 3». www.nb.no. s. 56. Besøkt 9. juni 2020. 
  65. ^ a b c Kyvik, Steinar (1947). Soga om fela : felemakarar og felemakarkunst. Oslo: Fonna. 
  66. ^ Midtgaard, Kjell Chr (1997). Gunnar Røstad: Hardingfelemakeren. Larvik: K.C. Midtgaard. ISBN 8299437504. 
  67. ^ a b Vaa, Johan (redaktør) (1994). «Fjøllmanngjenta : folk og musikk i Vest-Telemark». www.nb.no. s. 36. 
  68. ^ «Spelemenn frå Voss og Hardanger». www.nb.no. 1994. s. 71. Besøkt 9. juni 2020. 
  69. ^ «Nekrolog: Hans Henningfeldt». Aftenposten. Besøkt 8. juni 2020. 
  70. ^ «Violinmaker Helge Bergnord». www.violinmaker.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  71. ^ «Felemakaren». norskhardingfelefond.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  72. ^ a b c «Feler frå Nordhordland». www.miljolare.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  73. ^ «Husmannsplassen i Vikje» (false). Besøkt 8. juni 2020. «Hermann var handverkar og bygde m.a. båtar og hardingfeler.» 
  74. ^ Sandsdalen, Halvor J. (1943). «Seljordshei : hendingar og landskap». www.nb.no. Seljord sogelag. s. 24. 
  75. ^ «Hardingfele- Håkon Steine, Odda». digitaltmuseum.no. 
  76. ^ Årekol, Nils. «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 39-41. Besøkt 11. juni 2020. 
  77. ^ Kåre Johan Mjør (2011). «Håvard Kvandal, prisløna felemakar frå Hardange». www.allkunne.no (norsk). 
  78. ^ Alkunne: Håvard Kvandal
  79. ^ Årekol, Nils (1996). «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 102. Besøkt 11. juni 2020. 
  80. ^ «Spelemenn frå Hardanger og Voss - Bind 2». www.nb.no. s. 42. Besøkt 9. juni 2020. 
  81. ^ «Bygdebok for Valdres». www.nb.no. s. 290. Besøkt 9. juni 2020. 
  82. ^ Thomsen, Kjell (1994). «Fanasoge : i høve Ingvald Hop sitt hundreårsminne». www.nb.no. s. 14. 
  83. ^ a b d.y, Olav Sataslåtten (12. desember 2017). «Knut Fosslia – spelemann og felemaker». Trollhallingen (norsk nynorsk). 
  84. ^ Gurvin, Olav (1949). Musikkleksikon. Oslo: Dreyer. s. 1243. 
  85. ^ «Spelemenn frå Voss og Hardanger - Bind 1». www.nb.no. 1994. s. 155. Besøkt 9. juni 2020. 
  86. ^ Årekol, Nils (1996). «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 33. 
  87. ^ «Valdres bygdebok». www.nb.no. s. 298. Besøkt 8. juni 2020. 
  88. ^ «Hardingfele - Rue, Karl Mattison - 1793». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  89. ^ «Felespiller Sturla Eide». www.facebook.com. «Julegave til meg selv: Stemmeskruer med utveksling på hardingfela laget av Kjetil Rinde. Fela har vært med meg siden 1985 og er et kjærkomment supplement til hardingfela av Harald Lund. Lund-fela har allerede fått montert slike stemmeskruer. Felene har to helt forskjellige karakterer, og nå kan jeg stemme med bedre presisjon og hold på Rinde-fela også.» 
  90. ^ a b c d e f «Hardingfele (Hardanger Fiddles) at the National Music Museum». collections.nmmusd.org. 
  91. ^ Kluften, Paal (09.06.1912). «Knut Vang. Felemakar frå Aal». For by og bygd. 
  92. ^ «Fela læt enno : ein biografi av felemakar og friluftsmann Knut Ø. Rudi». bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com. 2012. 
