Kvænangen (fjord)

(Omdirigert fra «Kvænangsfjorden»)

Kvænangen (nordsamisk: Návuonna; kvensk: Naavuono)[1][a] er en fjord i Kvænangen og Skjervøy kommuner i Troms. Fjorden er 117 kilometer lang i henhold til kartverkets målinger; NAF Veibok oppgir 72 kilometer, åpenbart med andre målepunkter. Den har innløp mellom Hylla i vest og Ramnes i øst, og går hovedsakelig i en sørlig retning inn til Kvænangsbotn.

Kvænangen
LandNorges flagg Norge
Kart
Kvænangen
69°44′46″N 22°05′18″Ø

Den ytre delen av fjorden ligger øst for Arnøya og Laukøya i Skjervøy. Sør for Laukøya ligger selve Skjervøya, og mellom denne og Store Haukøya lenger øst går den store fjordarmen Reisafjorden mot sørvest inn til Storslett. Øya Spildra ligger midt i fjorden der den begynner å skjære seg innover i fastlandet, mens Rødøya ligger lengre nordvest. I området ved disse øyene går det mange fjordarmer østover. Lengst nord ligger Olderfjorden, deretter Reinfjorden, Jøkelfjorden som er den lengste av disse fjordene og som strekker seg inn til Øksfjordjøkelen, og til slutt Lille Altafjorden og Burfjorden.[4]

Sør for Spildra ligger øya Skorpa, og på vestsiden av fjorden mellom disse to øyene ligger den veiløse bygda Valanhamn. Sørøst for Skorpa ligger øya Nøklan, og sør for Nøklan går Badderfjorden inn mot øst. I områdene nord for Badderfjorden er det få bosetninger ved selve fjorden, men i dette området er det flere bygder, hvorav de største er Undereidet og Sekkemo ved Badderfjorden, og Sørstraumen på vestsiden av fjorden. Ved Sørstraumen krysser E6 fjorden via den 440 meter lange Sørstraumen bru. Innenfor Sørstraumen ligger Årøyan midtfjords og bygda Kjækan ligger på østsiden. Herfra går det smale sundet Lillestraumen inn til den innerste delen av fjorden, som kalles Sørfjorden.

Bildegalleri rediger

Fotnoter rediger

Type nummerering
  1. ^ kvensk[2] og finsk:[3] Naavuono; nordsamisk: Návuonna[2]

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger