Liste over Danmarks utenriksministre

Wikimedia-personliste etter innehatt stilling eller embete

Liste over Danmarks utenriksministre er en liste over utenriksministre i Danmark fra ministeriet Moltke I overtok regjeringsmakten i mars 1848 etter at landet var blitt et konstitusjonelt monarki.

Udenrigsministeriet avløste Departementet for de Udenlandske Anliggender som var blitt opprettet 24. desember 1770.[1]

Navn Tiltrådte Fratrådte Regjeringer Parti
Frederik Marcus Knuth Knuth 22. mars 1848 16. november 1848 Moltke I Højre
Adam Wilhelm Moltke Adam Wilhelm Moltke1859.jpg 16. november 1848 6. august 1850 Moltke II Partiløs
H.C. Reedtz Reedtz HC.jpg 6. august 1850 18. oktober 1851 Moltke II og III Højre
Christian Albrecht Bluhme Christian Albrecht Bluhme by HP Hansen.jpg 18. oktober 1851 12. desember 1854 Moltke IV, Bluhme I og Ørsted Højre
Wulff Scheel-Plessen Wulff Scheel-Plessen 2.jpg 12. desember 1854 15. januar 1855 Bang Partiløs/Helstatsmann
Ludvig Nicolaus von Scheele Ludvig Nicolaus von Scheele by E. Lange.jpg 15. januar 1855 17. april 1857 Bang og Andræ
Ove Wilhelm Michelsen Ove Wilhelm Michelsen.jpg 17. april 1857 10. juli 1858 Andræ og Hall I
C.C. Hall C.C. Hall by J.V. Gertner 1864.jpg 10. juli 1858 2. desember 1859 Hall I De Nationalliberale
Carl Frederik Blixen Finecke Blixen-Finecke CFAB.jpg 2. desember 1859 24. februar 1860 Rotwitt Partiløs
C.C. Hall C.C. Hall by J.V. Gertner 1864.jpg 24. februar 1860 31. desember 1863 Hall II De Nationalliberale
Ditlev Gothard Monrad Ditlev Gothard Monrad.jpg 31. desember 1863 8. januar 1864 Monrad De Nationalliberale
George Quaade George Joachim Quaade.jpg 8. januar 1864 11. juli 1864 Monrad Partiløs
Christian Albrecht Bluhme Christian Albrecht Bluhme by HP Hansen.jpg 11. juli 1864 06. november 1865 Bluhme II Højre
Christian Emil Krag-Juel-Vind-Frijs K V Frijs.jpg 06. november 1865 28. mai 1870 Frijs Nationale Godsejere
Otto Rosenørn-Lehn Otto Ditlev Rosenørn-Lehn.jpg 28. mai 1870 11. juli 1875 Holstein-Holsteinborg og Fonnesbech Nationale Godsejere
Frederik Moltke[note 1][2] Frederik Georg Julius Moltke.jpg 11. juli 1875 11. oktober 1875 Estrup Nationale Godsejere
Otto Rosenørn-Lehn[note 2][3][4] Otto Ditlev Rosenørn-Lehn.jpg 11. oktober 1875 21. mai 1892 Estrup Nationale Godsejere, Højre
Tage Reedtz-Thott Reedtz-ThottTage.jpg 21. mai 1892 23. mai 1897 Estrup og Reedtz-Thott Højre
Niels Frederik Ravn Niels Frederik Ravn.jpg 23. mai 1897 27. april 1900 Hørring Højre
Hannibal Sehested Hannibal Sehested by Marius Christensen.jpg 27. april 1900 24. juli 1901 Sehested Højre
Johan Henrik Deuntzer JHDeuntzer-vort folk.jpg 24. juli 1901 14. januar 1905 Deuntzer Venstre
Frederik Raben-Levetzau 14.01.1905 12.10.1909 Christensen Venstre
William Ahlefeldt-Laurvig Ahlefeld-Laurvig CW.jpg 12.10.1908 28.10.1909 Neergaard I og Holstein-Ledreborg Venstre
Erik Scavenius Erik Scavenius.jpg 28.10.1909 05.07.1910 Zahle I Radikale Venstre
William Ahlefeldt-Laurvig Ahlefeld-Laurvig CW.jpg 05.07.1910 21.06.1913 Berntsen Venstre
Edvard Brandes Edvard Brandes by Elfelt.jpg 21.06.1913 24.06.1913 Zahle II Radikale Venstre
Erik Scavenius Erik Scavenius.jpg 24.06.1913 30.03.1920 Zahle II Radikale Venstre
Henri Konow Henri Konow by Elfelt.jpg 30.03.1920 05.04.1920 Liebe
Otto Christian Scavenius 05.04.1920 05.05.1920 Friis
Harald Scavenius 05.05.1920 09.10.1922 Neergaard II Partiløs
Christian Cold 09.10.1922 14.12.1924 Neergaard III
Carl Moltke 23.04.1924 14.12.1926 Stauning Partiløs
Laust Moltesen 14.12.1926 30.04.1929 Madsen-Mygdal Venstre
Peter Rochegune Munch Peter Rochegune Munch.jpg 30.04.1929 08.07.1940 Stauning II Radikale Venstre
Erik Scavenius[note 3] Erik Scavenius.jpg 08.07.1940 05.05.1945 Stauning III, Buhl I og Scavenius Radikale Venstre
