Åpne hovedmenyen

Liste over Tyrkias presidenter

Wikimedia-listeartikkel

Liste over Tyrkias presidenter består av de elleve som har vært statsleder i Tyrkia, siden landet ble opprettet etter den tyrkiske frigjøringskrigen. For en liste over herskere i forgjengeren Det osmanske riket, se Liste over overhoder av det osmanske dynastiet.

Innhold

Presidenter (1923– )Rediger

Nr. Navn
(Født–Død)
Bilde Regjeringstid Parti Valgt
1 Mustafa Kemal Atatürk
(1881–1938)
  29. oktober 1923 1. november 1927 Det republikanske folkepartiet 1 1923
1. november 1927 4. mai 1931 2 1927
4. mai 1931 1. mars 1935 3 1931
1. mars 1935 10. november 1938[1] 4 1935
Mustafa Abdülhalik Renda (Interim)
(1881–1957)
  10. november 1938 11. november 1938 Det republikanske folkepartiet
2 İsmet İnönü
(1884–1973)
  11 November 1938 3 April 1939 Det republikanske folkepartiet 5 1938
3. april 1939 8. mars 1943 6 1939
8. mars 1943 5. august 1946 7 1943
5. august 1946 2. mai 1950 8 1946
3 Celâl Bayar
(1883–1986)
22. mai 1950 14. mai 1954 Demokrat Parti (DP) 9 1950
14. mai 1954 1. november 1957 10 1954
1. november 1957 27. mai 1960[2] 11 1957
Det nasjonale sikkerhetsrådet
(Leder: General
Cemal Gürsel)
27. mai 1960 10. oktober 1961 Militær
4 Cemal Gürsel
(1895–1966)
10. oktober 1961 2. februar 1966[3] Partiløs 12 1961
İbrahim Şevki Atasagun (Interim)
(1899–1984)
  2. februar 1966 28. mars 1966 Partiløs
5 Cevdet Sunay
(1899–1982)
  28. mars 1966 28 March 1973 Partiløs 13 1966
Tekin Arıburun (Interim)
(1903–1993)
  28. mars 1973 6. april 1973 Rettferdighetspartiet (AP)
6 Fahri Korutürk
(1903–1987)
6. april 1973 6. april 1980 Partiløs 14 1973
İhsan Sabri Çağlayangil (Interim)
(1908–1993)
  6. april 1980 12. september 1980[4] Rettferdighetspartiet (AP)
Det nasjonale sikkerhetsrådet
(Leder: General
Kenan Evren)
12. september 1980 9. november 1982 Militær
7 Kenan Evren
(1917–2015)
9. november 1982 9. november 1989 Partiløs 15 1982
8 Turgut Özal
(1927–1993)
  9. november 1989 17. april 1993[1] Anavatan Partisi 16 1989
Hüsamettin Cindoruk (Interim)
(1933– )
  17. april 1993 16. mai 1993 Doğru Yol Partisi (DYP)
9 Süleyman Demirel
(1924–2015)
  16. mai 1993 16. mai 2000 Doğru Yol Partisi (DYP) 17 1993
10 Ahmet Necdet Sezer
(1941– )
  16. mai 2000 28. august 2007 Partiløs 18 2000
11 Abdullah Gül
(1950– )
28. august 2007 28. august 2014 Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) 19 2007
12 Recep Tayyip Erdoğan
(1954– )
  28. august 2014 - Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) 20 2014

TidslinjeRediger

Recep Tayyip ErdoğanAbdullah GülAhmet Necdet SezerSüleyman DemirelHüsamettin CindorukTurgut ÖzalKenan EvrenKenan Evrenİhsan Sabri ÇağlayangilFahri KorutürkTekin ArıburunCevdet Sunayİbrahim Şevki AtasagunCemal GürselCemal GürselCelal Bayarİsmet İnönüMustafa Abdülhalik RendaMustafa Kemal Atatürk 

FotnoterRediger

  1. ^ a b Died in office
  2. ^ Avsatt under Statskuppet i Tyrkia 1960
  3. ^ Avsatt på grunn av sviktende helse
  4. ^ Avsatt under Statskuppet i Tyrkia 1980

Se ogsåRediger

Eksterne lenkerRediger