Liste over Ecuadors presidenter

Liste over Ecuadors presidenter inneholder Ecuadors statsoverhoder fra landet fikk sin uavhengighet fra Gran Colombia i 1831 og fram til i dag.[1] Juan José Flores var landets første president og den som erklærte Ecuadors uavhengighet. Fra 1830 til 1845 ble presidenten valgt i indirekte valg. Fra 1869 ble valget avgjort i folkeavstemning, selv om stemmeretten i det 19. århundre var begrenset til menn med en viss inntekt og formue.

President i Ecuador
President i Ecuador
Lenín Moreno
Typepresident
Sittende
Lenín Moreno

siden 24. mai 2017
VirkeområdeEcuador
Etablert3. mai 1830
Første
embedsholder
Juan José Flores

Fra 1979 ble president og visepresident valgt i samme valg. Etter 1998 kan en kandidat vinne valget etter å ha fått over 40% av de gyldige stemmene, forutsatt at det er minst 10% margin til nummer to.[2]

Liste over presidenterRediger

Nr. Bilde Navn
(født-død)
Regjeringstid Parti Tittel/kommentar
1   Juan José Flores
(1800–1864)
3. mai 1830 10. september 1834 Uavhengig Administrasjonssjef i "Sør-Columbia" fram til 22. september 1830, deretter president
2 Vicente Rocafuerte
(1783–1847)
10. september 1834 31. januar 1839 Uavhengig
(1)   Juan José Flores
(1800–1864)
1. februar 1839 6. mars 1845 Uavhengig
  José Joaquín de Olmedo
(1780–1847)
7. mars 1845 8. desember 1845 Uavhengig Leder for provisorisk regjering
3   Vicente Ramón Roca
(1792–1858)
8. desember 1845 15. oktober 1849 Uavhengig President
  Manuel de Ascásubi
(1804–1876)
15. oktober 1849 7. desember 1850 Uavhengig Interimpresident
4   Diego Noboa
(1789–1870)
8. desember 1850 12. september 1851 Uavhengig Interimpresident til 25. februar 1851, deretter president
5   José María Urvina
(1808–1891)
24. juli 1851 15. oktober 1856 Uavhengig Interimpresident til 6. september 1852, deretter president
6   Francisco Robles
(1811–1893)
16. oktober 1856 31. august 1859 Uavhengig President
 
Kriseregjeringer (1859-1861)
Den provisoriske regjering i Quito 4. september 1859 10. january 1861 Regjeringsmedlemmer:
Gabriel García Moreno
Jerónimo Carrión
Plácido Chiriboga
Rafael Carvajal
Regjeringen i Cuenca 6. mai 1859 13. november 1859 Regjeringssjef:
Jerónimo Carrión (6. mai 1859 – 7. mai 1859)
Francisco Robles og Guillermo Franco (8. mai 1859 – 27. september 1859)
Ramón Borrero (27. september 1859 – 13. november 1859; sammen med Quito)
Statsoverhode i Guayas 21. august 1859 24. september 1860 Regjeringssjef:
Guillermo Franco
Cañar og Azuay (inkludert Guayas) 13. november 1859 3. mars 1860 Regjeringssjef:
Mariano Moreno
Lojas føderale regjering 18. september 1859 23. mars 1860 Regjeringssjef:
Manuel Carrión Pinzano
7   Gabriel García Moreno
(1821–1875)
17. januar 1861 30. august 1865 Ecuadors konservative parti Interimpresident 17. januar 1861 – 2. april 1861
President 2. april 1861 – 30. august 1865
  Rafael Carvajal
(1818–1881)
31. august 1865 7. september 1865 Ecuadors konservative parti Fungerende president
8   Jerónimo Carrión
(1804–1873)
7. september 1865 6. november 1867 Ecuadors konservative parti President
  Pedro José de Arteta
(1797–1873)
7. november 1867 20. januar 1868 Ecuadors konservative parti Fungerende president
9 Javier Espinosa
(1815–1870)
20. januar 1868 19. januar 1869 Ecuadors konservative parti President
  Gabriel García Moreno
(1821–1875)
19. januar 1869 19. mai 1869 Ecuadors konservative parti Interimpresident
  Manuel de Ascásubi
(1804–1876)
19. mai 1869 10. august 1869 Ecuadors konservative parti Interimpresident
(7)   Gabriel García Moreno
(1821–1875)
10. august 1869 6. august 1875 Ecuadors konservative parti President
  Francisco Xavier León
(1832–1880)
6. august 1875 15. september 1875 Ecuadors konservative parti Interimpresident
  José Javier Eguiguren
(1816–1884)
15. september 1875 9. desember 1875 Ecuadors konservative parti Interimpresident
10   Antonio Borrero
(1827–1911)
9. desember 1875 8. september 1876 Ecuadors konservative parti President
11   Ignacio de Veintemilla
(1828–1908)
8. september 1876 10. january 1883 Militæret Fungerende president 8. september 1876 - 26. january 1878
President 21. april 1878 – 26. mars 1882)
Fungerende president 26. mars 1882 – 10. januar 1883)
 
