Laus Rottbøll Høybye (født 11. desember 1978) er en dansk skuespiller. Han er utdannet fra Skuespillerskolen ved Odense teater i 2005. Han har medvirket i en lang rekke teaterstykker, film, tv-serier og har lagt stemme til atskillige tegnefilm og radiodramaer. Han er særlig kjent for sin rolle som Krumme i filmserien Krummerne.

Laus Høybye
Født11. des. 1978[1]Rediger på Wikidata (45 år)
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, filmskuespiller, skuespiller, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedOdense Teater
NasjonalitetKongeriket Danmark
IMDbIMDb

Karriere

rediger

Laus Høybye utga i 1991 en cd i forbindelse med filmen Krummerne, studerte musikkvitenskap på Københavns Universitet og har medvirket som sanger i musikkforestillinger, tegnefilm og utgivelser, bl.a. cd-en Dagen og Vejen, hvor han var solist i numre komponert av hans far, komponisten og korlederen John Høybye.

På film debuterte Laus Høybye som skuespiller i filmen Camping i 1990 og ble landskjent som Krumme i de populære familiefilmen Krummerne (1991) og Krummerne 2 – Stakkels Krumme (1992). Tittelsangen, «Krummes Sang», på CD solgte til platina.

På teateret debuterte Laus Høybye som utdannet skuespiller i 2005 i forestillingen Den store BastianSvalegangen i Aarhus. Han har medvirket i en lang rekke skuespill fortrinnsvis i København: Den politiske kannestøperGrønnegårds Teatret, som Børge i Olsenbanden – The Musical i Tivolis Koncertsal og alderdomskomedien Evig UngNørrebro Teater.

I 2009 medvirket han i DR's julekalender Pagten som nissen Gibbus. I 2011 spilte han en av hovedrollene i DR's tv-serie Lykke, som Lykkes småneurotiske tvillingebror, Thomas.

Laus Høybye er en del av satiregruppen PLATT-FORM sammen med kollegene Jakob Fauerby og Mille Hoffmeyer Lehfeldt som i 2014 ble Reumert-nominert for det musikalske comedy-showet Har du set min nissehue mor?[2]

Fra april 2016 har PLATT-FORM sendt satireinnslag på P1 Morgen på Danmarks Radio to ganger i uken med programmene Kirkesangerne og Krisetelefonen for I-landsproblemer[3]

Filmografi

rediger
År Titel Rolle Noter
1990 Camping Kurt, Jørgens søn
1991 Krummerne Mads Krumborg, kalt 'Krumme' hovedrollen
1992 Krummerne 2 – Stakkels Krumme
2007 Hvid nat Anders
2008 Dig og Mig Hjalte
2017 Så længe jeg lever James Rasmussen

Tv og radio

rediger
År Titel Rolle Noter
2007 Album Mikkel DR1
2009 Pagten Gibbus
2011 Lykke Thomas Leth
2015 Ditte & Louise seg selv S1E8
2016 Kirkesangerne P1
Krisetelefonen for I-landsproblemer

Stemme i tegnefilm

rediger

Teater

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 715956, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Nominerede 2014 | Årets Reumert». Arkivert fra originalen 4. mai 2016. Besøkt 6. desember 2019. 
  3. ^ «Platt-form | DR P1 | DR». Arkivert fra originalen 13. juli 2016. Besøkt 6. desember 2019. 

Eksterne lenker

rediger