Liste over Underhusets presidenter (Canada)

Underhusets president (engelskSpeaker of the House of Commons, franskPrésident de la Chambre des communes) er leder for annetkammeret i Canadas parlament.

ListeRediger

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Ref.
1st   James Cockburn
(1819–1883)
6. november 1867–21. januar 1874 Konservativ [1]
2nd
3rd   Timothy Warren Anglin
(1822–1896)
26. mars 1874–5. juni 1877 Liberal [2]
7. februar 1878–10. mai 1878
4th   Joseph-Godéric Blanchet
(1829–1890)
13. februar 1879–7. februar 1883 Liberal-konservativ [3]
5th   George Airey Kirkpatrick
(1841–1899)
8. februar 1883–12. april 1887 Konservativ [4]
6th
  Joseph-Aldéric Ouimet
(1847–1916)
13. april 1887–28. april 1891 Liberal-konservativ [5]
7th
  Peter White
(1838–1906)
29. april 1891–22. juni 1896 Konservativ [6]
8th   James David Edgar
(1841–1899)
19. august 1896–31. juli 1899
(døde)
Liberal [7]
  Thomas Bain
(1834–1915)
1. august 1899–6. november 1900 Liberal [8]
9th   Louis Philippe Brodeur
(1862–1924)
6. februar 1901–18. januar 1904 Liberal [9]
  Napoléon Antoine Belcourt
(1860–1932)
10. mars 1904–10. januar 1905 Liberal [10]
10th   Robert Franklin Sutherland
(1859–1922)
11. januar 1905–19. januar 1909 Liberal [11]
11th   Charles Marcil
(1860–1937)
20. januar 1909–14. november 1911 Liberal [12]
12th   Thomas Simpson Sproule
(1843–1917)
15. november 1911–2. desember 1915 Konservativ [13]
  Albert Sévigny
(1881–1961)
12. januar 1916–7. januar 1917 Konservativ [14]
  Edgar Nelson Rhodes
(1877–1942)
18. januar 1917–16. desember 1917 Konservativ [15]
13th 17. desember 1917–5. desember 1921 Unionist
14th   Rodolphe Lemieux
(1866–1937)
8. mars 1922–2. juni 1930 Liberal [16]
15th
16th
17th   George Black
(1873–1965)
8. september 1930–16. januar 1935 Konservativ [17]
  James Langstaff Bowman
(1879–1951)
17. januar 1935–13. oktober 1935 Konservativ [18]
18th   Pierre-François Casgrain
(1886–1950)
6. februar 1936–8. mai 1940 Liberal [19]
19th   James Allison Glen
(1877–1950)
16. mai 1940–17. april 1945 Liberal-progressiv [20]
20th   Gaspard Fauteux
(1898–1963)
6. september 1945–14. september 1949 Liberal [21]
21th   William Ross Macdonald
(1891–1976)
15. september 1949–11. juni 1953 Liberal [22]
22nd   Louis-René Beaudoin
(1912–1970)
12. november 1953–13. oktober 1957 Liberal [23]
23rd   Roland Michener
(1900–1991)
14. oktober 1957–17. juni 1962 Progressiv-konservativ [24]
24th
25th   Marcel Lambert
(1919–2000)
27. september 1962–11. februar 1963 Progressiv-konservativ [25]
26th   Alan Aylesworth Macnaughton
(1903–1999)
16. mai 1963–7. november 1965 Liberal [26]
27th   Lucien Lamoureux
(1920–1998)
18. januar 1966–24. juni 1968 Liberal [27]
28th 25. juni 1968–29. oktober 1972 Uavhengig
29th 30. oktober 1972–29. september 1974 Ingen tilknytning til et anerkjent parti
30th   James Jerome
(1933–2005)
30. september 1974–17. februar 1980 Liberal [28]
31th
32nd   Jeanne Sauvé
(1922–1993)
14. april 1980–15. januar 1984 Liberal [29]
  Lloyd Francis
(1920–2007)
16. januar 1984–3. september 1984 Liberal [30]
33th   John Bosley
(1947–)
5. november 1984–29. september 1986 Progressiv-konservativ [31]
  John Allen Fraser
(1931–)
30. september 1986–24. oktober 1993 Progressiv-konservativ [32]
34th
35th   Gilbert Parent
(1935–2009)
17. januar 1994–26. november 2000 Liberal [33]
36th
37th   Peter Milliken
(1946–)
29. januar 2001–1. mai 2011 Liberal [34]
38th
39th
40th
41th   Andrew Scheer
(1979–)
2. juni 2011–2. desember 2015 Konservativ [35]
42nd   Geoff Regan
(1959–)
3. desember 2015–4. desember 2019 Liberal [36]
43rd   Anthony Rota
(1961–)
5. desember 2019– Liberal [37]