Kriseregjeringer (1883)
"Pentevirato Quiteño" (femmannsstyret i Quito) 14. januar 1883 15. oktober 1883 Regjeringssjefer:
José María Plácido Caamaño
Luis Cordero
Agustín Guerrero
Pedro Lizarzaburu
Rafael Pérez Pareja
Regjeringssjefer i Manabí og Esmeraldas 5. juni 1883 15. oktober 1883 Regjeringssjef:
Eloy Alfaro
Regjeringssjef i Guayas 10. juli 1883 15. oktober 1883 Regjeringssjef:
Pedro Carbo
12 José Plácido Caamaño
(1837–1900)
15. oktober 1883 30. juni 1888 Ecuadors konservative parti Interimpresident 15. oktober 1883 – 10. februar 1884)
President 10. februar 1884 – 30. juni 1888
  Pedro José Cevallos
(1830–1892)
1. juli 1888 17. august 1888 Ecuadors konservative parti Fungerende president
13   Antonio Flores Jijón
(1833–1915)
17. august 1888 10. juni 1892 Det republikanske unionistparti President
14 Luis Cordero Crespo
(1833–1912)
1. juli 1892 16. april 1895 Det republikanske unionistparti President
  Vicente Lucio Salazar
(1832–1896)
16. april 1895 5. juni 1895 Ecuadors konservative parti Fungerende president
15   Eloy Alfaro
(1842–1912)
5. juni 1895 31. august 1901 Ecuadors radikal-liberale parti Jefe Supremo[3] 5. juni 1895 – 9. oktober 1896
Interimpresident 9. oktober 1896 – 17. januar 1897
President 17. januar 1897 – 31. august 1901
16 Leónidas Plaza
(1865–1932)
1. september 1901 31. august 1905 Ecuadors radikal-liberale parti President
17   Lizardo García
(1844–1937)
1. september 1905 15. january 1906 Ecuadors radikal-liberale parti President
(15)   Eloy Alfaro
(1842–1912)
16. januar 1906 11. august 1911 Ecuadors radikal-liberale parti Jefe Supremo 16. januar 1906 – 9. oktober 1906
Interimpresident 9. oktober 1906 – 1. januar 1907
President 1. januar 1907 – 11. august 1911
  Carlos Freile Zaldumbide
(1851–1928)
11. august 1911 31. august 1911 Ecuadors radikal-liberale parti Fungerende president
18   Emilio Estrada
(1855–1911)
1. september 1911 21. desember 1911 Ecuadors radikal-liberale parti President
  Carlos Freile Zaldumbide
(1851–1928)
22. desember 1911 5. mars 1912 Ecuadors radikal-liberale parti Fungerende president
  Francisco Andrade Marín
(1841–1935)
6. mars 1912 1. august 1912 Ecuadors radikal-liberale parti Fungerende president
Alfredo Baquerizo
(1859–1951)
1. august 1912 1. september 1912 Ecuadors radikal-liberale parti Fungerende president
(16) Leónidas Plaza
(1865–1932)
1. september 1912 31. august 1916 Ecuadors radikal-liberale parti President
19 Alfredo Baquerizo
(1859–1951)
1. september 1916 31. august 1920 Ecuadors radikal-liberale parti President
20 José Luis Tamayo
(1858–1947)
1. september 1920 31. august 1924 Ecuadors radikal-liberale parti President
21 Gonzalo Córdova
(1863–1928)
1. september 1924 9. juli 1925 Ecuadors radikal-liberale parti President
  Første provisoriske regjering 10. juli 1925 6. januar 1926
  Andre provisoriske regjering 10. januar 1926 31. mars 1926
22 Isidro Ayora
