Lars Monsen

norsk eventyrer, forfatter og hundekjører

Lars Thorbjørn Monsen (født 21. april 1963 i Oslo) er en norsk villmarks- og ekspedisjonsfarer, foredragsholder og programleder i NRK.

Lars Monsen
Nordiske mediedager 2010 - Lars Monsen 1.jpg
FødtLars Thorbjørn Monsen
21. april 1963[1]Rediger på Wikidata (58 år)
OsloRediger på Wikidata
Ektefelle Trine Rein (2015–)Rediger på Wikidata
Partner(e) Trine ReinRediger på Wikidata
Søsken Per-Yngve MonsenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lærer, forfatter, villmarksfarer, foredragsholder og programleder i NRK.
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Den norske friluftslivprisen (2008), Jonasprisen (2012)Rediger på Wikidata

Han har vært programleder for elleve TV-serier, som alle har vært vist på NRK.

BiografiRediger

Monsen har samiske aner.[2][3] Han er utdannet som lærer ved Sagene lærerhøgskole i 1988. Han skrev tidligere for bladet Villmarksliv. I 2005 ble han kjent i forbindelse med naturprogramserien Canada på tvers, som ble sendt i NRK fjernsyn. Denne serien dokumenterte hans 8252 km og 947 dager lange ekspedisjon gjennom Canada. Umiddelbart etter fulgte serien På tur med Lars Monsen fra tre ulike månedslange turer i Norge. Ved årsskiftet 2007/2008 ble TV-serien Nordkalotten 365 sendt på NRK1, filmet av Monsen alene på åtte ulike langturer på Nordkalotten, inkludert deltakelse i Finnmarksløpet. I 2010 ble TV-programmet Ingen grenser, der Monsen og tolv funksjonshemmede legger ut på en lang tur, vist på NRK. For serien fikk Monsen «Folkets pris» under Gullruten 2010, mens selve serien vant i kategorien «Beste reality». Monsen var også programleder for sesong to av serien. Monsen er en ivrig hundesledekjører, og har blant annet deltatt i Finnmarksløpet, Femundløpet og Iditarod, i Femundløpet endte han på en 3.plass i 2018.[trenger referanse] Dette resulterte i TV-serien Monsen og hundene som gikk på NRK i perioden 2012 og 2016 og vant Gullruten 2014 i klassen beste dokusåpe. Han har tilbrakt cirka 5000 døgn i sovepose, halvparten vinterstid og nord for polarsirkelen.

Lars Monsen har også laget lørdagsunderholdning for NRK med sitt program «Monsen på villspor», ledet av Anne Rimmen i 2014 i 2015. Det gikk ut på at Monsen ble fløyet med helikopter med bind for øynene og plassert ut i naturen. Monsen skulle så finne tilbake til sivilisasjonen med hjelp av kompass og en kurs. Mat måtte han selv finne på veien.

I 2018 gikk Monsen turer «Minutt for minutt» sammen med NRK som en del av Sommeråpent-sendingene. På dagtid gikk sendingene live fra turen, og på kveldstid var han med å lede Sommeråpent sammen med en rekke NRK-profiler. For serien ble han nominert til publikumsprisen under Gullruten 2019.[4]

I starten av koronaviruspandemien våren 2020 sendte NRK to timer live hver dag i en TV-serie kalt Hjemmecamp Monsen, der Monsen tok imot gjester i sitt eget villmarkssenter i Skiptvet.

Under VM i sjakk 2013 deltok Monsen som kommentator i NRKs studio. Monsen er en aktiv sjakkspiller, med en rating på cirka 1800.

