Liste over Indonesias presidenter

Wikimedia-listeartikkel

Dette er en liste over Indonesias presidenter:

Sukarnos første år som president 1945–1950Rediger

Sukarno var Republikken Indonesias president (indonesiskPresiden Republik Indonesia) 18. august 1945–17. august 1950.[1] Republikken omfattet deler av Java og Sumatra.[2] Da Sukarno ble arrestert og sendt i eksil av de nederlandske kolonimyndighetene 19. desember 1948–6. juni 1949, ble embetsfunksjonene 22. desember 1948–13. juni 1949 delegert til formannen for Republikken Indonesias nødregjering (Ketua Pemerintah Darurat Republik Indonesia), Sjafruddin Prawiranegara (1911–1989).[1]

Republikken Indonesia inngikk 1949–1950 som én av statene i Indonesias forente staters republikk.[2] Føderasjonens forfatning ble undertegnet av representanter for syv stater og ni territorier under en seremoni i Batavia 14. desember 1949. Den trådte i kraft 27. desember 1949, da Nederland overførte suvereniteten til den nasjonale regjeringen.[3] Sukarno var president for Indonesias forente staters republikk (Presiden Republik Indonesia Serikat) 27. desember 1949–17. august 1950.[4]

Mens Suharto tjenestegjorde som president for Indonesias forente staters republikk, ble funksjonene til embetet som Republikken Indonesias president i samme periode delegert til Pemangku Jabatan Presiden Republik Indonesia, Assaat (1904–1976).[1]

Indonesias forente staters republikk ble oppløst da forfatningen for enhetsstaten Republikken Indonesia trådte i kraft 17. august 1950.[3]

Liste over presidenter 1950–Rediger

      Partai Nasional Indonesia (PNI)       Golkar       Partai Kebangkitan Bangsa (PKB)       Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P)       Partai Demokrat (PD)

Nr. Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Ref.
Presiden Republik Indonesia
(Republikken Indonesias president)
1   Sukarno [a]
(1901–1970)
17. august 1950–12. mars 1967
(fratatt makten)
PNI [5]
  Suharto
(1921–2008)
Pejabat Presiden Republik Indonesia
(Republikken Indonesias fungerende president)
12. mars 1967–27. mars 1968 Golkar [5]
2   Suharto
(1921–2008)
27. mars 1968–21. mai 1998
(fratrådte)
Golkar [5]
3   B.J. Habibie
(1936–2019)
21. mai 1998–20. oktober 1999 Golkar [5]
4   Abdurrahman Wahid
(1940–2019)
20. oktober 1999–23. juli 2001
(avsatt etter riksrettsdom)
PKB 1999 [5]
5   Megawati Sukarnoputri
(1947–)
23. juli 2001–20. oktober 2004 PDI-P [5]
6   Susilo Bambang Yudhoyono
(1949–)
20. oktober 2004–20. oktober 2014 PD 2004
2009
[5]
7   Joko Widodo
(1961–)
20. oktober 2014– PDI-P 2014
2019
[5]

FotnoterRediger

  1. ^ Sukarno ble godkjent som Presiden Republik Indonesia Seumur Hidup (president på livstid) gjennom en resolusjon av 20. mai 1963 fra Folkets konsultative forsamling. Resolusjonen ble trukket tilbake 5. juli 1966. Supersemar, den indonesiske forkortelsen for Surat Perintah Sebelas Maret (Orden av ellevte mars), var et dokument undertegnet av president Sukarno 11. mars 1966, som gav hærens øverstbefalende general Suharto myndighet til å treffe de tiltak han «anså nødvendige» for å gjenopprette orden i den kaotiske situasjonen, som oppstod under de indonesiske drapene 1965–1966. Supersemar ble sett på som det viktigste instrumentet for overføring av den utøvende makten fra Sukarno til Suharto.

ReferanserRediger

  1. ^ a b c «Republic of Indonesia: Heads of State: 1945–1950». Archontology.org. Besøkt 22. juli 2020. 
  2. ^ a b «Indonesia». World Statesmen.org. Besøkt 22. juli 2020. 
  3. ^ a b «United States of Indonesia: Polity Style: 1949–1950». Archontology.org. Besøkt 22. juli 2020. 
  4. ^ «United States of Indonesia: Heads of State: 1949–1950». Archontology.org. Besøkt 22. juli 2020. 
  5. ^ a b c d e f g h «Indonesia: Heads of State: 1950–2020». Archontology.org. Besøkt 22. juli 2020.