Lars Monsen

norsk eventyrer, forfatter og hundekjører

Lars Thorbjørn Monsen (født 21. april 1963 i Oslo)[5] er en norsk villmarks- og ekspedisjonsfarer, foredragsholder og programleder. Han har produsert og medvirket i et titalls TV-serier som alle har vært vist på NRK.

Lars Monsen
Monsen på Nordiske mediedager (2010) Foto: Eirik Helland Urke
FødtLars Thorbjørn Monsen
21. apr. 1963[1]Rediger på Wikidata (61 år)
Oslo (Norge)
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, skribent, journalist, hundekjører, sjakkspiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedSagene lærerhøgskole
EktefelleTrine Rein (2015–)
Partner(e)Trine Rein
SøskenPer-Yngve Monsen
PartiNordkalottfolket[2]
NasjonalitetNorge
UtmerkelserDen norske friluftslivprisen (2008)
Jonasprisen (2012)
Gullrutens publikumspris (2010)[3]
Marteprisen (2019)[4]
SportSledehundkjøring
sjakk

Lars Monsen under et hundeløp 1. februar 2013

Biografi rediger

Monsen har samiske aner, og står oppført i samemanntallet.[6][7] Han tok lærerutdanning ved Sagene lærerhøgskole i 1988 og var tidligere skribent for bladet Villmarksliv. Han har tilbrakt omtrent 6000 døgn i sovepose, halvparten vinterstid og nord for polarsirkelen.[trenger referanse]

I 2005 ble Monsen kjent i forbindelse med TV-serien Canada på tvers på NRK. Serien dokumenterte hans 8 252 kilometer og 947 dager lange ekspedisjon gjennom Canada. Umiddelbart etter fulgte serien På tur med Lars Monsen fra tre ulike månedslange turer i Norge. Ved årsskiftet 2007–2008 ble TV-serien Nordkalotten 365 (senere omtalt som Et år på tur med Lars Monsen) sendt på NRK, filmet av Monsen alene på åtte ulike langturer på Nordkalotten, inkludert deltakelse i Finnmarksløpet.

I 2010 ble TV-programmet Ingen grenser, der Monsen og tolv funksjonshemmede legger ut på tur, vist på NRK. For serien fikk Monsen Folkets pris under Gullruten 2010, mens programmet vant i kategorien for beste reality. Monsen var også programleder for sesong to av serien. Monsen har vunnet fire Gullruten-priser totalt.

Monsen er en erfaren langdistanse hundekjører, som regel en Topp 10-kjører, og har konkurrert siden 2005, blant annet i Finnmarksløpet, Femundløpet og Iditarod. Han endte han på tredjeplass i Femundløpet i 2018,[trenger referanse] som resulterte i TV-serien Monsen og hundene som gikk på NRK i perioden 2012 til 2018 og vant Gullruten 2014 i kategorien for beste dokusåpe. Han har også medvirket i serien Monsen på villspor og senere Monsen på villspor, hvor han med helikopter og bind for øynene ble plassert på et ukjent sted i naturen, og måtte finne tilbake til sivilisasjonen med hjelp av kompass og et begrenset kart. Fra sesong 3 blir serien omtalt som Med Monsen på villspor, hvor han i hver episode får med seg en ny og kjent person.

I 2018 gikk Monsen turer minutt for minutt sammen med NRK som en del av Sommeråpent. På dagtid ble turen sendt direkte, og på kveldstid var han med å lede Sommeråpent-sendingene sammen med en rekke NRK-profiler. For serien ble han nominert til Publikumsprisen under Gullruten 2019.[8] I starten av koronapandemien på våren i 2020 sendte NRK hver dag TV-serien Hjemmecamp Monsen, der Monsen tok imot gjester på sitt eget villmarkssenter i Skiptvet.

