Dannebrogordenen

Dansk utmerkelse
(Omdirigert fra «Kommandør av Dannebrog»)

Dannebrogordenen er en dansk ridderorden, som dronning Margrethe er ordensherre for. Ordenen består av et hvit-emaljert gull- eller sølvkors med en rød kant, en kongekrone, og den regjerende monarks monogram. Ordenen anvendes hovedsakelig til dekorering av fortjente danske statsborgere, og tildeles kun etter dronningens beslutning.

Ordenstegn for Dannebrogordenen

Dannebrogordenen ble innstiftet av Christian 5. i 1671, og er senere forandret og utvidet. Til ordenens legendariske historie hører Christian Vs påstand om at han fornyet en orden innstiftet i 1219 av Valdemar II. Dette er imidlertid ren diktning. Siden 1951 kan både menn og kvinner dekoreres med Dannebrogordenen.

Personer som har fått ordenes storkors får sine våpenskjold malt på plater som henges opp på veggene i Frederiksborg slottskirke i Hillerød. Tidligere fikk alle riddere skjoldene hengt opp, men da var det mye sterkere begrenset hvem som kunne bli tildelt ordenen. Skjold er hengt opp for flere nordmenn og tidligere for flere dansker som hadde sitt virke i Norge; bl.a. fra nyere tid for ambassadør Rolf Andvord og hoffsjef Ingvald Smith-Kielland og Vardøs ordfører Tor Andreas Kofoed.[trenger referanse]

Dannebrogordenen har hvitt ordensbånd med røde kanter. I rangordenen

  • storkommandører av Dannebrog (kun fyrstelige personer)
  • storkors
  • kommandør av Dannebrog (delt i 2 grader)
  • ridder av Dannebrog (delt i 2 klasser)

Se også rediger

Eksterne lenker rediger