Liste over Nord-Irlands regjeringssjefer

Under følger en oversikt over Nord-Irlands regjeringssjefer:

      UUP       Labour       DUP       SDLP       Sinn Féin

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering Merknad
Prime Minister of Northern Ireland
(Nord-Irlands statsminister)
James Craig Viscount Craigavon.jpg James Craig
(1871–1940)
7. Juni 1921–24. november 1940
(døde)
UUP Craig
John Miller Andrews.jpg John Miller Andrews
(1871–1956)
27. november 1940–1. mai 1943 UUP Andrews
Brookeborough 1963 UUC Yearbook.jpg Basil Brooke
(1888–1973)
1. mai 1943–25. mars 1963 UUP Brooke
Coat of Arms of Northern Ireland.svg Terence O’Neill
(1914–1990)
25. mars 1963–1. mai 1969 UUP O’Neill
James Chichester-Clark 1970.jpg James Chichester-Clark
(1923–2002)
1. mai 1969–23. mars 1971 UUP Chichester-Clark
Coat of Arms of Northern Ireland.svg Brian Faulkner
(1921–1977)
23. mars 1971–30. mars 1972 UUP Faulkner
Chief Executive
No image.png Brian Faulkner
(1921–1977)
1. januar 1974–28. mai 1974 UUP 1974 Executive
First Minister
(førsteminister)
David Trimble.jpg David Trimble
(1944–)
1. juli 1998–1. juli 2001 UUP First Executive
Official portrait of Lord Empey crop 2.jpg Reg Empey
(1947–)
1. juli 2001–5. november 2001 UUP Acting First Minister
(fungerende førsteminister)
David Trimble.jpg David Trimble
(1944–)
6. november 2001–14. oktober 2002 UUP
No image.png Funksjonene til førsteministeren og vise-førsteministeren ble overtatt av ministeren for Nord-Irland 14. oktober 2002–8. mai 2007 Labour Blair II
Blair III
Ian Paisley - (cropped).png Ian Paisley
(1926–2014)
8. mai 2007–5. juni 2008 DUP Second Executive
Robinson, Peter DUP MLA.jpg Peter Robinson
(1948–)
5. juni 2008–11. januar 2010 DUP
Arlene Foster MLA (cropped).jpg Arlene Foster
(1970–)
11. januar 2010–3. februar 2010 DUP Acting First Minister
(fungerende førsteminister)
Robinson, Peter DUP MLA.jpg Peter Robinson
(1948–)
3. februar 2010–10. september 2015 DUP
Third Executive
Arlene Foster MLA (cropped).jpg Arlene Foster
(1970–)
10. september 2015–20. oktober 2015 DUP Acting First Minister
(fungerende førsteminister)
Robinson, Peter DUP MLA.jpg Peter Robinson
(1948–)
20. oktober 2015–11. januar 2016 DUP
Arlene Foster MLA (cropped).jpg Arlene Foster
(1970–)
11. januar 2016–9. januar 2017 DUP
Fourth Executive

Vise-førsteministerenRediger

Sinn Féin begynte å bruke uttrykkene felles førsteminister og medførsteminister om vise-førsteministeren i 2009 for å framheve det faktum at førsteministeren og vise-førsteministeren arbeidet i tospann. Martin McGuinness brukte begrepet felles førsteminister da han ankom et møte i North/South Ministerial Council i februar 2009. DUP avviste uttrykket som «republikansk snakk» og det er ikke brukt i lovgivningen.[1][2]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering Merknad
Deputy First Minister
(vise-førsteminister)
  Seamus Mallon
(1936–)
1. juli 1998–6. november 2001 SDLP First Executive
  Mark Durkan
(1960–)
6. november 2001–14. oktober 2002 SDLP
  Funksjonene til førsteministeren og vise-førsteministeren ble overtatt av ministeren for Nord-Irland 14. oktober 2002–8. mai 2007 Labour Blair II
Blair III
  Martin McGuinness
(1950–2017)
8. mai 2007–20. September 2011 Sinn Féin Second Executive
Third Executive
  John O'Dowd
(1967–)
20. september 2011–31. oktober 2011 Sinn Féin Acting First Minister
(fungerende førsteminister)
  Martin McGuinness
(1950–2017)
31. oktober 2011–9. januar 2017 Sinn Féin
Fourth Executive

ReferanserRediger

  1. ^ Gordon, Gareth (17. februar 2009). «Are all things created equal?». BBC News. Besøkt 14. juli 2010. 
  2. ^ Devenport, Mark (19. februar 2009). «Our conjoined ministers». BBC News. Besøkt 14. juli 2019. 

KilderRediger