John Christmas Møller John Christmas Moller (2).jpg 07.05.1945 07.11.1945 Buhl II Det Konservative Folkeparti
Gustav Rasmussen 07.11.1945 30.10.1950 Kristensen og Hedtoft I Partiløs
Ole Bjørn Kraft 30.10.1950 30.09.1953 Eriksen Det Konservative Folkeparti
H.C. Hansen Hans Christian Svane Hansen.jpg 30.10.1953 08.10.1958 Hedtoft II og Hansen I og II Socialdemokraterne
Jens Otto Krag Jens Otto Krag 01.jpg 08.10.1958 03.09.1962 Hansen II og Kampmann I og II Socialdemokraterne
Per Hækkerup 03.09.1962 28.11.1966 Krag I og II Socialdemokraterne
Jens Otto Krag Jens Otto Krag 01.jpg 28.11.1966 01.10.1967 Krag II Socialdemokraterne
Hans Tabor 1. oktober 1967 2. februar 1968 Krag II Socialdemokraterne
Poul Hartling 2. februar 1968 11. oktober 1971 Baunsgaard Venstre
Knud Børge Andersen 11. oktober 1971 19. desember 1973 Krag III og Jørgensen I Socialdemokraterne
Ove Guldberg 19. desember 1973 13. februar 1975 Hartling Venstre
Knud Børge Andersen 13. februar 1975 1. juli 1978 Jørgensen II Socialdemokraterne
Anker Jørgensen Anker-jørgensen-cropped.jpg 1. juli 1978 30. august 1978 Jørgensen II Socialdemokraterne
Henning Christophersen 30. august 1978 26. oktober 1979 Jørgensen III Venstre
Kjeld Olesen 26. oktober 1979 10. september 1982 Jørgensen IV og V Socialdemokraterne
Uffe Ellemann-Jensen Uffe Ellemann-Jensen.jpg 10. september 1982 25. januar 1993 Schlüter I, II, III og IV Venstre
Niels Helveg Petersen Niels-Helveg-Petersen.jpg 25. januar 1993 21. desember 2000 Nyrup Rasmussen I, II, III og IV Radikale Venstre
Mogens Lykketoft Mogens Lykketoft-2011-09-03.jpg 21. desember 2000 27. november 2001 Nyrup Rasmussen III og IV Socialdemokraterne
Per Stig Møller Per Stig Moeller, utrikesminister Danmark.jpg 27. november 2001 23. februar 2010 Fogh Rasmussen I, II og III og Løkke Rasmussen Det Konservative Folkeparti
Lene Espersen Danmarks utrikesminister Lene Espersen pa Nordiska Radets session i Reykjavik pa Island 2010-11-03 (1).jpg 23. februar 2010 3. oktober 2011 Løkke Rasmussen Det Konservative Folkeparti
Villy Søvndal Villy Soevndal, utrikesminister Danmark. Presskonferens med utrikesministrarna under Nordiska Radets session 2011 i Kopenhamn (1).jpg 03. oktober 2011 11. desember 2013 Thorning-Schmidt Socialistisk Folkeparti
Holger K. Nielsen Holger K Nielsen-2011-09-03.jpg 12. desember 2013 3. februar 2014 Thorning-Schmidt I Socialistisk Folkeparti
Martin Lidegaard 3. februar 2014 28. juni 2015 Thorning-Schmidt II Radikale Venstre
Kristian Jensen Kristian Jensen 28. juni 2015 28. november 2016 Løkke Rasmussen II Venstre
Anders Samuelsen Anders Samuelsen 28. november 2016 27. juni 2019 Løkke Rasmussen III Liberal Alliance
Jeppe Kofod Jeppe Kofod 27. juni 2019 Mette Frederiksen Socialdemokratiet

NoterRediger

  1. ^ Moltke ble utnevnt til utenriksminister, men fungerte i realiteten ikke i embedet på grunn av sykdom. Han døde 1. oktober 1875.
  2. ^ Otto Rosenørn-Lehn døde på posten som utenriksminister 21. mai 1892. Tage Reedtz-Thott tok over fra samme dag.
  3. ^ Regjeringen innleverte sin avskjedssøknad til kongen 29. august 1943 og opphørte samtidig med å fungere. 30. august 19435. mai 1945 var derfor et departementsjefstyre, hvor regjeringenes departementssjefer administrerte sine respektive saksområder.

ReferanserRediger

  1. ^ Udenrigsministeriet fra Den Store Danske (besøkt 1. februar 2014)
  2. ^ Frederik Moltke fra Dansk biografisk leksikon, 3. utgave 1979-1984, (besøkt 1. februar 2014)
  3. ^ Otto Rosenørn-Lehn fra Dansk biografisk leksikon, 3. utgave 1979-1984, (besøkt 1. februar 2014)
  4. ^ Danske regeringer 1848-1901 fra Danmarkshistorien / Aarhus Universitet, (besøkt 1. februar 2014)