Lars Ardelius

Lars-Ove Ardelius (født 1. november 1926 i Falun, død 23. juli 2012 i Visby) var en svensk forfatter, bosatt i Stockholm.

Lars Ardelius
Lars-Ardelius-author-142447773396.jpg
Født1. nov. 1926Rediger på Wikidata
FalunRediger på Wikidata
Død23. juli 2012[1]Rediger på Wikidata (85 år)
VisbyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, psykolog, billedhuggerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Gravlagt Vamlingbo sockenRediger på Wikidata
Utmerkelser Doblougprisen (1986), Aniara-prisen (1979), Lundequistska bokhandelns litteraturpris (2009), Signe Ekblad-Eldhs pris (1998), Samfundet De Nios Särskilda pris (2003)Rediger på Wikidata

Ardelius hadde en bred bakgrunn, han var blant annet sjømann, kunstforeleser (skrev også om kunst), lærer og psykolog. I perioden 1982 til 1984 var han leder av Sveriges Författarförbund. Han debuterte i 1958 med Dagligt Allehanda. Ardelius produksjon besto av prosa og drøyt et 20-talls teaterstykker, blant annet for TV. Han har blitt priset av mange for sin muntlige fortellerkunst.

Ardelius har en anselig mengde romaner og novellesamlinger bak seg. 1973 fikk han Stora romanpriset for Kronprinsarna og 1979 Aniara-prisen for den historiske romanen Tid och otid. Filmen Badarna, av Yngve Gamlin, fra 1968 bygger på en av hans romaner.

Ardelius døde i Visby på kvelden den 23. juli 2012, etter en lengre tids sykdom.

BibliografiRediger

  • Dagligt allehanda, 1958
  • Mått och steg, 1959
  • Krafter och spel, 1962
  • Svävningar, 1963
  • Rök, 1964 (Filmen Badarna fra 1968 bygger på denne romanen)
  • Spritt språngande, 1965
  • Plagiat, 1968
  • Gösta Berglunds saga, 1970
  • Kronprinsarna, 1972
  • Smorgasbordet, 1974 (novellesamling)
  • Och kungen var kung, 1976 (historisk roman, del II, 1800-tallet)
  • Tid och otid, 1978 (historisk roman, del III, 1900-tallet)
  • Provryttare, 1981, historisk roman, del IV, 1900-tallet)
  • Nya Drömboken, 1982 (novellesamling)
  • Ogjort, 1983 (minner om innfall og ideer)
  • Större än störst, 1985
  • Barnsben, 1986 (selvbiografi del IV)
  • De små sändebuden, 1987
  • Skjuta i höjden, 1988 (selvbiografi, del II)
  • Sällskapsdjuret, 1989
  • Slutet; om dödens höghet och låghet, 1990 (sammen med P.C. Jersild)
  • Livtag, 1991 (selvbiografisk, del III)
  • Kurage!, 1993
  • Resandets ensak, 1995 (novellesamling)
  • Bitvargen, 1997 (selvbiografi, del IV)
  • Lilla sockerstunden, 1998 (4 lange noveller)
  • Världens ställe - herrgårdsroman, 2000
  • Ett hål i naturen, essäer om konst, 2002
  • Ingen ålder, 2003
  • Den helande skuggan, 2003
  • Hammarens slag och hjärtats, 2004 (kollektivroman)
  • En lyckad begravning, 2005
  • I vitögat, (2006)
  • Där Satan rullar i sanden, 2008
  • Privata liv, 2009
  • Livs levande, 2010. Selvbiografi, del V

Priser och utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Lars Ardelius har avlidit», besøkt 26. juli 2012[Hentet fra Wikidata]

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger