Liste over Kroatias statsoverhoder

Under følger en liste over Kroatias baner (1939–1941) og statsoverhoder (1941–):

Banatet Kroatia 1939–1941Rediger

      HSS

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Ban
  Ivan Šubašić
(1892–1955)
26. august 1939–10. april 1941 HSS

Den uavhengige staten Kroatia 1941–1945Rediger

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Zamjenik Poglavnika (Viseleder)
  Slavko Kvaternik
(1878–1947)
10. april 1941–15. april 1941 Ustasja Kvaternik styrte i påvente av Ante Pavelićs innsettelse.
Pavelić ankom Kroatia 13. april 1941 og avla eden 15. april 1941.
Poglavnik (Leder)
  Ante Pavelić
(1889–1959)
10. april 1941–8. mai 1945 Ustasja Pavelić forlot regjeringssetet i Zagreb 6. mai 1945
og forlot landets territorium to dager senere.[1]
Designert konge
  Tomislav II
(Aimone di Savoia-Aosta)
(1900–1948)
18. mai 1941–12. oktober 1943 Tiltrådte aldri.

Folkerepublikken Kroatia 1946–1963 / Den sosialistiske republikken Kroatia 1963–1990Rediger

      KPH / SKH       HDZ

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad
Predsjednik Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH)
(President for Det statlige anti-fascistiske råd for den nasjonale frigjøring av Kroatia)
  Vladimir Nazor
(1876–1949)
13. juni 1943–25. juli 1945 JNOF
Predsjednik Predsjedništva Narodnog sabora Hrvatske
(President for presidentskapet til Kroatias folkeforsamling)
  Vladimir Nazor
(1876-1949)
25. juli 1945 – 26. februar 1946 NOF
Predsjednik Prezidijuma Sabora Narodne Republike Hrvatske
(President for presidiet til Folkerepublikken Kroatias forsamling)
  Vladimir Nazor
(1876–1949)
26. februar 1946–30. november 1946 NOF
Predsjednik Prezidijuma Ustavotvornog sabora Narodne Republike Hrvatske
(President for presidiet til Folkerepublikken Kroatias konstituerende forsamling)
  Vladimir Nazor
(1876–1949)
30. november 1946–20. januar 1947 NOF
Predsjednik Prezidijuma Sabora Narodne Republike Hrvatske
(President for presidiet til Folkerepublikken Kroatias forsamling)
  Vladimir Nazor
(1876–1949)
20. januar 1947–19. juni 1949 † NOF
  Antun Babić
(?–?)
19. juni 1949–15. oktober 1949 KPH Fungerende president

Potpredsjednik Prezidijuma Sabora Narodne Republike Hrvatske
(Visepresident for presidiet til Folkerepublikken Kroatias forsamling)
  Mile Počuča
(1899–1980)
19. juni 1949–15. oktober 1949 KPH Fungerende president

Potpredsjednik Prezidijuma Sabora Narodne Republike Hrvatske
(Visepresident for presidiet til Folkerepublikken Kroatias forsamling)
  Karlo Mrazović
(1902–1987)
15. oktober 1949–18. mars 1952 KPH
  Vicko Krstulović
(1905–1988)
18. mars 1952–6. februar 1953 KPH
I 1952 omdøpt til
SKH
Predsjednik Sabora Narodne Republike Hrvatske
(President for Folkerepublikken Kroatias forsamling)
(1953 – 1963)
Predsjednik Sabora Socijalistička Republike Hrvatske
(President for Den sosialistiske republikken Kroatias forsamling)
(1963-1974)
  Zlatan Zremeć
(1898–1971)
6. februar 1953–18. desember 1953 SKH
  Vladimir Bakarić
(1912–1983)
18. desember 1953 27. juni 1963 SKH
  Ivan Krajačić
(1906–1986)
27. juni 1963–11. mai 1967 SKH
  Jakov Blažević
(1912–1996)
11. mai 1967–8. mai 1974 SKH
Predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske
(President for Den sosialistiske republikken Kroatias presidentskap)
  Jakov Blažević
(1912–1996)
8. mai 1974–10. mai 1982 SKH
  Marijan Cvetković
(1920–1990)
10. mai 1982–10. mai 1983 SKH
  Milutin Baltić
(1920–2013)
10. mai 1983–10. mai 1984 SKH
  Jakša Petrić
(1922–1993)
10. mai 1984–10. mai 1985 SKH
  Pero Car
(1920–1985)
10. mai 1985–15. november 1985 † SKH
  Ema Derossi-Bjelajac
(1926–)
20. november 1985–10. mai 1986 SKH
  Ante Marković
(1924–2011)
10. mai 1986–10. mai 1988 SKH
  Ivo Latin
(1929–2002)
10. mai 1988–30. mai 1990 SKH
  Franjo Tuđman
(1922–1999)
30. mai 1990–25. juli 1990 HDZ

Republikken Kroatia 1990–Rediger

      HDZ       HSS       HNS-LD       Uavhengig

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Predsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske
(President for Republikken Kroatias presidentskap)
  Franjo Tuđman
(1922–1999)
25. juli 1990–22. desember 1990 HDZ
Predsjednik Republike Hrvatske (1990–2015)
Predsjednica Republike Hrvatske (2015–)
(Republikken Kroatias president)
  Franjo Tuđman
(1922–1999)
22. desember 1990–12. august 1992 HDZ
12.august 1992–12. august 1997 1992
12. august 1997–10. desember 1999 † 1997
  Vlatko Pavletić[2]
(1930–2007)
10. desember 1999–2. februar 2000 HDZ Fungerende president

Predsjednik Hrvatskoga državnog sabora
(Den kroatiske statsforsamlingens president)
  Zlatko Tomčić
(1945–)
2. februar 2000–18. februar 2000 HSS
  Stjepan Mesić
(1934–)
18. februar 2000–18. februar 2005 HNS-LD 2000
19. februar 2005–18. februar 2010 Uavhengig 2005
  Ivo Josipović
(1957–)
19. februar 2010 – 18. februar 2015 Uavhengig 2009–2010
  Kolinda Grabar-Kitarović
(1968–)
19. februar 2015– Uavhengig 2014–2015

FotnoterRediger

  1. ^ Ifølge World Statesmen.org fungerte Đuro Kumičić (1887–1975) (Ustasja) som leder 6. mai–8. mai 1945
  2. ^ Pavletić fungerte også som president under Tuđmans sykdom 26. november 1999 – 10. desember 1999

KilderRediger