ReferanserRediger

  1. ^ «James Cockburn, Q.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  2. ^ «Timothy Warren Anglin, M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  3. ^ «Joseph-Godric Blanchet, M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  4. ^ «The Hon. Sir George Airey Kirkpatrick, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  5. ^ «The Hon. Joseph-Aldéric Ouimet, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  6. ^ «The Hon. Peter White, , P.C.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  7. ^ «The Hon. Sir James David Edgar, P.C., Q.C., K.C.M.G., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  8. ^ «Thomas Bain, M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  9. ^ «The Hon. Louis-Philippe Brodeur, P.C., K.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  10. ^ «The Hon. Napoléon Antoine Belcourt, P.C., K.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  11. ^ «The Hon. Robert Franklin Sutherland, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  12. ^ «The Hon. Charles Marcil, , P.C.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  13. ^ «The Hon. Thomas Simpson Sproule, M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  14. ^ «The Hon. Albert Sévigny, , P.C.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  15. ^ «The Hon. Edgar Nelson Rhodes, P.C., M.P., Senator». Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  16. ^ «The Hon. Rodolphe Lemieux, P.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 26. september 2020. 
  17. ^ «The Hon. George Black, P.C., K.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  18. ^ «The Hon. James Langstaff Bowman, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  19. ^ «The Hon. Pierre-François Casgrain, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  20. ^ «The Hon. James Allison Glen, , P.C.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 27. september 2020. 
  21. ^ «The Hon. Gaspard Fauteux, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  22. ^ «The Hon. William Ross Macdonald, P.C., Q.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  23. ^ «The Hon. Louis-René Beaudoin, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  24. ^ «The Right Hon. Daniel Roland Michener, P.C., Q.C., C.C., C.D., C.M.M., O.Ont.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  25. ^ «The Hon. Marcel Joseph Aimé Lambert, P.C., Q.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  26. ^ «The Hon. Alan Aylesworth Macnaughton, P.C., Q.C., O.C., M.P., Senator». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  27. ^ «The Hon. Lucien Lamoureux, P.C., Q.C., O.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  28. ^ «The Hon. James Alexander Jerome, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  29. ^ «The Right Hon. Jeanne Sauvé, P.C., C.C., C.D., C.M.M.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  30. ^ «The Hon. Cyril Lloyd Francis, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  31. ^ «The Hon. John William Bosley, P.C.,». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  32. ^ «The Hon. John Allen Fraser, P.C., M.P., O.C., O.B.C., C.D., Q.C.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 28. september 2020. 
  33. ^ «The Hon. Gilbert Parent, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 29. september 2020. 
  34. ^ «The Hon. Peter Andrew Stewart Milliken, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 29. september 2020. 
  35. ^ «The Hon. Andrew Scheer, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canda. Besøkt 29. september 2020. 
  36. ^ «The Hon. Geoff Regan, P.C., M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 29. september 2020. 
  37. ^ «The Hon. Anthony Rota, M.P.». Parlinfo. Parliament of Canada. Besøkt 30. september 2020.