Åpne hovedmenyen

Liste over fotballklubber som spiller i et annet lands liga

Wikimedia-listeartikkel

Liste over europeiske fotballklubber som spiller i et annet land enn landet de selv tilhører:

NåværendeRediger

Andorra
England

The New Saints (tidligere kalt Total Network Solutions FC) har vunnet den walisiske ligaen tre ganger og den walisiske cupen én gang etter at daværende Total Network Solutions FC og Oswestry Town FC slo seg sammen i 2003.)

Liechtenstein (ingen nasjonal serie)
Monaco (ikke UEFA-medlem)

Monaco har vunnet den franske serien syv ganger og den franske cupen fem ganger.

Nord-Irland

Derry City har vunnet serien i Den irske republikken to ganger og den irske cupen tre ganger.

San Marino

Juvenes/Dogana har også lag i San Marinos nasjonale serie.

Tyskland
Wales

Cardiff City vant den engelske FA-cupen i 1927.

  • Chester City FC (England) (Byen Chester ligger i England, men klubbens nåværende bane Deva Stadium (åpnet 1992) ligger på grensa mellom England og Wales. Det finnes motstridende opplysninger om hvor mye av banen som faktisk ligger i Wales, men klubbens administrasjonslokaler i banens østre tribune ligger i England, og klubben regnes derfor fremdeles offisielt som en engelsk klubb.)

TidligereRediger

StorbritanniaRediger

Flere andre klubber har tidligere spilt på tvers av landegrensene. Den skotske klubben Queen's Park FC deltok i den engelske FA-cupen1880-tallet. Gretna FC, også fra Skottland, spilte i lavere engelske divisjoner mellom 1947 og 2002. Klubben som sommeren 2008 erstattet Gretna i den skotske ligaen, Annan Athletic FC, spilte i England mellom 1952 og 1977.

Før Wales fikk sin egen toppdivisjon i 1992, spilte de beste walisiske klubbene i engelske divisjoner. To walisiske klubber som ikke lenger eksisterer, har spilt i engelske The Football League, nemlig Aberdare Athletic FC og Merthyr Town FC. Bangor City FC spilte i Football Conference fra divisjonen ble opprettet i 1979. Da League of Wales skulle opprettes i 1992, nektet åtte klubber å skifte fra engelsk fotball til den nye divisjonen. Foran oppstarten gikk likevel tre av disse klubbene – Bangor City FC, Newtown FC og Rhyl FC – med på å spille i det walisiske seriesystemet. De fem andre klubbene – Barry Town FC, Caernarfon Town FC, Colwyn Bay FC, Merthyr Tydfil FC (som ikke er samme klubb som Merthyr Town FC) og Newport County AFC – nektet fremdeles å spille i den walisiske ligaen, og som straff nektet det walisiske fotballforbundet disse klubbene å spille kampene sine i den engelske serien hjemme i Wales. Disse klubbene flyttet dermed i midlertidig eksil i England. I 1993 flyttet Barry Town FC tilbake til Wales, og i 1995 fikk de gjenværende fire klubbene en rettsavgjørelse på at de igjen kunne spille hjemmekampene sine i den engelske serien hjemme i Wales. Likevel valgte Caernarfon Town FC å bli med i League of Wales samme år, mens Colwyn Bay FC, Merthyr Tydfil FC og Newport County AFC fortsatte å spille i engelsk serie.

Motsatt spilte den engelske klubben Oswestry Town FC i walisiske divisjoner i alle årene klubben eksisterte, fram til de gikk konkurs og ble slått sammen med TNS FC (tidligere Llansantffraid FC) i 2003. Fram til 1995 kunne klubber fra den vestlige delen av England delta i den walisiske cupen, og flere engelske klubber ble også walisiske cupmestre: Bristol City FC, Chester FC (nå Chester City FC), Crewe Alexandra FC, Hereford United FC, Oswestry United FC, Oswestry White Stars FC, Shrewsbury Town FC, South Liverpool FC, Tranmere Rovers FC og Wellington Town FC. Fra 1995 har verken engelske klubber eller walisiske klubber som spiller i engelsk serie kunnet delta i den walisiske cupen.

I årene 20012006 ble den engelske FA-cup-finalen spilt på Millennium Stadium i Cardiff i Wales, mens Wembley Stadium i London ble revet og bygd opp på nytt.

Andre landRediger

Etter at de andre lagene fra Bosnia-Hercegovina hadde trukket seg fra den jugoslaviske serien, flyktet det bosniske laget Borac Banja Luka midlertidig til Beograd, og spilte i den rest-jugoslaviske serien i sesongen 1992/93.

Flere fotballag fra de tysk-okkuperte områdene under 2. verdenskrig (inkludert mange midlertidige militærlag) ble integrert i den tyske serien. Det mest kjente av dem er Rapid Wien, som ble tyske mestre i 1941. Andre okkuperte byer med lag i tysk serie var Chorzów, Kraków, Łódź, Poznań og Warszawa i Polen; Brno, Kraslice, Most, Olomouc og Varnsdorf i Tsjekkoslovakia; Mulhouse i Frankrike; Dudelange i Luxembourg.

Etter 2. verdenskrig var den tyske delstaten Saarland besatt av Frankrike, og fotballagene fra Saarland ble utestengt fra den tyske serien i tre år. Republikken Saarland etablerte sin egen serie, men det beste laget, 1. FC Saarbrücken, fikk i stedet tillatelse til å spille i fransk 2. divisjon i sesongen 1948/49. De vant divisjonen, men fikk ikke lov til å rykke opp, og de trakk seg så fra ligaen og spilte bare vennskapskamper de neste to sesongene.

Etter at Tyrkia invaderte den nordlige delen av Kypros i 1974, flyktet den gresk-kypriotiske befolkningen fra den invaderte delen av øya. Flere fotballag fra Nord-Kypros etablerte seg på nytt i sør. Blant annet gjelder dette klubbene Anorthosis Famagusta, Nea Salamis Famagusta og Digenis Morphou. Disse klubbene er i en mellomstilling, siden de for såvidt spiller i det landet de tilhører, men i tvungent eksil fra sine hjembyer.

KilderRediger

  • Hardy Grüne: Enzyklopädie der europäischen Fußballvereine. AGON Sportverlag, Kassel, 2002. ISBN 3-89784-163-0