Liste over Slovakias statsministre

Wikimedia-listeartikkel

Slovakias statsminister er leder for den slovakiske regjeringen.

Innenfor Tsjekkoslovakia 1938–1939Rediger

██  Hlinkova slovenská ľudová strana – Strana slovenskej národnej jednoty (HSĽS-SSNJ)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Statsministre
Bundesarchiv Bild 146-2010-0049, Josef Tiso.jpg Jozef Tiso
(1887–1947)
7. oktober 1938–9. mars 1939 HSĽS-SSN
No image.png Jozef Sivák
(1886–1959)
9. mars 1939–11. mars 1939 HSĽS-SSN
Karol Sidor 1938 (Warschau).jpg Karol Sidor
(1901–1953)
11. mars 1939–14. mars 1939 HSĽS-SSN

 Den første slovakiske republikk 1939–1945Rediger

██ Hlinkova slovenská ľudová strana – Strana slovenskej národnej jednoty (HSĽS-SSNJ)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Statsministre
Bundesarchiv Bild 146-2010-0049, Josef Tiso.jpg Jozef Tiso
(1887–1947)
14. mars 1939–26. oktober 1939 HSĽS-SSN
Vojtech Tuka 1941 crop.png Vojtech Tuka
(1880–1946)
26. oktober 1939–5. september 1944 HSĽS-SSN
No image.png Štefan Tiso
(1897–1959)
5. september 1944–4. april 1945 HSĽS-SSN

Innenfor Tsjekkoslovakia 1945–1969Rediger

      Komunistická strana Slovenska (KSS)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Formenn for Zbor povereníkov
Bronzova plastika Bratislava Ruzinov ZeliPV.JPG Karol Šmidke
(1897–1952)
1945–1946 KSS
Gustáv Husák - oříznuto.JPG Gustáv Husák
(1913–1991)
1946–1950 KSS
No image.png Karol Bacílek
(1896–1974)
1950–1951 KSS
Bundesarchiv Bild, Július Ďuriš 01.jpg Július Ďuriš
(1904–1986)
1951–1953 KSS
No image.png Rudolf Strechaj
(1914–1962)
1953–1960 KSS

Den slovakiske sosialistepublikk 1969–1990 / Den slovakiske republikk (innenfor Tsjekkoslovakia) 1990–1992 / Den slovakiske republikk 1993–Rediger

      Komunistická strana Slovenska (KSS)       Verejnosť proti násiliu (VPN)       Kresťanskodemokratické hnutie (KDH)       Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS)       Demokratická únia Slovenska (DEÚS)       Slovenská demokratická koalícia (SDK)       Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana (SDKÚ-DS)       SMER – sociálna demokracia (SMER-SD)       OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OL'aNO)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Statsministre
No image.png Štefan Sádovský
(1928–1984)
2. januar 1969–4. mai 1969 KSS
No image.png Peter Colotka
(1925–)
4. mai 1969–12. oktober 1988 KSS
No image.png Ivan Knotek
(1936–)
12. oktober 1988–22. juni 1989 KSS
No image.png Pavol Hrivnák
(1931–1995)
22. juni 1989–12. desember 1989 KSS
Milan Čič (2011).jpg Milan Čič
(1932–2012)
12. desember 1989–27. juni 1990 KSS
(1989–1990)
VPN
(1990)
Vladimir Meciar.jpg Vladimír Mečiar
(1942–)
27. juni 1990–23. april 1991 HZDS
Ján Čarnogurský.jpg Ján Čarnogurský
(1944–)
23. april 1991–24. juni 1992 KDH
Vladimir Meciar.jpg Vladimír Mečiar
(1942–)
24. juni 1992–16. mars 1994 HZDS
Coat of arms of Slovakia.svg Jozef Moravčík
(1945–)
16. mars 1994–13. desember 1994 DEÚS
Vladimir Meciar.jpg Vladimír Mečiar
(1942–)
13. desember 1994–30. oktober 1998 DEÚS
Mikulas Dzurinda.jpg Mikuláš Dzurinda
(1955–)
30. oktober 1998–4. juli 2006 SDK
(til 2000)
SDKÚ-DS
(fra 2000)
Fico Juncker (cropped).jpg Robert Fico
(1964–)
4. juli 2006–8. juli 2010 SMER-SD
Iveta Radičová (jan. 2012).jpg Iveta Radičová
(1956–)
8. juli 2010–4. april 2012 SDKÚ-DS
Fico Juncker (cropped).jpg Robert Fico
(1964–)
4. april 2012–23. mars 2016 SMER-SD
23. mars 2016–15. mars 2018
Peter Pellegrini, 2015.jpg Peter Pellegrini
(1975–)
22. mars 2018[1]–21. mars 2020[2]
Igor Matovič October 2020.jpg Igor Matovič
(1973–)
21. mars 2020–1. april 2021[3] OL'aNO
No image.png Eduard Heger
(1976–)
1. april 2021–sittende OL'aNO

ReferanserRediger

  1. ^ «Nach Journalistenmord: Neue slowakische Regierung steht». Spiegel Online. 22. mars 2018. Besøkt 22. mars 2018. 
  2. ^ «Igor Matovic sworn in as Slovakia's prime minister». UPI (engelsk). Besøkt 23. mars 2020. 
  3. ^ Prezidentka vymenovala vládu Eduarda Hegera. teraz.sk. Besøkt 4. april 2021.