(1879–1978)
3. april 1926 24. august 1931 Ecuadors radikal-liberale parti Interimpresident 6. april 1926 – 17. april 1929
President 17. april 1929 – 24. august 1931
  Luis Larrea Alba
(1894–1979)
24. august 1931 15. oktober 1931 Ecuadors radikal-liberale parti Regjeringssjef
Alfredo Baquerizo
(1859–1951)
15. oktober 1931 28. august 1932 Ecuadors radikal-liberale parti Senatspresident
  Carlos Freile Larrea
(1876–1942)
28. august 1932 1. september 1932 Ecuadors radikal-liberale parti Regjeringssjef
  Alberto Guerrero Martínez
(1878–1941)
2. september 1932 4. desember 1932 Ecuadors radikal-liberale parti Senatspresident
23   Juan de Dios Martínez
(1875–1955)
5. desember 1932 19. oktober 1933 Ecuadors radikal-liberale parti President
  Abelardo Montalvo
(1876–1950)
20. oktober 1933 31. august 1934 Ecuadors radikal-liberale parti Fungerende president
24 José María Velasco Ibarra
(1893–1979)
1. september 1934 21. august 1935 Uavhengig President
  Antonio Pons
(1897–1980)
21. august 1935 25. september 1935 Ecuadors konservative parti Fungerende president
  Federico Páez
(1877–1974)
26. september 1935 23. oktober 1937 Uavhengig Jefe Supremo
  Alberto Enríquez Gallo
(1894–1962)
23. oktober 1937 10. august 1938 Militæret Jefe Supremo
Manuel María Borrero
(1883–1975)
10. august 1938 1. desember 1938 Ecuadors radikal-liberale parti Interimpresident
25 Aurelio Mosquera
(1883–1939)
2. desember 1938 17. november 1939 Ecuadors radikal-liberale parti President
Carlos Alberto Arroyo del Río
(1893–1969)
18. november 1939 10. desember 1939 Ecuadors radikal-liberale parti Fungerende president
  Andrés Córdova
(1892–1983)
11. desember 1939 10. august 1940 Ecuadors radikal-liberale parti Fungerende president
  Julio Enrique Moreno
(1879–1952)
10. august 1940 31. august 1940 Ecuadors radikal-liberale parti Fungerende president
26 Carlos Alberto Arroyo del Río
(1893–1969)
1. september 1940 28. mai 1944 Ecuadors radikal-liberale parti President
  Julio Teodoro Salem
(1900–1968)
29. mai 1944 31. mai 1944 Ecuadors radikal-liberale parti Fungerende president
(24) José María Velasco Ibarra
(1893–1979)
1. juni 1944 23. august 1947 Uavhengig[4] President 1. juni 1944 – 10. august 10, 1944
Konstituert president 10. august 1944 – 30. mars 1946
President 30. mars 1946 – 10. august 1946
Konstituert president 10. august 1946 – 23. august 1947
  Carlos Mancheno Cajas
(1902–1996)
23. august 1947 2. september 1947 Militæret Jefe Supremo
27 Mariano Suárez Veintimilla
(1897–1980)
2. september 1947 17. september 1947 Ecuadors radikal-liberale parti President
28   C. J. Arosemena Tola
(1888–1952)
17. september 1947 31. august 1948 Uavhengig President
29   Galo Plaza
(1906–1987)
1. september 1948 31. august 1952 Den nasjonale demokratiske sivile bevegelse President
(24) José María Velasco Ibarra
(1893–1979)
1. september 1952 31. august 1956 Velaquista nasjonale føderasjon (FNV)[5] 1952 President
