Kolbjørn Knudsen

norsk skuespiller

Kolbjørn Knudsen (født 13. oktober 1897 i Bergen Norge, død 8. januar 1967 i Göteborg), var en norskfødt svensk skuespiller. Benevnes også som Kolbjörn Knudsen eller Colbjörn Knudsen.

Kolbjørn Knudsen
Kolbjorn knudsen.jpg
Svensk fjernsynsteater 1961: Ur Peer Gynt.
FødtKolbjørn Knudsen
13. okt. 1897[1]Rediger på Wikidata
Bergen[1]Rediger på Wikidata
Død8. jan. 1967[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Johannebergs församling[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller[1], filmskuespillerRediger på Wikidata
Barn Leif KnudsenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Kvibergs kyrkogårdRediger på Wikidata
IMDbIMDb

Knudsen var elev ved Lorensbergsteatern i Göteborg 1919-1922, han debuterte på scenen 1923 og var engasjert ved Lorensbergsteatern til 1927. Kolbjørn Knudsen flyttet over til Konserthusteatern før han kom til Stockholm og Dramaten i 1927. Han vendte tilbake til Göteborg og Lorensbergsteatern i 1932 og arbeidet der fram til 1934 da han ble engasjert ved Göteborgs stadsteater.

FilmografiRediger

LangfilmRediger

  • 1963 Nattverdsgjestene … Knut Aronsson, klokker
  • 1961Briggen Tre Liljor … godseier Sintor
  • 1957Synnøve Solbakken … Nordhaugsbonden, Knuts far
  • 1957Ingen morgondag .... Bergas, Astrids mann
  • 1956Den blå tulipan ... prost Frithiof Bergzell (Original tittel: Där möllorna gå ...)
  • 1955Vildfugler … skipskaptein Hern, Lenas og Esters far
  • 1954Seier i mørket … Anders Johansson, bonde, Gustafs far
  • 1953Ingen mans kvinna .... Jonas Persson
  • 1953Veien til Klockrike .... Ingas far (kreditert som Colbjörn Knudsen)
  • 1953Barabbas … oppsynsmann i koppergruven på Kypros
  • 1952Kärlek .... Brandeus, prost
  • 1949Kärleken segrar .... Hartman, lege, svensk røde korssjef
  • 1948Lappblod .... Oula, rik same
  • 1948Havnebyen .... sjømann (scene klippet bort i den endelige filmen)
  • 1947Rallare .... Holmberg, baneingeniør
  • 1947Maj på Malø .... "Marseljäsarn", skurk
  • 1946Ødemarkspresten .... Huggen, sadistisk gruveformann
  • 1945Flickorna i Småland .... Måns Tattare
  • 1945Svarta rosor .... doktor Wingård, lege (ikke kreditert)
  • 1944 Sangerprinsen .... kong Oscar I (Originaltittel: Prins Gustaf)
  • 1944Flickan och Djävulen .... bonden Klas
  • 1944Vi behöver varann … en arbeider i Konsumbutikken
  • 1944Jeg er ild og luft .... skuespiller ved Stora Teatern
  • 1943Livet på landet .... Carl Brockman, godseier
  • 1943Jeg drepte .... Allen, kriminaletterforsker (kreditert som Colbjörn Knudsen)
  • 1943Anna Lans .... politietterforsker
  • 1943Ungt blod .... Karl-Hugo Stadius, lektor
  • 1942Fangen på Vaxholm .... major Rutger Canitz (Original tittel: General von Döbeln)
  • 1937Konflikt … skipsverftarbeider som ruller opp en trosse (ikke kreditert)
  • 1930Charlotte Löwensköld .... Pontus Friman, Karl Arturs venn
  • 1928Synd .... kafégjest

TVRediger

  • 1958 – Galgmannen .... Christoffer Toll
  • 1960 – Den ljusnande tid
  • 1962 – Generalskan .... Generalen
  • 1962 – Måsarna
  • 1961 – En handelsreisendes død .... Willy Loman
  • 1961 – Ur Peer Gynt
  • 1964 – Slutet på början (The end of the beginning) .... Darry Berrill

KortfilmRediger

  • 1956En vanlig vardag … disponenten
  • 1951Ett hörn i norr

TeaterRediger

RollerRediger

(i utvalg)

År Produksjon Rolle Teater, premieredato
1947 Ett drömspel
August Strindberg
Magistern Göteborgs stadsteater, 13. september 1947
1949 Brott och brott
August Strindberg
' Göteborgs stadsteater, 22. januar 1949
1950 Kärlek
Kaj Munk
Prosten Haderslev Göteborgs stadsteater, 24. november 1950
1951 Oväder
August Strindberg
Herrn Göteborgs stadsteater, 2. januar 1951
1951 Det kommer ett skepp
Samson Raphaelson
Henry Ottwell Göteborgs stadsteater, 24. november 1951
1953 Hamlet
William Shakespeare
Klaudius, kongen av Danmark Göteborgs stadsteater, 9. september 1953
1953 Körsbärsträdgården
Anton Tsjekhov
Lopachin Göteborgs stadsteater, 25. november 1953
1957 Som ni behagar
William Shakespeare
' Göteborgs stadsteater, 22. november 1957
1961 Nattkyparen
Vilhelm Moberg
Göteborgs stadsteater, 28. april 1961
1963 Atlashäxan
George Bernard Shaw
Göteborgs stadsteater, 1. mars 1963

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e Svenskt biografiskt lexikon, «Kolbjörn Knudsen», Svenskt biografiskt lexikon 11660[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger