Åpne hovedmenyen

Liste over Sveriges dronninger

Wikimedia-listeartikkel
Louise Ulrike av Preussen (1720–1782), svensk dronning 1751-1771, gift med Adolf Fredrik, mor til Gustav III og Karl XIII.
Maleri av Lorens Pasch d.y.

Liste over Sveriges dronninger er en kronologisk liste over de personene som har vært gift med en svensk regent enten det var en konge, en rikshøvedsmann eller en riksforstander. Listen inneholder en mann; Fredrik I som var gift med Ulrika Eleonora. Listen inneholder kun personer som var gift med regenten mens denne var regent. Gustaf VI Adolfs første ektefelle Margaret av Connaught døde før ektefellen ble konge og er derfor ikke med på listen.

Opplysningene om de første kvinnene på listen er usikre både når det gjelder fødsel, ekteskap og død. Man er heller ikke sikker på identiteten og når det gjelder f.eks. Sigrid Storråde, er det mulig at dette var samme person som Świętosława av Polen.

Gemalenes posisjon har endret seg opp gjennom århundrene. Flere av dem har selv utøvet makt i mer eller mindre grad, spesielt i middelalderen. Andre har levd mer tilbaketrukket som privatpersoner og har blitt mest kjent som mødre av tronfølgere. De aller fleste av ekteskapene ble inngått av dynastiske årsaker i politiske forsøk på å danne nye allianser.

Avvik fra dronninglisten er markert med annen farge.

MunsöættenRediger

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Sigrid Storråde[1][2][3]   Ca. 967 Skoglar-Toste Erik Seiersæl skilt på 980-tallet/990-tallet? Ca. 1014
Świętosława av Polen
Usikkert om hun var gift med Erik Seiersæl[4]
Ca. 968? Mieszko I av Polen og Dobrawa av Bøhmen Erik Seiersæl 1014?
Estrid Ca. 970 Olof Skötkonung[5] 1035
Gunhild Ca. 1010 Sven Håkonsson og Holmfrid ? Anund Jakob 1060
Astrid Njålsdatter Njål Finnsson og Gunhild Halvdansdatter Emund den gamle 1060?

StenkilættenRediger

Sverkerætten og ErikættenRediger

BjälboættenRediger

KalmarunionenRediger

Huset VasaRediger

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Katarina av Sachsen-Lauenburg   24. september 1513
i
Ratzeburg
Magnus I av Sachsen-Lauenburg og Katarina av Braunschweig-Wolfenbüttel Gustav Vasa, gift 24. september 1531 23. september 1535
i
Stockholm
Begravet i Uppsala domkirke
Margareta Eriksdotter Leijonhufvud   1. januar 1516 Erik Abrahamsson d.e. Leijonhufvud og Ebba Eriksdotter (Vasa) Gift med Gustav Vasa 1. oktober 1536 etter Katarina av Sachsen-Lauenburgs død 26. august 1551
Katarina Stenbock   22. juli 1535 Gustav Olsson (Stenbock) Gift med Gustav Vasa 22. august 1552 etter Margareta Eriksdotter Leijonhufvuds død 13. desember 1621
Karin Månsdotter   6. oktober 1550 Måns landsknekt Erik XIV
13. juli 1567 uoffisielt
4. juli 1568 offisielt
13. september 1612
Katarina Jagellonica   1. september 1526 Sigismund I av Polen og Bona Sforza Johan III 4. oktober 1562 16. september 1583
Begravet i Uppsala domkirke
Gunilla Johansdotter   25. juni 1568 Johan Axelsson (Bielke) og Margareta Axelsdotter (Posse) Gift med Johan III 21. februar 1585 etter Katarina Jagellonicas død. 19. juli 1597
Anna av Østerrike   16. august 1573 Karl av Steiermark og Maria av Bayern Sigismund 10. februar 1598 i Kraków
Kristina av Holstein-Gottorp   12. april 1573 Adolf av Holstein-Gottorp og Christina av Hessen-Kassel Karl IX 8. desember 1625Gripsholms slott. Begravet i Strängnäs domkirke.[16]
Maria Eleonora av Brandenburg   11. november 1599 Johan Sigismund av Brandenburg og Anna av Preussen Gustav II Adolf 18. mars 1655
Begravet i Riddarholmskyrkan i Stockholm

Huset Pfalz-Zweibrücken-KleeburgRediger

Huset Holstein-GottorpRediger

Huset BernadotteRediger

ReferanserRediger

LitteraturRediger

  • Steffen Heiberg (2004). Danske dronninger i tusind år (dansk). København: Gyldendal. ISBN 87-02029-46-4. 
  • Thuesen, Nils Petter (1991), Norges dronninger gjennom tusen år, Oslo: Tiden Norsk Forlag, ISBN 82-1003-458-8 

Eksterne lenkerRediger