Liste over Den sentralafrikanske republikks statsoverhoder

Wikimedia-listeartikkel

Under følger en oversikt over Den sentralafrikanske republikks overhoder siden uavhengigheten i 1960:

      Mouvement pour l'évolution sociale de l'Afrique noire (MESAN)       Forces armées centrafricaines (FACA)       Union démocratique centrafricaine (UDC)       Rassemblement démocratique centrafricain (RDC)       Mouvement pour la libération du peuple Centrafricain (MLPC)       Uavhengig       Rassemblement pour la République (RPR)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti / Militær Valg Merknad
Président de la République
(Republikkens president)
David Dacko 1962-08-08.jpg David Dacko
(1930–2003)
14. august 1960 / 12. desember 1960–1. januar 1966 MESAN
1964
Dacko virket fram til 12. desember 1960 som statsoverhode i overensstemmelse med lov av 14. august 1960 der regjeringens sjef ble bemyndiget til å påta seg statsoverhodets funksjoner.
Han ble avsatt i et statskupp av Jean-Bédel Bokassa 1. januar 1966.
Bokassa colored.png Jean-Bédel Bokassa
(1921–1996)
1. januar 1966–4. desember 1976 FACA Président à Vie de la République (Republikkens livstidspresident) fra 4. mars 1972.
MESAN
(fra august 1967)
Empereur de Centrafrique
(Sentralafrikas keiser)
Imperial Standard of Bokassa I (1976–1979).svg Bokassa I
(1921–1996)
4. desember 1976–20. september 1979 MESAN Bokassa I ble avsatt gjennom Operation Caban, en militær operasjon igangsatt av Frankrike for å gjeninnsette den tidligere presidenten, David Dacko.
Président de la République
(Republikkens president)
David Dacko 1962-08-08.jpg David Dacko
(1930–2003)
21. september 1979–1. september 1981 MESAN
(til 24. november 1979)

1981
Dacko ble avsatt i et statskupp 1. september 1981, da han var reist på statsbesøk til Libya.
UDC
(fra 1. mars 1980)
Président du Comité militaire de redressement national / Chef de l'État
Coat of arms of the Central African Republic.svg André Kolingba
(1936–2010)
1. september 1981–21. september 1985 FACA
Président de la République
(Republikkens president)
Coat of arms of the Central African Republic.svg André Kolingba
(1936–2010)
21. september 1985–22. oktober 1993 FACA
RDC
(fra 6. februar 1987)
Coat of arms of the Central African Republic.svg Ange-Félix Patassé
(1937–2011)
22. oktober 1993–15. mars 2003 MLPC 1993
1998
Patassé ble avsatt gjennom et statskupp 15. mars 2003.
Bozize.jpg François Bozizé
(1946–)
15. mars 2003–24. mars 2013 FACA
Uavhengig 2005
2011
Bozizé ble avsatt gjennom et statskupp 24. mars 2013.
Coat of arms of the Central African Republic.svg Michel Djotodia
(1949–)
24. mars 2013–18. juli 2013 FACA
Chef de l'État de la transition
Coat of arms of the Central African Republic.svg Michel Djotodia
(1949–)
18. juli 2013–10. januar 2014 FACA Djotodia gikk av på grunn av en konflikt.
Chef de l'État de la transition par interim
Alexandre Ferdinand Nguendet VOA.jpg Alexandre-Ferdinand Nguendet
(1972–)
10. januar 2014–23. januar 2014 RPR
Chef de l'État de la transition
Catherine Samba-Panza 2014-09-26.jpg Catherine Samba-Panza
(1956–)
23. januar 2014–30. mars 2016 Uavhengig
Président de la République
(Republikkens president)
Faustin Touadera - 2019 (portrait).jpg Faustin-Archange Touadéra
(1957–)
30. mars 2016– Mouvement cœurs unis (MCU) 2015
2020

Se ogsåRediger

KilderRediger