  93. ^ «Hardingfele - Kristoffer Torbjørnsen Åse». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  94. ^ a b Liv Fridtun. «Lars Hjellbakk - spelemann og slåttediktar». leksikon.fylkesarkivet.no (norsk). 
  95. ^ «Facebook - Forum for hardingfele». 15. juli 2020. 
  96. ^ a b Birkeland, Frode Følling (2008). «Felemakarar på Nordvestlandet». bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com. Folkemusikkarkivet for Møre og Romsdal. 
  97. ^ «Spelemenn frå Voss og Hardanger - Bind 1». www.nb.no. 1994. s. 81. Besøkt 9. juni 2020. 
  98. ^ «Spelemenn frå Voss og Haranger - Bind 1». www.nb.no. 1994. s. 159. Besøkt 9. juni 2020. 
  99. ^ «Hardingfele - Fabrikeret af Leif Ø. Sandsdalen Den 6. Mai 1886». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  100. ^ «Resultater Landskappleiken 2006» (PDF). 
  101. ^ «Hardingfele e. Magne Straume». FINN.no (norsk). Besøkt 8. juni 2020. «Hardingfele fra 1989 laget av Magne Straume selges» 
  102. ^ Helleve, Aslak T. «Magnus Dagestad : 1865 - 1957». bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com. Voss folkemuseum. 
  103. ^ Helleve, Aslak T. «Magnus Dagestad: 1865-1957». bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com. Voss folkemuseum. Besøkt 9. juni 2020. 
  104. ^ Årekol, Nils (1996). «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 20-21. Besøkt 11. juni 2020. 
  105. ^ Anders Lunden Herfoss (2019). «Gløymd storspelemann frå Drangedal». Folkemusikk: 53–57. 
  106. ^ «Hardingfele NY PRIS!!». FINN.no (norsk). Besøkt 8. juni 2020. «Selger hardingfele bygg nr 22 (1984) av Nils Johan Vangen» 
  107. ^ «Nils Øvretveit (1873-1956)». Rogalyd. Besøkt 8. juni 2020. 
  108. ^ «Hardingfele laga av Nils Tøsteinsson / Belgumsfele». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  109. ^ «Valdres bygdebok». www.nb.no. s. 266. Besøkt 8. juni 2020. 
  110. ^ Årekol, Nils (1996). «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 24. Besøkt 11. juni 2020. 
  111. ^ «Hardingfele av O. H. Dahle - Flatdal 1926.». eekauksjon.no. 
  112. ^ «Spelemenn frå Voss og Hardanger - Bind 1». www.nb.no. 1994. s. 130. Besøkt 9. juni 2020. 
  113. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. s. 293. Besøkt 9. juni 2020. 
  114. ^ a b «Valdres bygdebok». www.nb.no. s. 252-253. Besøkt 8. juni 2020. 
  115. ^ «Ei fele lagd av felemaker Ole Iversen i Ål i 1928». Trollhallingen (norsk nynorsk). 15. mars 2018. Besøkt 12. juni 2020. 
  116. ^ «Valdres bygdebok». www.nb.no. s. 297. Besøkt 8. juni 2020. 
  117. ^ «Olav Bakkene/ Bø Telemark 15 de januar 1912». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  118. ^ «Hardingfele - Etter spelemann Olav Bergsland og laga av han». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  119. ^ Cappelens musikkleksikon. Oslo: Cappelen. 1979. s. 209. ISBN 8202036909. 
  120. ^ «Hardingfele - Olav Gunnarson Napper». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  121. ^ «Olav Napper». 
  122. ^ «Olav J. Bråtveit (1896-1973)». Rogalyd. Besøkt 6. juni 2020. 
  123. ^ «Hardingfele- PRODUSENT Uppstad, Olav Jonsson». digitaltmuseum.no. Besøkt 7. juni 2020. 
