Åpne hovedmenyen

Liste over Tysklands presidenter

Wikimedia-listeartikkel
Fane for presidenten

Liste over Tysklands presidenter omfatter statsoverhodene i Forbundsrepublikken Tyskland. Etter innføringen av Grundgesetz i 1949 har Forbundspresidenten vært Tysklands statsoverhode. Forbundspresidenten velges av Forbundsforsamlingen for fem år av gangen, med mulighet for ett gjenvalg.

I perioden 1949 til 1990 var Forbundsrepublikken Tysklands territorium begrenset til Vest-Tyskland. Vest-Berlin ble kulturelt og politisk knyttet til Forbundsrepublikken Tyskland, men de allierte okkupasjonsmaktene aksepterte ikke full innlemming i Vest-Tyskland. Vest-Berlins utsendinger til Forbundsdagen hadde ikke stemmerett. Saarland ble en del av forbundsrepublikken i 1957 etter 10 år som autonom republikk.[1][2] Richard von Weizsäcker var president da Øst-Tyskland ble forent med forbundsrepublikken og Berlin ble fullverdig del av forbundsrepublikken etter avslutning av den allierte okkupasjonen.

Embetet som Reichspräsident ble opprettet med Weimarforfatningen i 1919. Det ble avskaffet av Adolf Hitler, som innlemmet det i sitt Reichskanzlerembete. I DDR var Wilhelm Pieck statspresident fra 1949 til sin død i 1960, men fikk ingen etterfølger i embetet, da Statsrådet kollektivt overtok rollen.

ForbundspresidenterRediger

Forbundsrådets president som fungerende ForbundspresidentRediger

I artikkel 136 i Grundgesetz fra 1949 står det at fram til den første Forbundspresidenten ble valgt, skulle hans funksjoner utøves av Forbundsrådets president. Denne hadde ingen rett til å oppløse Forbundsdagen.[5]

Ifølge artikkel 57 i Grundgesetz er det Forbundsrådets president som overtar Forbundspresidentens funksjoner når denne er forhindret fra å utøve dem eller hvis stillingen blir ledig før tiden.[6]

Navn Tiltrådte Fratrådte Parti Merknad
Karl Arnold   7. oktober 1949 12. oktober 1949

CDU

Arnold ble valgt som Forbundsrådets president 7. oktober. Forbundspresidentens funksjoner tilfalt ham fram til Heinrich Lübke ble valgt av Forbundsforsamlingen 12. oktober 1949.[7]
Jens Böhrnsen   31. mai 2010 30. juni 2010

SPD

Böhrnsen overtok etter at Horst Köhler trakk seg som president etter uttalelser om den tyske deltakelsen i krigen i Afghanistan.[8]
Horst Seehofer   17. februar 2012 18. mars 2012

CSU

Christian Wulff meldte at han trakk seg som president etter at statsadvokaten i Hannover søkte Forbundsdagen om at hans politiske immunitet som president skulle oppheves, noe påtalemyndigheten ikke tidligere har gjort mot en tysk president.
Landgericht Hannover frikjente senere Wulff for alle anklager i forbindelse med et omdiskutert lån ved dom avsagt 27. februar 2014.[9]

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Vibe, Kjeld (1962). Berlin-spørsmålet. Bergen: Chr. Michelsens institutt. 
  2. ^ Det femdelte Tyskland. Oslo: Gyldendal. 1971. ISBN 8205000417. 
  3. ^ «www.bundespraesident.de: Der Bundespräsident / Die deutschen Bundespräsidenten». www.bundespraesident.de (tysk). Besøkt 19. mars 2017. 
  4. ^ «www.bundespraesident.de: Der Bundespräsident / Terminkalender / Begrüßung von Bundespräsident Steinmeier und Elke Büdenbender durch Bundespräsident a.D. Gauck und Daniela Schadt zur symbolischen Übergabe der Amtsgeschäfte». www.bundespraesident.de (tysk). Besøkt 19. mars 2017. 
  5. ^ «Germany: Legislation» (engelsk). Archontology.org. Besøkt 11. juli 2019. 
  6. ^ «Grundgesetz für die Bundesrepublik Deutschland Art 57» (tysk). Bundesministerium der Justiz und für Verbraucherschütz. Besøkt 11. juli 2019. 
  7. ^ «Karl Arnold» (engelsk). Archontology.org. Besøkt 11. juli 2019. 
  8. ^ «Tysklands president trekker seg». NRK. Besøkt 11. juli 2019. 
  9. ^ «Freispruch für Christian Wulff». Süddeutsche Zeitung (tysk). Besøkt 11. juli 2019.