Under VM i sjakk 2013 deltok Monsen som kommentator i NRKs studio. Monsen er en aktiv sjakkspiller, med en rating på omtrent 1800. Lars Monsens livsstil har også avfødt en humoristisk internett-trend med såkalte «Lars Monsen facts» i samme stil som «Chuck Norris facts».[9]

Familie rediger

I 2015 giftet Lars Monsen seg med sangeren Trine Rein.[10]

Ekspedisjoner rediger

Lars Monsen har blant annet gjennomført følgende ekspedisjoner:

  • Canada på tvers (2 år og 7 måneder, 8 252 km), TV-serie på NRK1
  • Til fots over Alaska (10 måneder, 3000 km)
  • Norge på langs (1 år, 3000 km)
  • 365 dager på Nordkalotten, TV-serie på NRK og bok.
  • 900 km til fots gjennom Finland, Sverige og Norge, 63 dager
  • 90 dager til fots i Børgefjell nasjonalpark
  • To måneder på ski i mørketida i Finnmark, to ganger.
  • Til fots over Kodiak Island, Alaska
  • Til fots over Admiralty Island, Alaska
  • Med kano gjennom Katmai National Park, Alaska, to ganger
  • Med kano ned John River, Alaska
  • Nordland på langs med seilyak og til fots, 30 dager
  • Ungava på tvers med kano, Canada, 30 dager
  • 60 mil med kano gjennom Québecs villmark, Canada, 30 dager
  • Fra Birtavarre til Karasjok til fots og med packraft, Norge og Finland, 30 dager
  • En rekke andre 1-måneders turer:, blant annet i Finnmark, Femundsmarka og Saltfjellet, 2004, til TV-serie på NRK1
  • Iditarod, verdens lengste hundeløp, 1600 km, til mål alle tre ganger han har stilt opp (29. plass, 26. plass og 20.plass).

Forfatter og forlegger rediger

Monsen har siden 1991 skrevet et tyvetalls bøker om sine villmarkseventyr og langturer. I 2003 startet han bokforlaget Larsforlaget sammen med Erik Pettersen. Etter noen år solgte de majoritetsandelen av aksjene til Cappelen Damm, men i 2020 kjøpte Monsen tilbake samtlige aksjer i forlaget.

Forhandler av turutstyr rediger

Lars Monsen har sitt eget varemerke med friluftslivsprodukter som selges i Sport Outlet-kjeden, på Femund Lodge og i en egen nettbutikk.

Bibliografi rediger

  • 1991: Norge på langs, medforfatter Trond Strømdahl (nyutgivelse i 2006)
  • 1993: Med fiskestang og svartkjele (nyutgivelse i 2006)
  • 1994: Med kart og kompass i villmarka (nyutgivelse i 2006)
  • 1995: 90 dager på loffen i Børgefjell
  • 1996: Til fots gjennom Alaska
  • 1998: Villmarksboka (nyutgivelse i 2005)
  • 1999: Ekspedisjoner i bjørneland
  • 2002: Canada på tvers (nyutgivelse i 2005)
  • 2003: Kappløp gjennom Alaska – Robert Sørlies gullferd til Nome (medforfatter Nina Skramstad)
  • 2006: 101 villmarkstips
  • 2006: Turer med trøkk 1 (medforfatter, ulike bidragsytere)
  • 2007: Få fisk med Lars og Trond (fiskebok for nybegynnere, medforfatter Trond Strømdahl)
  • 2007: Nordkalotten 365
  • 2007: Børgefjell (ny, revidert utgivelse, medforfatter Trond Strømdahl)
  • 2008: 10 turer med trøkk
  • 2009: Til fots gjennom Alaska (nyrevidert utgivelse av boka fra 1996 med nye bilder og layout)
  • 2010: Tøffe turer med trøkk
  • 2011: Villmarksquiz (medforfatter Pål Espen Kilstad)
  • 2016: Hva villmarka lærte meg (medforfatter Øivind Berg)
  • 2019: Lars Monsen: mitt liv medforfatter Kjetil Østli

Referanser rediger

  1. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.tv2.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.aftenposten.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.dagen.no[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Holen, Øyvind (21. april 2023). «Lars Monsen». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 13. august 2023. 
  6. ^ «Lars Monsen: - Jeg er same!». www.vg.no. Besøkt 14. desember 2020. 
  7. ^ «Folketellingen 1900 lappisk fastboende Lars Olai Pedersen, se vg.no artikkel» fra digitalarkivet.no Arkivert 11. november 2013 hos Wayback Machine.
  8. ^ «Dette er de nominerte til Gullruten 2019». nrk.no. 5. april 2019. Besøkt 7. mai 2019. 
  9. ^ «Lars Monsen Facts». www.larsmonsenfacts.com. Besøkt 14. desember 2020. 
  10. ^ «Trine Rein og Lars Monsen giftet seg i hemmelighet». www.vg.no. Besøkt 13. september 2019. 

Eksterne lenker rediger