Åpne hovedmenyen

Liste over Gambias statsoverhoder

Wikimedia-listeartikkel
Gambias president
Gambias president
Adama Barrow
Sittende
Adama Barrow

siden 19. januar 2017
TerminlengdeFem år
Første embedsholderDawda Jawara
24. april 1970

Dette er en liste over Gambias statsoverhoder.

Innhold

Monark (1965–1970)Rediger

Arvefølgen til tronen var det samme som arvefølgen til den britiske tronen.

Nr. Monark
(Født–Død)
Portrett Embetsperiode Hus Statsminister
Fra Til
1 Dronning Elizabeth II
(1926–)
  18. februar 1965 24. april 1970 Windsor Jawara

GeneralguvernørRediger

Generalguvernøren var monarkens representant i Gambia og utøvde det meste av monarkens makt. Generalguvernøren ble utnevnt på ubestemt tid og tjenestegjorde på vegne av monarken. Etter passering av Westminster-statutten i 1931, ble generalguvernøren utnevnt utelukkende utnevnt etter råd fra den den gambiske regjeringen, uten involvering fra den britiske regjeringen. I tilfeller der stillingen var tom, skulle landets justitiarius fungeree som regjeringssjef.

Status
Nr. Generalguvernør
(Født–Død)
Portrett Embetsperiode Monark Statsminister
Fra Til
1 John Warburton Paul
(1916–2004)
  18. februar 1965 9. februar 1966 Elisabeth II Jawara
2 Sir Farimang Mamadi Singateh
(1912–1977)
  9. februar 1966 24. april 1970 Elisabeth II Jawara

Den første republikk (1970–1994)Rediger

Da grunnloven ble underskrevet i 1970, ble det bestemt at presidenten skulle erstatte monarken som utøvende statsoverhode. Presidenten ble valgt av nasjonalforsamlingen for en femårsperiode av gangen. I tilfeller der stillingen var ubesatt, skulle visepresidenten fungere som president.

Status
Nr. President
(Birth–Death)
Portrett Embetsperiode Valgt Parti
Fra Til
1 Sir Dawda Jawara
(1924–)
  24. april 1970 22. juli 1994
(kastet)
1972, 1977, 1982, 1987, 1992 People's Progressive Party

Militært styre (1994–1996)Rediger

Oberst Yahya Jammeh ledet et militærkupp, som kastet President Jawara og regjeringen hans, all politiske partier og parlamentet ble oppløst.

Statsoverhode
(Født–Død)
Portrett Embedsperiode Militær
Fra Til
2 Colonel Yahya Jammeh
(1965–)
  22. juli 1994 18. oktober 1996 Armed Forces Provisional Ruling Council

Den andre republikk (1996– )Rediger

Status
Nr. President
(Født–Død)
Portrett Embedsperiode Valgt Parti
Fra Til
(2) Yahya Jammeh
(1965–)
  18. oktober 1996 19. januar 2017 1996, 2001, 2006, 2011 Alliance for Patriotic Reorientation and Construction
3 Adama Barrow
(1965–)
  19. januar 2017 Sittende 2016 United Democratic Party

Eksterne lenkerRediger