30 Camilo Ponce Enríquez
(1912–1976)
1. september 1956 31. august 1960 Det sosiale kristne parti (PSC)[6] President
(24) José María Velasco Ibarra
(1893–1979)
1. september 1960 7. november 1961 Velaquista nasjonale føderasjon President
31 Carlos Julio Arosemena Monroy
(1919–2004)
7. november 1961 11. juli 1963 Uavhengig President
  Militærjuntaen av 1963 11. juli 1963 29. mars 1966 Militæret Regjeringssjefer:
Ramón Castro Jijón
Luis Cabrera Sevilla
Guillermo Freile Posso (inntil 9. november 1965)
Marcos Gándara
  Clemente Yerovi
(1904–1981)
30. mars 1966 16. november 1966 Den institusjonelle demokratiske koalisjon Fungerende president
32 Otto Arosemena
(1925–1984)
16. november 1966 31. august 1968 Den institusjonelle demokratiske koalisjon Interimpresident (16. november 1966 – 25. mai 1967)
Konstituert president (25. mai 1967 – 31. august 1968)
(24) José María Velasco Ibarra
(1893–1979)
1. september 1968 15. februar 1972 Velaquista nasjonale føderasjon President (1. september 1968 – 22. juni 1970)
Jefe Supremo (22. juni 1970 – 15. february 1972)
  Guillermo Rodríguez Lara
(1924–)
15. february 1972 11. january 1976 Militæret President
(de facto)
  Ministerråd 11. januar 1976 10. august 1979 Militæret Rådspresident:
Viseadmiral Alfredo Poveda
Rådsmedlemmer:
General Guillermo Durán Arcentales
General Luis Leoro Franco
33 Jaime Roldós Aguilera
(1940–1981)
10. august 1979 24. mai 1981 Folkets forente styrker (CFP)[7] President
34   Osvaldo Hurtado
(1939–)
24. mai 1981 10. august 1984 Den kristelig-demokratiske union (UDC)[8] President
35   León Febres Cordero
(1931–2008)
10. august 1984 10. august 1988 Det sosiale kristne parti (PSC) President
36   Rodrigo Borja Cevallos
(1935–)
10. august 1988 10. august 1992 Det demokratiske venstre (ID)[9] President
37   Sixto Durán Ballén
(1921–2016)
10. august 1992 10. august 1996 Det forente republikanske parti President
38   Abdalá Bucaram
(1952–)
10. august 1996 6. februar 1997 Ecuadors roldosistparti (PRE)[10] President
39   Rosalía Arteaga
(1956–)
6. februar 1997 11. february 1997 Den uavhengige bevegelse for en autentisk republikk President
40   Fabián Alarcón
(1947–)
11. februar 1997 10. august 1998 Alfaristas radikale front (FRA)[11] Interimpresident
41   Jamil Mahuad
(1949–)
10. august 1998 21. january 2000 Den kristelig-demokratiske union (UDC) Ble avsatt under militærkupp og erstattet av visepresident Gustavo Noboa
42 Gustavo Noboa
(1937–2021)
22. januar 2000 15. januar 2003 Uavhengig President
43   Lucio Gutiérrez
(1957–)
15. januar 2003 20. april 2005 Det patriotiske samfunnsparti (PSP)[12] President
44   Alfredo Palacio
(1939–)
20. april 2005 15. januar 2007 Uavhengig President
45   Rafael Correa
(1963–)
15. januar 2007 24. mai 2017 Alianza PAIS President
46   Lenín Moreno
(1953–)
24. mai 2017 sittende Alianza PAIS President