  124. ^ «Hardingfele - "Forarbeidet af Olav K. Venaas 1899 (skrive m. blekk) Gransherred Telemarken». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  125. ^ Nisi, Åste (1985). Kunstnaren Olav K. Venås. Tuddal: Buen kulturverkstad. 
  126. ^ «Spelemann frå Voss og Hardanger - Bind 1». www.nb.no. 1994. s. 77. Besøkt 9. juni 2020. 
  127. ^ «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. 1996. s. 28–29. Besøkt 11. juni 2020. 
  128. ^ «Spelemannen og felemannen Olav Hagen fyller 80 år». Hallingdølen. 19.08.1967. 
  129. ^ «Gjerde felemakeri». gjerdefela (norsk). 
  130. ^ «Hardingfele». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. «Settet har tilhørt spillemannen Torger Sauthon (1875-1957) i Sigdal. Instrumentmakeren er ukjent, men fela er usikkert attribuert til Ole Hansen Solberg (1861-1942).» 
  131. ^ «Ole Hansen Solberg (1861-1942) | WikiTree FREE Family Tree». www.wikitree.com. Besøkt 8. juni 2020. 
  132. ^ a b Borge, A. (1996). «Spelemenn frå Hardanger og Voss. Bind 3». www.nb.no. s. 24. Besøkt 11. juni 2020. 
  133. ^ Synnøve S. Bjørset. «Per Sandnes - "Grevle-Per"». leksikon.fylkesarkivet.no (norsk). 
  134. ^ http://www.fiolinmaker.no/no/
  135. ^ «Hans Kvernevik - fela og folkemusikken». leksikon.fylkesarkivet.no (norsk). 
  136. ^ «Hardingfele, Gunnar Helland 1913». FINN.no (norsk). Besøkt 9. juni 2020. «men der har og vore ein reparasjon av Sigurd O. Steine i 1978» 
  137. ^ «Pensjoninst og felemakar (Sigurd Teigen)». Hallingdølen. 26.02.1976. 
  138. ^ «Ei fele som lyder deg ...». NRK. 14.08.1991. Besøkt 6. juni 2020. 
  139. ^ «Hardingfele - Sjur Olsen Gjesdahl». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. «Sjur Olsen Gjesdahl var fiolin- og hardingfelebygger i Bergen dit han kom som soldat fra hjemmestedet på Jølster.» 
  140. ^ «Hardingfele - PRODUSENT Øvsthus, Sjur T. (1886 - 1970)». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  141. ^ «Spelemaenn frå Hardanger og Voss - Bind 2». www.nb.no. s. 80. Besøkt 9. juni 2020. 
  142. ^ Årekol, Nils (1996). «Dans no ropte fela : Kvemmingen og spelemenn frå Kvam». www.nb.no. s. 53-63. Besøkt 11. juni 2020. 
  143. ^ Borge, A. (1996). «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. s. 58-60. 
  144. ^ «2 nye Hardingfeler». FINN.no (norsk). Besøkt 8. juni 2020. «2 nye Hardingfeler. Laget i 2019 og 2020. 1 uten perlemor 35 000,-. 1 med perlemor 45 000,-. Veldig god låt i begge to. Har fått gode tilbakemeldinger på mine feler når det gjelder låt og utførelse. Har laget 85 hardingfeler. Ta gjerne kontakt for mere info. Instrument og felemaker Steinar Andersen. 47646365» 
  145. ^ «Hardingfele». FINN.no (norsk). Besøkt 8. juni 2020. «Ny hardingfele.Uten perlemor 35 000. Laget av Instrument og Felemaker Steinar Andersen. Siljan. Har laget mange gode hardingfeler. Ta kontakt for mere informasjon. 47646365.» 
  146. ^ «FInn.no». FInn.no. 15. november 2020. 
  147. ^ «Resultat - Instrumentutstilling Landskappleiken på Voss 2010» (PDF). 
