Liste over Kroatias regjeringssjefer

Under følger en liste over Kroatias regjeringssjefer:

Banatet Kroatia 1939–1941Rediger

      Hrvatska seljačka stranka (HSS)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
Ban
Ivan Subasic.jpg Ivan Šubašić
(1892–1955)
26. august 1939–10. april 1941 HSS

Den uavhengige staten Kroatia 1941–1945Rediger

      Ustaša (UHRO)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Ref.
Midlertidig statsminister
Mile Budak.JPG Mile Budak
(1889–1945)
12. april 1941–16. april 1941 UHRO [1]
Predsjednik Vlade Nezavisne Države Hrvatske
Den uavhengige staten Kroatias statsminister
Ante Pavelić.jpg Ante Pavelić
(1889–1959)
16. april 1941–2. september 1943 UHRO [1]
Nikola Mandić.JPG Nikola Mandić
(1869–1945)
2. september 1943–6. mai 1945 UHRO [1]

Den føderale staten Kroatia 1944–1946 / Folkerepublikken Kroatia 1946–1963 / Den sosialistiske republikken Kroatia 1963–1990Rediger

      Komunistička partija Hrvatske (KPH) → Savez komunista Hrvatske (SKH)       Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Ref.
Fra 1946: Predsjednik Vlade Narodne Republike Hrvatske
Folkerepublikken Kroatias statsminister
Vladimir Bakarić (1).jpg Vladimir Bakarić
(1912–1983)
14. april 1945–6. februar 1953 KPH
i 1952 omdøpt til
SKH
[1]
Predsjednik Izvršnoga vijeća Sabora Narodna Republika Hrvatske
President for Folkerepublikken Kroatias utøvende råd
Fra 1963: Predsjednik Izvršnoga vijeća Sabora Socijalističke Republike Hrvatske
President for Den sosialistiske republikken Kroatias utøvende råd
Vladimir Bakarić (1).jpg Vladimir Bakarić
(1912–1983)
6. februar 1953–18. desember 1953 KPH
i 1952 omdøpt til
SKH
[1]
Jakov Blažević.jpg Jakov Blažević
(1912–1996)
18. desember 1953–10. juli 1962 SKH [1]
No image.png Zvonko Brkić
(1912–1977)
10. juli 1962–27. juni 1963 SKH [1]
Mika Špiljak.jpg Mika Špiljak
(1916–2007)
27. juni 1963–11. mai 1967 SKH [1]
Savka Dabcevic Kucar.jpg Savka Dabčević-Kučar
(1923–2009)
11. mai 1967–8. mai 1969 SKH [1]
Dragutin Haramija.jpg Dragutin Haramija
(1923–2011)
8. mai 1969–28. desember 1971 SKH [1]
No image.png Ivo Perišin
(1925–2008)
28. desember 1971–8. mai 1974 SKH [1]
Jakov Sirotković.jpg Jakov Sirotković
(1922–2002)
8. mai 1974–9. mai 1978 SKH [1]
Petar Fleković (političar).jpg Petar Fleković
(1932–)
9. mai 1978–juli 1982 SKH [1]
Анте Марковић 1989.png Ante Marković
(1924–2011)
Juli 1982–10. mai 1986 SKH [1]
No image.png Antun Milović
(1934–2008)
10. mai 1986–30. mai 1990 SKH [1]

Flerpartivalg 22.–23. april og 6.–7. mai 1990Rediger

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Regjering Ref.
StipeMesic1.jpg Stjepan Mesić
(1934–)
30. mai 1990–24. august 1990 HDZ Mesić [2]
Josip Manolić.jpg Josip Manolić
(1920–)
24. august 1990–25. juli 1990 HDZ Manolić [3]

Republikken Kroatia 1990–Rediger

      Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)       Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP)       Uavhengig

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Regjering Ref.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske
Republikken Kroatias statsminister
Josip Manolić.jpg Josip Manolić
(1920–)
25. juli 1990–17. juli 1991 HDZ Manolić [3]
No image.png Franjo Gregurić
(1939–)
17. juli 1991–12. august 1992 HDZ Gregurić [4]
Hrvoje Šarinić.jpg Hrvoje Šarinić
(1935–2017)
12. august 1992–3. april 1993 HDZ Šarinić [5]
Dan OSRH Nikica Valentic 28052011 2.jpg Nikica Valentić
(1950–)
3. april 1993–7. november 1995 HDZ Valentić [6]
Zlatko Mateša.jpg Zlatko Mateša
(1949–)
7. november 1995–27. januar 2000 HDZ Mateša [7]
Ivica Račan small.jpg Ivica Račan
(1944–2007)
27. januar 2000–23. desember 2003 SDP Račan I
(27. januar 2000–30. juli 2002)
[8]
Račan II
(30. juli 2002–23. desember 2003)
[9]
Ivo Sanader Svecanost podizanja NATOve zastave Zagreb 67 crop.jpg Ivo Sanader
(1953–)
23. desember 2003–6. juli 2009 HDZ Sanader I
(23. desember 2003–12. januar 2008)
[10]
Sanader II
(12. januar 2008–6. juli 2009)
[11]
Predsjednica Vlade Republike Hrvatske
Republikken Kroatias statsminister
Jadranka Kosor 26052011 crop.jpg Jadranka Kosor
(1953–)
6. juli 2009–23. desember 2011 HDZ Kosor [12]
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske
Republikken Kroatias statsminister
Zoran Milanović at Palazzo del Quirinale 2021 (11) (cropped).jpg Zoran Milanović
(1966–)
23. desember 2011–22. januar 2016 SDP Milanović [13]
TihomirOreskovic.jpg Tihomir Orešković
(1966–)
22. januar 2016–19. oktober 2016 Uavhengig Orešković [14]
PM Andrej Plenković.jpg Andrej Plenković
(1970–)
19. oktober 2016– HDZ Plenković I
(19. oktober 2016–23. juli 2020)
Plenković II
(23. juli 2020–)

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o «Croatia». World Statesmen.org. Besøkt 20. mai 2022. 
  2. ^ «1. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  3. ^ a b «2. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  4. ^ «3. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  5. ^ «4. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  6. ^ «5. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  7. ^ «6. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  8. ^ «7. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  9. ^ «8. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  10. ^ «9. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  11. ^ «10. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  12. ^ «Vlada: 11: predsjednica Vlade: Jadranka Kosor». hidra.hr. Besøkt 20. mai 2022. 
  13. ^ «12. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022. 
  14. ^ «13. Vlada RH». Vlada Republike Hrvatske. Besøkt 20. mai 2022.