Rivaliserende opprørsregjeringerRediger

Bilde Navn Start Slutt Tittel
Vicente Rocafuerte 20. oktober 1833 Juli 1834 Jefe Supremo i Guayas
  José Félix Valdivieso 13. juli 1834 18. januar 1835 Jefe Supremo
  José Joaquín de Olmedo 6. mars 1845 18. juni 1845 President i provisorisk regjering
  Antonio de Elizalde Mars 1850 1850 Jefe Supremo
  Diego Noboa 20. februar 1850 10. juni 1850 Jefe Supremo
  José María Urvina 13. juli 1851 17. juli 1851 Jefe Supremo
  Provisorisk regjering 1. mai 1859 4. juni 1859 Regjeringsmedlemmer:
Gabriel García Moreno (fra 25. mai)
Manuel Gómez de la Torre (til 25. mai)
José María Avilés
Pacífico Chiriboga
  Jerónimo Carrión 6. juni 1859 1859
  Gabriel García Moreno 4. juni 1859 17. september 1861 Jefe Supremo
  Guillermo Franco 17. september 1859 24. september 1860 Jefe Supremo i Guayas og Azuay
  Ignacio de Veintemilla 8. september 1876 19. desember 1876 Jefe Supremo
  Eloy Alfaro Februar 1883 11. oktober 1883 Jefe Supremo i Manabí og Esmeraldas
  Provisorisk regjering 14. januar 1883 9. juli 1883 Regjeringsmedlemmer:
José María Sarasti
Pedro Ignacio Lizarzaburu
Agustín Guerrero
Luis Cordero Crespo (fra 14. februar)
Pablo Herrera (til 14. februar)
Rafael Pérez Pareja
  Pedro Carbo 17. september 1883 11. oktober 1883 Jefe Supremo i Guayas
  Eloy Alfaro 19. juni 1895 23. august 1895 Jefe Supremo
  Flavio E. Alfaro Santana 22. desember 1911 Januar 1912
  Pedro Jacinto Montero Maridueña 28. desember 1911 21. januar 1912

ReferanserRediger

  1. ^ «Ecuador». World Statesmen.org. Besøkt 1. april 2021. 
  2. ^ Supreme Electoral Tribunal. Elections and Democracy in Ecuador (1989). TSE
  3. ^ Jefe supremo (Øverste leder) betegnet tidligere i Latinamerika en statsleder i en krisetid med væpnet konflikt. Jefe supremo var ikke innsatt etter ordinære, legale regler.
  4. ^ Han ble gjenvalgt i 1952, da som representant for FNV, et parti han selv grunnlag i 1952
  5. ^ Federacion Nacional Velaquista (FNV) var et parti som ble grunnlagt av José María Velasco Ibarra foran presidentvalget i 1952
  6. ^ Partido Social Cristiano (PSC) er et sentrum-høyreparti grunnlagt i 1951
  7. ^ Concentración de Fuerzas Populares (CFP) er et populistisk parti stiftet i 1949.
  8. ^ Unión Demócrata Cristiana (UDC), tidligere kjent som Democracia Popular (DP) er (var?) et kristeligdemokratisk sentrum-høyreparti som ble stiftet i 1977.
  9. ^ Izquierda Democrática, ID er et sentrum-venstreparti som ble stiftet i 1970
  10. ^ Partido Roldosista Ecuatoriano (PRE) var et populistparti, oppkalt etter tidligere president Jaime Roldós Aguilera, som ble stiftet i 1982 og oppløst i 2014
  11. ^ Frente Radical Alfarista (FRA) var et sentrum-liberalt parti som ble grunnlagt i 1972 og oppløst i 2007. Det var oppkalt etter den tidligere politikeren Eloy Alfaro som stiftet Ecuadors første liberale parti i 1884.
  12. ^ Partido Sociedad Patriótica (PSP), sentrumsparti, stiftet 2002