Lars Monsens livsstil har også avfødt en humoristisk internett-trend med såkalte «Lars Monsen facts» i samme stil som «Chuck Norris facts».[5]

FamilieRediger

I 2015 giftet Lars Monsen seg med sangeren Trine Rein.[6]

EkspedisjonerRediger

Lars Monsen har blant annet gjennomført følgende ekspedisjoner:

  • Canada på tvers (2 år og 7 måneder, 8 252 km), TV-serie på NRK1
  • Til fots over Alaska (10 måneder, 3000 km)
  • Norge på langs Norge (1 år, 3000 km)
  • 365 dager på Nordkalotten, TV-serie på NRK og bok.
  • 900 km til fots gjennom Finland, Sverige og Norge, 63 dager
  • 90 dager til fots i Børgefjell nasjonalpark
  • To måneder på ski i mørketida i Finnmark, to ganger.
  • Til fots over Kodiak Island, Alaska
  • Til fots over Admiralty Island, Alaska
  • Med kano gjennom Katmai National Park, Alaska, to ganger
  • Med kano ned John River, Alaska
  • Nordland på langs med seilyak og til fots, 30 dager
  • Ungava på tvers med kano, Canada, 30 dager
  • 60 mil med kano gjennom Québecs villmark, Canada, 30 dager
  • Fra Birtavarre til Karasjok til fots og med packraft, Norge og Finland, 30 dager
  • En rekke andre 1-måneders turer:, blant annet i Finnmark, Femundsmarka og Saltfjellet, 2004, til TV-serie på NRK1
  • Iditarod, verdens lengste hundeløp, 1600 km, til mål alle tre ganger han har stilt opp (29. plass, 26. plass og 20.plass).

Forfatter og forleggerRediger

Monsen har siden 1991 skrevet et tyvetalls bøker om sine villmarkseventyr og langturer. I 2003 startet han bokforlaget Lars-forlaget sammen med Erik Pettersen. Etter noen år solgte de majoritetsandelen av aksjene til Cappelen Damm, men i 2020 kjøpte Monsen samtlige aksjer i Larsforlaget.

Forhandler av turutstyrRediger

Lars Monsen har sitt eget varemerke som er rettighetsbeskyttet i mange land. Han utvikler alle produktene selv, og selger dem gjennom sine fem butikker rundt om i landet eller via sin egen nettbutikk.

BibliografiRediger

  • 1991: Norge på langs, medforfatter Trond Strømdahl (nyutgivelse i 2006)
  • 1993: Med fiskestang og svartkjele (nyutgivelse i 2006)
  • 1994: Med kart og kompass i villmarka (nyutgivelse i 2006)
  • 1995: 90 dager på loffen i Børgefjell
  • 1996: Til fots gjennom Alaska
  • 1998: Villmarksboka (nyutgivelse i 2005)
  • 1999: Ekspedisjoner i bjørneland
  • 2002: Canada på tvers (nyutgivelse i 2005)
  • 2003: Kappløp gjennom Alaska – Robert Sørlies gullferd til Nome (medforfatter Nina Skramstad)
  • 2006: 101 villmarkstips
  • 2006: Turer med trøkk 1 (medforfatter, ulike bidragsytere)
  • 2007: Få fisk med Lars og Trond (fiskebok for nybegynnere, medforfatter Trond Strømdahl)
  • 2007: Nordkalotten 365
  • 2007: Børgefjell (ny, revidert utgivelse, medforfatter Trond Strømdahl)
  • 2008: 10 turer med trøkk
  • 2009: Til fots gjennom Alaska (nyrevidert utgivelse av boka fra 1996 med nye bilder og layout)
  • 2010: Tøffe turer med trøkk
  • 2011: Villmarksquiz (medforfatter Pål Espen Kilstad)
  • 2016: Hva villmarka lærte meg (medforfatter Øivind Berg)
  • 2019: Lars Monsen: mitt liv medforfatter Kjetil Østli

ReferanserRediger

  1. ^ snl.no
  2. ^ «Lars Monsen: - Jeg er same!». www.vg.no. Besøkt 14. desember 2020. 
  3. ^ «Folketellingen 1900 lappisk fastboende Lars Olai Pedersen, se vg.no artikkel» fra digitalarkivet.no Arkivert 11. november 2013 hos Wayback Machine.
  4. ^ «Dette er de nominerte til Gullruten 2019». nrk.no. 5. april 2019. Besøkt 7. mai 2019. 
  5. ^ «Lars Monsen Facts». www.larsmonsenfacts.com. Besøkt 14. desember 2020. 
  6. ^ «Trine Rein og Lars Monsen giftet seg i hemmelighet». www.vg.no. Besøkt 13. september 2019. 

Eksterne lenkerRediger