Åpne hovedmenyen

Lasse Gallefoss

en norsk dokumentarfilmskaper
(Omdirigert fra Lars Petter Gallefoss)
Lasse Gallefoss
Leos flukt - NMD 2017 (34631729345) (cropped).jpg
Født26. juni 1980[1] (39 år)
Beskjeftigelse Filmskaper
Nasjonalitet Norge

Lars Petter «Lasse» Aksnessæther Gallefoss (født 26. juni 1980) er en norsk dokumentarfilmskaper og forfatter. Han er fra Bergen og utdannet dokumentarregissør fra Høgskolen i Lillehammer og journalist fra Universitetet i Stavanger. Han har jobbet i Pandora Film siden 2008.

Gallefoss har regissert dokumentarseriene Det nye landet - norsk moderne innvandringshistorie, Den gode viljen - historien om norsk bistand og Lille Norge og stormaktene for NRK. De to siste filmene ble nominert til Gullruten i henholdsvis 2013 og 2015. I 2015 fikk han støtte fra Norsk filminstitutts talentprogram Nye Veier til å utvikle dokumentarfilmen Bønn «om menneskers samtale med sin gud».[2][3] I 2017 regisserte han og skrev manus til dokumentarserien Flukt for NRK. For serien vant han Gullruten 2017 i klassen beste regi - enkamera. I 2019 regisserte han og skrev manus til dokumentarserien Uro for NRK som også ble nominert til Gullruten.

Gallefoss debuterte som forfatter med kriminalromanen Krigernes fred på Aschehoug i 2018.[4] Boken havnet på listen over årets beste bøker i VG[5] og Dagbladet.[6]

Gallefoss er også kjent som innebandyspiller i Nordåsgrenda innebandyklubb.

FilmografiRediger

  • 2010 - Det nye landet: norsk moderne innvandringshistorie
  • 2013 - Den gode viljen: historien om norsk bistand
  • 2015 - Lille Norge og stormaktene
  • 2017 - Flukt
  • 2019 - Uro

ReferanserRediger

  1. ^ https://www.birthday.se/sok/no?f=Lars&l=gallefoss&searchmode=%23no%2c+%23no-fields&x=253
  2. ^ «Nye veier-tilskudd til prosjektutvikling og idéutvikling - NFI». www.nfi.no. Besøkt 13. oktober 2016. 
  3. ^ «Ateist får støtte til film om bønn - Vårt Land». www.vl.no. Arkivert fra originalen 13. oktober 2016. Besøkt 13. oktober 2016. 
  4. ^ «Solid fra nytt krimtalent. Bokanmeldelse: Lasse Gallefoss: «Krigernes fred»» (norsk). Besøkt 9. september 2018. 
  5. ^ «VG kårer: Dette er årets beste bøker 2018». www.vg.no (norsk). 7. desember 2018. Besøkt 28. desember 2018. 
  6. ^ Kirsebom, Kaja (26. november 2018). «Dagbladet anbefaler: Disse 39 bøkene fortjener en plass under juletreet». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 28. desember 2018. 

Eksterne lenkerRediger