  148. ^ Kleppanrova.com (1. april 2012). «KLEPPANROVA: Svein Tore Kleppan i KUNST, tidsskriftet». KLEPPANROVA. Besøkt 8. juni 2020. 
  149. ^ «Svein-Tore Kleppan | Billedhugger | Skulptur». Svein-Tore Kleppan (engelsk). Besøkt 8. juni 2020. 
  150. ^ Krakstad, Ole Svein og Brænd, Eva (2012). «Felemakaren : Sveinung Gjøvland 1892-1977». bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com. Åmli boknemnd. 
  151. ^ Sverre Sandvik (1983). «Vi byggjer hardingfele : ei bok om felebygging med malar i naturleg storleik». bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com. Tiden norsk forlag. 
  152. ^ «Hardingfele». digitaltmuseum.no. Besøkt 7. juni 2020. 
  153. ^ a b Vaa, Johan (redaktør) (1994). «Fjøllmanngjenta : folk og musikk i Vest-Telemark». www.nb.no. s. 90-91. 
  154. ^ «Bygdebok for Jølster: Ættesoge 1801-1974». www.nb.no. s. 945. Besøkt 9. juni 2020. 
  155. ^ Lande, Vidar. (2005). Frøysaatradisjonen : musikarane og felemakrane frå Iveland, Aust-Agder : Torleiv og Olaf Frøysaa. Rauland: Høgskolen i Telemark, Institutt for folkekultur. ISBN 82-7206-255-0. OCLC 727716545. 
  156. ^ «Hardingfele - Frøysaa, Torleiv». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  157. ^ «Valdres bygdebok». www.nb.no. s. 380. Besøkt 8. juni 2020. 
  158. ^ «Norge Rundt - Svelvik: Felemaker». www.norge-rundt.no. Besøkt 6. juni 2020. 
  159. ^ «Spelemenn frå Voss og Hardanger - Bind 1». www.nb.no. 1994. s. 76. Besøkt 9. juni 2020. 
  160. ^ «Spelemenn frå Voss og Hardanger - Bind 1». www.nb.no. 1994. s. 90. Besøkt 9. juni 2020. 
  161. ^ Borge, A. (1996). «Spelemenn frå Hardanger og Voss. B. 3». www.nb.no. s. 44-47. 
  162. ^ «Øystein Bjørnsson Hovdestad». Marcus (norsk). 
  163. ^ «Folketeljing 1910 for 0834 Vinje» (PDF). 
  164. ^ «Hardanger Fiddle Association of America, HFAA». www.facebook.com. Besøkt 7. juni 2020. «Øystein Bjørnson Hovdestad 1847-1927 was a rural Norwegian talent from Vinje. This is a fiddle he made in 1914» 
  165. ^ «Hardingfele». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. juni 2020. 
  166. ^ Brekke, halgeir (1997). «Kniv- og felemakaren Aasmund Hovden : eit minneskrift». Støttelaget for Øyfjell bygdemuseum. 
  167. ^ https://www.hallingdolen.no/kultur/felemakaren-fra-tasmania/
  168. ^ https://hardingfele.com/
  169. ^ a b c d e f g h i http://www.hfaa.org/Home/resources
  170. ^ «Robert "Bud" Larsen - Hardanger Fiddle». Prairie Public. 2020. 
  171. ^ http://www.dgviolins.com/index.html
  172. ^ http://karenrebholz.weebly.com/
  173. ^ https://www.keisukehara.com/english
  174. ^ Wilhelmsen, Ken Willy (6. desember 2015). «Keisuke (29) skal bli japansk hardingfeleekspert». NRK. Besøkt 7. juni 2020. 
  175. ^ http://www.fiddlemaker.com/
  176. ^ https://www.martinswanviolins.com/
  177. ^ http://home.freeuk.net/musicworks/index2.htm
  178. ^ «Ron Poast – Masters of Traditional Arts». mastersoftraditionalarts.org. 

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger